Leukste spelletjes 9 jaar

Speelt jouw kind van 9 jaar ook het liefst de hele dag door spelletjes? Maar vind je het soms lastig om een spelletje te vinden, of weet je niet precies wat er nou leuk is voor een kind van 9? Lees dan snel verder!

Of het nou een bordspel, gezelschapsspel, kaartspel of dobbelspel is, er zijn super veel spelletjes voor kinderen van 9 jaar. Maar welke spelletjes zijn nou écht leuk en uitdagend voor een kind van 9? In deze blog heb ik de leukste voor je uitgezocht! Niet alleen bordspellen nemen we mee, maar ook gezelschapsspellen en spelletjes voor meiden van 9 jaar.

Spelletjes voor 9 jaar

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van onze top 6 leukste spelletjes voor 9 jaar.

 1. Ticket to ride
 2. Sportweetjes kwartet
 3. Vlotte geesten
 4. Exploding kittens
 5. Regenwormen
 6. De zoektocht naar El Dorado 
 7. Tik Tak Boem


Spelletjes voor meiden van 9 jaar

In deze blog lees je over spelletjes voor jongens en meiden van 9 jaar en ouder. Ben je op zoek naar een spelletje speciaal voor meiden? Kijk dan even hieronder voor vijf leuke spelletjes voor meiden. Natuurlijk kunnen jongens deze spellen ook spelen, maar er is geen twijfel over mogelijk dat meiden ze in ieder geval leuk vinden!

 1. Monopoly Boutique 
 2. Cutie Stix - Sieraden Deluxe
 3. Disney prinses Assepoester spel
 4. Educa bordspel
 5. Hannah Montana Girl Talk 

meiden spellen

Bordspellen 9 jaar

Bordspellen zijn super leerzaam voor kinderen van 9 jaar. In deze blog lees je over een aantal educatieve bordspellen. Wanneer je 9 jaar bent, ben je al wel toe aan een wat moeilijker bordspel en is het belangrijk dat een bordspel in ieder geval genoeg uitdaging biedt.

Kinderen van 9 jaar leren van alles tijdens het spelen van een bordspel. Ten eerste verbeteren ze hun sociale vaardigheden. De kinderen leren samen te werken en hoe ze op een constructieve manier kunnen communiceren.

Daarnaast leren kinderen door het spelen van een bordspel om strategisch te denken. Bordspellen zijn vaak tactische spellen en hierdoor leren kinderen van 9 jaar hoe ze moeten plannen, doelen moeten stellen, risico's kunnen inschatten én worden ze steeds beter in het bedenken van strategieën om te winnen.

Een ander belangrijk ding die kinderen leren tijdens het spelen van een bordspel is geduld, doorzettingsvermogen en tegen je verlies kunnen. Soms lukt het even niet, duurt het te lang of verlies je 3 keer achter elkaar. Al deze punten zijn super belangrijk om te leren voor de ontwikkeling van een kind.

Tot slot oefenen kinderen probleemoplossende vaardigheden. Zeker als het bordspel genoeg uitdaging biedt. Tijdens het spelen van een bordspel moet je vaak problemen oplossen. Hierdoor leren kinderen hoe ze problemen kunnen identificeren, analyseren en oplossen.

Gezelschapsspel 9 jaar

Ook gezelschapsspellen nemen we mee in deze blog. Of je dochter/zoon nou met iemand na school gaat spelen, je op vakantie bent of een avondje op de bank zit met het gezin; het is áltijd een goed idee om een gezelschapsspel uit de kast te pakken!

In deze blog heb ik de leukste gezelschapsspellen uitgezocht voor een kind van 9 jaar en ouder, maar ook ouders kunnen prima mee doen met de spelletjes. Vaak is het zelfs zo dat kinderen er beter in zijn. Wees dus niet bang om jouw kind uit te dagen voor één van de onderstaande gezelschapsspellen.

1. Ticket to ride Europa (bordspel 9 jaar)

Ticket to ride Europa is een super leuk en uitdagend bordspel voor kinderen van 9 jaar. De bordspellen zijn officieel voor 8 jaar en ouder, maar vanaf 9 jaar begrijp je het nog net iets beter en wordt het écht leuk. Het bordspel is al jarenlang super populair in Nederland en er zijn talloze edities uitgebracht.

Het doel van het spel is om de routes op je bestemmingskaarten te volbrengen. Je kan dit op 3 manieren doen:

 1. Het claimen van routes
 2. Het plaatsen van de langste onafgebroken route
 3. Het bouwen van spoorwegen

Het spel is relatief makkelijk uit te leggen en biedt veel leerzame en uitdagende aspecten voor kinderen van 9 jaar. Het is een bordspel waarbij je je beginnende tactische skills echt goed kunt oefenen.

Andere edities

Er zijn tegenwoordig super veel edities. De leukste twee edities vinden wij Ticket to ride USA en Nordic Countries. 

Ticket to ride USA

Bij deze editie maak je een treinreis dwars door Amerika. Je verzameld kaarten met verschillende types treinwagons. Hiermee kun je treinroutes tussen steden in Noord-Amerika claimen. Doe mee en maak een plezierige en vooral avontuurlijke treinreis dwars door Noord-Amerika!

Nordic Countries

Bij deze editie ga je op avontuur door Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Daarnaast reis je ook door grote Noorse steden. Het spel kan in vijf minuten geleerd worden en biedt urenlang plezier.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: minimaal 45 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Tactisch spel

2. Sportweetjes kwartet

Kwarter, wie kent het niet? Kwartet blijft altijd leuk, maar hoe leuk is het om wat verschillende varianten in de kast te hebben liggen. Bijvoorbeeld deze Sportweetjes kwartet. Heb jij jongens of meiden die geinteresseerd zijn in sport? Dan vinden ze dit zeker leuk! Honkbal, tennis, voetbal, dansen, je leert over iedere sport wat bij. Dat is ook het unieke aan deze sportweetjes kwartet; naast dat het een leuk spelletjes is, is het ook nog eens super leerzaam!

gezelschapsspel 9 jaar sportweetjes kwartet

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2+
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: Identity games

sportweetjes kwartet spelletjes 9 jaar

2. Vlotte geesten

Vlotte geesten is een geweldig spel voor kinderen van 9 jaar. Het is een leuk en hectisch kaartspel, dat draait om snelheid en observatievermogen. Alles in dit spel draait om hand oog coördinatie. Dit wordt dan ook flink getraind bij de kinderen en je zult zien dat ze er snel beter in worden.

Het doel van het spel is om als eerst de juiste kaart te pakken die overeenkomt met een bepaalde combinatie van objecten op tafel. Het spel bestaat uit 60 kaarten met vijf verschillende objecten:

 1. Een witte spook
 2. Een groene fles
 3. Een grijze muis
 4. Een blauwe stoel
 5. Een rood boek

Tijdens het spel wordt er een kaart omgedraaid met een voorwerp erop. De spelers moeten nu zo snel mogelijk het juiste voorwerp pakken of roepen. Alle voorwerpen staan in een kring op tafel, zodat iedereen er goed bij kan.

Kinderen kunnen dit spel echt uren lang achter elkaar spelen. Het is een uitdagend en opwindend spel. Het leuke is dat leeftijd niets zegt over de winkansen. Vaak zie je dat kinderen er zelf beter in zijn. Ook andere mensen vinden het een geweldig spel:

Heel fijn spel, zowel fijn om met de kleine neefjes en nichtjes te spelen, als met de vrienden. Een goeie reactiesnelheid is hier echt mooi meegenomen. Geeft hilarische taferelen, en bezorgde ons reeds meermaals gezellige avonden! Een aanrader!
Ik werk met kinderen en dit is echt een heel leuk spel voor tussendoor. Het dwingt je (op een luchtige manier, met humor) om scherp waar te nemen en bij de les te blijven. Het duurt niet zo lang, wat voor mij ook een voordeel is. Je kunt hier veel plezier aan beleven.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 8
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

vlotte geesten leuk kaartspel

3. Exploding kittens

Exploding kittens is een combinatie van geluk, strategie en humor. Het doel van het spel is om te voorkomen dat je geëlimineerd wordt door een 'exploding kitten' kaart.

Het spelverloop is eenvoudig. Elke speler trekt een aantal kaarten (je mag zelf weten hoeveel) en je pakt er aan het einde van een beurt 1. Pak je een exploding kitten kaart, dan heb je het spel gelijk verloren. Tenzij je een Defuse Card hebt. Hiermee kan je jezelf verweren tegen de exploderende katten.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier de uitgebreide spelregels van Exploding Kittens.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Exploding kittens simpel spel

4. Regenwormen

Regenwormen is een erg goed spel voor kinderen van 9. Waarschijnlijk ken je het al wel, maar het spel blijft gewoon geweldig om te doen. Het is een echt gezelschapsspel en de spelregels zijn makkelijk om te begrijpen. Je moet door goed te dobbelen proberen zoveel mogelijk regenwormen te verzamelen.

Na een worp kun je kiezen of je de getallen of de wormen wilt behouden. Als je een tegel trekt, moet je ten minste één worm in je worp hebben. Als je voor de getallen kiest, leg je alle dobbelstenen met die getallen opzij en hetzelfde geldt voor de wormen. Daarna mag je met de overgebleven dobbelstenen nog een aantal keren gooien.

Uiteindelijk tel je de punten van de opzij gelegde dobbelstenen bij elkaar op om een tegel met hetzelfde aantal punten te kunnen pakken. Als je geen dobbelstenen hebt om opzij te leggen, moet je een kaart van je eigen stapel terugleggen en is de volgende speler aan de beurt. Je kunt kiezen hoeveel dobbelstenen je opnieuw gooit en welke je weglegt. Het is een gok als je besluit de dobbelstenen opnieuw te gooien, omdat de kans misschien groot is dat je dezelfde getallen gooit die je al opzij hebt gelegd.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 7
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

Regenwormen goed spel

5. De zoektocht naar El dorado

De zoektocht naar El dorado is officieel voor een leeftijd vanaf 10 jaar, maar in principe kun je het met 9 jaar ook proberen. De zoektocht naar El dorado is echt een spel voor het hele gezin.

In het spel El Dorado ben je een expeditieleider die op zoek gaat naar de legendarische stad van goud. Tijdens je avontuur moet je obstakels zoals de jungle en woeste rivieren overwinnen en onderhandelen met lokale inheemse stammen. De eerste speler die het eindpunt bereikt, wint het spel.

Om je speelfiguur te bewegen, speel je kaarten uit je hand. Je kunt ook kaarten gebruiken om nieuwe, sterkere kaarten te kopen en aan je persoonlijke stapel toe te voegen. Groene kaarten helpen je bij het navigeren door de jungle, blauwe kaarten helpen je bij het reizen over water en gele kaarten geven je meer mogelijkheden om de beste kaarten op de markt te kopen.

Het spel lijkt in eerste instantie best moeilijk, maar uiteindelijk valt dit heel erg mee. Omdat er verschillende speelborden zijn en je het spel met extra regels kunt spelen, is het een bordspel voor beginners & gevorderden.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 games

Strategisch bordspel

6. Tik Tak Boem

Tik Tak boem is een hilarisch, leerzaam en geweldig partyspel voor 9 jarigen. Tijdens het spel moet je 'onder druk' zoveel mogelijk woorden maken.

Zet de timer op de bom aan en draai een kaartje om met een lettergreep. Geef de bom door en verzin een woord volgens de regels. Je bent af als de bom af gaat in je handen.

Tik tak boem is een super leerzaam spel voor kinderen, al helemaal als je een beetje moeite met spelling/lezen hebt. Het is een super spannend spel, en ook de wat oudere kids en volwassenen kunnen meespelen. Bij ons staat het al jaren in de kast en het spel spelen we nog steeds regelmatig. Tik tak boek blijft nooit bij 1 potje!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 games

tik tak boem erg leuk spel

Leukste spellen voor kinderen vanaf...

Is jouw kind (of ben jij) ouder of jonger dan 9 jaar? Of heb je wat meer inspiratie nodig, omdat jouw favoriete spel hier nog niet tussen staat? Neem dan een kijkje in één van de onderstaande blogs. Hier vind je de leukste bord en gezelschapsspellen voor iedere leeftijd.

Misschien vind je dit ook interessant

Op zoek naar een ander spel? We hebben nog veel meer online staan over leuke spellen!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen