Top 10 leukste kaartspellen

Wil jij een nieuw kaartspel leren? En ben je klaar met spelletjes met normale speelkaarten, zoals pesten? Lees dan snel verder voor de top 10 leukste kaartspellen.

Kaartspellen met normale speelkaarten zijn leuk, maar toch raak je hier soms op uitgekeken en ben je toe aan iets nieuws. Hier lees je meer over de top 10 leukste kaartspellen. Dit zijn stuk voor stuk geweldige spelletjes voor jong en oud. Ook zijn ze goedkoop en makkelijk om mee te nemen.

Leukste kaartspellen

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van de 10 leukste kaartspellen.

 1. The Mind
 2. UNO
 3. DOS
 4. Halli Galli
 5. SET
 6. SkipBo
 7. Beverbende
 8. Phase10
 9. Shit Happens 18+
 10. Take 5

top 10 leukste kaartspellen

De leukste kaartspellen door ons getest

Wij zijn echte spelletjes fanaten en daarom heb ik alle spelletjes gespeeld met het team voor het schrijven van deze tekst. Maar toevallig kende ik de meeste spelletjes al voordat ik begon met schrijven. Onder de uitleg vind je mijn korte review over het spel. 

1. The mind

The Mind is niet zomaar een spel, het is een experiment en een unieke groepservaring. Wanneer je het laatste niveau bereikt en succesvol afrondt, zul je een geweldige gevoel van voldoening ervaren. Het is echter belangrijk dat je niet met elkaar praat of informatie uitwisselt tijdens het spel. Als team kun je echter toch elk niveau voltooien door je gedachten met elkaar te verbinden en samen te werken om te winnen.

The mind is tegenwoordig een van mijn favoriete kaartspellen. Het is een simpel spel maar behoort zeker tot één van de leukste kaartspellen. Steeds meer mensen in mijn omgeving kennen dit spel en elke keer blijft het weer een uitdaging.

Het leuke aan dit spel is dat het een coöperatief kaartspel is. Dat maakt dit spel echt bijzonder en even wat anders dan andere spellen.

Andere varianten op The Mind

Er zijn meer varianten die je op The mind kan toepassen. Bijvoorbeeld om het spel spannender te maken of gewoon om wat variatie aan te brengen.

Non-verbaal communiceren

Officieel mag je tijdens dit kaartspel niet met elkaar praten, maar ook niet non-verbaal communiceren. Eerlijk gezegd vonden wij dit een beetje saai. Daarom hebben we de variant bedacht dat je wel non-verbaal mag communiceren. Vaak wordt dit dan ook nog eens een hilarisch spel omdat je allerlei maniertjes gaat bedenken die je van elkaar gaat leren kennen. Bijvoorbeeld als je een hele hoge kaart heb, ga je achterover zitten. Deze variant maakt het spel een stuk minder saai.

Uitgespeeld?

Speel je dit spel vaak met één en dezelfde persoon? Dan is de kans groot dat je het na een tijdje spelen uitspeelt. Het is leuk om dan weer terug te tellen naar level 1. Dus vanaf level 12 naar level 1. Dit maakt het een stuk uitdagender als je het spel al uitgespeeld hebt.

The Mind drankspel 18+

Eigenlijk kan je van alle kaartspellen een drankspelletje maken. Dit is het voordeel van kaartspellen waar je makkelijk regeltjes aan toe kan voegen. Je kan bijvoorbeeld afspreken dat je moet drinken als je een kaart verkeerd oplegt. Lees hier nog meer leuke drankspellen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Beste kaartspel The Mind

2. UNO

Vroeger speelden we UNO vaak op vakantie. Eventjes was ik vergeten hoe het spel ging, maar een feit blijft dat dit kaartspel echt geweldig is.

Het doel van UNO is om al je kaarten als eerst kwijt te zijn. Het spel bestaat uit vier verschillende kleuren: blauw, groen, rood en geel. Daarnaast zijn er nog verschillende actiekaarten. Degene die aan de beurt is legt een kaart op met dezelfde kleur, hetzelfde symbool of hetzelfde nummer als de eerder gespeelde kaart. Ook mag je een joker opleggen. Als je niet kan, pack je een kaart van de stock. Deze kaart mag je dan direct opleggen. Zijn al je kaarten op? Dan win je het spel.

UNO is een makkelijk kaartspel wat niet snel verveelt. Het is een geweldig kaart spel voor 2 personen, maar zelfs tot 10 personen blijft het spel leuk. Het leuke aan UNO is dat je zelf kan afspreken wat voor puntentelling je doet.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 10
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: Mattel


Leuk kaartspel UNO

3. DOS

DOS is het broertje van UNO en hebben we vorig jaar op vakantie leren kennen. Ik zag het voor een paar euro liggen in een winkeltje en had een vriendin er wel eens over horen praten. Het bestaat nog maar een paar jaar en is wel behoorlijk anders dan UNO.

Het doel van het spel is om als eerst 200 punten te halen. Als je een fan bent van UNO, dan zal je absoluut gek zijn op UNO DOS. Je kunt actiekaarten gebruiken om het lastiger te maken voor je tegenstanders. Het spel geeft een humoristische twist aan het populaire kaartspel. Vergeet niet om "DOS" te roepen als je nog maar twee kaarten over hebt.

DOS heeft vergeleken met UNO best veel regeltjes. Het duurde bij mij dan ook even voordat ik ze allemaal kende. Maar als je het een paar keer hebt gespeeld is het echt een fantastisch spel en moeilijk om mee te stoppen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: Mattel

Kaartspel DOS

4. Halli galli

Het kaartspel Halli Galli is echt geweldig en ligt bij mij al jaren in de kast. Halli Galli behoort zeker tot één van de leukste kaartspellen die ik ken. In Nederland staat het spel ook zeker in het lijstje met populaire kaartspellen.

Tijdens dit spel is het doel om zo snel mogelijk op de bel te drukken wanneer je vijf dezelfde vruchten ziet. Elke speler heeft een stapel kaarten die geheim moet blijven, zelfs voor henzelf. Elke kaart heeft één of meer vruchten erop afgebeeld. Elke speler draait om de beurt een kaart om en legt deze op de eerder omgedraaide kaarten, zodat er voor elke speler slechts één kaart zichtbaar blijft. De eerste speler die op de bel drukt zodra er vijf dezelfde vruchten zichtbaar zijn, krijgt alle open kaarten.

Bekijk hier de spelregels, Halli Galli Extreme en andere varianten van het spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: 999 games

Leukste kaartspellen

5. SET

Vroeger was SET mijn favoriete spelletje. Nu speel ik het nog steeds regelmatig maar win ik helaas een stuk minder vaak dan vroeger. SET is een snel kaartspel die erg toegankelijk is om te leren.

Het doel van het kaartspel is om de stapels kaarten zo hoog mogelijk te maken. Als je aan het einde de meeste kaarten (en dus de meeste SETS hebt), win je het spel. Degene die de meeste setjes heeft gemaakt wint het spel.

SET vind ik het leukste kaartspel dat ik ken. Soms is het zo dat de een echt beter is dan de ander. Je kan er natuurlijk voor zorgen dat het eerlijker wordt, door de een met minder kaarten te laten beginnen. Maar uiteraard kan je jezelf ook trainen om sneller te worden. Het blijft in ieder geval echt een uitdagend en spannend spel. Het spel doet mij een beetje denken aan vlotte geesten. Ook een spel waar je snel moet kunnen reageren en je reactievermogen steeds beter wordt.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 8
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: 999 games


Makkelijk spel SET

6. Skip Bo

Skip bo is een super simpel en leuk kaartspel. In dit spel moeten spelers strategisch denken om stapels kaarten in oplopende volgorde te leggen. De speler die als eerste al zijn kaarten kwijtraakt, wint het spel.

Iedere speler heeft zijn eigen stapel kaarten en het spel begint door kaarten van de stok te pakken en tot vier "bouwstapels" met kaarten te maken. Als het spel vastloopt, kan de Skip-Bo kaart worden gespeeld. Deze kaart kan als een keuzekaart worden gebruikt en als elk cijfer worden ingezet. Het is belangrijk om de Skip-Bo kaart op het juiste moment te gebruiken. De speler die als eerste alle kaarten van de Skip-Bo stok wegspeelt, wint het spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: Mattel

kaartspelletjes

7. Beverbende

Beverbende is een populair kaartspel voor zowel kinderen als volwassenen, waarbij het doel is om zo min mogelijk strafpunten te krijgen. Tactisch spelen en het gebruiken van je geheugen is essentieel bij dit spel. Tijdens het spel heb je vier kaarten met strafpunten voor je liggen, maar je mag er slechts twee bekijken. Elke beurt trek je een kaart en voer je een actie uit, zoals het ruilen van een kaart tegen een van je gedekte kaarten, of het beïnvloeden van de kaarten van andere spelers. Het doel is om zo min mogelijk strafpunten te verzamelen om de ronde te winnen.

Wij vinden Beverbende een echte aanrader. Het spel is snel uit te leggen en makkelijk mee te nemen. Daarnaast is het met z'n tweeën leuk, maar ook met meerdere personen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

snel kaartspel

8. Phase 10

Phase 10 is een leuk kaartspelletje. Elke fase in dit spel is specifiek verbonden met de gedeelde kaarten in elke hand. Als een speler een fase succesvol voltooit, gaat deze door naar de volgende fase. Als het niet lukt, moeten ze blijven proberen totdat ze de fase hebben voltooid.

Om het spel extra spannend te maken zijn er keuzekaarten en pestkaarten. Een keuzekaart kan gebruikt worden in plaats van een nummerkaart en kan elke kleur hebben om een fase te voltooien. Met een pestkaart kan je een medespeler dwingen om een beurt over te slaan. De speler die als eerste alle tien fasen voltooit, wint het spel.

Wij vinden Phase 10 een top spel. Het enige nadeel is dat het lang kan duren als je met meerdere speelt. Verder is het gewoon een simpel, leuk en spannend spelletje.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: Mattel

makkelijk kaartspel

9. Shit Happens (18+)

Shit happens bestaat uit kaarten die gerangschikt zijn van 1 (niet erg) tot 100 (heel erg). Elke speler krijgt 3 kaarten uitgedeeld en rangschikt deze van minst erg (links) naar ergste (rechts). Dit vormt de basis voor het spel. Vervolgens leest de speler aan de rechterkant een nieuwe kaart voor, zonder deze te tonen. De speler moet raden of deze nieuwe kaart milder of erger is dan de kaarten in de basis, of ergens tussenin. Als je het goed raadt, voeg je de kaart toe aan het rijtje. De eerste speler die 10 kaarten heeft geraden, wint het spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: +2
 • Leeftijd: vanaf 18 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: Goliath

Shit happens kaarten spel

10. Take5

Dit is een spannend kaartspel waarin geluk, bluf en slim tellen belangrijk zijn. Het doel van het spel is om zo min mogelijk strafpunten te krijgen. Het spel bevat 104 kaarten met verschillende waarden en strafpunten.

Elke speler krijgt 10 kaarten en er liggen 4 kaarten open op tafel. Elke ronde kiezen spelers een kaart uit hun hand en leggen deze gedekt voor zich neer. De spelers draaien hun kaarten tegelijk om en leggen hun kaarten aan de op tafel liggende kaarten aan, beginnend met de speler met de laagste kaart. Als iemand de zesde kaart aan een rij moet leggen, moet hij of zij de vijf kaarten van die rij als strafpunten nemen voordat hij of zij zijn kaart neerlegt. De speler die na 10 ronden de minste strafpunten heeft, wint.

Take 5 is een ideaal spel voor grote groepen die snel en gemakkelijk willen spelen. Het is daarom erg populair onder studenten en grote families.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 10
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 games

take 10 leukste kaartspellen

Soorten kaartspellen

Er bestaan verschillende soorten kaartspelletjes. Ten eerste zijn er talloze leuke kaartspellen die je met normale kaarten kan spelen, zoals bijvoorbeeld pesten en klaverjassen. Maar, naast spelletjes met normale kaarten zijn er ook kaartspellen uitgevonden waarbij je meer nodig hebt dan alleen speelkaarten. Mijn top 10 van dit soort kaartspellen vind je terug in deze blog.

Misschien vind je dit ook interessant

Naast de top 10 leukste kaartspellen hebben we nog veel meer leuke spellijsten online staan.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen