Leuke spelletjes voor 3 personen (top 15)

Soms kan het een uitdaging zijn om leuke en vermakelijke spelletjes te vinden voor drie personen, omdat veel spellen ontworpen zijn voor grotere groepen of slechts voor twee spelers. Hierdoor kan het moeilijk zijn om een geschikt spel te vinden dat goed past bij drie spelers. 

Gelukkig zijn er nog steeds veel opties beschikbaar, of je nu op zoek bent naar een bordspel, kaartspel, gezelschapsspel of een ander soort spel dat perfect is voor drie personen. In deze blog deel ik 15 leuke spelletjes voor 3 personen. 

Spelletje 3 personen

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van 15 leuke spelletjes voor 3 personen. 

 1. Terraforming mars
 2. De zoektocht naar El Dorado 
 3. It´s a wonderful world
 4. Honey Buzz
 5. Anno 1800
 6. Everdell
 7. Wingspan 
 8. Puerto Rico
 9. Small world
 10. Carcassonne
 11. Agricola
 12. Splendor
 13. Stenen tijdperk
 14. Dominion
 15. King of the valley 

spelletjes voor 3 personen

1. Terraforming mars

Terraforming Mars is een ideaal bordspel voor 3 spelers waarbij spelers samenwerken om Mars bewoonbaar te maken voor de mensheid. Elke speler vertegenwoordigt een bedrijf en gebruikt zijn middelen om projecten te financieren die helpen bij het transformeren van de planeet. Dit omvat het bouwen van steden, aanleggen van oceanen en creëren van atmosferische omstandigheden. Spelers hebben kaarten met projecten en vaardigheden die ze gebruiken om punten te verdienen en hun doelen te bereiken. 

Het spel heeft verschillende fases waarin spelers acties uitvoeren en punten verdienen. Het eindigt wanneer de planeet voldoende is ontwikkeld om het menselijk leven mogelijk te maken. De speler met de meeste punten aan het einde wint. Het spel vereist strategisch resource management om het doel te bereiken.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 5
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: minimaal 60 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Terraforming mars

2. De zoektocht naar El dorado

El Dorado is een bordspel gecreëerd door Reiner Knizia in 2016 en speelt zich af in Zuid-Amerika tijdens de goudkoortsperiode. Het doel van het spel is om als avonturier El Dorado, het legendarische gouden land, te vinden. Spelers moeten grondstoffen verzamelen, schepen bouwen en door de jungle reizen om hun doel te bereiken. 

Het spel combineert verschillende mechanismen zoals beweging, grondstoffenbeheer, routeplanning en verzameling van sets om de meeste punten te verdienen. De zoektocht naar El Dorado biedt een perfecte balans tussen strategie en geluk en is een uniek en uitdagend spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 games

El dorado beste bordspellen

3. It's a wonderful world

It's a wonderful world is een perfect bordspel voor 3 spelers. Het spel is ontwikkeld door Frédéric Guérard in 2019. Het bordspel speelt zich af in een futuristische wereld waar spelers de rol aannemen van leiders van verschillende naties. Deze naties concurreren om hun rijkdom en macht te vergroten. 

In het spel zijn er vijf rondes waarin spelers kaarten ontvangen, kiezen en doorgeven om zo hun eigen beschaving op te bouwen. Elke kaart vertegenwoordigt een bouwwerk, technologie, grondstof of militaire kracht die kan worden gebruikt om verschillende dingen voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld het verbeteren van de economie. 

Aan het einde van elke ronde worden de kaarten geëvalueerd. Het spel is na vijf rondes afgelopen en de speler met de meeste punten wint. 

It's a wonderful world is een strategisch spel en biedt een uitdagende spelervaring voor liefhebbers van bordspellen en strategische spellen. Het bordspel is voor ervaren bordspel spelers en is pas vanaf 14 jaar. 

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 5
 • Leeftijd: vanaf 14 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

It's a wonderful world beste bordspellen

4. Honey Buzz

In het bordspel Honey Buzz breiden spelers hun eigen bijenkorf uit door honingraattegels te trekken en deze in een specifiek patroon te leggen om acties te activeren. Spelers moeten op zoek naar nectar en pollen, honing maken en verschillende soorten honing verkopen op de markt. Ook moeten ze honingproeverijen organiseren en op audiëntie bij de koningin en haar hof gaan. 

Honey Buzz is een worker placement spel. Het spel vereist strategisch denken en planning, omdat spelers het nectarveld moeten verkennen en de zoektocht van andere spelers in de gaten moeten houden om efficiëntie te bereiken. Het plaatsen van beeples en het bouwen van de bijenkorf is essentieel voor succes in het spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: Elf Creek games

Honey Buzz leuk spelletje

5. Anno 1800

Anno 1800 is een bordspel dat gebaseerd is op de gelijknamige game van Ubisoft. In dit spel ontwikkel je je eigen eiland tot het machtigste handelsimperium van de 19e eeuw door te investeren in technologie voor de beste schepen, het verzamelen van werkkrachten en het opzetten van handelsroutes tussen de Oude en Nieuwe Wereld. 

Elke ronde produceer je goederen, drijf je handel met andere spelers en voer je acties uit, zoals het verkennen van de Nieuwe Wereld, het investeren in nieuwe gebouwen of het reorganiseren van je bevolking. De speler met de meeste invloedpunten aan het einde van het spel wint. 

Het spel biedt een breed scala aan mogelijkheden, van het vergroten van je scheepsvloot tot het ontdekken van de wereld en het verbeteren van de levensstandaard van je bevolking. Het is wel een pittig bordspel. Het spel is niet voor beginnende bordspel spelers en het kan heel lang duren. Wel ideaal voor drie spelers vanwege de perfecte interactie. 

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 120 minuten
 • Uitgever: 999 games

Anno 1800 leukste bordspellen

6. Everdell

Everdell is een populair bordspel dat zowel de Gouden Publieksprijs als de Kennersspellen van het speelgoed van het jaar in 2021 heeft gewonnen. Ook was het spel genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs Experts. 

Het spel, uitgegeven door White Goblin Games, neemt je mee naar een magische wereld van boswezens en biedt een leuke ervaring voor 3 personen. Het doel is om grondstoffen te verzamelen om je stad te laten groeien en je boswezens en gebouwen te kunnen spelen. Spelers kunnen hun arbeiders op verschillende locaties op het speelbord plaatsen om grondstoffen of kaarten te verzamelen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 60 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Everdell tactisch spel

7. Wingspan

Wingspan is een tactisch bordspel met een prachtige vormgeving voor liefhebbers van vogels. Het is een engine builder-spel waarbij je je eigen speelbord opbouwt en steeds meer vogels verzamelt op één spoor. Je kunt vier belangrijke acties uitvoeren, namelijk het spelen van een vogel, eieren leggen, voedsel pakken en vogelkaarten trekken.

Wingspan is leuk om met drie spelers te spelen omdat er dan meer interactie en competitie is tussen de spelers, wat het spel uitdagender en spannender maakt. Met Wingspan kan je uren speelplezier beleven!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 5
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 40 minuten
 • Uitgever: 999 games

Wingspan leuk spel 3 personen

8. Puerto Rico

Puerto Rico speelt zich af in het koloniale tijdperk van Puerto Rico en is een spannend bordspel waarbij het doel is om de meest welvarende speler te worden. Het spel is geschikt voor 3 tot 5 spelers en elk van hen heeft een eigen speelbord met plantages en gebouwtegels en werkers om acties uit te voeren. 

Spelers moeten slimme beslissingen nemen om hun economie te beheren en rekening houden met de acties van hun tegenstanders. Het verdienen van geld door het verkopen van gewassen en het bouwen van gebouwen levert punten op, en er zijn ook extra bonussen te verdienen door speciale combinaties van gebouwen en plantages te hebben. 

Puerto Rico is een strategisch spel dat leuk is om te spelen met drie personen omdat het een goede balans biedt tussen competitie en samenwerking. Ook geeft het elke speler de kans geeft om zijn of haar eigen strategie te ontwikkelen en te beheren.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 tot 5
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 160 minuten
 • Uitgever: Ravensburger

Puerto rico spel met 3 personen

9. Small World

Small World is een bordspel met een fantasierijke wereld waarin 14 verschillende rassen leven. Echter is de wereld te klein voor alle rassen en spelers moeten daarom hun rijk uitbreiden ten koste van hun zwakkere buren. Dit doen zij door middel van gevechten en het gebruik van de speciale mogelijkheden van hun ras. Het is van belang om goed aan te voelen wanneer jouw ras niet meer kansrijk is en je daarom beter nieuwe volgelingen kunt zoeken om de andere spelers te kunnen verslaan. Small World is de opvolger van het klassieke bordspel Vinci en is veel gevarieerder, dynamischer en humoristischer dan het origineel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 120 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Small world beste bordspellen

10. Carcassonne

Bij het bordspel Carcassonne bouwen spelers samen de stad Carcassonne op door tegels neer te leggen en horigen in te zetten. Punten kunnen verdiend worden door het voltooien van projecten en de speler met de meeste horigen op een afgerond project krijgt de punten. Elk project heeft eigen regels voor het verdienen van punten. Het spel eindigt wanneer alle tegels gelegd zijn en de speler met de meeste punten wint. 

Carcassonne is geliefd bij families en groepen vanwege de diepgang ondanks de eenvoudige regels en het gelukselement. Met een mooie nieuwe vormgeving en goede kwaliteit is dit bordspel erg vermakelijk en een echte aanrader! Carcassonne heeft ook een junior versie voor de kleintjes. Deze versie is vanaf 4 jaar.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 35 minuten
 • Uitgever: 999 games

Carcassonne bordspel

11. Agricola

In het bordspel Agricola nemen spelers de rol aan van boeren die hun landbouwbedrijf willen verbeteren en uitbreiden. Het doel is om zoveel mogelijk punten te verdienen door gewassen te planten, vee te houden, gebouwen te bouwen en gezinsleden op te leiden. 

Het spel is erg complex en biedt veel mogelijkheden om strategieën te bedenken en te plannen. Spelers moeten ook slim omgaan met de beperkte hulpbronnen, zoals grond, bomen, vee en gebouwen, om hun bedrijf te laten groeien. Agricola is een uitdagend en educatief spel voor iedereen die interesse heeft in landbouw en strategie.

Agricola is leuk met drie spelers omdat het een perfecte balans heeft tussen competitie en samenwerking. Je hebt met drie spelers genoeg interactie en tegenstand waardoor het spel spannend is, en je je eigen strategie kunt ontwikkelen. Ook duurt het spel met drie spelers niet té lang maar geeft het spel wel nog genoeg uitdaging. 

Extra informatie

 • Aantal spelers: 1 tot 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaa
 • Duur: 120 minuten
 • Uitgever: 999 games

Agricola bordspel

12. Splendor

Splendor is een ideaal spel voor 3 spelers. In het bordspel Splendor neem je de rol aan van een welvarende handelaar die edelstenen en andere rijkdommen verzamelt. Het spel is snel en verslavend en kan worden gespeeld met twee tot 4 personen. Om te winnen, moet je mijnen en transportmiddelen kopen, kunstenaars rekruteren en van de verzamelde edelstenen prachtige juwelen maken. Het spel draait om tactisch spelen en het slim beheren van je rijkdom om zo snel mogelijk de meeste overwinningspunten te verzamelen.

Extra informatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Duur: 30 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Splendor bordspel

13. Stenen tijdperk

In Stenen Tijdperk is het doel om de meeste punten te behalen door te overleven in een wereld vol wilde dieren en het verzamelen van verschillende grondstoffen. Spelers kunnen punten verdienen door hutten te bouwen, beschavingskaarten te verzamelen en ontwikkelingen te combineren. 

Het spel is geschikt voor kinderen van 12 jaar omdat het een combinatie van strategie, tactiek en geluk vereist. Het spel kan je wel helpen bij het ontwikkelen van planning en prioritering vaardigheden, evenals bij het nemen van risico's. Daarnaast biedt het spel een realistisch beeld van het leven in het stenen tijdperk en leer je veel over de geschiedenis.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 60 minuten
 • Uitgever: 999 games

stenen tijdperk

14. Dominion

Dominion is één van de leukste kaartspellen die ik ken. Het doel van van het kaartspelletje is om het sterkste kaartendeck te creëren en zo aan het einde van het spel de meeste punten te scoren. 

Elke beurt kun je één actie uitvoeren en één aankoop doen. De kaarten in je hand helpen je om deze acties en aankopen uit te voeren. Je trekstapel wordt constant aangevuld met kaarten uit je aflegstapel en je hebt geldkaarten nodig om aankopen te doen en puntenkaarten om uiteindelijk het spel te winnen. Het spel combineert strategie, tactiek en geluk en is geschikt voor spelers van verschillende niveaus.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: 999 games

Dominion leuk kaartspel

15. King of the Valley

Het doel van het spel 'King of the Valley' is om de titel van koning van het dal te winnen door andere spelers aan te vallen en hun gebied te veroveren. Spelers beginnen met een eigen gebied en werkers, waarmee ze hun gebied kunnen uitbreiden en resources kunnen verzamelen om gebouwen en troepen te produceren. Het spel eindigt wanneer één speler het grootste gebied in het dal heeft veroverd.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: The game master

King of the valley bordspel

Wat is een leuk spel voor 3 personen?

In deze blog heb ik 15 spelletjes voor 3 personen met jullie gedeeld. Sommige van deze spellen kun je uiteraard ook goed met meer of minder dan 3 personen spelen, maar wij vinden ze in ieder geval ideaal voor 3 spelers. De reden hiervoor is het balans. De balans in het spel is erg belangrijk, je wil natuurlijk niet dat de interactie of concurrentie niet goed uitgebalanceerd zijn. 

Spel 3 personen

In deze blog vind je veel bordspellen, maar ook andere spelletjes nemen we mee in deze blog. Niet iedereen houdt namelijk van dezelfde spellen. Doordat er veel variatie tussen spellen is aangebracht in deze blog, is er voor iedereen wel een leuk spel te vinden. Ook de moeilijkheid verschilt per spel. 

Gezelschapsspel 3 personen

Een gezelschapsspel mag zeker niet ontbreken in jouw spelletjescollectie. Een gezelschapsspel spelen brengt veel voordelen met zich mee. Het is een uitstekende manier om tijd door te brengen met vrienden en familie, en elkaar beter te leren kennen. Daarnaast gaat het ook verveling tegen. Wanneer je even niet weet wat je met vrienden moet doen, is het altijd een goed idee om een gezelschapsspel uit de kast te pakken.

Het kan ook helpen om stress te verminderen en dienen als een leuke afleiding van dagelijkse verantwoordelijkheden en zorgen. Het spelen van gezelschapsspellen kan ook de ontwikkeling van verschillende vaardigheden stimuleren, zoals strategisch denken, samenwerken, communicatie en planning. Het spelen van gezelschapsspellen is dus niet alleen leuk, maar kan ook een positieve invloed hebben op zowel je mentale als sociale welzijn.

Bordspel 3 personen

In deze blog vind je vooral bordspellen terug. Bordspellen zijn super leuk om met z'n drieën te spelen. Maar, het is wel belangrijk dat er een goede balans is tussen concurrentie en interactie. Soms is een bordspel namelijk leuker om met z'n tweeën te spelen en met z'n vieren te spelen. Wij hebben er in ieder geval voor gezorgd dat in deze blog alleen maar spellen te vinden zijn die leuk zijn voor 3 personen. 

Misschien vind je dit ook interessant 

Ben je met meer of minder dan 3 spelers? Of heb je wat meer inspiratie nodig, omdat jouw nieuwe spel hier nog niet tussen staat? Neem dan een kijkje in onderstaande blogs, hier vind je de leukste bordspellen en gezelschapsspellen voor ieder aantal personen. Van spelletjes die je in je eentje kunt spelen, tot bordspellen voor 6 spelers.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen