Dixit Odyssey; een creatieve reis

Bij Dixit Odyssey draait alles om het laten stromen van je creativiteit. Het is een kaartspel vol kaarten met abstracte illustraties die de fantasie van spelers de vrije loop laten.

De speelstukken die je over het scorebord beweegt, hebben de vorm van kleine konijntjes - zoals het kleine witte konijn dat Alice in Wonderland door het konijnenhol joeg. En net als Alice worden spelers getransporteerd naar een wereld van wilde fantasie.

De eerste keer dat we het originele Dixit- kaartspel speelden, vonden we het gelijk een top spel. Dus Dixit Odyssey was een makkelijke keuze om ook aan te schaffen. En ook deze versie is een van onze hoogst gewaardeerde spellen.

Dixit Odyssey

Kan het hele gezin genieten van Dixit Odyssey?

Hoewel de aanbevolen leeftijd voor Dixit Odyssey 8+ is, denken we dat het een geweldig spel is voor zelfs jongere kinderen dan 8. Aangezien er geen tekst is om te lezen, hoeft u zich geen zorgen te maken of de kinderen wel oud genoeg zijn om te lezen. En we weten allemaal hoe creatief kinderen kunnen zijn.  

Bekijk de abstracte illustraties en laat hun fantasie de vrije loop. Sommige van de meest creatieve uitspraken zijn zelfs afkomstig van de jongste! Het enige nadeel van spelen met jongere kinderen is dat ze soms te beschrijvend willen zijn in hun uitspraken. Maar met een beetje coaching op dat punt, kunnen ze heel goed meespelen.

Soms is de moeilijkere uitdaging voor de oudere spelers. Zij zullen het moeilijker hebben om fantasierijk te zijn.

Hoe speel je Dixit Odyssey?

De regels van Dixit Odyssey zijn eenvoudig. Spelers zijn om de beurt de ''verhalenverteller''. Dit betekent dat ze een kaart uit hun handkaarten kiezen en er iets over zeggen. Ze mogen alles zeggen wat ze willen. Ze kunnen een zin zeggen, een paar woorden, één woord, een heel verhaal, of zelfs een geluid maken.

De verteller legt dan zijn kaart met de afbeelding naar beneden op tafel en de andere spelers kiezen vervolgens een kaart uit hun hand die ook kan werken voor wat de verteller heeft gezegd. Ze leggen ook hun gekozen kaart op tafel. Zodra iedereen een kaart heeft geplaatst, mengt de verteller ze door elkaar en legt ze vervolgens in willekeurige volgorde naast het bord.

Daarna raden alle spelers, behalve de verhalenverteller, welke kaart volgend hen de kaart van de verhalenverteller is. Ze plaatsen een pin in het spelersbord om een keuze te maken. Daarna worden de punten toegekend op basis van hoe iedereen heeft gestemd.

Dan is het op naar de volgende Verteller. Zo eenvoudig is het (:

Spel dixit

Welke versie van Dixit moet je kopen?

Dixit is absoluut een spel waarvan we denken dat je het moet proberen. Het is geweldig om je geest te openen om op nieuwe, creatieve én fantasierijke manieren te denken. De echte vraag is echter welk Dixit- spel je moet kopen.

Asmodee heeft een aantal Dixit-spellen gepubliceerd. Hier zijn de Dixit spelopties op dit moment:

Dixit basisspel

Dixit Odyssey

Stella - Dixit Universe

Uit deze spellen zou ik altijd voor Odyssey gaan. Odyssey is namelijk voor 12 personen en de gewone Dixit editie voor 8. Verder zijn er nog wat kleine verschillen, maar het komt er eigenlijk op neer dat Dixit Odyssey de verbeterde versie is van Dixit. En hij is ook nog goedkoper!

De Dixit Universe - Stella is trouwens ook een hele leuke editie voor de liefhebbers van Dixit!

Daarnaast heeft Dixit ook nog een aantal uitbreidingen uitgebracht:

Deze uitbreidingen heb je zeker niet allemaal nodig. Als je het spel al heel vaak hebt gespeeld of een specifieke kunststijl mooi vinden kun je er natuurlijk een bijkopen. Maar inhoudelijk verandert het spel niet.

Dixit uitbreiding

Wat vinden wij van Dixit Odyssey?

Dixit Odyssey haalt bij ons een goede score! De eerste keer dat we het speelden wilde iedereen alle kaarten doorspelen. Dus in plaats van ''laten we nog een keer spelen'' was het gewoon: ''laten we doorgaan!''

Een zeer goed teken!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen