Leukste spelletjes 11 jaar

Vind je het soms lastig om een leuk spelletje te bedenken voor een kind van 11, of weet je niet precies wat er nou leuk is? Lees dan snel verder voor de leukste spelletjes voor 11 jaar!

Op een leeftijd van 11 jaar gaat er een hele nieuwe spelletjeswereld open. Waarschijnlijk komt jouw kind net een beetje in de puberteit en merk je dat hij/zij een scherm vaak interessanter begint te vinden. Toch is het belangrijk om jouw kind te motiveren om ook fysieke spelletjes te blijven spelen.

In deze blog heb ik de 7 leukste spelletjes voor de leeftijdscategorie 11 jaar op een rijtje gezet. Je vindt hier ongetwijfeld een geweldig gezelschapsspel, bordspel, dobbelspel of kaartspel.

Spelletje 11 jaar

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van onze top 7 leukste spelletjes voor 11 jaar.

 1. Exploding Kittens
 2. Regenwormen
 3. Stratego 
 4. Stenen Tijdperk
 5. De zoektocht naar El Dorado 
 6. Wizard kaartspel
 7. Vlotte geesten

spelletjes 11 jaar

1. Exploding Kittens

Exploding Kittens is een kaartspel dat in 2015 bedacht is door de makers van The Oatmeal en is gefinancierd via Kickstarter. Het is een hilarisch spel met eenvoudige regels en het lijkt een beetje op Russisch roulette. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk exploding kittens te vermijden terwijl je je tegenstanders zoveel mogelijk exploding kittens probeert toe te spelen.

Het spel bevat grappige actiekaarten, zoals de Nope-kaart waarmee je de actie van een andere speler kunt stoppen, en de Defuse-kaart waarmee je een exploding kitten kunt neutraliseren. Exploding Kittens heeft in Nederland al diverse prijzen gewonnen, waaronder de Gouden Ludo in 2016 voor beste familiespel en de Spiel des Jahres prijs in 2017 voor beste kaartspel.

Als je op zoek bent naar een leuk en grappig spel om met vrienden te spelen, dan is Exploding Kittens zeker een aanrader!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Exploding kitten partyspel

Uitbreidingen Exploding kittens

Er zijn drie leuke uitbreidingen van Exploding kittens:  Imploding kittens, Streaking Kittens en Barking Kittens. De uitbreidingen zijn alleen speelbaar als je het basisspel in bezit hebt. Lees hier de uitgebreide spelregels en alles over de uitbreidingen.

2. Regenwormen

Regenwormen is een geweldig dobbelspel voor tieners, maar ook voor volwassenen. Het doel van het spel is om de meeste regenwormen te verzamelen.

Gooi alle dobbelstenen en kies daarna of je de getallen of wormen wilt bewaren. Als je een tegel (met punten erop) trekt, moet je minstens één worm in je worp hebben. Als je voor de getallen kiest, leg je alle dobbelstenen met die getallen opzij en hetzelfde geldt voor de wormen. Daarna kun je nog een aantal keren gooien met de overgebleven dobbelstenen.

Uiteindelijk tel je de punten op van de dobbelstenen die je opzij hebt gelegd om een tegel te kunnen pakken met hetzelfde aantal punten. Als je geen dobbelstenen hebt om opzij te leggen, moet je een tegel van je eigen stapel terugleggen en is de volgende speler aan de beurt. Je kunt kiezen welke dobbelstenen je opnieuw gooit en welke je weglegt. Het is echter een gok als je besluit de dobbelstenen opnieuw te gooien, omdat de kans groot is dat je dezelfde getallen gooit die je al opzij hebt gelegd.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 7
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

Regenwormen 999 games

Uitbreiding regenwormen

Regenwormen heeft een hele leuke uitbreiding. Deze uitbreiding heeft vijf nieuwe specialisten, twee extra tegels en 7 regenwormenfiches. Lees hier alles over de uitbreiding van Regenwormen.

3. Stratego

In Stratego Original draait alles om het aanvallen en veroveren van de vlag van je tegenstander, terwijl je jouw eigen vlag beschermt. Je speelt als luitenant Jan Zonderland, die aan het hoofd staat van een leger van Blauwhemden en samen met hen probeert de vlag van de Roodjassen te veroveren. Het doel van het spel is om strategisch gebruik te maken van jouw leger, inclusief spionnen en bommen, om de vlag van je tegenstander te vinden en te veroveren.

Voordat het spel begint, bedenk je een geheime opstelling voor jouw speelstukken. Vervolgens begint de strijd waarbij de rangen van de speelstukken bepalen of ze winnen of verliezen. Maar er is ook gevaar van bommen die jouw speelstukken uitschakelen als ze deze aanraken. Als slimme strateeg is het aan jou om jouw manschappen te leiden en de vlag te veroveren, terwijl je de tegenstander te slim af bent.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: Jumbo

stratego klassieker

4. Stenen tijdperk

Stenen tijdperk is het perfecte spel voor kinderen van 11 jaar. Het is de ultieme kans voor tieners om strategisch te leren denken.

Het doel van dit bordspel is om de meeste punten te behalen. Je speelt als een stam in het Stenen Tijdperk en moet overleven door te jagen op wild voor voedsel, gereedschap te ontwikkelen en grondstoffen te verzamelen. Er zijn diverse manieren om punten te scoren, zoals het bouwen van hutten en het verzamelen van beschavingskaarten in combinatie met bepaalde ontwikkelingen.

Dit spel is vooral geschikt voor beginnende bordspel spelers en voor kinderen. Wat het spel extra spannend maakt, is dat je vaak pas aan het einde weet wie er gaat winnen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten
 • Uitgever: 999 games

beste spel

5. De zoektocht naar El Dorado

El Dorado is een spelbord dat in 2016 werd ontwikkeld door Reiner Knizia. Het speelt zich af in Zuid-Amerika tijdens de goudkoortsperiode. In dit spel nemen spelers de rol aan van avonturiers die op zoek zijn naar het legendarische gouden land van El Dorado. Om El Dorado te vinden, moeten de spelers grondstoffen verzamelen, schepen bouwen en door de jungle reizen.

De zoektocht naar El Dorado combineert verschillende mechanismen zoals beweging, grondstoffenbeheer, routeplanning en verzameling van sets. Het doel is om de meeste punten te verzamelen door verschillende categorieën te winnen, zoals het verzamelen van grondstoffen, het bouwen van schepen en het bereiken van de dichtstbijzijnde locatie van El Dorado. De zoektocht naar El Dorado is een uniek en uitdagend spel dat een perfecte balans biedt tussen strategie en geluk.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 games

De zoektocht naar el dorado spel 11 jaar

6. Wizard kaartspel

Bij dit opwindende spel krijgt elke speler elke ronde één extra kaart. De spelers proberen elke keer nauwkeurig te voorspellen hoeveel slagen ze zullen winnen, niet meer en niet minder. Als de voorspelling juist is, krijgt de speler 20 punten plus 10 punten per slag. Als de voorspelling onjuist is, krijgt de speler 10 minpunten voor elke slag waarmee de voorspelling afwijkt. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, is de winnaar.

Het spel bevat 52 kaarten in 4 kleuren, 4 tovenaars en 4 narren. Tovenaars winnen gegarandeerd een slag, terwijl narren een slag verliezen. Bovendien bepaalt de bovenste kaart van de gedekte stapel de troef voor die ronde. Dit zorgt voor steeds nieuwe verrassingen tijdens het spel.

Wizard is al meer dan 20 jaar lang een van de best verkochte kaartspellen in Duitsland en er worden zelfs Wereldkampioenschappen in georganiseerd. Super leuk en leerzaam voor tieners!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 6
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 games

Wizard leuk spel

Vlotte geesten

Vlotte geesten is een fantastisch kaartspel dat super leuk is voor kinderen van 11 jaar. Het spel is niet alleen leuk, maar ook hectisch en draait voornamelijk om snelheid en observatievermogen. Hand-oog coördinatie is hierbij erg belangrijk en kinderen worden gestimuleerd om deze vaardigheid te verbeteren.

Het doel van Vlotte Geesten is om als eerst de juiste kaart te pakken die overeenkomt met een bepaalde combinatie van een object op tafel. In het spel zijn er in totaal 60 kaarten en vijf objecten aanwezig.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 8
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

Vlotte geesten partyspel

Cadeau 11 jaar

Heb je ook altijd zo'n moeite om een leuk, duurzaam cadeautje te bedenken? Denk dan eens aan een spelletje! In onze ogen is het altijd een goed idee om een spelletje cadeau te geven, zeker aan kinderen.

Er zijn een aantal redenen waarom je zou kiezen voor het geven van een spelletje als cadeau. Ten eerste is het relatief makkelijk om een spel te kiezen. Er zijn zóveel spelletjes online verkrijgbaar dat er altijd wel een leuk spel bij zit. 

Daarnaast zijn spelletjes vaak betaalbaar in vergelijking met andere cadeau-opties. Je kunt al uit heel veel leuke spelletjes kiezen onder de 15 euro.

Tot slot is een spelletje als cadeau geven super duurzaam. Het kind kan er jaren plezier van hebben, in tegenstelling tot bijvoorbeeld snoep of nagellak.

Bordspel 11 jaar

Het spelen van een bordspel is heel leerzaam, vandaar dat we ook een aantal bordspellen mee hebben genomen in deze blog. Ten eerste wordt de sociale interactie gestimuleerd. Je moet namelijk goed kunnen samenwerken en kunnen communiceren.

Daarnaast leer je door het spelen van een bordspel kritisch te denken, probleemoplossing en strategisch te denken. Vooral bij 11 jarige kinderen is het super leuk als het bordspel een beetje een uitdaging is.

Tot slot leren kinderen door het spelen van een bordspel hun creativiteit te gebruiken en kan het helpen hun verbeeldingskracht te gebruiken. Dit is ook een hele belangrijke ontwikkeling voor een kind van 11.

Gezelschapsspel 11 jaar

Het spelen van een gezelschapsspel geeft vooral plezier en vermaak. Gezelschapsspellen zijn een leuke manier om tijd door te brengen met vrienden en familie. Ze bieden een leuke en uitdagende activiteit die kan helpen bij het creëren van gezellige momenten.

Daarnaast kun je gaan merken dat jouw kind van 11 steeds gerichter wordt op zijn/haar telefoon (dit geldt niet voor elk kind). Een gezelschapsspel is een super goede en leuke manier om het kind hier een beetje van af te leiden. Nóg een goede reden om je spelletjescollectie uit te breiden dus!

Leukste spellen voor kinderen vanaf...

Is jouw kind (of ben jij) ouder of jonger dan 11 jaar? Of heb je wat meer inspiratie nodig, omdat jouw nieuwe spel hier nog niet tussen staat? Neem dan een kijkje in onderstaande blogs, hier vind je de leukste bordspellen voor iedere leeftijd. Van jonge kinderen van 3 tot kinderen van 12 en ouder. Ongetwijfeld vind je hier een fantastisch spel.

Misschien vind je dit ook interessant

Wil je een ander spel spelen? We hebben nog veel meer leuke spellijsten online staan!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Shauny
Door

Shauny

op 18 May 2024

Heb jij een voor kuur ? Ik weet het niet

Reactie plaatsen