Colorio - een kleurrijk geheugenspel

Een van de eerste spellen die kinderen leren, is Memory - waarbij spelers kaartjes omdraaien om overeenkomsten te vinden. Als ze twee kaartjes omdraaien en de afbeeldingen komen niet overeen, dan draaien ze ze weer met de afbeelding naar beneden. Het is een eenvoudig spel om kinderen te helpen hun denken te ontwikkelen. 

Colorio is ook een heel eenvoudig bordspel waarbij spelers plekken op een bord onthullen en proberen te onthouden welke kleur op elke plek staat. In plaats van te zoeken naar overeenkomsten, proberen de spelers echter niet te veel van een kleur te onthullen. 

Het is een leuk, eenvoudig bordspel voor kinderen en ouders die graag een geheugenspel met hun kinderen spelen.   

Geheugenspel 5 kleuren

Colorio wordt ook wel het geheugenspel met 5 kleuren genoemd. De speler die ervoor zorgt dat 5 stenen van dezelfde kleur zichtbaar worden is de verliezer van het spel. Het spel is voor 2 tot 5 spelers. Ik heb het idee dat het spel nog niet super populair is in Nederland. Wat zonde is, want het is eigenlijk een heel leuk spelletje. 

geheugenspel 5 kleuren

Hoe speel je Colorio? 

Het belangrijkste doel in Colorio is om de laatste persoon in het spel te zijn. Spelers onthullen kleuren op het 5x5 spelbord. Er zijn in totaal slechts 5 kleuren en zodra een 5e plek van een kleur wordt onthuld, is die persoon uit het spel. Vrij eenvoudig. Maar de wending is hoe de vlekken worden onthuld. 

Bij elke beurt moet een speler drie fiches van het bord verwijderen. Als ze een fiche verwijderen, kunnen ze kiezen of ze deze uit het spel willen verwijderen of dat ze deze willen gebruiken om een andere kleur op het bord te bedekken. Elke beurt moet echter minstens één van de fiches uit het spel worden verwijderd. 

Als een speler de 5e plek van een bepaalde kleur onthult, verliest die speler het spel. Het spel gaat door totdat er één speler in het spel over is. 

Kan het hele gezin genieten van Colorio?

Colorio is een leuk geheugenspel dat geschikt is voor iedereen in het gezin. Het is echter zeker het meest geschikt voor de jongere kinderen in het gezin. De essentie van Colorio is een geheugenspel. Terwijl spelers kleuren ontdekken en andere plekken bedekken, zal iedereen proberen te onthouden waar alle kleuren zijn. Hoe beter hun geheugen, hoe groter de kans dat ze overleven. 

De keuzes zijn eenvoudig, maar vereisen ook enige planning. Spelers zullen een beetje strategie moeten inzetten om te beslissen wanneer ze kleuren moeten bedekken en wanneer ze kleuren zichtbaar moeten laten (en welke kleuren). Een deel van deze strategie hangt af van het aantal spelers in het spel. Als het slechts twee spelers zijn en het is jouw beurt om de andere beurt, dan wil je misschien de dingen een beetje anders plannen dan wanneer er 3 andere mensen aan de beurt zijn. 

Dit zijn zeer basale strategische elementen die goed zijn voor jonge kinderen om zich te ontwikkelen. Natuurlijk zijn er ook elementen van geluk bij betrokken, dus kinderen hebben nog steeds een kans om hun ouders te verslaan (iets wat ze graag doen).   

Fantastische spelonderdelen!

We moeten er ook bij vermelden dat de kwaliteit van de spelonderdelen van Colorio van topklasse is. Er zijn veel manieren waarop een spel als deze gepubliceerd had kunnen worden. Mindtwister heeft fantastische materialen en stijlen gekozen om dit een goed familiebordspel te maken. Om te beginnen zijn de kleurruimten niet alleen saaie kleuren - elke plek heeft een grappige gezichtsuitdrukking die een leuk element aan het spel toevoegt. Ook het speelbord is fantastisch.

Maar waar we het meest van houden, zijn de plastic doppen die de vlekken bedekken. Ze zijn gemaakt van zacht plastic dat goed aanvoelt en ervoor zorgt dat ze goed in het bord passen als vlekafdekkingen. 

Wat vinden wij van Colorio?

Colorio bordspel is voor jonge kinderen een heel leuk spel. Voor oudere kinderen of volwassenen is er niet heel veel diepgang en zij zullen het spel dan ook niet achter elkaar gaan spelen. Maar voor jonge kinderen is het een geweldig educatief spel waar ze zich zeker avonden mee kunnen vermaken!   Wij vinden dat het geheugenspel 5 kleuren het zeker waard is om aan te schaffen als je jongere kinderen hebt. 


Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen