Skipbo uitleg & review

Wil jij een leuk nieuw kaartspel leren? Zin in een simpel geluksspelletje met een klein beetje tactiek en strategie? Lees dan snel verder voor de Skipbo uitleg!

Zelf heb ik echt super leuke herinneringen aan dit spelletje. Het werd bij ons thuis dagelijks gespeeld en het is voor alle leeftijden leuk. Skip Bo Junior leg ik hieronder ook uit en is ook leuk om bijvoorbeeld in de klas te spelen. Het is een leerzaam spel waarbij je leert samenwerken en tellen. Ken je het spel nog niet of even vergeten hoe het ook alweer moet? Dan is het zeker de moeite waard om verder te lezen voor de Skipbo uitleg.  

Door ons getest

De meeste van ons kennen dit spelletje al. Het spel doet ons een beetje denken aan UNO en DOS. Ook twee hele leuke spelletjes die je misschien ook al wel kent.

In deze blog lees je dus de Skipbo uitleg. Liever gelijk naar Skip Bo Junior? Navigeer dan in de navigatiebalk links op deze pagina. Ook vind je mijn korte review over beide kaartspellen.

Skip Bo spelregels

De regels van Skip Bo zijn makkelijk om uit te leggen. Je kan al meedoen als je van 1 t/m 12 kan tellen. Maar als dit nog lastig is, kan je dus ook het spel Skip Bo Junior aanschaffen.

Aantal spelers: 2 t/m 6.

Skipbo uitleg

Doel van het spel

Het doel van het spel is om als eerst alle kaarten van de stapel weg te spelen. Dit doe je door bouwstapels te maken van 1 t/m 12.

Verschillende kaarten

Het spel bestaat in totaal uit 162 kaarten:

  • 144 kaarten genummerd van 1 t/m 12. De kaarten 1 t/m 4 zijn blauw, 5 t/m 8 zijn groen en 9 t/m 12 zijn rood.
  • 18 Skip Bo kaarten. Telt als elk willekeurig getal.

Spelers

  • Speel je het spel met 2, 3 of 4 spelers, dan krijgt iedere speler 30 kaarten.
  • Speel je het spel met 5 of 6 spelers, dan krijgt iedere speler 20 kaarten.

Dit hoeft natuurlijk niet. Je mag ook zelf afspreken met hoeveel kaarten je wil spelen. Afhankelijk van hoelang je wil dat het potje duurt.

Skipbo spelregels

Hoe werkt een ronde?

Aan het begin van het spel schud je alle kaarten. Op je eigen stapel van 20 of 30 kaarten leg je de bovenste kaart open. Deze kaart mag je altijd wegspelen als het kan. De overige kaarten noemen we de pot. Deze kaarten liggen op tafel. Alle spelers nemen vijf kaarten in hun hand van de pot.

De jongste speler mag beginnen. De bedoeling is om in vier rijen de volgorde van 1 tot en met 12 te maken. Dit noemen we bouwstapels. Als je de 12 haalt, gaat dat stapeltje weg en mag je een nieuwe maken.

Wanneer je aan de beurt bent kijk je of je een 1 of een Skip Bo kaart hebt. Hier begin je namelijk altijd mee omdat de kaarten op volgorde moeten liggen. Kijk altijd eerst of je de kaart van je eigen stok kwijt kan. En hierna pas of je de kaarten uit je hand weg kan spelen. Als de kaarten van je eigen stok namelijk op zijn, heb je het spel gewonnen!

Kaart afleggen

Als je niet meer kan leg je een kaart af. Deze leg je voor je neer en ook hier mag je maximaal vier stapels maken. Deze kaarten mogen in een willekeurige volgorde liggen. Het is wel handig om de kaarten van hoog naar laag te leggen. dan kan je er namelijk een paar achter elkaar opleggen als je aan de beurt bent.

Nu is de andere speler aan de beurt. Zorg ervoor dat je altijd vijf kaarten in je hand hebt. Deze pak je voordat je aan de beurt bent van de pot. Maar let op: als je vijf kaarten in één ronde wegspeelt, mag je vijf nieuwe kaarten pakken en daarmee gelijk verder spelen.

Puntentelling

Als puntentelling kun je voor twee soorten kiezen:

  • Als de kaarten van een speler op zijn, heeft diegene het potje gewonnen. Meestal tel je zo als je maar één potje speelt.
  • Als de kaarten van een speler op zijn, tel je de kaarten van de andere spelers. Deze tellen voor vijf punten per kaart en krijgt de winnaar. De winnaar krijgt ook nog 25 bonuspunten. Ben je als eerst bij de 500 punten, dan win jij het spel.

 Als je het spannender wil maken kan je ook zonder de 25 bonuspunten spelen.

Review Skip Bo

Skip Bo is een super leuk spel. Je hebt er echt jaren speelplezier van! Het leuke aan dit spel is dat je invloed kan hebben in hoe lang een potje duurt. Je kan zelf afspreken hoeveel kaarten er op je stapel komt te liggen. Als je wil dat het wat korter duurt, begin je met minder kaarten. En als je wil dat het wat langer duurt, begin je met meer. Dit kan je niet bij veel spellen zelf bepalen en is best uniek.

Verder is het leuk dat je geluk moet hebben, maar ook rekening moet houden hoe je tactisch speelt. Zo kan je bijvoorbeeld nadenken over welke kaarten je wel of niet neer gaat leggen. Als je ziet dat je tegenstander een 6 op zijn stapel heeft, dan is het niet tactisch om een 5 neer te leggen.

Skip Bo Junior

Skip Bo Junior is speciaal gemaakt voor de kleintjes onder ons. Het spel is toegankelijk en een leuke variant op de normale Skip Bo.

Skip Bo Junior

Skip Bo Junior spelregels

Het spel is vanaf 5 jaar.
Aantal spelers: 2 t/m 4.

Het doel van het spel

Bij normale Skip Bo is het doel om als eerst de 20 of 30 kaarten kwijt te raken. Bij Skip Bo Junior krijg je er 10, en is het doel dus ook om als eerst alle kaarten kwijt te raken.

Verschillende kaarten

  • 80 cijferkaarten (8 keer 1 t/m 10)
  • 16 jokers

Hoe werkt een ronde?

Iedere speler legt de stapel van 10 voor zich neer met de bovenste kaart open. Net zoals bij normale Skip Bo, mag je maximaal vier rijen maken om de kaarten op volgorde te leggen. Alleen nu gaat het t/m 10. Voor elke beurt pakt de speler drie hulpkaarten van de pakstapel en legt deze voor zich neer. Deze kaarten worden voor elke beurt aangevuld tot drie. Maar let op: je hoeft niet alle hulpkaarten weg te spelen, de nieuwe kaarten worden dan bij het aanvullen op de oude kaarten gelegd. De kaart die erop ligt speel je als eerst weg.

Als je aan de beurt bent probeer je dus om met je hulpkaarten en je eigen stapel van 10, rijen van 1 t/m 10 te maken. De vraagtekenkaart is een soort joker. Deze joker mag je altijd opleggen en voor ieder getal gebruiken.

Review Skip Bo Junior

Wat is er beter dan een review van kinderen zelf? Daarom heb ik dit spel met hen uitgetest en gevraagd wat zij ervan vonden. Zij vonden de kaartjes alleen al heel mooi en konden hier alleen al lang mee bezig zijn. Het spel vonden ze ook fantastisch en ze konden zich er prima mee vermaken. Voor een 5 jarige is het alleen wel een stuk moeilijker dan voor een 8 jarige. Dit is wel iets om rekening mee te houden als je dit gaat spelen met kinderen van verschillende leeftijden.

De normale editie van Skip Bo en Skip Bo Junior zijn beide heel makkelijk mee te nemen. Als ze het al vaker gespeeld hebben kunnen de kinderen het zelfstandig spelen. Veel beter dan een beeldschermpje en ook nog eens leerzaam!

Cadeautip

De SUPER DEAL 3 spellen is mega leuk om als cadeau te geven. Ik vind het dan net even wat leuker dan het geven van één spel (als je budget het toelaat natuurlijk). Het SUPER DEAL 3 spellen pakket bevat UNO, UNO flip en Skipbo.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen