Bliksemsnelle Pret: De ultieme Top 20 Korte Spelletjes (onder de 20 minuten)

Bliksemsnelle Pret: De ultieme Top 20 Korte Spelletjes (onder de 20 minuten)

Korte spelletjes zijn ideaal om even snel tussendoor te spelen en overal mee naar toe te nemen, bijvoorbeeld op vakantie, in de kroeg of als je ergens moet wachten.

Maar welke korte spelletjes zijn nou het leukst? Ontdek onze lijst van de 20 meest vermakelijke en verslavende korte spelletjes, ideaal om even te ontspannen tijdens een korte pauze of een moment van vrije tijd. Deze compacte spelletjes zorgen voor urenlang plezier, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over tijdsinvestering. Lees snel verder voor 20 korte spelletjes die niet langer dan 20 minuten duren. 

Leuke korte spelletjes

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van de 20 leukste korte spelletjes.

 1. Qwixx
 2. Keer op keer
 3. Regenwormen
 4. Qwinto
 5. Codenames
 6. Exploding kittens
 7. Vlotte geesten
 8. Jatten Kaartspel
 9. Halli Galli 
 10. Ligretto
 11. Don't drop the soap
 12. Sushi Go
 13. Spicy Kaartspel
 14. Throw throw Burrito
 15. Ticket to ride Amsterdam
 16. Taco Cat Goat Cheese Pizza
 17. Poetry for neanderthals
 18. Jungle Speed
 19. Kakkerlakkenpoker
 20. Dodelido

leukste korte spelletjes

1. Qwixx (dobbelspel)

Qwixx, een razend populair dobbelspel in Nederland, is een snel, simpel en verslavend spel dat spelers van alle leeftijden aanspreekt. Het doel van Qwixx is om zoveel mogelijk punten te verzamelen door strategische combinaties van getallen aan te kruisen op je scoreblad. De actieve speler dobbelt met gekleurde en witte dobbelstenen en moeten slimme keuzes maken om hun score te maximaliseren.

Met zijn eenvoudige regels en korte speelduur is het basisspel Qwixx de perfecte keuze voor een gezellige spelavond of een snelle pauze tussendoor. Als je Qwixx nog niet kent, is het zeker een aanrader om aan je spelcollectie toe te voegen!

Qwixx heeft heel veel verschillende varianten. Lees hier alles over de andere edities. 

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Qwixx klein spelletje

2. Keer op Keer (dobbelspel)

Met wie je ook speelt, keer op keer is leuk voor alle leeftijden. Dankzij de eenvoudige regels kun je snel aan de slag. Doordat je dobbelstenen mag kiezen en vakjes mag afkruisen, zelfs wanneer het niet jouw beurt is, blijft het spel continu in beweging. Vul vakjes op je speelbord in om zo snel mogelijk rijen en aaneengesloten gekleurde gebieden te voltooien. Tijdens elke beurt kies je een gegooide kleur en een bijbehorend nummer. Door deze combinatie mag je de aangrenzende vakjes van de gekozen kleur markeren.

Pas verschillende tactieken toe in elk spel, waardoor het altijd fris en boeiend blijft. Of je nu op het strand, op school, tijdens het wachten op de bus of gewoon gezellig aan de keukentafel speelt, Keer op Keer is eenvoudig overal mee naartoe te nemen.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 1 - 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

Keer op keer klein spelletje

3. Regenwormen (dobbelspel)

Dit kleine spelletje is ervoor gemaakt om op elk moment en overal gespeeld te kunnen worden. De bedoeling van Regenwormen is om zoveel mogelijk punten te behalen. Wanneer je aan de beurt bent, werp je de 8 dobbelstenen. Vervolgens selecteer je een symbool en zet je alle dobbelstenen met dat symbool apart. Met de overgebleven dobbelstenen ga je verder bij de volgende worp. Je blijft doorgaan totdat je besluit te stoppen. Het is essentieel om het juiste moment te kiezen om te stoppen, want als je enkel symbolen werpt die je al eerder hebt gekozen, moet je een tegel inleveren.

Tijdens het spel moet je strategisch denken en proberen in te schatten wat je tegenstanders zullen doen, om zo de beste keuzes te maken en je kansen op winst te vergroten. Wij vinden Regenwormen één van de leukste korte spelletjes die we kennen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 7
 • Speelduur: 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Uitgever: 999 games

Regenwormen kort spelletje

4. Qwinto

Qwinto kan worden beschouwd als het broertje of zusje van Qwixx. Net als bij Qwixx, werp je dobbelstenen en beslis je op basis daarvan wat je noteert, wat zorgt voor een aanzienlijke geluksfactor. Qwinto is een boeiend roll & write dobbelspel waarin spelers drie oplopende nummerreeksen in hun notitieblokje vullen. Het notitieblokje bevat drie rijen in de kleuren oranje, geel en paars.

Spelers proberen strategisch te denken en het resultaat van hun worp in één van de drie gekleurde rijen te plaatsen om zo bonuspunten te verdienen. Slimme zetten en het effectief benutten van de worpen zijn cruciaal om de overwinning te behalen. De speler met de meeste bonuspunten wint uiteindelijk het spel.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Qwinto klein spelletje

5. Codenames

Codenames is een origineel woordspel waarin spelers verbanden tussen woorden moeten vinden. Het doel is om met één enkel woord een hint te geven die betrekking heeft op meerdere woorden die op tafel liggen, zodat je teamgenoten efficiënt punten kunnen verzamelen.

De herspeelbaarheid is hoog dankzij de 400 unieke woorden waaruit het spel bestaat, waarbij er slechts 25 per spel worden gebruikt. Hierdoor zullen de associaties die spelers kunnen maken telkens verschillen. Codenames is ontworpen voor twee teams van elke grootte en bevat tevens spelregels voor 2 of 3 spelers, wat het toegankelijk en flexibel maakt voor diverse groepen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 8
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Codenames klein spelletje

6. Exploding Kittens

Het doel van dit kleine spelletje is om te vermijden dat je geraakt wordt door de exploderende kittens. In wezen is het een humoristisch en immens populair kansspel. Het spel bevat vermakelijke kaarten, zoals de 'Nope'-kaart, waarmee je de actie van een andere speler kunt blokkeren.

In Nederland heeft Exploding Kittens al meerdere prijzen binnengesleept, waaronder de prestigieuze Gouden Ludo in 2016 voor het beste familiespel. Het spel is bijzonder leuk om met vier spelers te ervaren en zorgt gegarandeerd voor veel plezier en spanning aan de speeltafel. Exploding Kittens heeft een Engelse en Nederlandstalige versie.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Exploding kittens klein spelletje

7. Vlotte Geesten

Vlotte Geesten is een te gek kaartspel dat superleuk is voor kids vanaf 11 jaar. Het spel is niet alleen fun, maar ook lekker chaotisch en draait vooral om snelheid en goed kijken. Hand-oogcoördinatie is hartstikke belangrijk en het spel helpt kinderen om dit te verbeteren.

Bij Vlotte Geesten moet je als eerste de juiste kaart grijpen die past bij een bepaalde combi van een voorwerp op tafel. Het spel heeft 60 kaarten en vijf voorwerpen, wat zorgt voor een speelse en afwisselende game. Dit spelletje is ook goed voor het geheugen en de focus, terwijl het tegelijkertijd gezelligheid en een beetje competitie tussen de spelers aanmoedigt. Het is perfect voor zowel familieavonden als vriendenfeestjes en blijft keer op keer leuk om te spelen!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 8
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

Vlotte geesten klein spelletje

8. Jatten

In dit kleine spelletje staat stelen centraal. In Jatten pik je kaarten van je medespelers om je eigen collectie uit te breiden. Zodra je begint met het "lenen" van andermans kaarten, is het lastig om te stoppen - maar hebzucht kan ertoe leiden dat je met lege handen eindigt! Tijdens je beurt speel je een kaart uit je hand in je verzameling en mag je een kaartoverval uitvoeren.

Je kiest een tegenstander, pakt een kaart uit zijn hand en legt deze open op tafel. Je kunt dan stoppen en de kaart houden, of je kunt nog een kaart van dezelfde speler pakken. Als twee gestolen kaarten dezelfde waarde hebben, is je beurt voorbij en gaan de kaarten terug naar de hand van het slachtoffer. Als je tijdig stopt, mag je alle gestolen kaarten voor je neerleggen. Als je een oplichter trekt, mag je een kaart naar keuze stelen uit de collectie van je tegenstander. De speler die als eerste zes kaarten met dezelfde waarde verzamelt, wint!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: 999 games

Jatten kort spelletje

9. Halli Galli

Je hebt vast wel eens gehoord van het spel Halli Galli. Als je het nog niet in huis hebt, zul je het zeker geweldig vinden. Het is een superleuk spel waar je niet snel genoeg van krijgt. Naar onze mening behoort Halli Galli nog steeds tot onze lijst met de leukste korte spelletjes.

Het doel van het spel is om, wanneer je vijf identieke vruchten ziet, zo snel mogelijk op de bel te drukken. Elke speler krijgt een stapel kaarten die niemand mag zien, zelfs jij niet. Op elke kaart staan één of meerdere vruchten afgebeeld. Om de beurt draait elke speler een kaart om en legt deze op zijn eerder omgedraaide kaarten. Zo blijft er voor elke speler slechts één kaart zichtbaar. De eerste speler die op de bel drukt als er vijf dezelfde vruchten zichtbaar zijn, wint alle open kaarten.

Halli Galli is een eenvoudig maar educatief spel. Kids leren snel tellen en hun reactiesnelheid wordt flink getest.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Speelduur: 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Uitgever: 999 Games

Halli galli kleine spelletjes

10. Ligretto

Ligretto staat zeker in onze lijst met leukste korte spelletjes. In dit kaartspel is het doel om zo snel mogelijk je kaarten op vier stapels te leggen, met als einddoel als eerste al je kaarten kwijt te zijn. Het spel verloopt razendsnel, dus scherp blijven is belangrijk.

Het is een vloeiend en uitdagend spel, dat oorspronkelijk bedoeld is voor twee tot vier spelers. Echter, er zijn nu meerdere kleuren Ligretto beschikbaar, zoals groen, blauw en rood. Je kunt deze kleuren combineren, waardoor je met maar liefst twaalf spelers tegelijk kunt spelen. Dit maakt het spel extra leuk voor bijvoorbeeld op vakantie.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Speelduur: 10 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Uitgever: 999 Games

Ligretto kleine spelletjes

11. Don't drop the soap

Don't Drop The Soap is een vlot party- en kaartspel vol donkere humor, dat zich afspeelt in een gevangenisdouche. Spelers kruipen in de rol van gevangenen die elkaar in figuurlijke zin in de val proberen te lokken.

Bij Don't Drop The Soap zijn er geen winnaars, slechts één verliezer: zorg ervoor dat jij niet degene bent die de zeep laat vallen. Tijdens elke beurt moeten spelers één actiekaart uit hun hand spelen. Het spel eindigt wanneer een speler geen mogelijkheden meer heeft en genoodzaakt is een 'zeep'-kaart te spelen. Hoewel je misschien nooit een spelletje wint, kun je het spel wel zo sturen dat jij bepaalt wie er verliest.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 6
 • Speelduur: 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 18 jaar
 • Uitgever: Asmodee

Don't drop the soap kleine spelletjes

12. Sushi Go

Sushi Go is een ontzettend leuk kaartspel voor kinderen en volwassenen, bedacht door Phil Walker-Harding. Het spel bevat kaarten met vrolijke afbeeldingen van diverse soorten sushi. Dit amusante spel zorgt gegarandeerd voor urenlang plezier!

Het doel van Sushi Go is om de hoogste score te behalen door het verzamelen van sushi. Elke ronde krijgen spelers een handvol kaarten, waaruit ze er één kiezen om te spelen. De overgebleven kaarten worden doorgegeven aan de volgende speler totdat alle kaarten gespeeld zijn. Iedere kaart heeft een specifieke waarde en unieke eigenschap.

Sushi Go! is eenvoudig te leren en uitermate geschikt voor gezinnen en vriendengroepen. Het compacte formaat maakt het spel gemakkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld voor onderweg of tijdens vakanties. Sushi Go combineert geluk en strategie, waardoor het geschikt is voor alle leeftijden en speelniveaus.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Sushi Go kleine spelletjes

13. Spicy Kaartspel

Spicy is een meeslepend en spannend kaartspel met prachtige illustraties en een uitmuntende productie. De kaarten zijn voorzien van veertig unieke kunstwerken. Tijdens je beurt heb je de keuze om een kaart te spelen of er een te pakken. Om een kaart te spelen, moet je een nieuwe stapel beginnen of een hogere kaart van hetzelfde type neerleggen. Stapels kunnen alleen gestart worden met kaarten met een waarde van 1 tot 3. Wanneer een stapel de 10 bereikt, moet er een kaart met een waarde van 1 tot 3 van hetzelfde type op gelegd worden.

Het spel komt tot een einde zodra een speler twee trofeeënkaarten bemachtigt, waarna deze speler als winnaar uit de bus komt. Elke trofeeënkaart is goed voor 10 punten, terwijl elke veroverde pittige kaart 1 punt oplevert en kaarten die een speler nog in handen heeft als strafpunten tellen. Spicy bevat zes variantkaarten voor verschillende spelopties, maar zelfs zonder deze biedt het spel een grote herhaalbaarheid en blijft het vermakelijk.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: 999 games

Spicy leukste kleine spelletjes

14. Throw throw Burrito

Throw Throw Burrito is een komisch kaartspel waarin spelers burrito's naar elkaar werpen. Dit spel, afkomstig van de makers van Exploding Kittens, is geschikt voor het hele gezin. Het draait om het verzamelen van kaarten, het verdienen van punten en het gooien van burrito's naar andere spelers.

Zodra je drie gelijke kaarten in handen hebt, mag je een burrito naar een medespeler werpen. Maar pas op, want als je door een burrito wordt geraakt, lig je uit het spel. Het is dus essentieel om zo snel mogelijk drie identieke kaarten te bemachtigen om een burrito naar een tegenstander te kunnen gooien.

Dit spel zorgt voor veel hilariteit en is geweldig om te spelen met vrienden of familie. Als je op zoek bent naar een grappig en vermakelijk spel, dan is Throw Throw Burrito absoluut een aanrader.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Throw throw burrito snelle spelletjes

15. Ticket to ride Amsterdam

Ticket to Ride Amsterdam neemt je mee terug in de tijd naar de 17e eeuw, toen Amsterdam het hart van de wereldhandel was en een van de rijkste steden ter wereld. In dit spel strijden spelers tegen elkaar om de meest winstgevende handelsroutes te claimen, contracten te voltooien en waardevolle handelswaren te verzamelen uit de straten van deze legendarische stad.

Net als in alle Ticket to Ride spellen is het doel om zoveel mogelijk punten te scoren door routes tussen twee locaties te claimen en bestemmingskaarten te behalen. Bij Ticket to Ride Amsterdam zijn dit contractkaarten. Nieuw in deze versie is de mogelijkheid om bonuspunten te scoren met handelsbonuskaarten, die je verdient door routes te claimen met het kar-symbool.

Het spel is gemakkelijk te leren en te spelen, maar biedt ook uitdaging en strategie voor ervaren spelers. Ticket to Ride Amsterdam is een geweldig spel voor zowel families als vrienden, en biedt een leuke en boeiende manier om de geschiedenis van Amsterdam te ervaren.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Ticket to ride Amsterdam snelle spelletjes

16. Taco Cat Goat Cheese Pizza

In dit razendsnelle en grappige kaartspel, genaamd Taco Cat Goat Cheese Pizza, moet je goed opletten en je reflexen gebruiken. Elke speler draait een kaart om en zegt één van de vijf woorden uit de titel, terwijl hij de kaart op de centrale stapel legt. Als het uitgesproken woord overeenkomt met de kaart die op tafel ligt, moeten alle spelers zo snel mogelijk op de stapel slaan. De laatste speler die dit doet, moet alle kaarten ophopen.

Het doel van het spel is om als eerste al je kaarten kwijt te raken, maar pas op voor misleiding door de andere spelers. Dit unieke en verslavende spel is gegarandeerd een bron van plezier voor alle spelers.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 8
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 10 minuten

Taco cat goat cheese pizza snel spelletje

17. Poetry for neanderthals

Poetry for Neanderthals is een hilarisch partyspel waarin spelers punten verdienen door hun teamgenoten woorden en zinnen te laten raden, maar er is één vangst: je kunt alleen woorden gebruiken met één lettergreep! Als een speler per ongeluk een woord met meerdere lettergrepen gebruikt, kan het andere team hen slaan met een opblaasbare knuppel.

Het doel van het spel is om als eerste team de meeste punten te behalen en de overwinning te behalen. Dit spel is perfect voor gezinnen en vriendengroepen die van een lach willen genieten!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Poetry for neanderthals snel spel18. Jungle Speed

Het doel van Jungle Speed is om als eerste al je kaarten weg te spelen door als snelste de totem te grijpen wanneer twee kaarten met hetzelfde symbool worden omgedraaid. Het is belangrijk om alert te blijven en de kaarten van je tegenstanders goed in de gaten te houden om te kunnen winnen. Jungle Speed is een snel en uitdagend spel dat gemakkelijk te leren is.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 10
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Jungle speed snel spel

19. Kakkerlakkenpoker

Tijdens dit korte spelletje probeer je als speler te voorkomen dat je vier dezelfde dierenkaarten krijgt. Dit klinkt makkelijker dan het is, want je moet ook nog eens bluffen om je tegenstanders om de tuin te leiden en te voorkomen dat zij jou die kaarten aansmeren.

Kakkerlakkenpoker is leuk voor jong en oud en speelt snel weg. Met zijn grappige en kleurrijke illustraties van ongewenste beestjes is het een leuke en verfrissende variant op de standaard kaartspellen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Kakkerlakkenpoker klein spel

20. Dodelido

Bij dit snelle spelletje moet je snel reageren en de juiste informatie geven. Je moet onthouden welke dieren of kleuren op tafel liggen en het snel roepen voordat iemand anders het doet. Als er geen kaarten meer zijn van de gevraagde diersoort of kleur, moet je "niets" zeggen. Maar als er een gelijkspel is tussen verschillende kaarten, moet je "dodelido" roepen. Let op, want de schildpad zegt "uh" en de krokodil moet je slaan om hem te vangen! Als je een fout maakt, moet je alle gespeelde kaarten nemen. Dit spel kan voor veel verwarring en hilariteit zorgen!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 10 - 20 minuten
 • Uitgever: Drie Magiers Spellen

Dodelido

Grappige korte spelletjes

Grappige korte spelletjes zijn de perfecte manier om een glimlach op je gezicht te toveren en tegelijkertijd wat plezier te beleven. 'Throw throw Burrito' en 'Exploding Kittens' vinden wij de grappigste korte spelletjes uit deze lijst. Deze spelletjes combineren humor en creativiteit voor jong en oud.

Of je nu op zoek bent naar een hilarische uitdaging met rondvliegende burrito's of een explosief kattenspektakel, deze grappige korte spelletjes bieden precies wat je nodig hebt. Dus maak je klaar om te lachen, want deze spelletjes zullen je zeker opvrolijken en je dag een beetje lichter maken!

Korte spelletjes 2 personen

Korte spelletjes voor twee personen zijn perfect om samen te spelen wanneer je even wat tijd over hebt of als je geen zin hebt om een lang spel te spelen. Deze spellen zijn vaak gemakkelijk te leren en kunnen snel worden opgezet. Ze zijn ook handig om mee te nemen op vakantie of tijdens een weekendje weg. Bijna alle spelletjes in deze blog kun je ook spelen met 2 personen.

Leuke korte spelletjes volwassenen

Ook voor volwassenen is het super leuk om een kort spelletje te spelen. Er zijn daarom ook ontzettend veel leuke korte spelletjes voor volwassenen. Ze zijn perfect voor een avondje met vrienden of als gezellige activiteit met je partner. Een paar voorbeelden uit deze lijst voor spelletjes voor volwassenen zijn de spellen 'black stories' en 'don't drop the soap'.

Misschien vind je dit ook interessant

Naast de lijst met 20 korte spelletjes, hebben we nog veel meer leuke spellijsten online staan!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen