Leukste vakantie spelletjes

Ga je binnenkort op vakantie? Dan zijn leuke spelletjes voor op vakantie natuurlijk onmisbaar. Maar welke neem je mee? En welke kun je beter thuislaten? Wij hebben een aantal spelletjes uitgetest en hiervan een Top 9 leukste vakantie spelletjes gemaakt!

Leukste vakantie spelletjes: Top 9

Ik heb een aantal leuke spelletjes voor op vakantie uitgezocht. Spelletjes die lekker compact zijn, gemakkelijk uit te leggen en leuk om te spelen met verschillende leeftijden. Heb je geen tijd om de hele blog te lezen? Hieronder lees je een samenvatting van mijn Top 9 leukste vakantie spelletjes!

vakantie spelletjes

1. Skip Bo

Skip bo is een super leuk kaartspel voor het hele gezin. En één van de leukste vakantiespelletjes die ik ken. Het gaat om een compact kaartspel die weinig ruimte inneemt in je koffer. Super handig om mee te nemen op vakantie dus!

Spel uitgelegd

Het doel van dit spel is om zo snel mogelijk je eigen stapel kaarten kwijt te raken. Aan het begin krijgt iedere speler namelijk speelkaarten voor in de hand en kaarten die je voor je op tafel moet leggen. De bovenste kaart van deze stapel leg je altijd open, want deze kaart moet je proberen weg te spelen.

Maar wanneer kun je een kaart spelen? Dit kan door opbouwende stapels te maken. Er mogen op tafel vier rijen gemaakt worden, waarop kaarten gelegd worden van getal één tot getal twaalf. Ligt er een een stapel met het getal zeven bovenop? En heb jij een acht op je stapel liggen? Dan kun je die op tafel leggen.

In het spel zitten ook Skip Bo Kaarten. Hiervan mag jij zelf het getal bepalen. Dit maakt het een tactisch spel, want je moet goed nadenken wat het beste moment is om deze kaart te spelen.. De speler die als eerste alle kaarten van zijn of haar Skip-Bo stapel kwijtspeelt, wint het spel.

Wij hebben dit pakje kaarten eigenlijk altijd mee op vakantie, omdat je het gemakkelijk speelt. Zonder veel te hoeven voorbereiden. Daarnaast kun je het met z'n tweeën spelen en bijna iedereen kent het kaartspel, waardoor je het gemakkelijk met anderen op vakantie speelt. Kortom, echt een aanrader!

Kijk hier voor de uitgebreide spelregels van Skip Bo, Skip Bo Junior en mijn review over deze twee spellen.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
 • Leeftijd: 7 jaar
 • Speelduur: 20 tot 30 minuten

leuke vakantie spelletjes

2. Ligretto

Een ander leuk kaartspel die ook zeker een plek verdient in onze lijst met leukste spelletjes voor op vakantie is Ligretto. Een kaartspel, waarbij niemand op z'n beurt hoeft te wachten. En dat is vrij bijzonder!

Spel uitgelegd

Bij dit kaartspel is het de bedoeling om zo snel mogelijk je kaarten op vier stapeltjes te leggen. Met als doel om als eerste al je kaarten weg te spelen. Dit gaat allemaal heel snel, dus je moet goed opletten.

Het is een vlot en uitdagend spel. Die je officieel met twee tot vier spelers. Maar inmiddels zijn er meerdere kleuren van Ligretto verkrijgbaar, namelijk: groenblauw en rood. Die je met elkaar kunt combineren en zo met maar liefst twaalf mensen kunt spelen. Dit maakt het een extra leuk spelletje voor op vakantie. Kijk hier voor de uitgebreide spelregels van Ligretto.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 12 spelers
 • Leeftijd: 7 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

vakantie spelletjes

3. Openhartig

Ook het kaartspel Openhartig behoort tot de leukste vakantie spelletjes van dit moment. Bij dit praatspel draait alles namelijk om het voeren van gesprekken. Doormiddel van speelkaartjes met daarop vragen.

Spel uitgelegd

Bij dit uitdagende spel is het de bedoeling dat je om de beurt een kaart trekt. Op deze kaart kan een vraag staan of een opdracht. Bijvoorbeeld de vraag: met wie zou jij wel eens van leven willen ruilen? Van welk moment heb je nog steeds spijt?

Door de grappige, maar ook diepgaande vragen, zal het kaartspel zorgen voor verrassende antwoorden, nieuwe ontdekkingen en vooral veel plezier. Want er komen ook antwoorden naar boven die je niet zou verwachten. En dat maakt dit spel zo grappig.

Openhartig kun je spelen met twee of meer spelers. Op die manier leer je jouw vrienden of familie nóg beter kennen! Maar natuurlijk ook nieuwe mensen die je onderweg tegenkomt of op je uiteindelijk vakantie bestemming. Het is een geweldig spel om op een snelle manier mensen te leren kennen.

Daarnaast zijn er inmiddels meerdere edities op het spel Openharig, waaronder: Openhartig in LoveOpenhartig Private TimeOpenhartig Kids en Openhartig Team SpiritVoor iedere leeftijd is er wel een geschikt Openhartig vakantie spel.

Kortom, een leuk spelletje voor op vakantie die altijd wel handig van pas komt. Je hoeft tenslotte alleen een pakje kaarten mee te nemen en je bent de hele avond verzekerd van leuke gesprekken.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 30 spelers
 • Leeftijd: 16 jaar
 • Speelduur: 20 minuten

vakantie spelletjes

4. Beverbende

Het kaartspel Beverbende was in 2022 van veel mensen het favoriete reisspel. In dat jaar is de verkoop van het spel namelijk enorm gestegen. En wij snappen wel waarom. Het is namelijk een grappig en tegelijkertijd kaartspel, waarbij je geheugen flink op de proef wordt gesteld.

Spel uitgelegd

Aan het begin van het spel pakt iedereen namelijk vier kaarten en daarvan mag je er twee zelf bekijken. Vervolgens leg je alle kaarten, omgedraaid, voor je neer. Weet je nog welke twee kaarten je had?

Dit is belangrijk, want het doel van dit spel is om zoveel mogelijk lage kaarten voor je te hebben. Je wilt bijvoorbeeld het liefste vier nullen voor je hebben liggen. En vooral geen achten of negens. Je wilt dus niet de meeste punten verzamelen, maar juist de minste punten scoren.

Maar ja, dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Aangezien alle kaarten op omgedraaid liggen en je ook nog eens constant kaarten van de pot moet trekken. En deze moet ruilen met je eigen kaarten.

Trek je bijvoorbeeld een drie van de pot en weet je dat je ergens nog een negen hebt liggen? Dan is het beste natuurlijk om jouw negen met die drie te ruilen. Toch is dit best lastig,, omdat je al snel vergeet welke kaarten er voor je liggen. En waar dus die negen ligt.

Daarnaast zitten er ook kaarten in het spel, waarop staat dat andere spelers kaarten mogen ruilen. Als je tegenspeler bijvoorbeeld weet waar jouw nul ligt, kan hij of zij deze kaart pakken. En ruilen met een hoge kaart van zijn of haar eigen rij kaarten.

Wat dit spel ook uniek en leuk maakt, is dat de spelers zelf bepalen wanneer het spel stopt. Als jij namelijk denkt dat er allemaal lage kaarten voor je op tafel liggen, mag je op tafel kloppen of 'bever' roepen. Het spel stopt dan en alle spelers draaien de kaarten om. De gene met de minste punten wint het spel.

Kortom, Beverbende valt echt onder de tactische spellen, waarbij goed nadenken en vooral goed onthouden centraal staan. Het is één van mijn favoriete vakantie spelletjes. Bekijk hier ook de uitbreiding Beverclan. Ook echt een aanrader als je op zoek bent naar leuke spelletjes voor vakantie.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 20 minuten

spelletjes voor op vakantie

5. Cluedo

Het Cluedo reisspel was altijd mijn favoriete vakantie spelletje. We speelden dit de hele dag door en het liefste doe ik dit nog (inmiddels 27 jaar).

Het Cluedo reis en vakantie spel is een compacte versie op het beroemde Cluedo bordspel. Het idee en de spelregels zijn het zelfde alleen is het spel dus zo gemaakt dat je het spel makkelijk mee neemt op vakantie.

De bedoeling is dat jullie een moordonderzoek gaan uitvoeren. Dit doe je door verdachten, wapens en locaties te verzamelen. En dit met elkaar te vergelijken, zodat je de dader, het wapen en de exacte locatie van de moord kan achterhalen.

Het is echt een geweldige manier om je samen met vrienden of familie even onder te dompelen in een andere rol en wereld. Namelijk: in de rol van detective. Je zit constant op het puntje van je stoel en door de verschillende moorden kun je het spel blijven spelen.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 3 tot 6 spelers
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten

vakantie spelletjes

6. Black Stories kaartspel

Als je op zoek bent naar leuke vakantie spelletjes voor tieners en volwassenen, kan ik Black Stories aanraden. Met name als je een beetje houdt van misdaad en crime, dan vind je dit zeker een leuk spel vinden.

Net als bij het vakantie spelletjes hierboven draait het ook bij Black Stories om het oplossen van moorden. Het spel bestaat uit vijftig kaarten met op iedere kaart een beschrijving van een moord. En jullie moeten erachter zien te komen hoe deze moord heeft kunnen plaats vinden.

Spel uitgelegd

Dit doe je door vragen te stellen. Eén iemand lijdt namelijk het spel en alleen aan hem of haar mogen jullie vragen over de moord stellen. Het zijn zowel fictieve moorden als waargebeurde verhalen.

Zo kan er op een kaartje staan 'Een man is dood gevonden in zijn schuur. Alle deuren waren dicht en ook de ramen zaten op slot. Hoe kan deze man overleden zijn?'. Jullie kunnen hier dus achter komen door slimme vragen te stellen. De spelgids mag alleen 'ja' of 'nee' antwoorden.

Als groep werk je dus samen om de oplossing te vinden. Deze oplossing noem je 'black story', omdat het meestal om een lugubere oplossing gaat. Dit maakt het een spannend en tegelijkertijd coöperatief kaartspel. Je werkt namelijk echt samen, in plaats van tegen elkaar.

Black stories wordt gezien als één van de favoriete spellen onder onder vriendengroepen. En daarom ook als één van de leukste vakantie spelletjes onder jongeren en jongvolwassenen. Met name als je houdt van raadsels oplossen is dit spel echt het proberen waard.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 15 spelers
 • Leeftijd: vanaf 13 jaar
 • Duur: ongeveer 20 minuten

vakantie spelletjes

7. Exploding kittens

Exploding kittens behoort ook zeker tot onze Top 8 leukste vakantie spelletjes. Het spel doet een klein beetje denken aan Russisch roulette, maar bij dit spel gaat het erom dat je niet explodeert. Dit klinkt een beetje cru, maar de speluitvoering is juist heel grappig.

Aan het begin van het spel moeten alle spelers namelijk kaarten van een stapel trekken totdat er een ontploffende kitten op het kaartje staat. Als iemand deze kaart trekt, 'ontploft' die gene en is hij of zij af. Daarnaast zijn er ook allerlei kaarten in het spel die de uitkomst kunnen beïnvloeden. Dit maakt het spel extra spannend, omdat het op die manier dus een mix van strategisch denken en geluk hebben is.

Spel uitgelegd

Iedere speler krijgt aan het begin zeven Exploding Kittens kaarten en één ontmantelkaart. De ontmantelkaart mag je één keer inzetten als je een exploding kitten kaart hebt getrokken. Zie het dus als een soort joker.

De overgebleven kaarten worden gebruikt als pot. Als een speler aan de beurt is, kan hij of zij uit twee acties kiezen: passen en dus een kaart van de pot pakken. Of je speelt een kaart. Als je ervoor kiest om een kaart te spelen, dan leg je jouw kaart op de aflegstapel. En voer je de instructie op de kaart uit. Hierna pak je een kaart van de trekstapel.

Je mag binnen één beurt zoveel kaarten pakken als je wilt, maar pak je een Exploding Kitten van de trekstapel? Dan ontplof je en heb je het spel helaas verloren. Tenzij je natuurlijk nog een ontmantelkaart hebt. Met deze kaart ben je beschermd tegen de explosie.

Exploding Kittens is een uitdagend en grappig spel, waarbij je constant spanning voelt. De reden dat Exploding Kittens in onze lijst met leukste vakantie spelletjes staat, is vooral ook door de makkelijke spel uitleg. Hierdoor speel je het gemakkelijk met mensen die het spel nog niet kennen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Tijd: 15 minuten

vakantie spelletjes

8. Qwixx reisspelletje

Een ander leuk spel uit onze Top 8 leukste vakantie spelletjes, is: Qwixx. Het is een super klein en compact spel, die vrijwel geen ruimte inneemt in je bagage. Het doel van dit dobbelspel is om zoveel mogelijk vakjes aan te kunnen kruizen op je kleuren kaart. Degene met de meeste vakjes en minste strafpunten wint het spel.

Spelregels

Qwixx bestaat uit twee witte en vier gekleurde dobbelstenen. Iedere speler heeft een kaartje (scoreblad) voor zich liggen met daarop vier kleuren. Dit zijn de kleuren die ook op de gekleurde dobbelstenen staan.

Iedere beurt gooit iemand met de zes dobbelstenen, dus zowel de witte dobbelstenen als de gekleurde dobbestenen. Vervolgens kijk je eerst naar de uitslag van de twee witte dobbelstenen. Tel dit bij elkaar op en kijk vervolgens op je kaartje of het slim is om dit getal aan te kruizen.

Op het scoreblad mag je alleen van links naar rechts kruizen. Hiervan lopen twee rijen op van getal één tot twaalf. En twee rijen lopen juist af van twaalf naar één. Heb je bijvoorbeeld twaalf gegooid? Dan is het slim om deze aan te kruizen.

Maar heb je zeven gegooid? Dan kun je beter niets aankruisen, want als je dit wel doet, mag je alle getallen die aan de linkerkant van zeven staan niet meer aankruisen.

De speler kiest daarna een gekleurde dobbelsteen in combinatie met één witte dobbelsteen. Ook dit getal mag je aankruisen op je scoreblad. Of niet natuurlijk. Hierna is de volgende speler aan de beurt.

Als je minimaal vijf kruisjes hebt van één kleur, mag je een rij sluiten. Niemand mag dan meer in deze rij iets aankruisen. Je kunt dus soms tactisch nadenken of je misschien alvast een rij sluit, zodat een ander er slecht vanaf komt.

Kortom, een leuk vakantie spelletje om met mensen van verschillende leeftijden te spelen! Daarnaast heeft het spel inmiddels allemaal leuke uitbreidingen, waaronder: White goblin gameQwixx ConnectedQwixx Deluxe - dobbelspelQwixx BonusQwixx Big PointQwixx Karakters en Qwixx Het DuelOp die manier raak je niet uitgespeeld!

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: twee tot zes spelers
 • Leeftijd: 8 jaar
 • Tijd: 30 minuten

vakantie spelletjes

9. Yahtzee

Yahtzeewie kent het niet? Ik denk dat dit spel al jarenlang behoort tot één van de leukste en vaakst meegenomen vakantie spelletjes. De kans is daarom groot dat je de spelregels van dit spel wel kent, maar we leggen hieronder nog even kort uit wat dit spel zo leuk maakt.

Speluitleg

Yahtzee is een dobbelspel, waarbij spelers proberen om de hoogste score te behalen. Dit doe je door bepaalde combinaties van dobbelstenen te maken. Het spel wordt gespeeld met vijf dobbelstenen en een scoreblad.

Alle spelers gooien om de beurt de dobbelstenen. En proberen hiermee combinaties te maken die zij nog nodig hebben. Denk aan de combinatie: three-of-a-kind, four-of-a-kind, full house, straight en YAHTZEE.

Spelers krijgen beperkte pogingen om de dobbelstenen te gooien en kunnen hun resultaten op het scoreblad noteren. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door deze combinaties van dobbelstenen te maken.

Als je uitgekeken bent op dit Yahtzee spelletje, probeer dan eens om het hele vlak te spelen óf zes rondes achter elkaar. En dan deze punten bij elkaar op te tellen. Dit zorgt voor leuke variaties en het toepassen van nieuwe technieken.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: twee tot zes spelers
 • Leeftijd: 14 jaar
 • Tijd: 45 minuten

vakantie spelletjes

Wat zijn vakantie spelletjes?

Vakantie spelletjes zijn spellen die worden gespeeld tijdens vakanties, omdat ze makkelijk mee te nemen zijn en leuk zijn om te spelen met meerdere mensen. Denk aan familievakanties, vakanties met vrienden en tijdens het kamperen.

Deze vakantie spelletjes kunnen gaan om zowel binnen- of buitenspelen. En variëren van actieve spellen tot bordspellen en kaartspellen:

 • Strandspellen: zoals beachvolleybal, frisbee, zandkastelen bouwen.
 • Buitenspelen: zoals boogschieten, wandelen, fietsen.
 • Bordspellen: zoals schaken, dammen, backgammon.
 • Kaartspellen: zoals poker, skip bo, UNO.
 • Sportieve spellen: zoals tafeltennis, basketbal, minigolf.
 • Waterspellen: zoals zwemmen, duiken, snorkelen.

vakantie spelletjes

Draait niet altijd om de meeste punten

Het doel van vakantie spelletjes is niet per se om de meeste punten te halen. Winnen is natuurlijk wel altijd wat je wilt, als je aan een spel begint. Maar bij vakantie spelletjes draait het vooral om plezier te hebben tijdens je vakantie. En eventueel om nieuwe mensen te leren kennen door samen een leuk spelletje te spelen.

Om die reden zijn vakantie spelletjes ook vaak geschikt voor spelers van verschillende leeftijden en verschillende speelniveaus. Dit maakt het een makkelijke manier om met zoveel mogelijk mensen te spelen.

spelletjes voor op vakantie

Waar moeten vakantie spelletjes aan voldoen?

Vakantie spelletjes moeten naar onze mening aan de volgende eigenschappen voldoen:

1. Gemakkelijk mee te nemen

Vakantie spelletjes moeten allereerst gemakkelijk mee te nemen zijn, zodat het weinig ruimte meeneemt in je bagage. Het is bijvoorbeeld niet handig om een grote doos mee moeten nemen.

2. Gemakkelijk te spelen

Het spel moet gemakkelijk te begrijpen zijn en niet te veel tijd in beslag nemen om te leren.

3. Sociaal aspect

Het spel moet geschikt zijn voor sociale interactie en samenwerking of competitie, afhankelijk van de voorkeur van de spelers.

4. Aangepast aan de omgeving

Het spel moet geschikt zijn voor de omgeving waarin het wordt gespeeld, bijvoorbeeld waterspellen voor op het strand.

5. Betaalbaar

Leuke vakantie spelletjes moeten ook betaalbaar zijn, zodat het gemakkelijk verkrijgbaar is voor een breed publiek. Daarnaast komt een vakantie spelletje niet altijd even mooi meer uit je koffer. En ook op de bestemming zelf kan er van alles met het spel gebeuren. Je bent slotte niet thuis en leeft vaak buiten. Daarnaast neem je het spel bijvoorbeeld mee naar het strand of zwembad. Een heel duur vakantie spelletje is daarom zonde.

vakantie spelletjes

Wat maakt vakantie spelletjes zo leuk?

Vakantiespellen zijn leuk omdat ze deelnemers de kans geven om samen te werken, te concurreren en plezier te hebben in een ontspannen en ongedwongen omgeving. Ze bieden ook de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen. Bovendien kunnen vakantiespellen een verandering bieden van de dagelijkse routine en bijdragen aan het creëren van herinneringen die voor altijd bewaard blijven.

Favoriete spellen voor op vakantie

Hierboven heb je onze Top 9 leukste vakantie spelletjes gelezen. Maar er zijn ook spellen die speciaal ontwikkeld zijn om onderweg te spelen. Om zo de tijd een beetje sneller te laten gaan. Je noemt dit ook wel reisspellen.

Ben je op zoek naar leuke spellen voor als je op reis gaat? Lees dan eens deze blog over reisspellen.

Misschien vind je dit ook interessant!

Naast onze top 9 leukste spelletjes voor op vakantie, hebben we nog meer favoriete lijstjes online gezet:

spelletjes voor op vakantie

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen