Boonanza; de spelregels & uitbreidingen

Boonanza is een populair kaartspel voor 3 tot 5 spelers, ontwikkelt door de Duitse spellenontwerper Uwe Rosenberg. Het spel werd voor het eerst uitgebracht in 1997 en sindsdien is het een van de meest populaire kaartspellen.  

In dit communicatieve kaartspel handelen de spelers met hun bonen en verbouwen deze op hun akkers. De spelers beginnen met een beperkt aantal zaden en moeten deze zaden planten en laten groeien totdat ze volwassen zijn en geoogst kunnen worden. De spelers krijgen punten voor elk gewas dat ze oogsten en het doel van het spel is om de beste bonen in handen te krijgen, maar ook om uiteindelijk het meeste geld te verdienen.

kaartspel boonanza

Aantal spelers: 3-5
Duur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Uitgever: 999 games

Boonanza spelregels

De spelregels van het kaartspel Boonanza zijn relatief eenvoudig en het spel is gemakkelijk te leren, wat het een populair spel maakt voor zowel ervaren als onervaren spelers. Hier zijn de basisregels van het spel.

Voorbereiding

Iedere speler krijgt 5 bonenkaarten. Deze handkaarten moet je op volgorde in je hand houden. Op elke kaart staat het aantal bonen en hoeveel kaarten je moet oogsten om een geldmunt te krijgen. Daarnaast heeft iedere speler twee bonenvelden (denkbeeldig).

Het spelverloop

Tijdens een beurt doorloop je vier fases:

  1. Als je aan de beurt bent, moet je de eerste en mág je de tweede kaart uit je hand verbouwen. Op elk veld kun je maar één soort bonen verbouwen.
  2. Bij stap 2 draai je twee nieuwe bonenkaarten open van de gedekte stapel. Deze kaarten leg je open op tafel. Van deze kaarten mag je kiezen of je er één of twee wilt houden. Je legt de kaart(en) die je wilt houden even opzij, maar wel open voor je neer. De kaarten die je wilt verhandelen bied je aan je medespelers. Tijdens het ruilen mag je meerdere kaarten weggeven. Alle kaarten die je krijgt tijdens het handelen leg je opzij. Je mag ook kaarten uit je hand verhandelen.
  3. Alle bonen die je hebt verhandeld, ga je verbouwen. Hierbij mag je de volgorde zelf bepalen.
  4. Bij stap 4 vul je je hand aan met nieuwe bonenkaarten. Pak drie kaarten van de stapel. Deze kaarten komen één voor één achter de andere kaarten in je hand.

spel boonanza

Overige spelregels

  1. Oogsten mag je áltijd doen.
  2. Je mag geen boon planten wanneer er maar 1 boon ligt. Tenzij je alleen maar velden hebt met 1 boon.

Derde bonenveld

Elke speler heeft de optie om een derde bonenveld te verkopen. Alle spelers krijgen per spel één keer de mogelijkheid om een extra bonenveld aan te schaffen. Deze kost drie thalers (geldmunten).

Einde van het spel

Het spel eindigt wanneer de stapel bonenkaarten drie keer is doorgespeeld. Spelers mogen hierna nog wat oogsten, maar de kaarten in je hand zijn dan niks meer waard.

Review Boonanza

Boonanza is een simpel fascinerend handelsspel waarbij je toch wel even wat regeltjes moet weten aan het begin. Het is een erg leuk spel voor jong & oud. Leuk om met vrienden te spelen. Als je eenmaal weet hoe je het speelt werkt het verslavend. Je kunt het spel makkelijk meenemen en het is ook nog eens super betaalbaar!  

leuk spel boonanza

Boonanza Jubileumeditie

De basis van deze editie blijft hetzelfde: oogst zoveel mogelijk bonen van dezelfde soort om munten te scoren. Het aantal plekken waar je je bonen kunt planten is beperkt. Als er geen ruimte is, moet je plek maken door oudere bonenkaarten te oogsten. De volgorde van de kaarten in je hand mag je niet zomaar veranderen, maar kun je door slim met je tegenspelers te onderhandelen wel aanpassen.

Naast het basisspel bevat de Boonanza Jubileumeditie de uitbreidingsset voor 7 spelers en speciale regels voor een variant voor twee spelers. Daarnaast kunnen nu extra kaarten worden getrokken door middel van de jubileummunt en zorgen de nieuwe eksterbonen ervoor dat je bonen van andere spelers mag stelen. De jubileummunt en de eksterbonen kunnen vrij met het basisspel of de uitbreidingen worden gecombineerd.

Zie onderstaande video voor een uitgebreid uitleg van de jubileumeditie.

Boonanza uitbreidingen

Boonanza heeft vier uitbreidingen.

Boonanza: de uitbreiding

Bij de Boonanza uitbreiding kun je het spel zelfs met zeven spelers spelen. In dit spel vind je nieuwe bonensoorten én een variant met opdrachtkaarten. Deze variant kun je alleen spelen in combinatie met het basisspel.

Boonanza: Boona Nostra

In deze uitbreiding Boona Nostra handel je niet alleen met bonen en bonendollars, maar ook met gunsten. Elke speler heeft maximaal drie gunsten tegelijkertijd beschikbaar. De gunsten kunnen ingewisseld worden in verschillende fasen van het spel. De uitbreiding kan met drie tot zeven spelers gespeeld worden. Deze variant kun je alleen spelen in combinatie met het basisspel.

Boonanza: Heilige Boontjes

Bij de uitbreiding Heilige boontjes bestaan er nieuwe regels, een speciale bonensoort, de nieuwe offerkaarten en alternatieve bonenvelden. Je kunt het spel met drie tot vijf spelers spelen. Deze variant kun je alleen spelen in combinatie met het basisspel.

Boonanza: Marco Boono

In de uitbreiding Marco Boono treed je in de voetsporen van de vermaarde handelsreiziger Marco Boono. Je maakt een tocht door de woestijn, op zoek naar de gouden rank. Je kunt deze uitbreiding ook alleen spelen. Op zoek naar meer spelletjes waar je je in je eentje mee kunt vermaken? Kijk dan hier voor meer spelletjes om in je eentje te spelen.

Misschien vind je dit ook interessant

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen