Leukste houten bordspellen

Hou je ook zo van het spelen van bordspellen? En ben je op zoek naar kwalitatieve, duurzame houten bordspellen? Lees dan verder voor onze top 5 houten bordspellen. Bordspellen zijn leuk, leerzaam voor kinderen, gezellig, en bieden uitdaging en ontspanning. Het is dan ook áltijd een goed moment om een bordspel uit de kast te pakken!


Leukste houten bordspellen

Heb je geen tijd om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van onze favoriete houten bordspellen.

 1. Keezenspel
 2. Backgammon
 3. Klask
 4. Schaken
 5. Jenga

houten bordspellen

Waarom een houten bordspel?

Er zijn genoeg redenen om voor een houten bordspel te kiezen. Ten eerste zijn houten bordspellen vaak van hoge kwaliteit en duurzaam. Omdat ze gemaakt zijn van hardhout, zoals esdoorn, beuken of eik, zijn ze bestendig tegen slijtage en kunnen ze generaties lang meegaan. Dit maakt ze ideaal voor gezinnen die op zoek zijn naar een spel dat ze kunnen spelen en doorgeven aan toekomstige generaties.

Ten tweede hebben houten bordspellen vaak een esthetisch aantrekkelijke uitstraling. Veel van deze spellen zijn handgemaakt en hebben mooie, gedetailleerde houten onderdelen, zoals schaakstukken of houten blokken in Jenga. Dit maakt ze een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een spel dat er mooi uitziet en zich thuis voelt in elk interieur.

Tot slot zijn veel houten bordspellen educatief van aard. Veel van deze spellen kunnen kinderen helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals strategie, probleemoplossing en rekenvaardigheid. Dit maakt ze een goede keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een spel dat niet alleen plezierig is om te spelen, maar ook nuttig is voor de ontwikkeling van hun kinderen.

houten spellen

Leukste houten spellen door ons getest

Wij zijn echte spelletjes fanaten en daarom heb ik alle spellen gespeeld met het team voor het schrijven van deze tekst. Maar toevallig kende ik al deze spelletjes al voordat ik begon met schrijven. Lees snel verder voor 5 leukste houten bordspellen!

1. Clown Games Houten Keezenspel

Het Keezenspel is één van mijn favoriete bordspellen op dit moment en hebben ze ook in een houten uitvoering. Het spel is een mix tussen Mens erger je niet en pesten. Het doel van het spel is om, net als bij mens erger je niet, je pionnen als eerst op je thuishonk te krijgen.

De eerste ronde krijgt iedereen 5 kaarten. De rondes hierna krijgt iedereen steeds 4 kaarten, tot alle kaarten op zijn. Om de pion van je beginpositie naar de startpositie te krijgen heb je of een aas of een koning nodig (bij Mens erger je niet is dit de 6). De kaart die je opgooit, bepaalt wat je met de pion mag doen. Bij elke kaart hoort een regel, bijvoorbeeld: 10 = 10 stappen vooruit.

Het Keezenspel is een gezelschapsspel waar je gegarandeerd een leuke avond mee gaat beleven. In Nederland kun je zelfs oefenen voor het NK Keezen! Of je nou met vrienden bent, familie of met je partner, het Keezenspel blijft altijd leuk. Het spel is makkelijk uit te leggen, grappig en spannend. Zeker de moeite waard om te proberen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

Keezenspel houten bordspellen

2. Backgammon

Backgammon is een houten bordspel dat al sinds de oudheid bestaat. Het wordt gespeeld met twee spelers en een speciaal ontworpen bord dat bestaat uit 24 vakjes, genaamd punten. Elke speler heeft 15 stenen, die vaak in twee verschillende kleuren zijn gemaakt. De stenen worden gebruikt om te bewegen over het bord, met als doel om alle stenen in de "thuisbasis" van de tegenstander te krijgen.

Het spel begint met de stenen op specifieke posities op het bord. Elk spel wordt geleid door twee dobbelstenen die worden gegooid om te bepalen hoeveel punten een speler kan bewegen. Spelers nemen beurt om te gooien en te bewegen, en als een speler een dubbele waarde gooit, mag hij de waarde van de dobbelstenen tweemaal gebruiken.

Er zijn bepaalde regels voor het bewegen van stenen. Bijvoorbeeld, een speler mag geen stap terugdoen als hij al een stap vooruit heeft gemaakt, en een speler mag geen stap maken als hij geen stenen heeft. Er zijn ook regels voor het verplaatsen van stenen naar de thuisbasis, waaronder het niet in staat zijn om een steen te verplaatsen als de thuisbasis al vol is.

Een belangrijk aspect van Backgammon is het concept van de "blot". Dit gebeurt wanneer een speler een steen op een punt plaatst waar al een steen van de tegenstander staat. De steen wordt dan "geblot" en kan worden opgepikt door de tegenstander. Dit kan een groot voordeel opleveren in het spel, omdat het de tegenstander dwingt om een steen te verplaatsen die anders veilig zou zijn geweest.

Backgammon is een spannend en tactisch spel dat veel vaardigheid en ervaring vereist. Het wordt vaak gespeeld voor geld, maar er zijn ook veel toernooien en wedstrijden die worden gehouden voor de sport.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 60 minuten

Backgammon spellen

3. Klask

Klask is een houten tafelspel dat lijkt op een combinatie van airhockey en voetbal. Het wordt gespeeld op een tafel met twee doelen aan beide uiteinden en twee spelers die elk een klein magnetisch stukje gebruiken om een kleine bal over het speelveld te bewegen en te proberen te scoren in de tegenstander zijn doel.

Het spel is snel en vereist precisie en vaardigheid om de bal te controleren en te manoeuvreren rond de magnetische hindernissen op het speelveld. Er zijn ook enkele speciale regels, zoals het niet toestaan om de bal met de handen of andere delen van het lichaam te raken en het verliezen van een punt als de bal het speelveld verlaat.

Klask is een leuk en uitdagend spel dat geschikt is voor spelers van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Het kan worden gespeeld in een casual setting of in wedstrijdverband en vereist snelheid, precisie, en concentratie.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 10 minuten

klask houten bordspellen

4. Schaken

Schaken is een eeuwenoud denkspel wat nu nog steeds erg populair is. Schaken is een houten bordspel voor twee spelers, waarbij elke speler streeft naar de koning van de tegenstander te schaken, wat leidt tot een overwinning. Het spel wordt gespeeld op een 8x8 speelbord met zwart en wit gekleurde vakjes. Elke speler begint het spel met 16 stukken: een koning, een dame, twee torens, twee lopers, twee paarden, en acht pionnen.

De stukken hebben allemaal unieke bewegingsmogelijkheden. De koning kan slechts één stap in elke richting maken, terwijl de dame zowel horizontaal als verticaal kan bewegen. De toren kan alleen horizontaal en verticaal bewegen, terwijl de loper diagonaal kan bewegen. Het paard kan zich in een L-vorm bewegen en de pionnen kunnen alleen vooruit bewegen en eten diagonaal.

Wil je de uitgebreide spelregels van schaken weten? Bekijk dan even de video hieronder.


Benieuwd naar strategieën om schaken te winnen? Lees dan eens dit boek!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2
 • Leeftijd: 7 jaar
 • Speelduur: 60 minuten

Schaakspel houten bordspellen

5. Jenga

Waarschijnlijk ken je het spelletje Jenga al wel. Het oude bekende spelletje waarbij je blokjes uit de toren pakt zonder dat hij omvalt, wie kent het niet.

Het spel begint met de toren die wordt gebouwd door de blokken op elkaar te leggen in rijen van drie. Als je aan de beurt bent probeer je een blokje eruit te trekken zonder dat de toren omvalt. Als je een blokje eruit hebt gehaald, leg je deze weer bovenop neer.

Het leuke van dit spel is dat je het met het hele gezin kan spelen. Ook is er zelfs een drankspel van gemaakt. Vaak gaat Jenga gepaard met hilariteit en spanning, super leuk om aan te schaffen en zo nu en dan eens te spelen!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 of meer
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 20 minuten

jenga houten bordspellen

Misschien vind je dit ook interessant

Naast onze lijst met leuke houten bordspellen, hebben we nog meer favoriete spel lijsten online staan!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen