Leukste spelletjes voor kinderen van 3 jaar; gezelschapsspellen en bordspellen (top 15)

Leukste spelletjes voor kinderen van 3 jaar; gezelschapsspellen en bordspellen (top 15)

In deze blog lees je alles over bordspellen voor kinderen van 3 jaar. Niet alleen bordspellen, maar ook educatieve spellen en gezelschapsspelletjes nemen we mee. Kinderen van 3 beginnen op deze leeftijd een beetje kennis te maken met spelletjes. Spelletjes zijn op deze leeftijd niet alleen super leuk, maar ook ontzettend leerzaam!

Spel voor 3 jarige

Het is ontzettend belangrijk voor 3 jarige om veel spelletjes te spelen. Alle spelletjes in deze blog bevatten wel leerzame elementen. Door het spelen van spelletjes leren kinderen spelenderwijs zichzelf te ontwikkelen op allerlei gebieden. Het ruimtelijk inzicht van kinderen wordt verbeterd, de fijne motoriek en geheugen worden getraind, kinderen leren hun aandacht en concentratie erbij te houden, en ga zo maar door....

Leukste bordspellen 3 jaar

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van onze top 7 leukste bordspellen en  gezelschapsspellen voor kinderen van 3 jaar.

 1. UNO Junior
 2. Ravensburger Dick Bruna Reuzenkwartet
 3. Haba Eenhoorn Flonkerglans 
 4. Nijntje verstoppertje
 5. Haba mijn eerste spellen - Eerste boomgaard
 6. Poepie Knor
 7. Nijntje stoelendans
 8. Memory
 9. Nijntje geluidenboek
 10. Knappe koppen (mijn groentetuin)
 11. Bumba bordspel - Dobbelidop
 12. Woezel & pip - abc memo
 13. Electro wonderpen - vormen & kleuren
 14. Little dutch - Hengelspel
 15. Kleurentorentjes

bordspel 3 jaar

1. UNO Junior

UNO Junior is een perfect spel voor de allerkleinsten. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk al je kaarten uit je hand weg te spelen. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 5 kaarten in zijn hand. De kaarten die overblijven worden als een gesloten stapel neergelegd. De bovenste kaart wordt open op tafel neergelegd.

Alle spelers leggen om de beurt een kaart. Als je aan de beurt bent bekijk je de open kaart op tafel. Je moet hierop een kaart met hetzelfde dierenplaatje, cijfer of dezelfde kleur neerleggen. Als je nog één kaart in je hand hebt roep je 'Uno'. Als je dit vergeet pak je twee strafkaarten.

In dit spel heb je verschillende niveaus, zodat zelfs kinderen van drie jaar al mee kunnen spelen. De allerkleinste kunnen kijken naar de dierenplaatjes. Dit is het eerste niveau. In het tweede niveau doen de actiekaarten mee en in het derde niveau de strafkaarten

Actiekaarten

 • Keuzekaart: je mag kiezen met welke kaart er verder wordt gespeeld. Deze kaart mag je altijd opleggen.
 • +1 kaart: als je deze kaart oplegt pakt de volgende speler 1 kaart en is zijn beurt voorbij. Je kan deze kaart alleen spelen als hij dezelfde kleur of hetzelfde dier heeft als de kaart die er ligt.
 • +2 kaart: als je deze kaart oplegt pakt de volgende speler 2 kaarten pakken en is zijn beurt voorbij. Ook deze kaart kan je alleen spelen als hij dezelfde kleur of hetzelfde dier heeft als de kaart die er ligt.
 • Beurt-overslaan-kaart: als je deze kaart oplegt moet de speler die erna komt een beurt overslaan.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 4
 • Leeftijd: 3 jaar
 • Speelduur: 15 minuten

UNO Junior leuke spelletjes

Andere edities UNO

UNO heeft ook nog twee andere hele leuke edities voor kinderen vanaf 3 jaar:

2. Ravensburger Dick Bruna Reuzenkwartet

Je hebt het vroeger vast vaak zelf ook gespeeld; kwartet. Kwartet is een geweldig kaartspel voor kinderen. Ook volwassenen kunnen het prima spelen met hun kind. Het doel van kwartet is om zoveel 4 kaarten van dezelfde soort te verzamelen.

Als je een kaart hebt die de andere speler nodig hebt om een set compleet te maken, kun je die kaart vragen. Als de andere speler die kaart heeft, moet hij die aan jou geven. Kwartet is super leerzaam voor kleiner kinderen. Kinderen oefenen observatievaardigheden, leren strategisch denken en oefenen sociale vaardigheden.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 4
 • Leeftijd: vanaf 3 jaar
 • Speelduur: 15 minuten

Kwartet educatief spel

3. Haba Eenhoorn Flonkerglans

Het perfecte eenhoorn spel voor meisjes (of jongens natuurlijk!). Wie helpt de eenhoorns zo snel mogelijk bij de zon te komen en op weg ernaartoe zo veel mogelijk wolkenkristallen in veiligheid te brengen?

Aan het begin van Haba Eenhoorn Flonkerlgans kiest iedereen een eenhoorn uit. Degene die begint, gooit de blauwe dobbelsteen. De dobbelsteen verteld of je 1, 2 of 3 stappen mag zetten, of een cupcake aan het eten bent. Wanneer je een cupcake gooit, mag je die beurt niet lopen.

Als je op een witte wolk komt, gebeurt er niks. Als je op een roze wolk komt, mag je de roze dobbelsteen gooien. De roze dobbelsteen verteld hoeveel edelstenen je krijgt.

Overige regels

 • Cadeautje: wanneer je op een cadeautje komt, mag je iemand anders uit de pot een edelsteen geven.
 • Regenboog: wanneer je op de regenboog komt, ga je over de regenboog een aantal stappen vooruit.

Einde van het spel

Degene die als eerst bij de finish is, krijgt de vier edelstenen aan het einde van het spel. Daarna draai je het bord om, en leg je alle steentjes op het bord neer die bij jouw kleur horen. Degene met de meeste steentjes, wint het spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 2 jaar
 • Speelduur: 15 minuten

Haba leuk spel

4. Nijntje verstoppertje

Nijntje verstoppertje is super leuk spelletje om je kind steeds meer uit te dagen. Verstop Nijntje ergens in de kamer. Nijntje roept om de 10 seconden: 'ik ben hier!' Het doel is om haar als eerst te vinden! Ook andere mensen vinden het spel geweldig:

Het is een leuk interactief spel dat je met je kindje kan spelen. Bij het horen van een van de geluidjes die Nijntje maakt kan je kindje zoeken naar Nijntje. Nijntje gaat na een tijdje steeds harder en vaker roepen! Leuke afwisselend uitspraken en het voordeel is dat je zelf niet meer onder een keukenstoel hoeft te gaan zitten om je te verstoppen.
Leuk spelletje om mee te nemen op vakantie of gewoon lekker thuis te spelen. Wij hadden hem mee op vakantie naar Oostenrijk en hebben hem regelmatig verstopt in het appartement. Ons zoontje van 2,5 ging hem vaak zoeken, maar ook het zelf verstoppen was een feest. Bovendien is het een leerzaam stuk speelgoed omdat het gehoor zo beter ontwikkeld en ze goed kunnen leren waar een bepaald geluid vandaan komt. In het verkeer komt dat dus ook goed van pas, zo leren ze van welke kant er iets aan komt zonder dat ze het al kunnen zien.

Echt een aanrader dus!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2-4
 • Leeftijd: 1-4
 • Speelduur: 10 minuten

verstoppertje gezelschapsspelletjes

5. Haba mijn eerste spellen - Eerste boomgaard

In het spel "Eerste Boomgaard", willen de kinderen zoveel mogelijk rijpe vruchten verzamelen voordat de raaf ze kan plukken. Het is een junior versie van het bekende bordspel en is speciaal ontworpen voor jonge kinderen met aangepaste regels en geschikt speelmateriaal voor kleine handen.

Het spelen van "Eerste Boomgaard" bevordert de ontwikkeling van motorische vaardigheden. Kinderen leren vormen en kleuren herkennen, en spelregels begrijpen. In de verpakking zijn onder andere een raaf, fruitmand, bomen, parcourskaartjes en dobbelsteen met kleuren en symbolen te vinden. De spelregels worden ook meegeleverd.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1-4
 • Leeftijd: Vanaf 2 jaar
 • Speelduur: 10 - 15 minuten

leuke spelletjes

6. Poepie knor

Poepie Knor is een super leuk bordspel voor kinderen vanaf 3 jaar. Het doel is om zo snel mogelijk hun varken uit het modderbad te redden. Draai om de beurt aan het grote varken in het midden van het bord tot hij stil staat.

Het varken kan een aantal verschillende geluiden maken. Wanneer hij knort, pak je een kaaart. Wanneer hij een scheet laat, lever je een kaart in. Wie als eerst 4 kaarten heeft verzameld, wint het spel.

Poepie Knor is een geweldig spel voor kinderen. Het nadeel is dat kinderen er niet super veel van leren, maar het plezier van dat kinderen beleven aan dit spel is zeer groot! Kinderen genieten vooral van dit spel, dit zal dan ook de voornaamste reden zijn om het spel aan te schaffen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 3 jaar
 • Speelduur: 15 minuten

poepie knor spelletjes

7. Nijntje stoelendans

Nijntje stoelendans is een geweldig dansspel. Het spel bevat dansopdrachten waardoor je samen met nijntje kan dansen. Dans op de danscirkel totdat de muziek stopt. Draai de danscirkel om waar je op staat. Wat is er te zien op het plaatje?

Stoelendans is een perfect, leerzaam spel voor kinderen vanaf 1 jaar! Als je de reviews op bol.com leest vinden ook andere mensen het een geweldig spel:

Kinderen van bijna 3 en 2,5 zijn dol op dit spel. Ze dansen, springen, lopen om de klaargezette stoelen en als de muziek stopt gaan ze direct zitten. Ze zijn dolenthousiast en lopen ook graag zelf met het bakje om op de knop te drukken en snel te gaan zitten. Je kunt nog veel meer leuke dingen erbij verzinnen met wat fantasie. Een echte aanrader.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2+
 • Leeftijd: 1 - 4
 • Speelduur: 15 minuten

Stoelendans Gezelschapsspelletjes

8. Memory

Memory is een geweldig spel voor kinderen vanaf 3 jaar. Het behoort tot één van de leukste gezelschapsspelletjes ooit voor kinderen en dit zal ook altijd zo blijven. Het geheugen van kinderen wordt getraind, kinderen leren logisch te denken en leren hun aandacht en concentratie erbij te houden.

Er zijn super veel verschillende Memory spellen te koop. Neem eens een kijkje op bol.com om te zien of jouw favoriete Memory spel er bij zit.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: vanaf 2
 • Leeftijd: vanaf 2
 • Speelduur: 10 minuten

memory

9. Nijntje geluidenboek

Nijntje, ook wel bekend als Miffy, is een Nederlandse kinderboekenfiguur bedacht door Dick Bruna. Het Nijntje geluidenboek is een interactief boek met afbeeldingen van Nijntje en haar vriendjes op elke pagina. Met een drukknop kan je de geluiden van verschillende Nijntje-personages af laten spelen terwijl het boek wordt voorgelezen.

Het Nijntje geluidenboek is perfect voor kinderen van 3 jaar. Het boek helpt bij taalontwikkeling doordat kinderen leren welk geluid bij welk Nijntje-personage hoort en door hen te stimuleren om deze geluiden na te doen. Op deze manier leren peuters geluidjes te koppelen aan afbeeldingen. Het Nijntje geluidenboek is een leerzaam en interactief element voor Nijntje fans van 3 jaar en ouder.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: vanaf 2
 • Leeftijd: vanaf 2
 • Speelduur: 10 pagina's

Nijntje stoelendans

10. Knappe koppen (mijn groentetuin)

Knappe koppen zijn een reeks spellen voor een peuter vanaf 3 jaar. Knappe koppen ''mijn groentetuin'' is mijn favoriet. De uitgever van Knappe Koppen is University games. Door dit spel ontwikkelt jouw kind kennis over allerlei verschillende groenten. Daarnaast leren ze hierdoor hoe goed het voor je is. Een erg leuk en uitdagend spel voor een 3 jarig kind.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers:  2 - 4
 • Leeftijd: 3 - 6
 • Speelduur: 30 minuten

Mijn groentetuin gezelschapsspellen kinderen

11. Bumba bordspel - Dobbelidop

Ga op zoek naar de juiste kleuren en vormen en maak je Bumba-plaat volledig. Wie als eerste alle juiste vormpjes kan vinden, wint dit spel! Met Dobbelidop leert jouw peuter niet alleen de kleuren kennen maar ontdekt jouw oogappeltje ook de verschillende vormen. Dobbelen maar!

Het spel is echt voor verschillende leeftijden. Kinderen van 2 jaar vinden het geweldig, maar ook voor kinderen van 6 jaar is het een super leuk en leerzaam spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers:  2 - 4
 • Leeftijd: 2+
 • Speelduur: 15 minuten

Dobbelidop spelletjes 3 jaar

12. Woezel & Pip - abc memo

Woezel & Pip - abc memo is geschikt voor kinderen tussen de 3-5 jaar. Tijdens dit spel leren kinderen spelenderwijs de letters van het alfabet van a tot z kennen. Het spel is op verschillende niveaus te spelen (op plaatje, op letter of op woord). Kinderen hoeven nog niet te kunnen lezen om dit spel te kunnen spelen. Je kunt het spel gezellig samen met je kinderen spelen.

Het doel van het spel is om de beginnende geletterdheid te stimuleren, spelenderwijs letters en klanken te herkennen, het oefenen van letters en het vergroten van de woordenschat.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers:  3+
 • Leeftijd: 3 - 5
 • Speelduur: 15 minuten

Woezel & pip bordspellen 3 jaar

13. Electro Wonderpen vormen & kleuren

Met de Electro wonderpen vormen & kleuren laat je je kindje kennismaken met alle verschillende vormen en kleuren. Het is een educatief spel waarbij je je kindje spelenderwijs alles leert over hoe de wereld van vormen en kleuren in elkaar steekt.

Wanneer je het juiste antwoord vindt op de juiste vraag raak je met de Electro Wonderpen het juiste antwoord aan. Heeft je kleintje het antwoord goed? Dan klinkt er een vrolijk muziekje en gaat het lampje branden! Wat een feest!

Electro Wonderpen Ontdek Vormen en Kleuren bevat 12 grote kaarten boordevol leuke tekeningen & foto's. De antwoordvakjes zijn extra groot, wel zo makkelijk voor kleintjes vanaf 2 jaar.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1+
 • Leeftijd: 2+
 • Speelduur: 15 minuten

Electro wonderpen gezelschapsspel 3 jaar

14. Little Dutch - Hengelspel

Dit heerlijke hengelspel is voor kinderen vanaf 2 jaar. Vis met dit spel van alles uit de zee, en leer de zeedieren kennen! Het spel bestaat uit een aquarium, 2 houten hengels en 15 zeedieren. Ideaal om jouw kind kennis te laten maken met de zee.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1
 • Leeftijd: 2+
 • Speelduur: 20 minuten

hengelspel spel kind 3 jaar

15. Kleurentorentjes

Jonge kinderen kunnen op een speelse manier kleuren leren herkennen, samen spelen en hun concentratie verbeteren met de Kleurentorentjes van Jumbo. Het doel van het spel is om als eerste je torentje compleet te maken door de houten kralen in de juiste volgorde te plaatsen: rood, wit, blauw... Je kunt de kleurentorentjes bouwen door te dobbelen en de zes kralen in de juiste volgorde te stapelen. Wie als eerste zijn kleurentorentje bouwt, wint het spel!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: 3+
 • Speelduur: 15 minuten

kleurentorentjes spel kind 3 jaar

Spellen 3 jaar

Kinderen van 3 jaar kunnen langzaam beginnen met het spelen van spelletjes. Het is leuk en goed voor de ontwikkeling van jouw kind om genoeg variatie te hebben. Let er dus op dat je kind genoeg spelletjes in huis heeft. Denk bijvoorbeeld aan bordspellen, kaartspellen, legspelletjes, educatieve spelletjes.

Leuke spelletjes voor peuters

Kinderspelletjes zijn belangrijk in het leerproces van peuters, dus probeer afwisseling te creëren tussen fysieke activiteiten en spelletjes om hun vaardigheden te stimuleren. Vergeet ook niet om samen met je peuter te spelen; dit is een leuke manier om samen tijd door te brengen en hun sociale vaardigheden te ontwikkelen. Laat je kinderen hun eigen creativiteit en fantasie gebruiken terwijl ze spelen; dit helpt hen bij hun probleemoplossend vermogen en zelfexpressie.

Leukste spellen voor kinderen vanaf...

Is jouw kind (of ben jij) ouder dan 3 jaar? Of heb je wat meer inspiratie nodig, omdat jouw nieuwe spel hier nog niet tussen staat? Neem dan een kijkje in onderstaande blogs. Hier vind je de leukste bordspellen voor iedere leeftijd. Van jonge kinderen van 4 tot kinderen van 12 jaar en ouder. Ongetwijfeld vind je hier een fantastisch spel.

Misschien vind je dit ook interessant

Wil je een ander spel spelen? We hebben nog veel meer online staan over leuke spelletjes!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen