Leukste goedkope bordspellen

Niets is leuker dan het spelen van een goed bordspel. Maar bordspellen kunnen zo duur zijn tegenwoordig.. vaak betaal je voor een goed bordspel rond de 40 euro of meer. Je krijgt dan wel een super uitgebreid spel, maar soms is het het geld echt niet waard als je het uiteindelijk maar een paar keer speelt.

Daarom heb ik speciaal voor jou een lijstje gemaakt met goedkope bordspellen. Deze bordspellen zijn dan misschien niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld Monopoly, maar ze behoren zeker tot de leukste goedkope bordspellen waar je niet snel op uitgekeken raakt. De bordspellen zijn allemaal rond de 20 euro of lager!

Goedkope bordspellen: onze top 10

Heb je geen tijd om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van onze favoriete goedkope bordspellen!

 1. Codenames
 2. Keezenspel
 3. Mens erger je niet
 4. Spookslot
 5. Patchwork
 6. Het jachtseizoen
 7. Ticket to ride London 
 8. Cluedo Escape
 9. My city 
 10. Name 5

leuke goedkope bordspellen

Leukste bordspellen door ons getest 

Wij zijn echte spelletjes fanaten en daarom heb ik alle spelletjes gespeeld met het team voor het schrijven van deze tekst. Maar toevallig kende ik al deze spelletjes al voordat ik begon met schrijven. Lees snel verder voor 10 leuke goedkope bordspellen!

1. Codenames

In codenames gaan de teams met elkaar de strijd aan en proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen. De teamleiders geven aanwijzingen over welke woorden hun team moet raden, terwijl ze proberen om hun eigen woorden te beschermen en de woorden van de tegenstander te onthullen.

Het doel van codenames is om als team zo veel mogelijk woorden te raden die verborgen zijn achter codenamen. Het spel eindigt wanneer een team alle woorden van hun eigen team heeft geraden of wanneer een team een woord raadt van de tegenstander, hierdoor eindigt het spel automatisch. 

Het voordeel van dit spel is dat het een hoge herspeelbaarheid heeft. In totaal heeft het spel 400 verschillende woorden waarvan er steeds 25 in 1 spel gebruikt worden. Hierdoor kun je het spel vaak spelen zonder dat je er op uitgekeken raakt. Precies wat we zoeken dus! Het spel kost rond de 20 euro.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 8
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 15 minuten

Codenames beste bordspellen

Uitbreidingen Codenames

Er zijn twee uitbreidingen van Codenames die ook rond de 20 euro zijn:

 • Codenames Duet: Dit is een twee-speler variant van het originele spel, waarbij beide spelers samenwerken om woorden te raden. In deze versie probeer je contact te maken met 15 spionnen en de vijandelijke huurmoordenaars te ontwijken. Codenames Duet is een coöperatief spel. 
 • Codenames Pictures: In plaats van woorden, gebruikt dit spel afbeeldingen als codes. Codenames: Marvel: Dit is een thematische uitbreiding waarin de codenamen gerelateerd zijn aan personages uit de Marvel Comics-universum.

2. Keezenspel

Het Keezenspel blijft één van mijn favoriete goedkope bordspellen. Het bordspel is een mix tussen pesten en mens erger je niet. Simpel, heel leuk, relatief goedkoop én makkelijk uit te leggen. 

Als je aan de beurt zet zet je door middel van de kaarten die je in je hand hebt stappen vooruit en soms achteruit. Na elke ronde krijg je weer nieuwe kaarten. Bij elke kaart hoort een regel, bijvoorbeeld: vrouw = 12 stappen vooruit. Deze vind je terug op het tegeltje. Je wint het spel als je als eerst al je pionnen binnen hebt.

Tegeltje regels Keezenspel

Keezen is een echt Hollands en oergezellig bordspel. In Nederland wordt zelfs elk jaar het NK Keezen gehouden! Het spel kost maar 14,99, dus dat is het geld zeker waard als je wilt oefenen voor het Nederlands Kampioenschap.   

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

Keezenspel leukste bordspellen

3. Mens erger je niet

En dan de klassieke mens erger je niet, wie kent het niet.. Mens erger je niet blijft áltijd leuk en als je er niet mee opgegroeid bent, is het zeker de tijd om het spel nu nog te leren. Het is waarschijnlijk het meest gespeelde spel in de geschiedenis. Mens erger je niet kost ongeveer 17 euro. 

Mens erger je niet (of "Ludo" in sommige landen) is een klassiek bordspel dat vaak wordt beschouwd als een echt gezelligheidsspel. Het doel is om al je pionnen vanuit een startpositie naar een eindpositie te bewegen. Het spelbord bestaat uit een raster met vakjes, elk vakje heeft een bepaalde functie zoals startpositie, eindpositie of gewone vakjes. Elk team of speler heeft een set van 4 pionnen die zij moeten bewegen.

Het spel begint met het gooien van een dobbelsteen, de speler die het hoogste aantal ogen gooit begint. Spelers bewegen hun pionnen naar voren, afhankelijk van het aantal ogen dat op de dobbelsteen wordt gegooid. Als een speler een 6 gooit, mag hij een pion vanuit de startpositie op het bord plaatsen. Als een speler zijn pion op een vakje zet waar al een pion van een andere speler staat, 'sla' je die pion en wordt deze pion terug naar de startpositie gezet. 

Het spel eindigt wanneer een speler al zijn pionnen naar de eindpositie heeft gebracht. De speler die als eerste al zijn pionnen naar de eindpositie heeft gebracht, wordt de winnaar.

Mens erger je niet blijft altijd leuk, hoe vaak je het ook gespeeld hebt. Het is een echt gezelschapsspel voor alle leeftijden.

Verschillende edities Mens erger je niet

Je hebt verschillende Mens erger edities die onder de 20 euro zijn:

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

Mens erger je niet klassieker

4. Spookslot 

Spookslot is vooral een populair bordspel onder kinderen. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk uit het spookslot te ontsnappen. Samen met je tegenspelers begin je bovenaan de top van het spookslot. Tijdens je weg naar beneden kom je verschillende valstrikken tegen. Wie als eerst beneden is, wint het spel. 

Voor veel mensen is dit spel een jeugdsentiment, en zijn blij dat het weer te koop is! Het spel is in principe hetzelfde gebleven, alleen helemaal vernieuwd. Deze nieuwste versie heeft vernieuwd artwork, zowel oude als nieuwe vallen en een moderne uitstraling. 

Het leuke aan dit spel is dat het gespeeld wordt met een echt 3D-kasteel. Deze zet je gemakkelijk zelf in elkaar. Het spel kost ongeveer 22 euro. 

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 25 minuten
 • Uitgever: 999 games

Spookslot leuke spellen

5. Patchwork 

Patchwork is een bordspel waarbij de spelers quiltstukken verzamelen en plaatsen op een quiltbedekking. Het is een twee-persoonsspel dat ontworpen is door Uwe Rosenberg en werd voor het eerst uitgegeven in 2014. Het spel kost ongeveer 19 euro. 

Het spel begint met een lege quiltbedekking waarop de spelers stukken gaan plaatsen. De spelers beginnen met een beperkt aantal geldstukken en tijdstukken (tijd-achtige tokens). Spelers kiezen om hun geldstukken te gebruiken om quiltstukken te kopen die beschikbaar zijn op een marktplaats, of om tijdstukken te verzamelen die later kunnen worden gebruikt om extra acties te ondernemen. Quiltstukken komen in verschillende vormen en maten en hebben verschillende puntenwaarden. 

De spelers moeten hun quiltstukken op een slimme manier plaatsen op de quiltbedekking, omdat elk quiltstuk een bepaalde vorm en grootte heeft en alleen op bepaalde plekken kan worden geplaatst. De spelers krijgen ook punten voor het aantal quiltstukken dat ze op hun quiltbedekking hebben geplaatst en voor het aantal lege vakjes dat ze hebben gelaten. 

Het spel eindigt wanneer de marktplaats leeg is of wanneer een speler alle quiltstukken op zijn quiltbedekking heeft geplaatst. De speler met de meeste punten wint het spel. Patchwork is een uniek en uitdagend bordspel dat een goede balans heeft tussen planning en tactiek. Het is ook een leuke manier om creatief te zijn en je eigen quilt te ontwerpen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

Patchwork leukste spellen

6. Het jachtseizoen

In jachtseizoen werk je als team samen om de locatie van een voortvluchtige te achterhalen. Je navigeert door de straten en probeert de voortvluchtige te slim af te zijn. In je team worden de taken verdeeld en iedere 10 minuten krijgt jouw team de locatie van de voortvluchtige door. 

Het spel kost ongeveer 22,50. Veel spanning en speelplezier gegarandeerd!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 30 minuten

Jachtseizoen leukste spellen

7. Ticket to ride London

Waarschijnlijk ken je Ticket to ride al wel, maar meestal zijn deze bordspellen wel wat prijziger. Voor Ticket to ride Europe betaal je ongeveer 35 euro. Maar, gelukkig zijn er ook ticket to ride pocketspellen. Ticket to ride london bijvoorbeeld. Deze kost maar 20 euro! 

Ticket to Ride London is een pocket-uitgave van het populaire bordspel Ticket to Ride. Het is een tactisch spel voor twee personen dat zich afspeelt in de stad Londen. Het spel is ontworpen door Alan R. Moon en werd voor het eerst uitgegeven in 2018. 

In het spel moeten de spelers buslijnen bouwen in Londen door kaarten te verzamelen en te ruilen. Spelers beginnen met een set van kaarten die hen in staat stellen om buslijnen te bouwen tussen verschillende locaties in Londen. Elke locatie is verbonden met een andere locatie door middel van een buslijn en om een buslijn te voltooien, moeten spelers een aantal kaarten van dezelfde kleur verzamelen. 

De spelers krijgen punten voor elke buslijn die ze voltooien, evenals voor extra lijnen die ze voltooien. Spelers moeten ook zorgen dat ze genoeg kaarten in hun hand houden om hun route te voltooien, want als een speler geen kaarten heeft om een route te voltooien, zal hij geen punten krijgen voor die route. 

Het spel eindigt wanneer een speler geen kaarten meer heeft of wanneer de kaarten op de marktplaats op zijn. De speler met de meeste punten wint het spel. Ticket to Ride London Pocket is een compacte versie van het originele Ticket to Ride bordspel. Het is een snel, leuk en eenvoudig te leren spel dat geschikt is voor spelers van alle leeftijden.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 4
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten

Ticket to ride pocketspel

8. Cluedo escape 

Het doel van Cluedo escape is samenwerken en iut het slot te ontsnappen. Daarnaast moet je ook ontdekken wie Dr. Swart heeft vermoord, waar dat gebeurde en met welk wapen. 

Spelers verplaatsen hun pionnen over het spelbord dat kamer voor kamer wordt uitgebreid. Spelers speuren in het slot, trekken kaarten, lossen puzzels op, ontgrendelen nieuwe kaarten en moeten logisch nadenken om aanwijzingen te ontdekken. 

Cluedo is een van de meest populaire bordspellen. Deze versie is vooral leuk voor kinderen. Het spel verveelt niet snel en geeft genoeg uitdaging. Het spel kost ongeveer 20 euro. 

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 tot 6
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten

cluedo kleine spelletje

9. My city 

My City is een bordspel ontworpen door Reiner Knizia. Het is een legacy-spel, dat betekent dat het spel zich ontwikkelt over meerdere spellen, met keuzes die de speler maakt die invloed hebben op de volgende spellen. Het spel kost ongeveer 24 euro. 

In My City bouwen de spelers hun eigen stad door middel van de bouw van gebouwen en de ontwikkeling van de infrastructuur. Elke speler begint met een leeg stuk land en bouwt zijn stad door middel van kaarten die hij verzamelt. Deze kaarten vertegenwoordigen gebouwen en infrastructuur die in de stad kunnen worden gebouwd. 

De spelers verdienen punten voor elk gebouw dat ze bouwen en voor de ontwikkeling van hun stad. Spelers moeten ook beslissen welke gebouwen ze willen behouden en welke gebouwen ze willen slopen. Deze beslissingen hebben invloed op de volgende spellen, omdat de gebouwen die in een spel worden gesloopt, niet in latere spellen beschikbaar zijn. 

Het spel eindigt na een bepaald aantal spellen, waarna de speler met de meeste punten wint. My City is een uniek en uitdagend spel dat de spelers uitdaagt om strategische keuzes te maken en hun stad te ontwikkelen op een manier die hen het meest past.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar 
 • Speelduur: 30 minuten

my city beste bordspellen

10. Name 5 Trivia

Name 5 is een kennisspel waarbij je binnen 30 seconden vijf antwoorden binnen een bepaalde categorie te benoemen. Het doel is om als eerst de grote cirkel in het midden van het bord te bereiken. 

Het spel lijkt eigenlijk een beetje op 30 seconds, maar dan net in een ander jasje. Leuk om weer een keer iets nieuws te proberen! Het spel kost 20 euro. Name 5 is een geschikt spel voor gezinnen en vriendengroepen. 

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: +2
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 20 minuten

name 5 uren speelplezier

Goedkope bordspellen

Ben je op zoek naar nóg goedkopere bordspellen? Ga dan eens langs de kringloop, daar koop je bordspellen voor minder dan 5 euro! Het nadeel is dan alleen dat je niet weet of het nog compleet is.

Misschien vind je dit ook interessant

Naast onze lijst met leuke goedkope bordspellen, hebben we nog meer favoriete spel lijsten online staan!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen