Een overzicht van alle Catan Uitbreidingen & Edities (2024)

Een overzicht van alle Catan Uitbreidingen & Edities (2024)

In deze blog geven we je een overzicht van alle Catan edities en Catan uitbreidingen. Sinds de introductie van het bordspel in 1995, heeft Catan spelers over de hele wereld gecharmeerd met zijn unieke mix van strategie, onderhandeling en een vleugje geluk. 

Door de jaren heen zijn er allerlei Catan uitbreidingen en edities opgedoken die zorgen voor nog meer variatie, hilarische momenten en onverwachte wendingen. In deze blog bespreken we ze allemaal. 

Kolonisten van Catan basisspel

Catan, ook bekend als De Kolonisten van Catan, is bedacht door de Duitse game designer Klaus Teuber en werd oorspronkelijk uitgebracht in 1995 in Duitsland. Sindsdien is het spel vertaald naar meer dan 30 talen en is het wereldwijd een van de meest populaire bordspellen geworden.

In Catan proberen spelers hun eigen kolonie op te bouwen op het eiland Catan door grondstoffen te verzamelen en nederzettingen, steden en wegen te bouwen. Spelers kunnen grondstoffen onderling ruilen en speciale kaarten kopen om extra acties uit te voeren. Het spel combineert geluk en strategie, wat betekent dat de uitkomst niet alleen afhankelijk is van de dobbelstenen, maar ook van de beslissingen die spelers nemen tijdens het spelen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 75 minuten

Catan basisspel

Kolonisten van Catan uitbreidingen

Geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje met alle uitbreidingen. Verderop in de blog vind je ook een lijstje met alle andere edities van Catan. Voor deze uitbreidingen heb je het Catan basisspel nodig.

 1. Catan: Zeevaarders uitbreiding (2012)
 2. Catan: Steden & Ridders uitbreiding (2020)
 3. Catan: Kooplieden & Barbaren uitbreiding (2022)
 4. Catan: Uitbreiding 5/6 spelerse (2022)
 5. Catan: Piraten & Ontdekkers uitbreiding (2022)

catan uitbreidingen

1. Kolonisten van Catan: uitbreiding Zeevaarders (2012)

Zeevaarders is een uitbreiding op het bordspel Catan. Het voegt nieuwe spelelementen toe, waaronder het verkennen en koloniseren van nieuwe eilanden, en het bouwen van schepen om deze eilanden te bereiken.

Het spel bevat nieuwe speelstukken, waaronder scheepsbouwkaarten en havenmeesters, en introduceert nieuwe grondstoffen, zoals goud en specerijen.

De uitbreiding Zeevaarders heeft verschillende scenario's die het spel kunnen aanpassen en vernieuwen, waardoor het spel geschikt is voor zowel beginners als ervaren spelers. Het doel van het spel is nog steeds om als eerste een bepaald aantal overwinningspunten te behalen door nederzettingen en steden te bouwen en speciale kaarten te gebruiken.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 75 - 120 minuten

Uitbreiding zeevaarders

Catan uitbreiding de Zeevaarders 5/6 spelers

Met deze uitbreiding kun je het spel met 5 of 6 spelers spelen. Je kunt deze uitbreiding zeevaarders 5/6 spelers alleen spelen in combinatie met het basisspel én met Zeevaarders.

Catan Zeevaarders uitbreiding 56 spelers

2. Kolonisten van Catan: Steden en ridders uitbreiding (2020)

In de uitbreiding Steden & Ridders van het bordspel Catan, breiden spelers hun steden uit en bouwen ze ridders om hun kolonie te verdedigen tegen barbaarse invallen. Het spel introduceert nieuwe spelelementen, zoals handelswaren en ontwikkelingskaarten, waardoor het spel nog meer strategische mogelijkheden biedt.

De uitbreiding bevat ook nieuwe speelstukken, waaronder ridderfiches, stadsmuren en metaal- en papiertokens. Het doel van het spel is nog steeds om als eerste een bepaald aantal overwinningspunten te behalen, maar er zijn meer manieren om punten te verdienen in deze uitbreiding, zoals door handelswaren te verzamelen en bepaalde ontwikkelingskaarten te kopen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 120 - 150 minuten

Catan Steden & Ridders uitbreiding

Catan uitbreiding: De legende van de veroveraars

Deze speciale uitbreiding voor Catan, biedt verschillende scenario's die zijn opgebouwd als verhalen. Hierdoor ervaar je de strijd tussen de ridders van Catan en de invallende veroveraars en barbaren op een intense manier. Spelers kunnen de scenario's in een bepaalde volgorde spelen en zo een campagne doorlopen.

Tijdens het spelen van elk scenario ontvangen spelers legendepunten, die uiteindelijk een winnaar opleveren als alle scenario's zijn voltooid. Spelers kunnen er ook voor kiezen om een scenario los te spelen. Om de uitbreiding De legende van de veroveraars te kunnen spelen, heb je het basisspel "Catan" en de uitbreiding "Steden & Ridders" nodig.

de legende van de veroveraars uitbreiding

Catan uitbreiding Steden & Ridders 5/6 spelers

Met deze uitbreiding kun je het spel met 5 of 6 spelers spelen. Je kunt de catan uitbreiding Steden & Ridders 5/6 spelers alleen spelen in combinatie met het basisspel én een andere uitbreiding.

Catan uitbreiding steden & ridders 56 spelers

3. Catan: Kooplieden en barbaren uitbreiding (2022)

In de uitbreiding Kooplieden & Barbaren van het bordspel Catan, proberen spelers hun kolonie te beschermen tegen aanvallen van barbaren en monsters. Het spel introduceert nieuwe spelelementen, waaronder handelskarren, woestijndelvers en stadsuitbreidingen.

De uitbreiding bevat verschillende scenario's die het spel kunnen aanpassen en vernieuwen. Spelers kunnen ervoor kiezen om samen te werken om de barbaarse invasie af te weren of om juist tegen elkaar te spelen om de meeste handelswaren te verzamelen.

De uitbreiding is alleen te gebruiken als je het basisspel hebt.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 90 - 120 minuten

Kooplieden & barbaren uitbreiding

Catan uitbreiding Kooplieden & barbaren 5/6 spelers

Met deze uitbreiding kun je het spel met 5 of 6 spelers spelen. Je kunt de uitbreiding kooplieden & barbaren 5/6 spelers alleen spelen in combinatie met het basisspel én met een andere uitbreiding.

Catan uitbreiding Kooplieden & barbaren 56 spelers

4. Catan uitbreiding 5 6 spelers (2022)

Met de uitbreiding catan 5/6 spelers kun je nu Catan spelen met 5 of 6 spelers! Deze uitbreiding bevat extra dorpen, steden en straten in twee nieuwe kleuren, zodat je Catan met meer spelers kunt spelen. Er zijn ook extra landtegels toegevoegd, zodat het speelbord groot genoeg is voor het nieuwe aantal spelers. De uitbreiding bevat ook een extra spelregel, waardoor er per beurt twee spelers kunnen bouwen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 5 - 6
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 90 minuten

Catan uitbreiding 56 spelers

5. Catan: Piraten en ontdekkers uitbreiding (2022)

In de uitbreiding Piraten & Ontdekkers van het bordspel Catan, verkennen spelers nieuwe eilanden en bouwen ze havens om handel te drijven met andere kolonies. Het spel introduceert nieuwe spelelementen, waaronder schepen, goud en ontdekkingskaarten.

De uitbreiding bestaat uit vijf scenario's die elk een andere focus hebben, variërend van het verkennen van nieuwe landen tot het verdedigen tegen piraten en het bouwen van een piratennest. De scenario's kunnen in elke volgorde worden gespeeld en bieden verschillende uitdagingen en doelen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 90 minuten

Piraten & Ontdekkers uitbreiding

Catan uitbreiding Piraten en ontdekkers 5/6 spelers

Met deze uitbreiding kun je het spel met 5 of 6 spelers spelen. Je kunt de uitbreiding Piraten & Ontdekkers 5/6 spelers alleen spelen in combinatie met het basisspel én met een andere uitbreiding.

Piraten en ontdekkers 56 spelers

Andere edities Catan

Naast alle uitbreidingen heeft Catan ook nog heel veel andere edities uitgebracht. Een lijstje van deze edities vind je hieronder.

 1. Catan Kosmonauten
 2. Catan het dobbelspel
 3. Catan het Duel
 4. Catan De opkomst van de Inca's 
 5. Catan Opmars van de mensheid
 6. Catan kaartspel
 7. Catan 3D Editie
 8. Catan Big box
 9. Catan Breinbrekers
 10. Catan Junior

Andere edities Catan

1. Catan Kosmonauten

De Kosmonauten-uitbreiding is een fan-made variant van het populaire bordspel Catan, waarin spelers de ruimte verkennen en koloniseren. Het is een op zichzelf staand spel, wat betekent dat je geen basisspel nodig hebt om te spelen.

De uitbreiding bevat nieuwe spelelementen, zoals ruimteschepen, ruimtestations, ruimtehavens, en unieke kaarten met vaardigheden. Het doel van het spel is om als eerste een bepaald aantal overwinningspunten te behalen.

Het spel biedt verschillende scenario's met variabele regels en doelen, waardoor je het spel op verschillende manieren kunt spelen. Spelers kunnen nieuwe ruimteschepen bouwen, grondstoffen verzamelen en handelen met andere spelers om hun kolonie uit te breiden.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 120 minuten

Catan Kosmonauten

Uitbreiding Kosmonauten 5/6 spelers

Met deze uitbreiding kun je het spel met 5 of 6 spelers spelen. Je kunt de uitbreiding catan Kosmonauten 5/6 spelers alleen spelen in combinatie met het spel Catan Kosmonauten.

Kosmonauten 5 6 spelers

2. Catan het dobbelspel

Het Catan dobbelspel is een variant van het originele bordspel. In plaats van een bord en speelstukken, gebruik je een scoreblad en dobbelstenen. Het doel is om punten te scoren door grondstoffen te verzamelen en gebouwen te bouwen. Je krijgt grondstoffen door te dobbelen en er zijn speciale kaarten die je kunt gebruiken om extra grondstoffen te krijgen of andere spelers te dwarsbomen.

Het dobbelspel is sneller en eenvoudiger dan het bordspel, ideaal voor mensen die een kort en gemakkelijk spel willen spelen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 4
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 15 minuten

Catan dobbelspel

3. Catan het Duel

Catan Het Duel is een tweepersoonsspel gebaseerd op het populaire bordspel Catan. Het doel is om als eerste zeven overwinningspunten te behalen door nederzettingen, steden en wegen te bouwen op het speelbord.

Het spel gebruikt speelkaarten en fiches om grondstoffen en punten bij te houden en is ontworpen om snel te spelen met een gemiddelde speelduur van ongeveer 45 minuten. Het heeft een eenvoudiger spelmechanisme dan het originele bordspel, waardoor het gemakkelijker te leren is en een leuk en uitdagend spel voor twee spelers is.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 30 - 75 minuten

Catan het duel

Catan: het duel - Donkere & Gouden tijden (uitbreiding)

Deze uitbreiding voor Catan: Het Duel, een populaire variant van Catan voor 2 spelers, voegt 6 nieuwe themasets toe aan het spel. Elke themaset bevat nieuwe eenheden, ontwikkelings- en uitbouwkaarten, en nieuwe spelregels. Met meer dan 200 kaarten biedt deze uitbreiding veel variatie en uitbreiding voor de wereld van Catan: Het Duel.

Catan het duel - Donkere & Gouden tijden

4. Catan De opkomst van de Inca's

De Opkomst van de Inca's is een Zuid-Amerikaanse variant van het populaire bordspel Catan, met nieuwe regels en spelelementen. Het doel is om overwinningspunten te behalen door nederzettingen, steden en wegen te bouwen op het speelbord. Grondstoffen kunnen worden verzameld door middel van dobbelstenen en het ruilen van grondstoffen met andere spelers.

Het spel bevat een uniek 'Munayki'-systeem, waarmee de beschikbaarheid van grondstoffen wordt bepaald en de spelers hun strategie moeten aanpassen aan de beschikbare middelen. Daarnaast zijn er nieuwe grondstoffen, speciale gebouwen en kaarten die de spelers extra voordelen bieden.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 90 minuten

de opkomst van de inca's (2)

5. Catan Opmars van de mensheid

Opkomst van de Mensheid is een op zichzelf staande variant van het populaire bordspel Catan en biedt nieuwe spelelementen en spelregels. Het doel van het spel is om overwinningspunten te behalen door nederzettingen, steden en wegen te bouwen op het speelbord.

Het spel bevat nieuwe kaarten met historische gebeurtenissen, uitvindingen en technologieën, die spelers kunnen gebruiken om hun kolonie uit te breiden en extra voordelen te krijgen. Het spel bevat ook nieuwe grondstoffen, zoals papier en kompas, die nodig zijn om bepaalde kaarten te kunnen kopen.

Een uniek element van het spel is het 'Culturele Prestige'-systeem, waarmee spelers extra punten kunnen verdienen door bijvoorbeeld het bouwen van monumenten en het ontdekken van nieuwe gebieden.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 90 minuten

Opmars van de mensheid (2)

6. Catan het kaartspel

Het Kaartspel is een op zichzelf staande variant van het populaire bordspel Catan en biedt een geheel andere speelervaring. Het doel is om zo veel mogelijk overwinningspunten te scoren door middel van het bouwen van nederzettingen, steden en wegen.

In plaats van het ruilen van grondstoffen, moeten spelers in Het Kaartspel gebruik maken van handkaarten om grondstoffen en gebouwen te kunnen kopen. Hierdoor is het spel minder afhankelijk van geluk en meer gebaseerd op strategie en planning.

Het spel bevat ook een uniek systeem voor militaire conflicten tussen spelers, waarbij spelers moeten proberen om de andere speler te verslaan om zo extra overwinningspunten te scoren.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

Kaartspel catan

7. Catan 3D Editie

Met Catan 3D komt het wereldberoemde handelsspel tot leven in een geheel nieuwe dimensie. Het spel bevat driedimensionale miniaturen van de landtegels, ontworpen door Catan-bedenker Klaus Teuber zelf. De miniaturen brengen het eiland Catan tot leven en zorgen voor een unieke belevenis.

De nieuwe vormgeving is tot in detail uitgewerkt, zelfs de ruilhavens zijn in een volwaardig, driedimensionaal jasje gestoken. Daarnaast zijn er nieuwe illustraties op de kaarten toegevoegd. Het bouwen van wegen, dorpen en steden is met deze 3D-wereld nog leuker geworden en biedt een nieuwe, spannende ervaring voor spelers van Catan.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten

catan 3d editie

8. Catan Big box

De Catan Big Box is een uitgebreid pakket dat speciaal is samengesteld voor beginnende Catan-spelers en biedt een volledige en gevarieerde spelervaring.

Het pakket bevat het basisspel Catan en drie populaire uitbreidingen: Catan Zeevaarders, Catan Steden & Ridders en Catan Kooplieden & Barbaren. Daarnaast bevat het pakket ook extra speelborden en accessoires, zoals een extra set speelstukken om het spel met 5 of 6 spelers te kunnen spelen, en een handige inzetbak om alles netjes op te bergen.

De uitbreidingen voegen nieuwe spelelementen toe aan het basisspel, zoals wateren om te bevaren, ridders om je nederzettingen te beschermen, en barbaren om te bestrijden. Hierdoor wordt het spel nog uitdagender en afwisselender.

Met de Catan Big Box kunnen beginnende spelers dus direct aan de slag met een volledige en gevarieerde spelervaring. Het pakket biedt voldoende mogelijkheden om het spel op verschillende manieren te spelen en uit te breiden.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 5 - 20 minuten

Catan Big Box

9. Catan Breinbrekers

Catan Breinbrekers is een bordspel dat draait om het oplossen van 50 verschillende puzzels en uitdagingen. Deze puzzels zijn gebaseerd op het populaire bordspel Catan. Spelers moeten hun brein gebruiken om de juiste oplossing te vinden en het doel van elke puzzel te behalen.

De puzzels in Catan Breinbrekers zijn uniek en bieden nieuwe uitdagingen voor zowel kinderen als volwassenen. Het spel heeft verschillende moeilijkheidsgraden, waardoor het geschikt is voor beginners en experts. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk puzzels op te lossen en zo de ultieme Catan Breinbreker te worden.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 75 minuten

Catan breinbrekers

10. Catan Junior

Catan Junior is een aangepaste versie van het bekende bordspel Catan, speciaal gemaakt voor kinderen vanaf zes jaar oud. Het spel heeft een kleurrijk speelbord met een tropische sfeer en is voorzien van vereenvoudigde regels, waardoor het gemakkelijker te begrijpen is voor jonge spelers.

In het spel verzamelen spelers verschillende grondstoffen, zoals hout, schelpen en suikerriet, om hun eiland te laten groeien en ontwikkelen. Hiermee bouwen ze nederzettingen en boten en handelen ze met andere spelers om meer grondstoffen te verzamelen. Het doel van het spel is om als eerste zeven piratenforten te bouwen en te veroveren.

Catan Junior is een educatief en plezierig spel dat kinderen helpt bij de ontwikkeling van hun strategisch denken en sociale vaardigheden. Het stimuleert de interactie tussen spelers en creëert een gezellige en vrolijke sfeer. Met zijn kleurrijke speelbord en eenvoudige regels is Catan Junior een ideale manier om kinderen te laten kennismaken met de concepten van handelen en strategie

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

Catan junior

Spelregels Catan Basisspel

Het doel van het spel is om als eerste 10 overwinningspunten te behalen door nederzettingen en steden te bouwen, en door het voltooien van bepaalde ontwikkelingskaarten en door het behalen van de "langste handelsroute" en "grootste riddermacht" punten.

Overwinningspunten kunnen worden verkregen door het bouwen van nederzettingen (1 punt) en steden (2 punten), het behalen van bepaalde ontwikkelingskaarten (1 of 2 punten), en het behalen van de "langste handelsroute" (2 punten) en de "grootste riddermacht" (2 punten) punten.

Spelers

Het spel wordt gespeeld met 3-4 spelers en het speelbord bestaat uit verschillende landtegels met verschillende grondstoffen erop. Spelers beginnen met twee dorpen en twee wegen op het speelbord.

Beurten

Het spel wordt gespeeld in beurten. Elke beurt gooit een speler twee dobbelstenen om te bepalen welke landtegels grondstoffen produceren. Elke speler die grenst aan een landtegel die het nummer dat overeenkomt met de dobbelstenen produceert, krijgt grondstoffen van die tegel.

Als een speler in een beurt 7 gooit, dan vindt er een "roof" plaats, waarbij elke speler met meer dan 7 grondstoffen er twee moet afstaan aan de bank. Ook mogen de spelers dan een kaart van een willekeurige tegenstander stelen.

Bouwen en handelen

Spelers kunnen grondstoffen gebruiken om nieuwe wegen, dorpen en steden te bouwen. Wegen kunnen gebouwd worden om nieuwe gebieden te verkennen en nederzettingen kunnen worden gebouwd om grondstoffen te ontvangen. Als een speler een nederzetting heeft, kan hij deze upgraden naar een stad om dubbele grondstoffen te ontvangen. Spelers kunnen ook grondstoffen ruilen met andere spelers of de bank om de benodigde grondstoffen te verzamelen.

Ontwikkelingskaarten

Spelers kunnen ontwikkelingskaarten kopen die hen speciale voordelen geven, zoals het stelen van grondstoffen van andere spelers of extra overwinningspunten. Er zijn drie soorten ontwikkelingskaarten:

Ridderkaarten die kunnen worden gebruikt om de "grootste riddermacht" punten te verdienen en om andere spelers van grondstoffen te beroven

Vooruitgangskaarten die extra overwinningspunten opleveren en handelskaarten die de speler toestaan om grondstoffen tegen een gunstigere prijs te ruilen.

De overwinningspuntkaart geeft de speler die hem speelt een extra overwinningspunt.

Winnaar

Om het spel te winnen moet een speler 10 overwinningspunten behalen. Deze punten kunnen worden verkregen door het bouwen van dorpen en steden, het bereiken van bepaalde ontwikkelingsdoelen of door het kopen van bepaalde ontwikkelingskaarten. Het is dus niet zo dat de speler die als eerste zijn of haar steden bouwt automatisch wint, maar de speler die als eerste 10 overwinningspunten heeft behaald.

Beste catan uitbreiding

Het is lastig om een kolonisten van catan uitbreiding aan te raden, omdat ieders voorkeur heel persoonlijk is. Mijn favoriete uitbreiding van catan is Zeevaarders. Dit vind ik de leukste editie omdat er veel nieuwe elementen toegevoegd zijn aan het spel, zoals het verkennen van zeegebieden en het ontdekken van nieuwe eilanden. Ook spreekt het thema mij aan en vind ik het leuk om nieuwe gebieden te ontdekken.

Misschien vind je dit ook interessant

Naast de lijst met alle edities & Catan uitbreidingen hebben we nog veel meer leuke spellijsten online staan!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen