Leukste spelletjes voor kinderen van 8 jaar; gezelschapsspellen en bordspellen

Leukste spelletjes voor kinderen van 8 jaar; gezelschapsspellen en bordspellen

In deze blog lees je alles over bordspellen voor kinderen van 8 jaar. Niet alleen bordspellen, maar ook gezelschapsspelletjes en educatieve spellen nemen we mee. Het is niet altijd even makkelijk om een spelletje te vinden voor een kind van 8 jaar. Kinderen van deze leeftijd zoeken al wat meer uitdaging en dat willen we ze dan ook graag geven!

Leukste gezelschapsspellen 8 jaar

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van onze top 10 leukste bordspellen en gezelschapsspellen voor kinderen van 8 jaar.

 1. Doolhof
 2. Sushi go
 3. Monopoly
 4. Rummikub
 5. Muizenval
 6. Catan Junior
 7. Carcassonne de mist
 8. Pim pam pet
 9. Ticket to ride Europa
 10. L.A.M.A. kaartspel

gezelschapsspellen 8 jaar

Waarom een bordspel spelen met kinderen?

Het spelen van bordspellen met kinderen biedt veel voordelen. Ten eerste oefenen kinderen hun sociale vaardigheden. Kinderen leren samenwerken, communiceren en hun emoties reguleren terwijl ze een bordspel spelen. Het maakt niet uit met wie ze dat doen, andere kinderen of volwassenen. Ze blijven hun sociale vaardigheden trainen op een leuke en uitdagende manier.

Ten tweede zijn bordspellen vaak educatief. Bordspellen spelen met kinderen van 8 jaar helpt bij het vergroten van algemene kennis, het kritisch denken, hun taalontwikkeling, wiskundige vaardigheden en probleemoplossing. En dit allemaal terwijl kinderen vaak niet eens door hebben dat ze aan het 'leren' zijn. Veel leuker dan school toch, een bordspel?

Tot slot zijn bordspellen een geweldige manier om banden te versterken. Voor gezinnen is het een leuke manier om quality time door te brengen, samen te lachen en plezier te hebben. Ook is het een stuk beter om lekker een bordspel te spelen dan de hele avond met het gezin voor de TV te hangen.

1. Doolhof

Doolhof is een super leuk bordspel voor kinderen van 8 jaar. Naast dat het leuk is om te doen, is het ook nog eens erg geestig. Het spel is makkelijk te begrijpen en leuk voor kinderen vanaf 7 jaar.

Tijdens dit spectaculair partyspel is het doel om als eerst de geheimen op te lossen en terug te komen bij het begin. Dit kun je voor elkaar krijgen door het handig verschuiven van de gangen in het doolhof, waardoor je probeert geheimzinnige voorwerpen en levende wezens te bereiken. Tijdens het spel veranderen de gangen telkens. De schatten liggen telkens ergens anders waardoor het doolhof wel betoverd lijkt!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: Ravensburger

Doolhof beste bordspellen

Andere edities

Doolhof heeft ook veel leuke andere edities uitgebracht:

Persoonlijk vinden wij de Harry Potter editie het leukst!

2. Sushi Go

Sushi Go is een super leuk kaartspel voor kinderen. Het spel is ontworpen door Phil Walker-Harding. De kaarten bevatten kleurrijke afbeeldingen van verschillende soorten sushi. Mijn ervaring met dit leuke spel is dat je echt urenlang speelplezier kunt hebben!

Het doel van het spel is om de hoogste score te behalen door sushi te verzamelen. Elke ronde krijgen alle spelers een hand met kaarten en kiezen ze er één om te spelen. De overige kaarten worden doorgegeven aan de volgende speler tot alle kaarten gespeeld zijn. Elke kaart heeft een bepaalde waarde en speciale eigenschap.

Sushi go! is makkelijk te leren. Het spel is ideaal voor gezinnen en vrienden. Het spel is ook zeer makkelijk mee te nemen bijvoorbeeld voor onderweg of op vakantie. Sushi go is een spel dat zowel geluk als strategie vereist. Hierdoor is het voor alle leeftijden en niveaus geschikt.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Sushi go fantastisch spel

Andere edities en uitbreidingen

3. Monopoly

Monopoly bestaat al meer dan 85 jaar en is hét bordspel om te geven aan een kind van 8. Als je denkt dat het nog te lastig is kun je ook voor Monopoly junior gaan, maar in principe is de normale editie van Monopoly vanaf kinderen van 8 jaar.

Het doel is om de rijkste speler te worden door eigendommen te kopen en huur te innen van andere spelers. In de nieuwste versie zijn de badeend, de tyrannosaurus rex en de pinguïn aan de pionnenfamilie toegevoegd.

Kinderen van 8 leren ontzettend veel van het bordspel Monopoly. Het spel is voor hen dan ook super leuk én uitdagend om te doen. Ten eerste leren ze omgaan met geld. Ze leren geld tellen, het beheren van je uitgaven en het nemen van beslissingen. Ook handig voor het echte leven! Ten tweede leren ze strategisch denken. Bij Monopoly moet je nadenken over welke eigendommen je moet kopen, welke huur je moet vragen, welke upgrades je moet doen en welke eigendommen je moet ruilen. Hierdoor leer je plannen en vooruit te denken.

Tot slot stelt Monopoly je geduld en doorzettingsvermogen op de proef. Het kan frustrerend zijn als het spel niet verloopt zoals je wil, en dit gebeurd regelmatig met Monopoly. Hierdoor leren kinderen ook omgaan met tegenslagen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 90 minuten
 • Uitgever: Hasbro

Monopoly bordspellen 8 jaar

4. Rummikub

Het overbekende familiespel Rummikub heb je vast zelf ook wel eens gespeeld. Het spel is al meer dan 60 jaar populair in Nederland en ook een kind van 8 vind het waarschijnlijk een super leuk spel.

Het spel bestaat uit 106 genummerde tegels in verschillende kleuren. Het doel van Rummikub is om als eerst alle tegels op je plankje weg te spelen. Dit kan je doen door combinaties te maken van sets van tegels.

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 14 tegels. Maak mooie cijferreeksen met deze tegels. Om de beurt leg je tegels in sets op het midden van de tafel. Sets bestaan uit drie of vier tegels van dezelfde kleur óf dezelfde waarde. Een set kan ook bestaan uit drie of meer tegels van dezelfde kleur in op of aflopende volgorde.

Dit spel bied super veel uitdaging voor kinderen van 8 jaar. Het spel is relatief eenvoudig te begrijpen. Daarnaast leren kinderen patroonherkenning en leren zij logisch te denken. Het is leuk om te zien dat kinderen hun strategieën ontwikkelen naarmate ze het spel meer spelen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: Goliath

Rummikub geweldig spel

5. Muizenval

Muizenval is vooral een heel leuk en grappig spel om te doen! Daarnaast is het ook een leerzaam spel. Kinderen oefenen vaardigheden zoals bouwen, het verband tussen oorzaak en gevolg en besluitvaardigheid.

Het speelbord bestaat uit verschillende vakjes die de route van de muis aangeven. Het doel van het spel is om van het beginpunt naar de eindzone op het speelbord te komen. De muizenval is een serie van bewegende onderdelen. Het is de bedoeling dat spelers een reeks acties ondernemen om de muizenval te activeren en andere spelers te dwarsbomen.

Muizenval is een super leerzaam en leuk spelletje voor kinderen van 8 jaar. Je moet een beetje strategisch denken, je timing moet juist zijn én hebt een beetje geluk nodig om te winnen. Ideaal voor een kind van 8 dus!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: Hasbro

Muizenval partyspel

6. Catan Junior

Catan junior is voor kinderen die het catan basisspel nog iets te moeilijk vinden. Je kunt de normale editie wel beginnen met een kind van 8, maar het kan goed zijn dat het nog net iets te uitdagend is. Catan is meer geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Tijdens dit spannende spel verkennen de spelers een eiland dat is bevolkt door schatten, piraten en schepen. Het doel is om grondstoffen te verzamelen, zoals hout en geiten. Hierdoor kun je nieuwe schepen bouwen en je eigen piratennest upgraden.

Het is zeker de moeite waard om dit spel uit te proberen, zeker als je kind net een beetje kennis begint te maken met bordspellen. Kinderen leren strategisch te denken en leert handelsvaardigheden. Catan junior is makkelijk te leren en biedt voldoende uitdaging om het spannend te houden voor kinderen van 8.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: 999 games

Catan tactisch spel

7. Carcassonne de mist

In het bekende legspel Carcassonne bouwen de spelers gezamenlijk de Franse stad Carcassonne op. Carcassonne de mist is een andere super leuke editie van het spel. Dit is een coöperatief spel waarbij de spelers dus moeten samenwerken om het spel te winnen.

Het doel is om genoeg punten te verzamelen. Je verliest als alle tegels op zijn óf als er teveel geesten op het veld zijn beland. Er komen geesten in het spel als er op een nieuwe tegel mist te zien is. Je kunt de geesten tot rust brengen door een mistveld met tegels af te sluiten. Maar, er moet een bepaald aantal punten behaald worden en het aantal tegels is beperkt.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 5
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 35 minuten
 • Uitgever: 999 games

carcassonne de mist

8. Pim pam pet

Pim pam pet is een super leerzaam spel voor kinderen van 8. Het spel is al heel oud maar nog steeds super populair onder de kinderen. Dit spel is voor oude én jonge kinderen en speciaal voor grote gezelschappen.

Bij Pim pam pet moet de speler zo snel mogelijk een antwoord geven en de andere spelers moeten controleren of het antwoord juist is. Is het antwoord juist? Dan krijgt de speler een punt. Is het antwoord onjuist, dan krijgt de speler geen punt.

Pim pam pet is een eenvoudig spelletje en is ideaal om de woordenschat en kennis van verschillende categorieën te vergroten! Daarnaast verbetert het spel ook de snelheid en het reactievermogen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 10
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: Jumbo

Pim pam pet goed spel

9. Ticket to ride

Ticket to ride is razend populair in Nederland. Het is een bordspel vanaf 8 jaar en het spel heeft talloze edities. Bijna alle edities zijn vanaf 8!

Wij vinden zelf Ticket to ride Europa het leukst. In dit spel reizen de spelers door Europa en bouwen ze routes tussen verschillende steden in Europa. Het doel van Ticket to ride is om de meeste punten te behalen. Je kunt punten halen door het bouwen van treinroutes en het voltooien van speciale missies die aan het begin van het spel worden uitgedeeld.

Ticket to ride Europa is een leerzaam spel voor kinderen. Een van de belangrijkste dingen die kinderen leren door het spel is de geografie van Europa. Ze leren de namen van verschillende landen, en waar deze landen op de kaart zijn.

Een ander belangrijk ding dat kinderen leren is samenwerking. Bij het spel heb je soms samenwerking nodig tussen spelers om een bepaalde missie te voltooien.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: minimaal 45 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Ticket to ride leukste bordspellen

10. LAMA kaartspel

Het kaartspel LAMA is ontworpen door Reiner Knizia. Het doel van het spel is om zo min mogelijk punten te behalen door zo weinig mogelijk kaarten over te houden.

Tijdens het spel krijg je minpunten in de vorm van fiches. Lukt het je om al je kaarten kwijt te raken, dan mag je een fiche teruggeven. Het spel stimuleert kinderen om kritisch na te denken en strategieën te ontwikkelen om het spel te winnen. Kijk onderstaande video voor de uitgebreide spelregels.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

LAMA leuk spel

Leukste spellen voor kinderen vanaf...

Is jouw kind (of ben jij) ouder of jonger dan 8 jaar? Of heb je wat meer inspiratie nodig, omdat jouw favoriete spel hier nog niet tussen staat? Neem dan een kijkje in onderstaande blogs. Hier vind je de leukste bordspellen voor iedere leeftijd.

Misschien vind je dit ook interessant

Wil je een ander spel spelen? We hebben nog veel meer online staan over leuke spelletjes!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen