Leukste spelletjes 12 jaar

Als je op zoek bent naar leuke spelletjes voor kinderen van 12 jaar, dan ben je hier aan het juiste adres. Er zijn héél veel leuke spelletjes voor deze leeftijdsgroep, variërend van bordspellen, kaartspellen, dobbelspellen en gezelschapsspellen. Maar, het vinden van het perfecte spel voor een kind van 12 jaar kan best een uitdaging zijn. 

In deze blog lees je 8 leuke spelletjes in de leeftijdscategorie 12 jaar. We nemen alle soorten spelletjes mee. Of je nu op zoek bent naar iets educatiefs of gewoon iets om plezier te hebben, in deze blog vind je sowieso het perfecte spel voor jouw kind van 12 (of voor jezelf!). 

Spel 12 jaar

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van onze top 8 leukste spelletjes 12 jaar.

 1. Exploding kittens
 2. Escape room
 3. Regenwormen
 4. Kwakzalvers van Kakelenburg
 5. Catan
 6. Everdell
 7. Stratego
 8. Stenen tijdperk

spelletjes 12 jaar

1. Exploding kittens

Exploding kittens is een super leuk partyspel voor kinderen van 12 jaar. Als je net in de puberteit komt weet ik zeker dat je het een grappig spel vindt!

Het doel van exploding kittens is om zoveel mogelijk te voorkomen dat je wordt getroffen door de Exploding Kittens, terwijl je tegelijkertijd je tegenstanders probeert te treffen met deze gevaarlijke kaarten. Het spel bevat leuke actiekaarten, zoals de Nope-kaart, waarmee je de actie van een andere speler kunt afwijzen, en de Defuse-kaart, waarmee je een Exploding Kitten kunt afwenden. 

Het kaartspel Exploding Kittens heeft al diverse prijzen gewonnen in Nederland, waaronder de Gouden Ludo in 2016 voor het beste familiespel en de Spiel des Jahres-prijs in 2017 voor het beste kaartspel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

exploding kittens leuk spel

2. Escape room The game Time Travel 

Ervaar de spanning van de Escape Room The Game Family Edition in het comfort van je eigen woonkamer. In de Time Travel-editie is het jouw taak om met behulp van een tijdmachine door verschillende tijdperken te reizen en diverse puzzels op te lossen. 

Je moet professor Jura helpen om dr. Quarks aanval tegen te houden. Tijdens deze uitdaging is het een race tegen de klok, omdat je slechts 60 minuten hebt om alle puzzels op te lossen en te ontsnappen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 5
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten
 • Uitgever: Identity games

Escape room spel

3. Regenwormen

Regenwormen is een super leuk spel voor kinderen van 12 jaar, perfect om te spelen met het hele gezin. Het doel van het spel is om de meeste regenwormen te verzamelen. 

Rol alle dobbelstenen en beslis vervolgens of je de nummers of de wormen wilt behouden. Als je een tegel trekt met punten erop, moet je minimaal één worm in je rol hebben. Als je ervoor kiest om de nummers te behouden, leg je alle dobbelstenen met die nummers opzij en hetzelfde geldt voor de wormen. Vervolgens kun je nog een aantal keer rollen met de resterende dobbelstenen. Het is echter een gok als je besluit de resterende dobbelstenen nog een keer te gooien, omdat je niet dezelfde getallen opnieuw opzij mag leggen. 

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 7
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

Regenwormen dobbelspel

4. Kwakzalvers van Kakelenburg

Kwakzalvers van Kakelenburg verdient ook zeker een plek in onze lijst met leukste spellen voor kinderen van 12 jaar. Het spel draait volledig om het samenstellen van de perfecte toverdrank. Echter, als je verkeerde ingrediënten gebruikt, kan de drank ontploffen en ben je af. 

Elke speler heeft een persoonlijke voorraadzak met ingrediënten en blijft voortdurend ingrediënten trekken totdat ze denken dat hun drankje perfect is. Het is belangrijk om goed in te schatten wanneer je moet stoppen en een kleinere portie te bereiden om te verkopen. Op deze manier kun je waardevolle ingrediënten kopen om je voorraadzak te vullen, waardoor je volgende drankje misschien nog beter wordt en meer punten oplevert.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: 999 games

Kwakzalvers van Kakelenburg basisspel

5. Catan 

Catan is ook zeker een leuk en leerzaam bordspel voor kinderen van 12 jaar. Het doel is om punten te verzamelen door middel van het bouwen van steden en wegen, het vergaren van grondstoffen en het handelen met andere spelers. 

Op het speelbord van dit spel zijn zeshoekige velden met verschillende grondstoffen zoals hout, graan, baksteen, schapen en erts te vinden. Spelers beginnen het spel met het bouwen van twee steden en twee wegen en moeten vervolgens grondstoffen verzamelen om verder te kunnen spelen. Door middel van het gooien van dobbelstenen wordt bepaald welke grondstoffen beschikbaar zijn. Spelers kunnen deze grondstoffen gebruiken om hun steden en wegen uit te breiden, kaarten te kopen die extra punten opleveren of te handelen met andere spelers.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 75 minuten
 • Uitgever: 999 games

catan

6. Everdell 

Stap in de betoverende wereld van Everdell en ontmoet de verscheidenheid aan boswezens die er te vinden zijn. Dit prachtige spel is geschikt voor zowel individueel spelen als voor meerdere spelers. Verzamel grondstoffen om je beschaving uit te breiden, terwijl je verschillende boswezens en gebouwen in je stad bouwt. Plaats je werkers op verschillende locaties op het speelbord om grondstoffen en kaarten te verzamelen en je stad te laten groeien.

Everdell is super leerzaam voor kinderen van 12. Ze leren strategisch denken en plannen, omdat ze nadenken over welke acties ze het beste kunnen nemen om hun beschaving te laten groeien. Ook ontwikkelen ze hun vermogen om te plannen en te organiseren, omdat ze moeten beslissen welke grondstoffen ze willen verzamelen en hoe ze deze het beste in kunnen zetten. 

Kortom, erg de moeite waard om aan te schaffen voor jouw kind van 12! Nieuwsgierig geworden? Kijk dan even het onderstaande filmpje voor uitgebreide spelregels.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 60 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Everdell spel

7. Stratego

Stratego is een klassiek bordspel dat de meeste kinderen van 12 heel leuk vinden. Het is een strategisch spel waarbij het doel is om de vlag van je tegenstander te veroveren. De spelers verplaatsen om de beurt een stuk en als een stuk van de ene speler een stuk van de andere speler slaat, wordt er gekeken naar de rangen van de stukken.

Stratego is over de hele wereld populair en staat bekend om zijn diepe strategieën. Het is ontzettend leuk en leerzaam voor kinderen van 12 jaar. 

Extra informatie

 • Aantal spelers: 2
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 45 minuten
 • Uitgever: Jumbo 

Stratego klassieker

8. Stenen tijdperk 

In het bordspel Stenen tijdperk draait alles om het behalen van de meeste punten. Je moet proberen te overleven in het Stenen Tijdperk door op wilde dieren te jagen voor voedsel, gereedschap te ontwikkelen en verschillende grondstoffen te verzamelen. Er zijn diverse manieren om punten te verdienen tijdens het spel, bijvoorbeeld door hutten te bouwen en beschavingskaarten te verzamelen en deze te combineren met bepaalde ontwikkelingen.

Het spel is geweldig voor kinderen van 12 vanwege de combinatie van strategie, tactiek en geluk. Kinderen van 12 leren plannen, prioriteren en leren omgaan met het nemen van risico's. Ook geeft het een heel realistisch beeld van het leven in het stenen tijdperk, dus leren ze ook veel van de geschiedenis. 

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten
 • Uitgever: 999 games

Stenen tijdperk spellen

Spelletjes 12 jaar en ouder

Alle spelletjes in deze blog zijn leuk voor kinderen van 12 jaar en ouder. Maar, ook volwassenen kunnen zeker plezier beleven aan alle spelletjes. Zelf heb ik ze allemaal gespeeld, en ik vond alle spelletjes stuk voor stuk leuk!

Het spelen van een spelletje voor kinderen van 12 jaar is niet alleen leuk, maar heeft ook nog andere voordelen. Ten eerste helpt het spelen van spelletjes kinderen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zoals communicatie en samenwerking. Ook leren kinderen probleemoplossend denken en worden de cognitieve functies verbetert. Tot slot blijven kinderen langer weg bij een scherm, zoals tv of mobiel. Laat dit dan toch het allergrootste voordeel zijn op deze leeftijd. 

Gezelschapsspel 12 jaar

Een gezelschapsspel voor kinderen van 12 jaar is een ontzettend goede cadeau tip voor jarige kinderen. Er zijn zoveel spelletjes voor deze leeftijdscategorie, dat er altijd wel een passend spel te vinden is. Ook is gezelschapsspel super leuk om zelf te kopen. Je hebt er echt jaren plezier van en de meeste tieners vinden het geweldig om een gaaf spel te krijgen!

Bordspel 12 jaar

Bordspellen zijn ook super leuk om als cadeau te geven. Daarom hebben we ook een aantal bordspellen meegenomen in deze blog. Op zoek naar nog meer bordspellen die je als cadeau kunt geven? Kijk dan eens hier voor leuke goedkope bordspellen. 

Misschien vind je dit ook interessant

Naast leuke spelletjes 12 jaar, hebben we nog veel meer leuke spellijsten online staan!

 1. Leuke reisspellen 
 2. Leuke bordspellen voor 2 personen
 3. Spelletjes voor 1 persoon
 4. Hilarische spelletjes
 5. Uitbreidingen Qwixx
Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen