Qwixx het kaartspel; de leukste editie

Ben jij ook zo'n fan van het dobbelspel Qwixx? Dan weet ik zeker dat je het kaartspel Qwixx ook helemaal te gek vindt! Lees snel verder over de leukste editie van Qwixx.

Qwixx verveelt nooit. Het is geen ingewikkeld spel, makkelijk mee te nemen en goedkoop. Voor ongeveer 13 euro heb je het al in huis. Wat wil je nog meer?

Het spel door ons getest

Wij zijn erg fan van het dobbelspel en kwamen er pas vrij laat achter dat Qwixx er nu ook als kaartspel bestaat. Uiteraard hebben we dit spel voor jou getest en we hopen dat je het net zo leuk vindt als wij.  

Hieronder geef ik uitleg over de leukste editie van Qwixx. Daaronder geef ik mijn review over het spel. Lees hier meer over alle andere edities van Qwixx.

Qwixx kaartspel

Qwixx kaartspel is voor 2 tot 5 spelers. Een potje duurt ongeveer 15 minuten. Je kan het kaartspel kopen voor maar 11,95.

Qwixx het kaartspel

Doel van het spel

Net als bij het Qwixx - dobbelspel, is het doel van het spel om zo veel mogelijk kruisjes bij de vier kleuren te zetten. Deze worden gezet van links naar rechts. Je mag één of meerdere getallen, maar deze mag je bij de volgende beurt dan niet meer aankruisen.

Voorbereiding

Iedere speler pakt een scoreblad en pen. Schud de kaarten en geef iedereen vier handkaarten. De overige kaarten zijn de trekstapel. Leg de bovenste vier kaarten van de trekstapel in een rij op tafel. Deze kaarten leg je met het cijfer naar boven. De kleur van de kaart weet je dus nog niet.

Spelregels

De speler die aan de beurt is moet altijd spelen met vijf kaarten. Dit betekent dus dat hij een of meerdere kaarten moet pakken uit de rij op tafel. Daarna wordt het aanbod weer aangevuld met een kaart van de trekstapel. Als dit gebeurt is, zegt de speler hardop wat de bovenste kaart van de trekstapel is. Dit is een actie die iedereen mag uitvoeren. Als er een 10 ligt, mag iedereen een 10 op zijn scoreblad aankruisen, ongeacht de kleur.

De actieve speler mag 1 tot 3 kaarten spelen in dezelfde kleur. Je mag drie kaarten aankruisen als er niet meer dan één open plekje tussen het hoogste en laagste getal is. Als je een 10, 9 en 7 hebt van dezelfde kleur mag dit dus. Ook als je een 11 en een 3 hebt, mag dit. Dit is alleen niet zo slim, omdat je geen vakjes meer mag aankruisen die al overgeslagen zijn.

Als je vind dat je beurt niet goed genoeg is of je kan niks, zet je een kruisje bij 'mislukte worp'. Per mislukte worp krijg je -5 strafpunten.

Einde van het spel

Het spel kan op twee manieren eindigen:

  1. Wanneer de tweede rij gesloten wordt. Een rij wordt gesloten als je minimaal 5 kruisjes in 1 rij hebt en het laatste getal kunt aankruisen. Daarna mag je ook een kruisje zetten bij het slotje. Dit levert bij de puntentelling extra punten op. Deze rij is alleen voor jezelf afgesloten, andere spelers mogen hier nog kruisjes in zetten.
  2. Als een speler vier mislukte worpen heeft.

Puntentelling

Als het spel op één van bovenstaande manieren is afgelopen, ga je de punten tellen. De puntentelling staat onderaan het scoreblad en werkt als volgt: per kleur tel je hoeveel vakjes je hebt aangekruist. Dan kijk je hoeveel punten er horen bij deze aantal kruisjes. Heb je bijvoorbeeld vijf kruisjes bij rood, zet je daar 15 punten neer. Heb je 7 kruisjes bij groen, zet je er 28 punten neer. Uiteindelijk is het een simpele rekensom. Je telt alle punten bij elkaar op - het aantal minpunten die je hebt behaald. Degene met de meeste punten wint het spel.

Jokervariant

Het spel heeft ook een joker variant. Wanneer je met deze jokers speelt worden ze door de andere kaarten heen geschud. Het getal van de joker staat vast, maar de speler mag zelf de kleur van de kaart kiezen.

Review

Qwixx het kaartspel staat bij mij zeker boven aan het lijstje van favoriete edities. Het ultieme Qwixx gevoel blijft volledig aanwezig. Deze kaartversie is makkelijk uit te leggen, spannend en uitdagend! Het is een prima tussendoortje om te doen met vrienden of in de pauze op werk of school. Je hebt een klein beetje geluk nodig, maar kan meer met tactiek spelen dan bij het dobbelspel.  Ik raad zeker aan dit verslavende kaartspel toe te voegen om je Qwixx familie compleet te maken. 

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen