De officiële Kubb spelregels stapsgewijs uitgelegd (en welke je moet kopen)

De officiële Kubb spelregels stapsgewijs uitgelegd (en welke je moet kopen)

Kubb is een bekend Zweeds spel dat ook wel bekend staat als Viking schaken. Het is een super leuk spel om lekker buiten te spelen, tijdens een familieweekend of met vrienden. Het spel is voor alle leeftijden en je kan het overal spelen! Er bestaan inmiddels tientallen uitvoeringen van Kubbs. 

In deze blog vertel ik je over de beste uitvoeringen en de spelregels van Kubb. Wil je ze toch nog even allemaal bekijken voor je een keuze maakt, kijk dan tussen het overzicht op Bol.com. Zij hebben het uitgebreidste aanbod.

Wat is het Kubb spel?

Kubb wordt gespeeld door twee teams van elk 1-6 spelers, waarbij het doel is om houten blokken (Kubbs) op het speelveld van de tegenstander omver te gooien. Nadat alle Kubbs van de tegenstander zijn omgegooid, moet de centrale Kubb, de Koning, worden omgegooid om het spel te winnen. 

Om het spel te spelen, moeten de teams afwisselend werpstokken gooien naar de Kubbs van de tegenstander. Kubbs die omver worden gegooid, worden op de speelhelft van de tegenstander geplaatst en fungeren als doelen voor het andere team om naar te gooien. Het spel gaat door totdat een team alle Kubbs en de Koning van de tegenstander heeft omgegooid. 

Kubb is een spel waar precisie en strategie van belang zijn. Het kan op verschillende ondergronden worden gespeeld en kan worden aangepast aan de voorkeuren van de spelers. Het is een leuk en uitdagend spel dat populair is geworden over de hele wereld.

kubb spelregels

Beste Kubb spel

Het originele Kubb spel is duidelijk de beste editie. Deze set heeft officiële afmetingen die ook gebruikt worden bij toernooien. Daarnaast is deze set gemaakt van rubberhout, wat ervoor zorgt dat het niet snel splintert en langer meegaat. Ook heeft deze set hele goede afwerkingen, met gladde oppervlakten en goed afgewerkte randen. Dit zorgt voor een veiligheid.

De grootste reden waarom je voor deze set zou kiezen, is de kwaliteit. Het is echt merkbaar dat deze een stuk beter is dan bij andere sets. 

Als je deze editie te duur vindt (wat ik heel goed begrijp), lees dan nog even verder. Ik heb nog drie goede opties op een rijtje gezet die wat beter te betalen zijn!

beste kubb spel

Welk Kubb spel kopen

Sommige Kubb sets raad ik echt af om te kopen. De kwaliteit kan zo slecht zijn dat na een paar keer spelen de blokken al vervormd zijn. Check altijd de reviews voordat je een set aanschaft. Deze sets raad ik aan om wel te kopen: 

Kubb familiespel

Het Kubb Familiespel is van prima kwaliteit voor een veel betere prijs! Het spel is gemaakt van hoogwaardig berkenhout en bevat ook een opbergnet. De uitvoering is wat lichter, ideaal om makkelijker mee te nemen en voor kinderen. Het enige minpuntje is dat het opbergnetje niet heel handig is.

Ook andere mensen zijn heel tevreden over deze editie: 

Nu een maand geleden gekocht. Gebruikte het voor een Kubb-toernooi en is nog steeds in zeer goede conditie. Een heel stevige en degelijke houtsoort voor een interessante prijs. Ook de gestandaardiseerde afmetingen. Hield het naast duurdere paketten op het toernooi en merkte geen enkel verschil m.b.t. gewicht, kleur of afmeting. Zeer tevreden!
Kubb is een zeer leuk spel om buiten te spelen, zowel voor jong en oud. De werpstokken van deze editie liggen goed in de hand en zijn ook niet te zwaar. Kwalitatief ben ik zeer tevreden over dit product. Het is ook fijn dat de spelregels erbij zitten, zo heb je meteen de 'juiste' spelregels zonder dat je het zelf moet opzoeken. Praktische doos, ik gebruik de opbergzak niet (deze is net iets te klein om praktisch te zijn). De doos is voldoende ruim om al het materiaal terug in op te bergen.

kubb spel familiespel

Bex Sport Original Kubb Blanco Koning

De Bex Sport original Kubb is al een stukje goedkoper dan de 'beste editie' van Kubb. De kwaliteit is heel goed en de uitvoering bevat een bewaarzak en spelregels. Het materiaal is gemaakt van rubberhout (het beste soort hout). 

bex sport original kubb blanco koning

Outdoor Play Kubbspel

Ook de editie Outdoor Play Kubbspel heeft een prima kwaliteit. De nadelen zijn wel dat het spel niet de officiële afmetingen heeft en dat de blokken erg licht zijn. Maar, als je dit niet zo'n probleem vindt is deze uitvoering echt prima voor dit geld!

outdoor play kubbspel

Waar moet je rekening mee houden als je een Kubb spel gaat kopen?

Als je een Kubb set wilt kopen, zijn dit de punten waar je op moet letten, zodat je de beste keuze kunt maken:

 • Materiaal: Ga voor een set gemaakt van hardhout, zoals beuk, esdoorn of rubberhout, omdat deze langer meegaan en beter bestand zijn tegen slijtage. Probeer sets van zachtere houtsoorten, zoals den, te vermijden.
 • Afmetingen: Check of de afmetingen van de Kubb stukken en het speelveld overeenkomen met de officiële regels of met jouw eigen voorkeuren. Dit zorgt voor een betere speelervaring en kan belangrijk zijn als je competitief wilt spelen.
 • Afwerking: Zorg ervoor dat de set mooi glad en afgewerkt is, want dit voorkomt splinters en zorgt ervoor dat de stukken gelijkmatig over het speelveld kunnen glijden. Bovendien gaat een goed afgewerkte set langer mee.
 • Tas of doos: Een stevige draagtas of opbergdoos is super handig voor het vervoeren en opbergen van je Kubb set. Kijk of de set die je overweegt er een heeft, zodat je de onderdelen gemakkelijk bij elkaar kunt houden.
 • Prijs: Denk na over je budget en houd rekening met de kwaliteit en duurzaamheid van de set. Een goedkopere set kan op de korte termijn aantrekkelijk zijn, maar op de lange termijn kan een duurdere, kwalitatief betere set voordeliger zijn.
 • Recensies en aanbevelingen: Lees de ervaringen van anderen over de Kubb sets die je op het oog hebt, en vraag vrienden om aanbevelingen. Dit kan je helpen een beter beeld te krijgen van de kwaliteit en speelervaring van de verschillende sets.
 • Milieu: Als je milieubewust bent, kies dan een set gemaakt van FSC-gecertificeerd hout of hout uit duurzaam beheerde bossen. Zo draag je bij aan verantwoord bosbeheer en verminder je de milieu-impact van je aankoop.
 • Extra's: Sommige Kubb sets hebben extra functies, zoals genummerde Kubbs voor toernooien of een handleiding met spelregels en tips. Bedenk of je dit soort extra's belangrijk vindt bij je aankoop.

Kubb

Officiële spelregels Kubb

Hieronder leg ik in vier simpele stappen de officiële spelregels van Kubb uit. Eerst geef ik je een beter inzicht welk materiaal Kubb allemaal bezit. 

Materiaal

Om de spelregels beter te begrijpen, is het belangrijk welk materiaal er allemaal bij het spel komt kijken. 

 • 6 werpstokken
 • 4-6 afzetstokken
 • 1 koning
 • 10 Kubbs

materiaal Spel kubb

Stap 1: opzetten van het speelveld

 1. Maak met de 4 afzetstokken een speelveld van 8 bij 5 meter. De afbeelding hieronder laat zien hoe je dit moet doen.
 2. Plaats op de korte zijde 5 Kubbs op gelijke afstand van elkaar op elke helft van het veld. Dit vormt de basislijn.
 3. Plaats de koning (grootste blok) in het midden van het veld, tussen de twee speelvelden.
 4. Plaats de 6 werpstokken aan de zijkant van het veld, zodat alle spelers hier makkelijk bij kunnen. 

speelveld Kubb

Stap 2: wie begint er? 

Om te bepalen wie er begint, mogen allebei de teams één werpstok richting de Koning gooien. Degene die het dichts bij de koning gooit, mag beginnen. Het team die begint krijgt als eerste de zes werpstokken.

Stap 3: het spelverloop

Team A gooit 1 voor 1 naar de Kubbs van team B. Team B gooit de omgegooide Kubbs terug in het speelveld van Team A (dit worden nu veldkubbs). Team A zet nu deze kubbs overeind.

Nu is team B aan de beurt. Zij proberen eerst de veld kubbs van team A om te gooien, ze mogen nog geen basiskubbs omgooien. Als dit wel gebeurd zet het team deze weer overeind. Worden niet alle veldkubbs omgegooid? Dan mag team A de volgende beurt gooien vanaf de Kubb die het dichtst bij de koning staat. 

Stap 4: einde van het spel

Pas als alle kubbs van de tegenstander zijn omgegooid, ga je proberen om de Koning omver te gooien. Wie als eerst de Koning omver gooit, wint het spel. Maar, gooit een team de koning omver wanneer dit nog niet mag, wint het andere team. 

Overige Kubb regels

 • Als je een Kubb buiten het speelveld gooit, mag je nog één keer opnieuw gooien. Gooi je opnieuw buiten het speelveld? Dan plaatst de tegenstander deze Kubb op een willekeurige plek in het eigen speelveld. De Kubb plaats je wel minstens een werpstok van de koning.
 • Een werpstok mag alleen onderhands gegooid worden. Je mag de stok tijdens een worp niet laten tollen. 
 • Er mag alleen op de koning gegooid worden vanaf de basislijn.

Spel kubb

Misschien vind je dit ook interessant 

Naast Kubb spelregels hebben we nog veel meer leuke spellijsten online staan.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen