De leukste spelletjes 10 jaar

Is jouw kind van 10 ook gek op spelletjes? Maar vind je het soms lastig welk spel genoeg plezier én uitdaging biedt? Lees dan verder voor de leukste spelletjes voor 10 jaar!

Spelletjes zijn een leuke en leerzame activiteit voor kinderen van 10 jaar. Naast plezier helpt het spelen van een spel ook bij het ontwikkelen van verschillende vaardigheden, zoals strategisch denken en probleemoplossende vaardigheden. In deze blog vertellen we je alles over spelletjes voor kinderen van 10 jaar. Ook nemen we bordspellen, educatieve spellen, gezelschapsspellen, dobbelspellen en kaartspellen mee. 

Leuke spelletjes 10 jaar

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van onze top 7 leukste spelletjes voor 10 jaar.

 1. Kakkerlak salade
 2. De Kwakzalvers van Kakelenburg
 3. Halli Galli 
 4. De zoektocht naar El Dorado 
 5. Beverbende
 6. Levensweg
 7. Keer op keer

leukste spelletjes 10 jaar

1. Kakkerlak salade

Kakkerlak salade is een super leuk kaartspel voor kinderen van 10 jaar. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk een salade te maken door de juiste groentekaarten op de juiste manier te benoemen.

Er is echter een twist: dezelfde groente mag niet twee keer achter elkaar genoemd worden, wat tot verwarring kan leiden. Hierdoor moet je goed nadenken voordat je een groente noemt, omdat zelfs een kleine aarzeling of een verkeerde benaming kan leiden tot verlies van het spel. Het is daarom belangrijk om geconcentreerd te blijven, want een fout is snel gemaakt en kan funest zijn voor je kansen om te winnen.

Het spel vereist genoeg denkwerk en is daarom zeker uitdagend genoeg voor kinderen van 10 jaar. Het is een zenuwslopend en hilarisch spelletje. Kakkerlak salade is een compact spel en dus handig om overal mee naar toe te nemen. Het spel is in 2008 zelfs genomineerd tot speelgoed van het jaar!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Drie magiers spellen

kakkerlak salade spelletje 10 jaar

2. De Kwakzalvers van Kakelenburg

De kwakzalvers van Kakelenburg is een leuk spel om te oefenen met strategie. 1 keer per jaar verzamelen de beste kwakzalvers in Kakelenburg zich om geneesmiddelen te maken voor allerlei kwalen, van zweetvoeten tot liefdesverdriet. Elke kwakzalver heeft echter zijn eigen manier van werken.

Tijdens het spel trekt elke speler ingrediënten uit zijn eigen voorraadbuidel, die hij gedurende het spel zelf heeft samengesteld, totdat hij denkt dat zijn drank perfect is. Maar let op: als je te veel knalerwten gebruikt, kan de hele drank exploderen. Daarom is het beter om op tijd te stoppen en een kleinere portie te koken om kostbare ingrediënten te sparen. Naarmate het spel vordert, vult de voorraadbuidel zich met steeds meer nuttige ingrediënten, waardoor de volgende drank wellicht nog beter wordt en meer punten oplevert.

Het nadeel van dit spel is dat de gebruiksaanwijzing een beetje onduidelijk is. Maar als je je er eenmaal doorheen hebt gewerkt, is het een geweldig spel voor kinderen van 10 jaar. Tip: kijk onderstaande video voor een duidelijke spelregels.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 games

De kwakzalvers van Kakelenburg tactisch spel

Uitbreidingen De Kwakzalvers van Kakelenburg

De Kwakzalvers van Kakelenburg heeft twee leuke uitbreidingen. Om deze uitbreidingen te kunnen gebruiken heb je het basisspel nodig.

3. Halli Galli

Waarschijnlijk ken je het spel Halli galli al wel. Maar mocht je het nog niet in huis hebben, kinderen van 10 vinden het sowieso geweldig. Het is een erg leuk spel waar je niet snel op uitgekeken raakt.

Het doel van het spel is om, als je vijf dezelfde vruchten ziet, zo snel mogelijk op de bel te drukken. Elke speler ontvangt een stapel kaarten die niemand mag zien, ook jij zelf niet. Op elke kaart staan één of meer vruchten afgebeeld. Om de beurt draait elke speler een kaart om en legt deze op zijn eerder omgedraaide kaarten. Zo blijft er voor elke speler slechts één kaart zichtbaar. De eerste speler die op de bel drukt wanneer er vijf dezelfde vruchten zichtbaar zijn, krijg alle open kaarten.

Halli Halli is een simpel maar leerzaam spel. Kinderen leren snel te tellen en hun reactievermogen wordt op de proef gesteld.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: 999 games

Halli Galli partyspel

Andere edities Halli Galli

Halli galli heeft een aantal andere edities. Een hele leuke variant is Halli galli Extreme. Deze editie is net iets moeilijker omdat er wat nieuwe aspecten zijn toegevoegd. Naast Halli galli en Halli galli extreme is er ook een junior editie uitgebracht. Deze editie is een stuk makkelijker en daarom ook al voor peuters en kleuters.

4. El Dorado bordspel

El dorado is een super leerzaam bordspel voor kinderen van 10 jaar. Bij El Dorado ben je een leider van een expeditie die op zoek gaat naar de mythische stad van goud. Terwijl je op avontuur bent, moet je verschillende hindernissen, zoals dichte jungles en wilde rivieren, overwinnen en ook onderhandelen met de lokale inheemse stammen. Het doel van het spel is om als eerste de eindstreep te bereiken om zo het spel te winnen.

Het bordspel is relatief niet duur en zeker niet na één keer uitgespeeld. Ook andere mensen vinden het bordspel geweldig:

Dit nieuwe spel van 999 games speelt lekker vlot. De spelregels zijn eenvoudig en concreet verwoord in de handleiding. Doordat elk spel een ander verloop heeft, verveelt het niet snel. Ook kun je variëren in het speelbord. Kortom erg vermakelijk!
Dit spel is fantastisch. Het is simpel en nieuw spel is weer anders omdat je de tegels kan verplaatsen. Ik heb alle uitbreidingen ook gekocht en die maken het spel nog vele malen leuker.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 games

goed spel el dorado

5. Beverbende

Beverbende is een super leuk en populair kaartspel onder kinderen en volwassenen. Het doel van het spel is om de minste strafpunten te krijgen. Bij Beverbende is het van belang om zowel tactisch als met je geheugen te spelen.

Je hebt vier kaarten met strafpunten voor je liggen, maar je mag er slechts twee bekijken. Tijdens je beurt trek je een kaart en voer je een actie uit, zoals het ruilen van een kaart tegen een van je gedekte kaarten, of zelfs het beïnvloeden van de kaarten van de andere spelers. Het doel van het spel is om zo min mogelijk strafpunten te hebben om zo de ronde te winnen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

beverbende kaartspel

6. Levensweg

Levensweg is een leuk bordspel voor een spelletjes avond met het gezin of met vriendjes/vriendinnetjes. Je kan het ook gebruiken als activiteit voor thuisonderwijs, omdat het bordspel erg leerzaam is.

Het doel van Levenweg is om met het meeste geld te eindigen. Met het plaatsen van gekleurde staafjes in een auto en het draaien aan een rad beweeg je over het bord en navigeer je door alle ups en downs van je leven, van de start tot het pensioen. Tijdens het spel zijn er speciale vakjes die belangrijke mijlpalen in het leven vertegenwoordigen, waarbij spelers moeten draaien aan het rad om hun lot te bepalen of hun eigen keuzes te maken. Kies je ervoor om te trouwen, kinderen te krijgen of vervroegd met pensioen te gaan? Het is allemaal aan jou!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 60 minuten
 • Uitgever: Hasbro

Levensweg leuk spel

Andere edities Levensweg

Naast de normale editie zijn er nog twee andere super leuke edities van het spel Levensweg.

 1. Levensweg Elektronisch Bankieren - Bordspel
 2. Levensweg Junior - Bordspel

7. Keer op keer

Keer op keer is een leuk dobbelspel voor kinderen van 10 jaar. Je hoeft nooit te wachten op je beurt en elk potje kun je weer een andere tactiek proberen.

Probeer zo snel mogelijk kolommen en gebieden van dezelfde kleur te vullen door vakjes op je speelveld aan te kruisen. Elke beurt gooi je een dobbelsteen met een kleur en een cijfer erop. Gebruik de combinatie om aangrenzende vakjes van die kleur aan te kruisen op je speelveld.

Maak slimme keuzes en probeer de gewenste combinatie van andere spelers te blokkeren. Je hebt meer opties om vakjes aan te kruisen als je je speelveld slim uitbreidt. Je krijgt punten voor complete kolommen en een bonus als je alle vakjes van één kleur hebt aangekruist. Het spel eindigt wanneer een speler twee kleuren volledig heeft aangekruist.

Wij vinden Keer op keer echt een top spel. Het is een leuk spelletje voor allerlei gelegenheden, makkelijk mee te nemen en het verveelt niet snel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

keer op keer favoriete spelletjes

Andere leuke spelletjes voor 10 jaar

Het was helaas niet mogelijk om alle leuke spelletjes mee te nemen in deze blog, maar ben je op zoek naar nóg meer leuke spelletjes voor kinderen van 10 jaar? Bekijk dan even onderstaand lijstje. Hier hebben we nog vijf leuke spelletjes op een rijtje gezet.

 1. Vlotte geesten
 2. Ticket to ride 
 3. Regenwormen
 4. Exploding kittens 
 5. Het Keezenspel

Spelletjes 10 jaar en ouder

Voor kinderen van 10 jaar is het super leuk om een spelletje te spelen. Daarnaast is het ook nog eens super leerzaam en goed voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen kunnen van alles leren van het spelen van een spelletje. Een paar voorbeelden zijn:

 • Sociale vaardigheden, zoals samenwerken, communiceren, onderhandelen en compromissen sluiten.
 • Strategisch denken en plannen, door na te denken over de beste zetten om te maken en welke stappen nodig zijn om te winnen.
 • Probleemoplossende vaardigheden, door uitdagingen te overwinnen en oplossingen te bedenken voor verschillende problemen.
 • Taalvaardigheden en woordenschat, door het lezen en schrijven van instructies en informatie in het spel.
 • Hand-oog coördinatie en motorische vaardigheden, door het uitvoeren van snelle reacties en handelingen in het spel.
 • Het leren tegen je verlies te kunnen of juist het opbouwen van zelfvertrouwen.

Gezelschapsspel 10 jaar

Gezelschapsspellen zijn een super leuke bezigheid voor kinderen van 10 jaar. Vandaar dat we daarom ook een aantal gezelschapsspellen hebben meegenomen in deze blog. Het spelen van een gezelschapsspel zorgt voor plezier en ontspanning. Het kan een hele goede manier zijn om een band op te bouwen met een vriendje of vriendinnetje!

Daarnaast zijn gezelschapsspellen een goede manier om je sociale vaardigheden te verbeteren. Het spelen van een spelletje vereisen namelijk samenwerken en communicatie. Ook is het spelen van een gezelschapsspel goed voor de ontwikkeling van het zelfvertrouwen. Door het veel spelen van spelletjes word je er al snel beter in. Hierdoor word je zelfvertrouwen vergroot en je gevoel van eigenwaarde versterkt.

Bordspel 10 jaar

Ook bordspellen hebben we meegenomen in deze blog. Bordspellen zijn namelijk vaak een stuk uitdagender en leerzamer dan een kaart of gezelschapsspel. Een bordspel kun je ook gewoon lekker met het hele gezin spelen, en je zal merken dat je kind van 10 jaar en ouder er snel beter in wordt.

Door het spelen van een bordspel leer je strategisch te denken. Bordspellen vereisen namelijk vaak denk en planwerk. Dit kan kinderen helpen na te denken over de beste zetten. Ook leren ze hierdoor vooruit plannen en welke stappen er nodig zijn om het spel te winnen.

Leukste spellen voor kinderen vanaf...

Is jouw kind ouder of jonger dan 10 jaar? Of heb je wat meer inspiratie nodig, omdat jouw favoriete spel hier nog niet tussen staat? Neem dan een kijkje in één van de onderstaande blogs. Hier vind je de leukste bord en gezelschapsspellen voor iedere leeftijd.

Misschien vind je dit ook interessant

Toch op zoek naar een ander spel? We hebben nog veel meer leuke spelletjes online staan!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen