Leukste spelletjes voor kinderen van 5 jaar; gezelschapspellen en bordspellen

Leukste spelletjes voor kinderen van 5 jaar; gezelschapspellen en bordspellen

In deze blog lees je alles over bordspellen voor kinderen van 5 jaar oud. Er staan een aantal makkelijk te leren spellen tussen die officieel voor kinderen vanaf 6 zijn. Loopt jouw kind wat vooruit op zijn/haar leeftijdsgenootjes? Kijk dan tussen de lijst voor kinderen vanaf 6 jaar. Daar staan veel meer opties, omdat fabrikanten vaak die leeftijd aanhouden als minimum leeftijd. Alle spellen in deze lijst volgens ons geschikt voor kinderen van 5 jaar! 

Leukste bordspellen 5 jaar

Heb je geen tijd om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van onze favoriete bordspellen voor kinderen van 5 jaar.

 1. Junior varianten Monopoly
 2. Dodo bordspel
 3. Spookslot
 4. The floor is lava
 5. Carcassonne junior
 6. Concept kids
 7. Kolonisten van Catan junior
 8. Poepie Knor
 9. Oma's Woeste Waslijn
 10. Holle Bolle Big
 11. Cluedo Junior

1. Junior varianten van Monopoly

Monopoly is ook voor kinderen misschien wel het allerleukste spel. Maar de normale Monopoly variant is wat ingewikkeld voor kinderen van 5 jaar. Monopoly junior is een kindvriendelijke versie van het populaire bordspel Monopoly. Van de junior versie heb je veel varianten. Ze zijn allemaal geschikt voor kinderen van 5 jaar.

De spelregels zijn eenvoudiger dan het originele spel en de speeltijd is korter, zodat kinderen niet snel verveeld raken. Het speelbord is ook aangepast aan jongere spelers. Monopoly Junior is een leuke manier om kinderen te leren over geld en zakelijke transacties. Hieronder vind je een aantal versies van Monopoly voor kinderen.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen, sommige edities tot 6 personen
 • Speelduur: ongeveer 30 minuten
 • Leeftijd: te doen vanaf 4 echt leuk vanaf 5 jaar
 • Uitgever: Hasbro
 • Genre: Bordspel

monopoly junior voor kinderen

Monopoly Junior

Monopoly Junior is speciaal voor kids! Je leert op de leukste manier geld verdienen en winnen. Met dit snelle, spannende en gemakkelijk te leren spel voor spelers vanaf 5 jaar oud, laat je je kinderen kennismaken met een leven lang Monopoly speelplezier.

Race over het bord, koop elk vakje waarop je eindigt, verdien geld en pakkanskaarten. Als één speler geen geld meer heeft, tellen de anderen hoeveel geld zij hebben. De speler met het meeste geld is de winnaar! Met 4 'Junior pionnen': de klassieke Monopoly pionnen voordat ze groot werden!

Monopoly Junior [vernieuwde versie]

Het klassieke Monopoly Junior in een nieuw jasje met elektronisch bankieren. Hierdoor krijgen kinderen een moderne bankervaring, in plaats van gebruik te maken van echt geld worden er elektronische bankpasjes gebruikt. Nog leerzamer dan de normale Monopoly Junior dus! Deze pasjes worden gebruikt om vakjes te kopen, huur te betalen en om geld te ontvangen als ze langs "Start" gaan.

De vier populaire pionnen, Kleine Mollie, Kleine Dwarrel, Speelgoedauto en Speelgoedboot zijn ook in deze versie aanwezig. Bekende vakjes zoals de ijssalon, de speelgoedwinkel en de kermis zijn er natuurlijk ook. Het gebruik van bankpasjes maakt het spel nog leuker voor kinderen en ze zullen genieten van het plaatsen van hun 'verkocht bordjes' op hun eigen vakjes. Wie van de kinderen heeft aan het einde van het spel het meeste geld? Dat is de winnaar!

Pokémon Monopoly

Gotta Catch 'em all: vang alle Pokémon in deze speciale Pokémon Monopoly Kanto editie! Geweldig voor alle Pokémon fans. Je reis begeeft zich door acht strijdvelden, waarbij je zoveel mogelijk probeert te handelen om de sterkste Pokémons bij elkaar te verzamelen. Het spel bevat 6 unieke speelstukken, namelijk de bekendste Pokémons: Pikachu, Bulbasaur, Charmander, Squirtle, Eevee en Jigglypuff. Lees hier meer over Pokémon Monopoly en andere Pokémon spellen.

2. Dodo Bordspel [3d bordspel]

In het 3d bordspel ''Dodo'' moeten spelers samenwerken om een ei van een berg te redden voordat het afrolt. Dit wordt gedaan door bruggen te bouwen en de juiste onderdelen te vinden om het ei veilig naar de voet van de berg te leiden. Het spel vereist snelheid, goede samenwerking en een goed geheugen.

Dit spannende geheugenspel is eenvoudig te begrijpen en biedt snel actie. Tijdens het spelen stijgt de spanning naarmate het ei naar beneden rolt. Iedereen moet elkaar helpen om te slagen, waardoor iedereen het spel intensief speelt.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Speelduur: ongeveer 10 minuten per ronde
 • Leeftijd: officieel 6 jaar ( 5 jaar en wellicht kan 4 ook)
 • Uitgever: 999games

Dodo d3 borspel kinderen van 5

3. Spookslot Bordspel [3d bordspel]

Tijdens het 3d bordspel ''Spookslot'' loop jij stap voor stap als paranormaal onderzoeker door het onheilspellende kasteel. Eén verkeerde stap en het kan helemaal mis gaan. Je kunt namelijk geheime valstrikken van het spook in werking te zetten. Ontwijk alle vallen en ga zo snel mogelijk van de top van het Spookslot naar de uitgang!

Naast dat Spookslot een spannende race is, is het voor sommige ouders het toppunt van nostalgie. Spookslot 3d is namelijk de vernieuwde versie van het spel Spookslot dat in de jaren 80 uitkwam. Extra leuk voor ouders dus!

 • Aantal spelers: 2 tot 6 personen
 • Speelduur: ongeveer 25 minuten per ronde
 • Leeftijd: officieel 6 jaar, 5 kan ook
 • Uitgever: 999games

bordspel spookslot

4. The floor is lava

The Floor is Lava van Goliath is een geweldig spel voor kinderen van 5 jaar. Zoals de naam al suggereert, is het doel om een ruimte te overbruggen terwijl de vloer lava is.

In de doos van dit spel zitten matten in verschillende kleuren. Deze verspreid je in je (woon)kamer. Vervolgens draai je aan de spinner (de spin master) en die beland op één van de kleuren. Vervolgens ren je zo snel mogelijk naar een mat in die kleur. Ben je de laatste? Dan ben je af. De laatste die overblijft wint het spel.

Bij dit spel kun je het bord zo groot maken als je zelf wil. Een lekker actief spel dus. Wil je dat je huis heel blijft en speel je het met veel kinderen, dan kun je het beter klein houden.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2-6 personen
 • Speelduur: ongeveer 15 tot 30 minuten
 • Leeftijd: 5 jaar oud
 • Uitgever: Goliath Genre: Actiespel

The floor is lava kinderspel

The Floor is Lava voor volwassenen

The Floor is Lava is een populaire partygame die vaak wordt gespeeld door oudere kinderen en volwassenen. Het doel van het spel is om een ruimte te navigeren terwijl de vloer "lava" is, waardoor de spelers moeten springen of balanceren op objecten zoals meubels of kussens om niet in de lava te vallen. Het spel kan worden gespeeld met een groep mensen of alleen, en er zijn geen specifieke regels of een einde aan het spel, het is puur voor de fun.

5. Carcassonne Junior Bordspel

Carcassonne Junior is een eenvoudige versie van het bekende bordspel Carcassonne, speciaal ontworpen voor kinderen vanaf 5 jaar. Het komt met 8 houten speelstukken, de "kinderen van Carcassonne" genoemd. Dit spel is een perfect opstapje als je later Carcassone (de versie voor volwassenen) wil spelen.

Tijdens het spel bouw je landtegels aan elkaar en als een weg voltooid is, mag je een van je speelstukken plaatsen als deze dezelfde kleur heeft als de weg. De speler die als eerste al zijn speelstukken op het landschap heeft gezet wint. Carcassonne Junior is winnaar van de verkiezing Spel van het Jaar 2012 in de categorie 3-6 jaar. Ook jouw kinderen vinden het spel dus waarschijnlijk geweldig.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 4 personen
 • Speelduur: ongeveer 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 4 jaar tot 8 - 10
 • Uitgever: 999Games
 • Genre: Bordspel

carcasonne bordspel 5 jaar oud

6. Concept Kids dieren [educatief bordspel]

Een van de leukste kinderspellen voor de jonge dierenvriend en leuk in grote groepen! In Concept Kids Dieren werken kinderen samen om zoveel mogelijk dieren juist te raden. Dit spel is niet alleen leuk, maar ook educatief. Tijdens het raden leren kinderen ook meer over de dieren. De persoon die het kaartje laat raden door de groep legt ringen op het speelbord neer als hints waarmee de kinderen kunnen raden. Dit helpt kinderen om het dierenrijk beter te leren kennen.

Als voorbeeld kan je denken aan een opdracht zoals "We zoeken een dier met deze kenmerken", waarna er ringen liggen bij oranje, gestreept, jungle en vleeseter. De kinderen moeten nu raden welk dier het is. Na het raden van 12 dieren, wordt de totaalscore bepaald door het aantal kaarten waarvan de dieren juist geraden zijn. De volgende keer dat het spel gespeeld wordt, kan men proberen deze score te overtreffen. Al met al een erg leerzaam spel.

''Een speelse manier om te leren samenwerken en te leren over dieren.''

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 12 personen (geweldig voor grote gezelschappen, alle vriendjes en vriendinnetjes kunnen meedoen)
 • Speelduur: ongeveer 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 4 (perfect voor 5 jaar)
 • Uitgever: Asmodee
 • Genre: educatief

Concept Kids kinderspel dieren


7. Catan Junior

Catan Junior is een leuke kennismaking met een strategisch bordspel. In deze versie van Catan, spelen kinderen de rol van piraten die proberen een eiland te veroveren door er forten en schepen te bouwen. Dit vereist grondstoffen die verdiend kunnen worden met dobbelsteenworpen. Naarmate het spel vordert, komen er steeds mee grondstoffen in het spel. Als de juiste grondstoffen ontbreken, kunnen spelers ruilen met andere spelers, havens, de bank of op de markt. Een spookpiraat kan echter problemen veroorzaken, maar gelukkig kan er hulp gevraagd worden aan Coco, de papegaai.

Het doel is om al jouw forten te bouwen, heb je dit gedaan? Dan win je het spel. Deze versie van het spel is officieel voor kinderen vanaf 6 jaar, maar als je de tijd neemt om het uit te leggen kunnen kinderen van 4 jaar het ook zelfstandig spelen.

Het Junior Catan spel is het perfecte opstapje voor kinderen die je het echte Catan spel wil leren spelen. Deze vereenvoudigde versie van het Kolonisten van Catan spel biedt ook nog voldoende uitdaging voor volwassenen die het echte spel nooit gespeeld hebben.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2-4 personen
 • Speelduur: ongeveer 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar, maar 5 jaar zou ook kunnen (niet voor de aller kleinste)
 • Uitgever: 999games
 • Genre: Bordspel

Catan junior vanaf 4 jaar

8. Poepie Knor

In Poepie Knor is het doel om zo snel mogelijk jouw varkentje uit een modderbad te redden. Tijdens dit gekke spel nemen spelers om beurten een draai aan het varkentje, dat daarna een geluid maakt. Wanneer het varkentje knort, mag de speler een kaart pakken. Maar als het varkentje een scheetje laat, moet de speler een kaart weer inleveren.

Het doel van Poepie Knor is om als eerste 4 kaarten te verzamelen, wie dit als eerste doet wint het spel. Het is een leuk spel voor kinderen van 5 jaar om met vriendjes te spelen. Het is een grappig spel waarbij er zeker veel gelachen zal worden en kinderen zich zullen vermaken met dit varkentje.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2-4 personen
 • Speelduur: ongeveer 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 3 jaar en ouder
 • Uitgever: Jumbo Genre: Behendigheidsspel

Poepie knor Kinderspel

9. Oma's Woeste Waslijn

Een geweldig spel voor jonge kinderen. In Oma's Woeste Waslijn probeer je oma zo goed mogelijk te helpen met het ophangen van de was aan de waslijn. Zoals de naam al suggereert, is het geen gemakkelijk spel, de waslijn is namelijk woest..

Het is een grappig en verrassend spel voor kinderen van 5 jaar, waarbij er van alles kan gebeuren. Met een dobbelsteen bepaal je aan de hand van de gegooid waarde wat je mag doen. Wanneer de zon schijnt, hang je de was op. Bij bewolking moet je een beurt overslaan. Tijdens regenval moet je zo snel mogelijk de was ophangen en bij storm moet je oppassen dat de was niet afvalt van de waslijn.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2-4 personen
 • Speelduur: ongeveer 10-15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 4 á 5 jaar
 • Uitgever: Megablue
 • Genre: Behendigheidsspel

Oma's Woeste Waslijn Actiespel

10. Holle bolle Big

Dit spel gaat over een personage genaamd de Holle Bolle Big. En Holle Bolle Big houdt heel erg van hamburgers! Een heel spannend spel voor kinderen, want je weet nooit wanneer Holle Bolle Big uit zijn jasje knapt. Klinkt als een leuk spelletje toch?

Het doel van het spel is om ervoor te zorgen dat jij niet degene bent die hem uit zijn jasje doet schieten. Dit doe je door hamburgers te verzamelen en te voeren, terwijl je op zijn chefsmuts drukt, zo vaak als het cijfer onderop de hamburger aangeeft. Dit gaat door totdat de laatste hamburger gegeten is en Holle Bolle Big uit zijn jas knapt! De winnaar van het spel is degene die als laatste overblijft.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2-6 personen,
 • Speelduur: ongeveer 20 minuten
 • Leeftijd: 4 jaar en ouder
 • Uitgever: Goliath
 • Genre: Bordspel

Holle bolle big bordspel kinderen 4 jaar

11. Cluedo junior

Dit spel is perfect voor de jonge detective. Los het raadsel van het gestolen stuk chocoladetaart op en je wint! Wie pikte vóór het eten een stuk van de taart? Speel detective om uit te vinden wie het heeft gedaan, hoe laat het was en wat hij of zij erbij gedronken heeft. Het is een verrukkelijk raadsel en het is aan jou om het op te lossen.

Hoe los je het raadsel op? Zoek de aanwijzingen onder de witte en gele standaards. Noteer alles wat je ontdekt op je detectiveblaadje. Was het Kolonel van Geelen om 2 uur met een glas melk? Zorg dat niemand ziet wat je opschrijft, want elke aanwijzing brengt je dichter bij de oplossing. Als je het weet, beschuldig je iemand – en als je het als eerste goed hebt, win je het spel!

Let op, dit spel is officieel voor kinderen vanaf 5, maar het duurt wel 45 minuten.

Cluedo vanaf 5 jaar

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 6 personen,
 • Speelduur: ongeveer 45 minuten
 • Leeftijd: vanaf 5, en super leuk voor 6 jaar
 • Uitgever: Hasbro
 • Genre: Detective

Bonus gezelschapsspel voor kinderen van 5 jaar

Hieronder nog een bonus spel voor kinderen van 5 jaar. Dit spel heeft de lijst hierboven niet gehaald, maar niet omdat hij minder leuk is. Alleen omdat het geen bordspellen is.

Keer op Keer Kids

Keer op Keer Kids is een eenvoudigere variant van het spel Keer op Keer. en heeft in 2021 speelgoed van het jaar gewonnen. Het spel lijkt een beetje op Qwixx. Het is een snel te leren dobbelspel waarbij alle spelers tegelijkertijd aan de beurt zijn. Het is een leuk spel om te spelen met kinderen van 5 jaar, want zij begrijpen het spel al goed.

Elke speler heeft zijn eigen bord en moet zo snel mogelijk zorgen dat de dieren op zijn bord voedsel krijgen. Tijdens het spel gooit de speler die aan de beurt is de dobbelstenen en probeert de juiste kleuren te krijgen om dierenverblijven op het speelbord aan te kruisen. Hoe beter dit lukt, hoe meer punten er verdiend kunnen worden. De speler die als eerste alle vakjes van zijn dierenverblijf heeft ingevuld, verdient de meeste punten.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5 personen
 • Speelduur: ongeveer 10 minuten
 • Leeftijd: 5 jaar en ouder
 • Uitgever: 999games

Keer op keer kids

Andere leuke bordspellen voor kinderen vanaf 5 jaar

Er zijn nog veel meer bordspellen die eventueel leuk zijn voor kinderen met een leeftijd van 5 jaar. Echter, sommige zijn waarschijnlijk iets te moeilijk. Veel fabrikanten kiezen voor 6 als minimum leeftijd. Dit geld bijvoorbeeld voor spellen als: Scrabble junior en Ticket to Ride Junior variant. Kijk dus verder dan deze lijst voor meer leuke spelletjes. Wat is eigenlijk belangrijk voor kinderen van 5 jaar?

 • Dat het een grappige spel is
 • Dat het een coöperatief spel is
 • Dat het spel leerzaam is

Bordspel 5 jaar oud

Coöperatieve spellen voor 5 jarige

Voor kinderen van 5 jaar is het o.a. belangrijk om te leren samenwerken. Bij spellen waar dit spelenderwijs gestimuleerd wordt kunnen kinderen dit goed leren. Ben je op zoek naar een coöperatief spel? Kijk dan tussen onze lijst coöperatieve spellen. Even wat anders dan een spel dat je tegen elkaar speelt.

Grappige spellen voor kinderen van 5

We hebben een aparte blog gemaakt met verschillende leuke spelletjes die hilarisch zijn. Dit zijn spelletjes voor verschillende leeftijden. Er zitten dus ook spellen tussen die geschikt zijn voor kinderen van 5 jaar oud. Neem hier even een kijkje als je het geschikte spel nog niet gevonden hebt. Het spelen van deze spellen wordt een hilarische bedoening.

Leerzame spellen voor 5 jaar oud

Een spel spelen is leuk, maar het is nog leuker als het spel spelenderwijs leren mogelijk maakt. Zeker als het een bordspel voor kinderen van 5 jaar is. Veel spellen leren kinderen over een bepaald onderwerp en andere spellen leren kinderen weer een bepaalde skill. Knappe koppen pikken dit vaak snel op.

Misschien vind je dit ook interessant

Naast onze lijst met spellen voor kinderen van 5 jaar oud, hebben we nog meer leuke spellen op een rijtje gezet!

Over de schrijver
Reactie plaatsen