Ligretto spelregels & review

Ligretto is tegenwoordig ongekend populair. Omdat je niet om beurten speelt is het een hilarisch spel en kan het tot super gezellig avonden leiden met familie of vrienden!   

In deze blog vertel ik de spelregels Ligretto en geef ik een review over het spel. 

Ligretto spelregels

Doel van het spel

Het doel van het spel Ligretto is om zo snel mogelijk je Ligretto-stapel kwijt te raken. 

Voorbereiding

Sorteer de kaarten op achterkant van de kaarten. Elke speler krijgt een stapel voor zichzelf. De stapels die overblijven heb je even niet nodig. Draai hierna 10 kaarten om van je eigen stapel. Dit is je Ligretto-stapel. Hiernaast leg je een rij van vijf open kaarten neer (als je met z'n 2en speelt). Maar, als je met z'n 3en speelt leg je 4 kaarten open. En als je met z'n 4en speelt 3 kaarten.

Spelregels Ligretto

Bij Ligretto wil je in het midden stapeltjes maken van een bepaalde kleur in de volgorde 1 t/m 10. Het belangrijkste is om van je Ligretto-stapel af te komen. 

Eén van de spelers geeft het startsein door 'ligretto' te roepen. IEDEREEN mag opleggen wanneer hij kan, maar als je een kaart neerlegt, moet hij wel in dezelfde kleur zijn als het rijtje. Een blauwe 2 mag je dus alleen maar op een blauwe 1 neerleggen. Je mag hierbij kaarten uit je hand, kaarten uit jouw rij en kaarten van jouw Ligretto-stapel gebruiken. Als je kaarten uit jouw rij gebruikt, vul je deze lege plek direct weer op met een kaart van de open Ligretto-stapel. 

Zodra je niet verder kan spelen, mag je ook door je handkaarten heen bladeren. Dat doe je door de bovenste 3 kaarten om te draaien, en dan de bovenste kaart te gebruiken. Dit mag je steeds opnieuw doen, totdat je weer een kaart kwijt kan van je eigen rij. 

Als je door al je handkaarten heen bent, mag je de kaarten weer oppakken, schud je ze en mag je opnieuw beginnen met 'bladeren'. 

Zodra je Ligretto-stapel op is, roep je ''Ligretto-stop''. Daarna ga je de punten tellen. 

Ligretto spel

Puntentelling

De kaarten in het veld worden gesorteerd en omgedraaid. Elke kaart in jouw kleur levert 1 punt op. Maar de kaarten die zijn overgebleven van je Ligretto-stapel tellen als 2 minpunten. De kaarten in de rij en in de hand worden niet meegeteld. De winnaar is degene die als eerst 99 punten heeft behaald. 

Review spel Ligretto

Het spel kan soms wat hectisch overkomen omdat je met z'n allen tegelijkertijd speelt, maar het is wel leuk hectisch. En een voordeel is dat je niet op je beurt hoeft te wachten. Als je van een spannend en uitdagend kaartspel houdt, is het zeker de moeite waard om Ligretto aan te schaffen aan je spelletjeskast. Je kan het dus in 3 kleuren krijgen; Ligretto rood, Ligretto blauw en Ligretto groen. Het verschil tussen deze varianten is de achterkant van de kaarten. Hierdoor kan je de verschillende sets met elkaar combineren en het met nog meer mensen spelen!   

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen