Leuke kleine spelletjes

Soms heb je gewoon behoefte aan een leuk, simpel spelletje om even te ontspannen of je gedachte te verzetten. Gelukkig zijn er super veel leuke kleine spelletjes die je even snel tussendoor kan spelen. Of je nu op zoek bent naar een kaartspel, dobbelspel of gezelschapsspel, er is altijd wel een klein spelletje die jij leuk vindt. 

In deze blog lees je de 10 leuke kleine spelletjes. De spelletjes zijn niet zo duur, makkelijk mee te nemen en niet moeilijk om uit te leggen. 

Leuke kleine spelletjes

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van de 10 leukste kleine spelletjes. 

 1. Qwixx
 2. Exploding Kittens
 3. Vlotte geesten
 4. Regenwormen
 5. Lost cities
 6. Black stories
 7. Beverbende
 8. ZINGA
 9. Skipbo
 10. Valse motten

leuke kleine spelletjes

1. Qwixx dobbelspel

Qwixx is tegenwoordig razend populair in Nederland. Als je het spel nog niet kent zou ik het zeker aanschaffen. Het is een snel, simpel en verslavend spel. Het doel van Qwixx is om zoveel mogelijk punten te verzamelen door combinaties van getallen aan te kruisen op je scoreblad.

Het spel heeft twee witte en vier gekleurde dobbelstenen. Op het scoreblad vink je altijd van links naar rechts aan. Geel en rood beginnen bij 2, en groen en blauw beginnen bij 12.

Elke beurt gooit de actieve speler met de 6 dobbelstenen en mag hij/zij een combinatie kiezen met een witte dobbelsteen. Op deze manier kun je steeds weer meer vakjes wegstrepen. Ook mag hij er voor kiezen om alleen de witte dobbelstenen bij elkaar op te tellen en aan te kruizen op het scoreblad. De overige spelers mogen ook altijd gebruik maken van de witte dobbelstenen, zonder dat ze dus hebben gegooid.

Qwixx is eenvoudig en voor elke gelegenheid. De spelregels zijn in een korte tijd uit te leggen en een groot voordeel vinden wij dat je eigenlijk altijd aan de beurt bent. Je hoeft dus nooit te wachten.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5
 • Duur: 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Uitgever: White Goblin Games

Qwixx leukste kleine spelletjes

2. Exploding kittens

Exploding Kittens is een hilarisch kaartspel dat in 2015 bedacht werd door de makers van The Oatmeal en gefinancierd met behulp van Kickstarter. Het spel heeft eenvoudige regels en lijkt eigenlijk een beetje op Russisch roulette. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk exploding kittens te vermijden terwijl je je tegenstanders zoveel mogelijk exploding kittens probeert toe te spelen.

In het spel zitten ook grappige actiekaarten zoals de Nope kaart, waarmee je een actie van een andere speler kan stoppen. Een andere actiekaart is de Defusekaart, waarmee je een exploding kitten kan neutraliseren.

Het kaartspel heeft in Nederland ook al vele prijzen gewonnen, waaronder de Gouden Ludo in 2016 voor beste familiespel en de Spiel des Jahres prijs in 2017 voor beste kaartspel. Als je op zoek bent naar een grappig spel om met vrienden te spelen, dan is Exploding Kittens zeker een aanrader!   

Let trouwens op als je dit spel aan gaat schaffen, je hebt namelijk een Engelstalig en Nederlandstalige versie.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5
 • Duur: 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Uitgever: Asmodee

Exploding kittens kleine spelletjes

3. Vlotte geesten

Vlotte geesten is een super leuk, klein en simpel kaartspelletje. Het spel duurt niet lang dus je kunt het makkelijk tussendoor een keer spelen. Dit spelletje behoort zeker tot één van mijn favoriete leuke kleine spelletjes. 

Het verhaal achter het spel

Het verhaal achter Vlotte geesten gaat over dat de huisspook in de kelder een oud fotoapparaat heeft gevonden. Daarbij heeft hij alles op de gevoelige plaat gezet wat hij bij het rondspoken graag laat verdwijnen... en ook zichzelf natuurlijk. Helaas maakt de betoverde camera veel foto's in de verkeerde kleur. Soms is de groene fles wit, dan weer blauw.

Als hij de foto's bekijkt, raakt hij zo in de war dat hij niet meer weet wat hij moet wegtoveren. Kun jij hem helpen en het juiste voorwerp noemen of zelfs voor hem laten verdwijnen? Elke ronde wordt een kaart omgedraaid. De spelers moeten nu zo snel mogelijk het gezochte voorwerp pakken of roepen. Wie dat het snelste doet, krijgt de kaart. Wie wint de meeste kaarten?

Vijf voorwerpen staan in een kring op tafel, zodat iedereen er goed bij kan. Een speler draait de bovenste kaart om. Iedere speler probeert nu zo snel mogelijk het voorwerp van tafel te grijpen dat op deze kaart in de juiste kleur is afgebeeld. Als er op de kaart geen voorwerp in de juiste kleur is afgebeeld, moeten de spelers het voorwerp grijpen dat niet op de kaart is afgebeeld en waarvan de kleur ook niet op de kaart te zien is.

Wie als eerste het juiste voorwerp heeft gegrepen, legt als beloning de omgedraaide kaart voor zich op tafel en draait daarna de volgende kaart van de gedekte stapel om. Wie aan het einde de meeste kaarten heeft, wint het spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 8
 • Duur: 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Uitgever: 999 games

vlotte geesten leuke kleine spelletjes

4. Regenwormen

Regenwormen is ervoor gemaakt om op elk moment en overal gespeeld te kunnen worden. Het doosje is klein en daarom makkelijk mee te nemen. Ook duurt het niet langer dan een half uurtje. Ken je regenwormen al? Bekijk dan eens de uitbreiding. Echt een hele leuke aanvulling op het spel én ook klein genoeg om overal mee naar toe te nemen. Lees hier de Regenwormen uitbreiding uitleg.

Het doel van Regenwormen is om de meeste punten te verzamelen. Als je aan de beurt bent, gooi je met de 8 dobbelstenen. Je kiest dan een symbool en legt alle dobbelstenen met dit symbool opzij. Bij de tweede worp worden de overige dobbelstenen gebruikt. Zo ga je door totdat je er zelf voor kiest om te stoppen. De kunst is om op tijd te stoppen, want als je alleen maar symbolen gooit die je al een keer hebt gepakt, moet je een steen inleveren.

Om een steen met wormen te kunnen bemachtigen, moet je tenminste één worm hebben gegooid en moet je totaal hoger dan 20 zijn.

Lees in deze blog de uitgebreide spelregels van Regenwormen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 7
 • Duur: 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Uitgever: 999 games

Regenwormen kleine spelletjes

5. Lost Cities

Lost Cities is een tactisch spel wat gaat over het ontdekken van verloren steden. Spelers trekken kaarten en plaatsen deze op expeditiepaden om zo punten te verzamelen. Maar pas op, want als je te veel investeert in een expeditie kan je flink in de min eindigen. Het spel Lost Cities is een leuke manier om je strategische vaardigheden te testen en om met vrienden tegen elkaar te spelen.

Het kaartspel heeft eenvoudige spelregels, maar de tactische uitdagingen en mogelijkheden zijn enorm. Door de korte speelduur kun je meerdere potjes achter elkaar spelen. Een aanrader voor iedere spelletjesliefhebber!   

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2
 • Duur: 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Uitgever: 999 games

Lost cities leuke kleine spellen

6. Black stories

Het spel black stories gaat over raadselachtige sterfgevallen die je samen met je vrienden moet oplossen. Het doel is om als eerste te raden hoe deze mysterieuze sterfgevallen zijn gebeurd. Black stories is gebaseerd op de Duitse black stories-kaartenset en is dus ook in andere talen beschikbaar.

Het black stories spel is leuk omdat het je op een geheel andere manier laat denken. In plaats van te proberen de juiste antwoorden te raden, moet je juist naar de oplossing toe werken door aanwijzingen te analyseren en logisch na te denken. Black Stories stelt je denkvermogen echt op de proef. Bovendien zijn de black stories vaak grappig en bizar, waardoor het spelen ervan een unieke ervaring is. Dus ben jij op zoek naar een leuk en uitdagend spel om te spelen met je vrienden? Dan is black stories zeker iets voor jou.   

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2+
 • Duur: 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Uitgever: Story Factory

black stories kleine spelletjes volwassenen

7. Beverbende

Beverbende is een heel leuk en simpel spelletje wat geschikt is voor jong en oud. Dit korte spelletje kunnen wij met gemak de hele avond spelen. Het spel blijft echt spannend tot de laatste seconde. Het is een kaartspel waarbij tactiek en geheugen hand in hand gaan.

Het spel gaat als volgt: je hebt 4 kaarten met strafpunten gedekt voor je liggen, hiervan mag je de twee buitenste kaarten bekijken. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart en doe je daar een actie mee. Zo kun je de kaart tegen één van je gedekte kaarten ruilen of zelfs invloed uitoefenen op de kaarten van de andere spelers. Als jij de minste strafpunten hebt, win je de ronde. Beverbende is bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen. Ook te combineren met Beverclan. Lees hier de uitgebreide spelregels van Beverbende.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Duur: 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Uitgever: 999 games

Beverbende kleine gezelschapsspellen

Beverclan

Beverclan is een hele leuke aanvulling op Beverbende. Het spel is ook klein verpakt en daardoor super makkelijk om mee te nemen. Daarnaast is het snel te begrijpen en top om even snel tussendoor te spelen.

Tijdens het spel heeft iedereen zijn eigen beverburcht. Je probeert kaarten met hoge getallen in je burcht te krijgen. Maar ook lage getallen zijn belangrijk, want gelijke getallen leveren bonuspunten op. Daarnaast is het niet eenvoudig om hoge getallenkaarten te behouden. Kaarten worden snel geruild, zodat geen kaart meer daar is waar hij eens was.

Nadat de eerste speler vijf getallenkaarten in zijn beverburcht heeft gelegd, wordt de huidige ronde nog uitgespeeld. Hierna telt iedere speler de punten die in zijn eigen beverburcht liggen. De speler die na een paar ronden de meeste punten heeft, wint het spel. Ook dit spel is een spannende combinatie van tactiek en geheugen.

Hier lees je de Beverbende uitbreiding spelregels.

8. ZINGA

Zinga is een vrolijk dobbelspel, waarbij roll & write wordt gecombineerd met een reactiespel. Om te winnen moet je snel zijn, maar kijk uit voor fouten! Een combinatie noemen die niet bestaat, te lang wachten met iets noemen of jezelf herstellen na een verspreking wordt al gezien als een fout.

Bij Zinga gooi je met de dobbelstenen en zoeken alle spelers een combinatie van kleur en getal die op hun eigen scoreformulier staat. Degene die als eerst een combinatie vindt, slaat zo snel mogelijk op de bel.

Heb je het goed? Kruis je het getal aan. Maar, heb je het fout? Dan zet je een foutief kruisje. Bij 3 fouten lig je uit het spel.   

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Duur: 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Uitgever: 999 games

Zinga leukste kleine spellen

9. Skip bo

Skip bo is een heel leuk spel waarvan je zeker niet snel genoeg krijgt. Vind je spelletjes spelen leuk en houd je van simpele kaartspelletjes? Dan weet ik zeker dat jij dit spel geweldig gaat vinden!   

Aan het begin van het spel schud je alle kaarten. Als je het met 2, 3 of 4 spelers speelt, geef je iedere speler 30 kaarten. Speel je het spel met 5 of 6 spelers, geef je iedere speler 20 kaarten. Als wij het met z'n tweeën spelen, vinden we het leuker om ook met 20 te beginnen. Je kan dit zelf uit proberen, maar wij vinden het anders toch wat te lang duren.

De overige kaarten is de pot. Deze kaarten liggen op tafel. Alle spelers nemen vijf kaarten in hun handen van de pot.

De bedoeling van het spel is om in vier rijen de volgorde van 1 tot en met 12 te maken. Als de de 12 haalt, is die bouwstapel compleet en mag je een nieuwe maken.

Een ronde

Als je als eerst aan de beurt bent, kijk je of je een 1 of een skip bo kaart in je hand hebt. Deze kaart kan je dan opleggen. In 1 beurt mag je zo veel kaarten opleggen als je kan. Kijk altijd eerst naar je eigen stok, voordat je kaarten uit je hand wegspeelt. Als de kaarten van je eigen stok op zijn, heb je het spel namelijk gewonnen.

Kaart afleggen

Als je niet meer kan, leg je altijd een kaart af. Deze leg je voor je neer en mag je ook vier stapels van maken. Het is handig om de kaarten van hoog naar laag te leggen, zodat je ze uiteindelijk in 1 keer op kan leggen. Als je weer aan de beurt bent, zorg je dat je altijd weer vijf kaarten in je hand hebt.

Lees hier de uitgebreide spelregels van Skip Bo.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Duur: 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Uitgever: Mattel

Skip bo kleine reisspelletjes

10. Valse motten

Eindelijk een spel waarin je moet valsspelen om te winnen; Valse motten! De spelers leggen kaarten volgens bepaalde spelregels af, maar proberen door vals te spelen sneller van hun kaarten af te komen. Eén van de spelers is echter de bewakingskever. Als die een speler betrapt, moet de dader zijn kaarten weer terugnemen en er extra bij pakken. Wie is als eerste zijn kaarten kwijt? 

Nieuwsgierig geworden? Lees hier de uitgebreide spelregels van Valse motten.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 5
 • Duur: 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Uitgever: 999 games

Valse motten leukste kleine spelletjes

Wat zijn leuke kleine spelletjes?

Met kleine spelletjes bedoelen we spelletjes die makkelijk mee te nemen zijn. Soms is het namelijk best lastig om een leuk spelletje mee te nemen als ze zo lomp verpakt zijn. De spelletjes in deze blog zijn makkelijk mee te nemen in je tas en perfect voor onderweg.

Bovendien heb je altijd iets leuks om te doen, of je nu met vrienden bent, wachtend op de bus staat of in een restaurant. Dus als je op zoek bent naar leuke kleine spelletjes waar je eindeloos speelplezier mee beleefd, lees dan snel verder. 

Waarom zijn kleine spelletjes zo leuk? 

Kleine, simpele spelletjes blijven super leuk. Misschien is het omdat ze makkelijk te spelen zijn en je geen urenlang tutorials hoeft te volgen. Of misschien is het omdat ze je snel in actie brengen en je niet gedwongen wordt om lang na te denken over je volgende zet.

Het kan ook zijn dat deze spelletjes je een moment van ontspanning geven en de mogelijkheid bieden om te socialiseren met vrienden of familie. Plus, ze zijn makkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld een picknick of familiebijeenkomst. 

Wat het ook is, kleine spelletjes zijn altijd een goede optie als je op zoek bent naar een leuke tijdverdrijf. Dus laat de Xbox even rusten en pak in plaats daarvan een leuk kaartspelletje uit de kast! Je zult versteld staan van hoeveel plezier je kan hebben met de leukste kleine spelletjes. 

Op zoek naar nog meer kleine spelletjes? 

Als je nog een andere leuke suggestie hebt voor een leuk klein spel, laat het ons vooral weten.  Alle bovenstaande spelletjes kun je makkelijk ergens mee naar toe nemen, bijvoorbeeld op vakantie of als je gaat reizen. Ben je op zoek naar nog meer reisspellen? Lees dan deze blog met de leukste reisspelletjes!

Misschien vind je dit ook interessant

Naast leuke kleine spelletjes hebben we nog veel meer leuke spellijsten online staan!


Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen