De 5 leukste dobbelspellen op dit moment

Ben jij hier om een nieuw dobbelspel te leren? Een dobbelspel dat makkelijk uit te leggen is? Of heb je even een reminder nodig van wat de leukste dobbelspellen zijn? Lees dan snel verder. Hieronder som ik de leukste vijf dobbelspellen op! 

Dobbelspellen vervelen nooit. Vaak zijn ze ook nog eens lekker makkelijk om te leren. Iedereen kan er dus aan meedoen. Gebruik het menu hiernaast om naar één van de dobbelspellen te navigeren of lees verder.

De leukste dobbelspellen

Er bestaan natuurlijk super veel leuke spelletjes die je aan kunt schaffen in je spelletjeskast. In deze blog lees je de 5 leukste dobbelspellen. Dobbelspellen zijn leuk omdat het een element van geluk en toeval brengt, waardoor elke ronde weer spannend is. Het is ook interactief en heel makkelijk. Daardoor kan iedereen er aan mee doen. Bovendien zijn er super veel verschillende dobbelspellen beschikbaar, waardoor je nooit uitgespeeld raakt en altijd iets nieuws kunt proberen. Kortom, dobbelspellen zijn een leuke manier om tijd door te brengen met vrienden en familie!

De leukste spellen door ons getest

Bekijk hieronder mijn top 5 leukste dobbelspelletjes. Ik geef uitleg over de spellen Yahtzee, Keer op Keer, Regenwormen, Qwixx en 1000 bommen en granaten. Stuk voor stuk geweldige spelletjes.

Wij zijn echte spelletjes fanaten en daarom heb ik alle spelletjes gespeeld met het team voor het schrijven van deze tekst. Maar toevallig kende ik al deze spelletjes al voordat ik begon met schrijven. Onder de uitleg vind je mijn korte review over dit spel.

1. Yahtzee

Yahtzee speel ik al sinds mijn kinderjaren. Ik heb geweldige herinneringen aan dit dobbelspel. Op vakanties, verjaardagen en met het gezin speelden we dit altijd en overal.

Yahtzee leukste dobbelspellen

Doel van dit dobbelspel

Het doel van het dobbelspel is om na 13 rondes de meeste punten te behalen. De regels ken je waarschijnlijk al wel. Of heb je even een opfrisser nodig? Hieronder vind je de spelregels van Yahtzee.

Spelregels Yahtzee

Iedere speler neemt een blaadje van het scoreblad en een pen. Je speelt het spel met vijf dobbelstenen. De spelers mogen bij elke beurt drie keer gooien. Je begint met het gooien van de vijf dobbelstenen. Daarna mag je steeds zelf bepalen met welk aantal dobbelstenen je verder gooit. Met de geworpen dobbelstenen probeer je combinaties te maken. Deze combinaties staan op het scoreblad.

Combinaties met de vijf dobbelstenen

De combinaties die op het scoreblad staan zijn:

  • Van enen naar zessen: probeer in drie worpen zo veel mogelijk dobbelstenen van hetzelfde cijfer te krijgen. Als je bijvoorbeeld 3 vijven heb gegooid, is het 3 x 5 = 15. Je zet dan 15 in het vakje bij de vijf. Dit is het bovenste deel van het spel. De onderstaande combinaties horen bij het tweede deel.
  • Three of a kind: je moet hier drie van dezelfde hebben. Je mag bij de punten alle vijf de dobbelstenen bij elkaar optellen. Het zou dus handig zijn als je drie dezelfde van een hoog cijfer hebt.
  • Carré: het zelfde geldt voor carré. Alleen moet je hier vier van dezelfde dobbelstenen hebben.
  • Full house: bij Full house is het de bedoeling dat je drie en twee van dezelfde paar dobbelstenen gooit. Je krijgt hier 25 punten voor.
  • Kleine straat: je moet hiervoor vier opeenvolgende nummers gooien. Het maakt niet uit in welke volgorde. twee t/m zes is goed, maar 1 t/m vijf ook. Je krijgt hiervoor 30 punten.
  • Grote straat: je moet hiervoor vijf opeenvolgende nummers gooien. Je krijgt hiervoor 40 punten.
  • Top score: je hebt een top score als je in drie beurten vijf dezelfde cijfers gooit. Je krijgt hiervoor 50 punten. Dit wordt ook wel 'Yahtzee' genoemd.
  • Chance: wanneer je bijvoorbeeld een slechte worp gooit, kan je gebruik maken van chance. Je mag na drie keer gooien alle dobbelstenen bij elkaar optellen.

Als je in het bovenste deel (de enen naar zessen) een bepaald aantal punten haalt, krijg je een bonus. In totaal moet je 63 punten halen als je deze bonus wil krijgen. Bij de bonus krijg je 35 extra punten. Deze mag je bij je eindscore optellen. Je kan hiermee dus een hoop extra 'gratis' punten scoren.

Als iedere speler dertien rondes heeft gespeeld ga je je punten tellen. Je telt het bovenste en onderste deel bij elkaar op. Degene die de hoogste score heeft, wint het spel.

Review Yahtzee

Yahtzee is een echte klassieker en altijd spannend. Met standaard dobbelstenen is dit mijn favoriete dobbelspel voor een grote groep spelers. Een groot voordeel is namelijk dat het geen maximaal aantal spelers kent. Dit leuke dobbelspel is dus voor het hele gezin.  

Een leuke tip voor als je het spel saai vindt worden en het met z'n tweeën speelt. Probeer het dan eens met meerdere rijen of zelfs het hele blaadje te spelen. Dit maakt het dobbelspel weer wat spannender.

Extra scoreblokken

Al zoveel Yahtzee gespeeld dat je scoreblokken bijna op zijn? Bestel hier 2 scoreblokken met 250 vellen.

2. Keer op keer

Keer op keer adviseer ik dit leuke dobbelspel de laatste jaren. Dit spel wordt de laatste tijd steeds populairder. Je kan het dobbelspel overal spelen en mee naar toe nemen.

Het leukste dobbelspel keer op keer

Doel van het dobbelspel

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk alle kolommen in het speelveld aan te kruisen. Wanneer je een kolom vol hebt, mag je het cijfer omcirkelen wat onder de kolom staat. De speler met de meeste punten wint.

Spelregels

Elke speler krijgt een pen en een scoreblad. Het scoreblad bestaat uit:

  • Kolommen met de gekleurde gebieden
  • Jokers
  • De bonuskleuren
  • De hulp bij het optellen van de punten

De spelers moeten om de beurt de dobbelstenen gooien. Wanneer een speler gooit, combineert hij/zij een kleur met één cijfer. Je mag dan het gegooide aantal vakjes van die kleur afkruisen. Deze vakjes moeten wel aangrenzend zijn. Het telt niet als aangrenzende vakjes als deze alleen een hoek raken. Als je niet kan, mag je passen en mogen de andere spelers kiezen uit alle zes de dobbelstenen.

Dobbelstenen

Je speelt het spel met zes dobbelstenen:

  • Drie zwarte dobbelstenen met elk de cijfers 1 t/m 6 én een vraagteken.
  • Drie witte dobbelstenen met vijf kruisjes van een kleur en een zwart kruis.

Speelveld

Als je als eerste een kolom vol hebt, bijvoorbeeld kolom J, zeg je dit tegen je medespelers. Je zet dan een rondje om het getal onder de kolom. Dit getal is twee, en betekent dat je twee punten hebt gehaald. Wanneer je als tweede speler deze kolom vol hebt, zet je een rondje om het tweede getal. Dit betekent dat je één punt hebt gehaald. Dit geldt voor alle kolommen.

Je krijgt extra punten wanneer je alle vakjes van één kleur hebt aangekruist. Het spel is afgelopen wanneer een speler twee complete kleuren heeft aangekruist. Er staan ook sterren in het speelveld. Als je deze kan aankruisen krijg je hier aan het einde extra punten voor.

Jokers

Er zijn twee jokers in het spel. Deze staan op de dobbelstenen:

  1. De eerste joker is het vraagteken op de zwarte dobbelsteen. Deze staat op de dobbelsteen met de cijfers. Je mag bij deze joker zelf bepalen welk cijfer je kiest.
  2. De tweede joker is het zwarte kruis op de witte dobbelsteen. Je mag bij deze zelf bepalen welke kleur je kiest.

Maar let op: als je een joker gebruikt, zet je onderaan het scoreblad door één uitroepteken een kruisje. Voor elke uitroepteken die je aan het einde over hebt, krijg je +1 punten.

Puntentelling

Vervolgens tel je de punten bij elkaar op. Om dit te doen kan je rechtsonder het formuliertje invullen die je hierbij helpt:

  • Bonus: de bonus staat voor hoeveel hele kleuren je vol hebt gemaakt. Dit staat rechtsboven aangegeven op het scoreblad. Als je als eerste speler bijvoorbeeld groen vol hebt, krijg je vijf punten. Als je als tweede speler groen vol hebt, krijg je er drie. Deze punten tel je bij elkaar op en zet je bij 'bonus'.
  • A-O: dit staat voor de kolommen. Je telt alle punten bij elkaar op van de volle kolommen die je hebt.
  • Uitroepteken: van alle uitroeptekens die je niet hebt gebruikt, krijg je +1 punten.
  • Sterren: per ster die je niet hebt aangekruist in het speelveld, krijg je -2 punten.

Je telt al deze punten bij elkaar op. Degene die de meeste punten heeft, wint het spel.

Review Keer op keer

Het leuke aan Keer op keer vind ik dat je het met zes mensen kan spelen. Het hele gezin kan dus meedoen. Maar met z'n tweeën is dit ook een leuk spel. Op het begin vond ik dat er vrij veel regeltjes waren om te onthouden. Maar als je die eenmaal weet (na een kwartiertje), is het een makkelijk en toegankelijk dobbelspel.

Het spel draait niet alleen om geluk, maar het is ook belangrijk om tactisch te spelen. Ik vind het leuk aan dit spel dat je niet alleen aan zet bent als het je eigen beurt is. Je hoeft hierdoor nooit lang te wachten en kan beide iets doen terwijl de ander aan de beurt is.

Wat ik ook een voordeel vind is dat het niet zo lang duurt. Hierdoor ben je niet gelijk uren verder. Een potje duurt maximaal 15 tot 20 minuten. Uitgespeeld? Probeer dan eens de versie Keer op keer 2, ook een super leuke vernieuwde editie! En voor de kleintjes bestaat er zelf een Keer op keer kids dobbelspel. Dit spel is vanaf 5 jaar.

Dit dobbelspel staat in m'n top tien lijstje en wil ik zeker keer op keer spelen!

3. Regenwormen

Ik had het spel regenwormen op social media al vaak voorbij zien komen. Maar tot een half jaar geleden nog nooit gespeeld. Tot een vriendin het spel voor haar verjaardag kreeg. Ik was gelijk verkocht en heb het zelf ook aangeschaft.

regenwormen leukste dobbelspellen

Doel van het dobbelspel

Het doel van het dobbelspel is om de meeste regenwormen te verzamelen.

Spelregels

De spelregels van Regenwormen zijn niet moeilijk te begrijpen en onthouden. Dit spel is zeker ook geschikt voor kinderen.

Dobbelstenen

Je speelt regenwormen met acht dobbelstenen. Op de dobbelstenen staan de cijfers één t/m vijf en een worm. Het is dus geen normale dobbelsteen. De regenworm telt voor vijf punten.

Hoe werkt een worp?

Na een worp kies je voor de getallen of de wormen. Als je uiteindelijk een tegel pakt, is het verplicht om minimaal één worm in je worp te hebben. Wanneer je voor de getallen kiest, moet je alle dobbelstenen met die getallen opzij leggen. Als je voor de wormen kiest, doe je hetzelfde.

Hierna mag je met de overgebleven dobbelstenen nog een aantal keer gooien. Uiteindelijk tel je de punten van de opzij gelegde dobbelstenen bij elkaar op. Tot je een tegel met hetzelfde aantal punten kan pakken. Heb je bijvoorbeeld twee wormen en drie vijven opzij gelegd, is dit bij elkaar opgeteld 25. Je mag dan deze tegel pakken. Je mag ook proberen om voor een andere tegel te gaan. Op deze manier kan je een hogere score krijgen.

Het kan voorkomen dat je alleen maar dobbelstenen met de cijfers gooit die je al opzij hebt gelegd. Als dit gebeurt, moet je een tegen van je eigen stapel terugleggen. Hierna is de volgende speler aan de beurt. Je mag kiezen met welk aantal dobbelstenen je opnieuw gooit en welke je weglegt. Als je bijvoorbeeld kiest om met één dobbelsteen opnieuw te gooien, is de kans groot dat je een getal gooit die je al hebt. Het is dus een gokje die je neemt als je besluit de dobbelstenen nog een keer te gooien.

Review Regenwormen

Regenwormen is geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Ik vind het een groot voordeel dat je het met kinderen kan doen. Zij vinden het een fantastisch spel. En leren ook nog eens beter te rekenen en risico's te nemen. Mocht het voor je kind nog iets te moeilijk zijn, is er ook een Junior versie van Regenwormen!

Het is een simpel, maar super leuk spel om te spelen. Het is niet ingewikkeld. Hierdoor kan je tussendoor gewoon kletsen, zonder dat dit invloed heeft op het spel. Ook kan je het hierdoor snel aan mensen uitleggen die het dobbelspel niet kennen. Ik raad wel aan om het spel met meer dan twee spelers te spelen. Dat maakt de uitslag van het dobbelspel vaak iets spannender. Al blijft het spel met z'n tweeën ook gewoon leuk.

En ken je de uitbreiding van Regenwormen trouwens al? Bij de uitbreiding worden er een paar hele leuke elementen toegevoegd aan het spel. Hier lees je de Regenwormen uitbreiding uitleg.

4. Qwixx

Het spel Qwixx heb ik al lang in de kast liggen. Het is een van de leukste dobbelspellen die ik ken en is onder alle leeftijden populair.

Het spel Qwixx

Doel van het dobbelspel

Het doel van het dobbelspel is om de meeste punten te krijgen. Wanneer je twee rijen gesloten hebt is het spel afgelopen.

Spelregels

De spelregels van Qwixx zijn niet ingewikkeld, maar het kan even duren voor je het door hebt. Zelf was ik het wel een uurtje aan het spelen voor ik echt tactisch kon nadenken over het spel.

Dobbelstenen

Het spel bestaat uit twee verschillende dobbelstenen. Twee witte en vier gekleurde. Op het scoreblad staan de vier gekleurde dobbelstenen onder elkaar op papier.

Hoe werkt een worp?

Na een worp met de zes dobbelstenen kijk je eerst naar de twee witte gegooide stenen. Deze tel je bij elkaar op. Iedere speler mag gebruik maken van de twee witte dobbelstenen.

De speler die aan de beurt is kiest daarna een gekleurde dobbelsteen in combinatie met één witte. Deze kruist hij aan bij de juiste kleur op het scoreblad. Maar, als de speler die aan de beurt is al gebruik heeft gemaakt van de witte dobbelstenen, is het niet verplicht om een witte dobbelsteen te combineren met een gekleurde.
Hierna is de volgende speler aan de beurt.

Op het scoreblad werk je altijd van links naar rechts. Als je minimaal vijf kruisjes hebt van één kleur, mag je een rij sluiten. Wanneer je een rij sluit, zet je op het slotje rechts ook een kruisje. Deze telt ook mee bij de puntentelling. Als je een beurt niet kan of je zet niet goed genoeg is, kruis je een vakje aan bij 'mislukte worp'. Per mislukte worp krijg je -5 punten.

Puntentelling

De puntentelling staat onderaan het scoreblad en werkt als volgt: per kleur tel je hoeveel vakjes je hebt aangekruist. Dan kijk je hoeveel punten er horen bij deze aantal kruisjes. Heb je bijvoorbeeld vijf kruisjes bij blauw, zet je daar 15 punten neer. Heb je 7 kruisjes bij rood, zet je er 28 punten neer. Uiteindelijk tel je dus alle kleuren bij elkaar op - het aantal minpunten die je hebt behaald.

Review Qwixx

Qwixx heb ik altijd al een leuk dobbelspel gevonden. Wat misschien goed is om te weten is dat het spel verschillende varianten heeft. Je hoeft hiervoor alleen maar andere scorebladen aan te schaffen. Hierdoor kan je het dobbelspel vaak achter elkaar spelen en verveelt het nooit. Ook is het leuk om dit bijvoorbeeld als cadeau te geven aan iemand.

5. 1000 bommen en granaten

Het dobbelspel 1000 bommen en granaten is een spannend spel waar je nooit op uitgekeken raakt. Het is een behoorlijk uitgebreid dobbelspel.

Leuk dobbelspel 1000 bommen en granaten

Doel van het dobbelspel

Het doel van het dobbelspel is om de meeste schatten te verzamelen. Je speelt het spel met acht dobbelstenen.

Spelregels

Als je aan de beurt bent begin je met het pakken van een kaart. Hierna gooi je alle dobbelstenen en kies je welke je wil houden. Het spel is afgelopen als één speler 6000 punten heeft gehaald. Op het scoreblad staat symbolisch uitgelegd hoeveel punten je met welke dobbelstenen je krijgt.

Geworpen dobbelstenen

  • Doodshoofd: je mag zo vaak als je wil opnieuw gooien. Maar let op: je moet altijd minimaal twee dobbelstenen opnieuw gooien. Ook mag je de doodshoofd niet opnieuw gooien. Als je drie doodshoofden hebt gegooid, is je beurt voorbij en krijg je geen punten.
  • Diamant: voor elke diamant die je gooit, krijg je 100 punten. Hierna mag je ook nog op het scoreblad kijken hoeveel diamanten je hebt gegooid. Heb je bijvoorbeeld drie diamanten gegooid, krijg je er nog 100 punten bovenop. Heb je er vier gegooid, krijg je er 200 punten bovenop.
  • Dubloen: voor elke dubloen die je gooit, krijg je 100 punten. Ook bij de dubloen kijk je hoeveel je er hebt gegooid.
  • Overige dobbelstenen: hiervoor kijk je op het scoreblad hoeveel punten je krijgt. Gooi je bijvoorbeeld vijf dezelfde stenen, krijg je 500 punten. Gooi je één of twee overige dobbelstenen, krijg je geen punten.

Als je het voor elkaar gekregen hebt dat je voor elke dobbelsteen een score hebt gehaald, krijg je een bonus van 500 punten.

Speciale worpen

Je hebt in dit spel twee speciale worpen:

  1. De eerste heet Piratenmagie. Als je het voor elkaar krijgt om acht dezelfde symbolen te gooien, EN je pakt een kaart met een extra symbool, heb jij het spel direct gewonnen.
  2. De tweede speciale worp heet Doodshoofdeiland. Mocht je na je eerste worp vier of meer doodshoofden hebben gegooid, dan vaar je naar doodshoofdeiland. Je blijft dan gooien tot je geen doodshoofden meer gooit. Hierna tel je alle doodshoofden bij elkaar op. Mocht je er bijvoorbeeld vijf gegooid hebben, krijgen alle tegenspelers 500 minpunten erbij.

Verschillende kaarten

  • De doodshoofdkaart (met één doodshoofd): als je deze kaart pakt, kan je helaas geen bonus van 500 punten meer halen. Deze telt ook mee voor de drie doodshoofden. Als je twee doodshoofden gooit en je hebt een doodshoofdenkaart gepakt, telt dit ook ook voor drie doodshoofden en krijg je dus geen punten.
  • De doodshoofdkaart (met twee doodshoofden): deze telt voor twee doodshoofden in je worp.
  • De diamantenkaart: deze telt voor een diamant in je worp.
  • De dubloenenkaart: deze telt voor een dubloen in je worp.
  • De wachterkaart: met deze kaart mag je één doodshoofd opnieuw gooien.
  • De piratenkaart: deze kaart verdubbelt je punten én je minpunten die je hebt behaald.
  • Aapjes/papagaaienkaart: bij deze kaart tellen de aapjes en papagaaien als één soort.
  • Piratenschip: bij het piratenschip moet je de drie stenen gooien die op de kaart staan. Lukt je dit, krijg je 500 punten. Lukt je dit niet, krijg je 500 minpunten.
  • Schateiland: met de schateiland kaart, kun je je dobbelstenen veiligstellen. Mocht je drie doodshoofden gooien, tellen je punten alsnog mee.

Review 1000 bommen en granaten

Het dobbelspel 1000 bommen en granaten is een super stoer spel voor kinderen. Maar ook als volwassene kan je je helemaal inleven in dit spel. Het verloop van het spel is spannend. Je kunt in één beurt van veel punten naar weinig gaan, en andersom. Zeker een aanrader om dit dobbelspel toe te voegen aan je spelletjeskast.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen