Valse motten speluitleg & review

Ken jij iemand die áltijd vals speelt met spelletjes? Dan is dit spel zeker aan te raden. Bij dit spel is het namelijk wél toegestaan om vals te spelen! Sterker nog, je moet. Anders ga je het spel niet winnen.   In deze blog lees je de valse 

Valse Motten review 

Valse motten is een leuk en grappig kaartspelletje. Je komt vaak niet meer bij van het lachten. Het spel is makkelijk mee te nemen op vakantie of bijvoorbeeld naar vrienden. Voor mensen die van valsspelen houden is het een geweldig spel. Ook een leuke cadeau tip dus! 

 • Plezier: 8
 • Kwaliteit: 8
 • Uiterlijk: 7,5
 • Makkelijk uit te leggen: 8
 • Geluk: 7
 • Leuk voor kinderen: 9
 • Leuk voor volwassenen: 6

Lees verder voor de uitgebreide Valse Motten review. 

Hoeveel plezier beleef je aan het spel Valse motten?

Door Valse motten kun je zeker heel wat plezier beleven. Ik moet wel eerlijk zeggen dat het niet echt een spel is wat je de hele avond speelt, maar het blijft wel een leuk spelletje om elke keer weer uit de kast te pakken. Het enige nadeel vonden wij is dat je het spel niet met z'n tweeën kan spelen. Ook met z'n drieën vonden wij het nog te makkelijk voor de beveiligingskever. Aan te raden is dus wel echt om het spel met meer dan drie te spelen. 

valse motten uitleg

Kwaliteit van Valse Motten

De kwaliteit van het spel is super goed. De kaarten zijn van hard karton dus gaan zeker niet snel kapot. Ook als er drinken overheen komt kun je het prima schoonmaken. Ik heb het al een aantal keer ergens mee naar toe genomen en het spel ziet er nog steeds uit als nieuw!

Uiterlijk van Valse motten

De kaarten hebben stuk voor stuk hele grappige plaatjes van verschillende motten. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende kleuren en mimieken. Dit maakt het spel op zich al leuk om naar te kijken. 

valse motten kaartspel

Is Valse Motten makkelijk uit te leggen? 

Het spel is super makkelijk om uit te leggen. Dit vinden wij altijd een groot voordeel. Geen moeilijke handleidingen waardoor je soms al een halve avond kwijt bent aan het spel proberen te begrijpen. Valse motten heeft een simpele en duidelijke handleiding waardoor je binnen 10 minuutjes alle regels weet. 

Is Valse Motten een geluksspel? 

Tijdens het spel heb je best wat geluk nodig om te winnen. De enige tactiek die erbij komt kijken is op welke manier jij vals speelt. 

Is het Valse Motten voor kinderen?

Voor kinderen is dit spel geweldig. En ook leuk om vaak achter elkaar te doen. Leer je kind wel dat valsspelen natuurlijk niet hoort.   

Is Valse Motten leuk voor volwassenen?

Voor volwassenen is het een leuk kaartspel. Maar zoals ik hierboven ook al zei, niet om de hele avond achter elkaar door te spelen. Het is grappig om te doen, en je kan er zelfs een drankspelletje van maken. 

valse motten spelregels

Valse motten spel

Valse motten is een kaartspel van de kinderen van topauteurs Inka en Markus Brand. Valse motten won in 2012 de Kinderspel van het jaar-verkiezing in Duitsland. In dit chaotische kaartspel moet je valsspelen om te kunnen winnen. Maar de bewakingskever houdt een oogje in het zeil. Neem jij hem ongemerkt in het ootje? 

De valse motten spelregels zijn erg makkelijk om te begrijpen. Na één potje weet ik zeker dat je veel plezier gaat beleven aan dit spel! 

Doel van Valse Motten

Het doel van Valse motten is om zo snel mogelijk van je kaarten af te komen. Dit doe je door steeds kaarten op de aflegstapel te leggen óf door de kaarten op een andere manier te laten verdwijnen.   

Voorbereiding

Iedere speler krijgt 8 kaarten. De overige kaarten vormen de trekstapel. De bovenste kaart van de trekstapel wordt omgedraaid. Wijs willekeurig iemand aan die de beveiligingskever wordt. Je speelt zoveel rondes als het aantal speler die meedoen.

Valse motten spelregels

De beveiligingskever mag altijd beginnen. Als je aan de beurt bent probeer je een kaart te spelen op de open stapel. De kaart die je neerlegt moet qua cijferwaarde 1 getal hoger óf lager zijn dan de kaart die er ligt. Hierbij zijn er twee uitzonderingen: 

 1.  Op de 1 mag zowel een 2 als een 5 neergelegd worden.
 2.  Op de 5 mag zowel een 4 als een 1 neergelegd worden. 

Als je niet kan pak je een nieuwe kaart. 

Insecten met speciale eigenschappen

 • Mier: alle andere spelers pakken een kaart. 
 • Spin: je mag nog een tweede kaart uit je hand aan een andere speler geven.
 • Kakkerlak: de spelers mogen zo snel mogelijk proberen een kaart op te leggen met het zelfde nummer. Degene die dit als eerst doet, is zijn kaart kwijt. 
 • Mug: de spelers proberen de mug dood te slaan door zo snel mogelijk met je hand op de kaart te slaan. Degene die dit als laatst doet, krijgt van alle spelers een kaart. 

Valse motten

Deze kaart mag je niet eerlijk spelen of weggeven. De enige manier om deze kwijt te raken is door het valsspelen (behalve de beveiligingskever, hij mag de valse mot kaarten wel op een normale manier kwijt spelen).

Vals spelen

Je mag vals spelen op de manieren waarop je zelf wil (weggooien, in je mouw stoppen, op de grond laten vallen etc.). Er zijn wel een aantal regels aan verbonden: 

 • De kaart waarin je je hand houdt moet zichtbaar zijn.
 • Per keer mag je maar één kaart laten verdwijnen.
 • Als een speler betrapt wordt op het valsspelen, neemt hij deze kaart weer terug. Daarnaast krijgt hij van de bewakingskever ook een kaart, en wordt diegene de nieuwe bewakingskever.
 • Je mag je laatste kaart nooit laten verdwijnen met vals spelen. 

Puntentelling

Zodra iemand zijn kaarten kwijt is, is de ronde voorbij. De punten worden dan geteld: 

 • De grijze lampjes zijn 1 strafpunt waard. 
 • De speciale insecten zijn 5 strafpunten waard.
 • Valse motten zijn 10 strafpunten waard.

Deze punten tel je bij elkaar op. Hierna begin je de volgende ronde. Je speelt zoveel rondes als het aantal spelers die meedoen. Aan het einde van de ronde wint degene met de minste strafpunten. 

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3-5
 • Duur: 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar

valse motten review

Misschien vind je dit ook interessant

Naast het kaartspel Valse motten, hebben wij nog veel meer leuke kaartspellen die je kunt bekijken! 


Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen