De leukste partyspellen (party games): voor onvergetelijke feestavonden!

De leukste partyspellen (party games): voor onvergetelijke feestavonden!

Ben je op zoek naar een manier om jouw feestje naar een hoger niveau te tillen en jouw gasten te vermaken? Dan zit je hier goed! In deze blog lees je over de leukste partyspellen voor een avond vol plezier, gelach en onvergetelijke momenten. 

De meeste party spellen in deze blog zijn voor volwassenen. De spellen variëren van hilarische ijsbrekers tot boeiende teamuitdagingen en spannende strategische games. Perfect voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of gewoon gezellig met je vrienden.

De leukste partyspellen

Geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje met de leukste partyspellen (party games).

 1. What are the odds
 2. 30 seconds
 3. Black stories
 4. Shit happens
 5. Sushi go
 6. Throw throw burrito 
 7. What do you meme
 8. Dodelijke dilemma's
 9. Exploding kittens
 10. Codenames

leukste partyspellen

1. What are the odds

What are the odds is een superleuk en spannend party spel dat je met vrienden kunt spelen. Het gaat allemaal om elkaar uitdagen en proberen in te schatten of iemand de uitdaging ook echt aangaat. Dit spel zorgt voor veel gelach en hilarische momenten!

Het spel gaat als volgt: Je trekt een kaart en leest de uitdaging hardop voor aan degene naast je, je buurman of buurvrouw. Hij of zij schat de kans in dat ze de uitdaging aangaan, met een getal tussen 0 en 10. Nu komt het spannende moment: jullie tellen allebei hardop af van 3 - 2 - 1... en roepen tegelijk een getal tussen 0 en 10. Hebben jullie allebei hetzelfde getal geroepen, bijvoorbeeld 5? Dan moet de uitdaging op de kaart worden uitgevoerd. Maar roepen jullie twee verschillende getallen? Dan heb je geluk en hoeft de uitdaging niet gedaan te worden.

Als jullie beide een ander getal roepen, kun je ook verdergaan met dezelfde kaart, in plaats van een nieuwe kaart te pakken. Jullie doen het nu nog een keer, maar dan voor een getal tussen de 0 -9, en de volgende keer 0 - 8, daarna 0 - 7 etc. Ook gaat het nu om de beurt voor wie de opdracht uitvoert.

What Are the Odds is een geweldig spel om elkaar beter te leren kennen, je grenzen te verleggen en samen veel plezier te beleven. Het is vermakelijk en perfect om er een leuk drankspel van te maken.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: +2
 • Speelduur: 10+ minuten
 • Leeftijd: 18+

What are the odds spectaculair partyspel

2. 30 seconds

30 Seconds is een snel en spannend teamspel waarbij spelers binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen moeten beschrijven en laten raden door hun teamgenoten. Het spel test je snelheid van denken. Ook test het je communicatievaardigheden en je vermogen om onder tijdsdruk te presteren. Teams strijden tegen elkaar om als eerste de finish te bereiken op het speelbord, door zoveel mogelijk begrippen correct te raden.

30 Seconds is speciaal ontworpen om in groepsverband van te genieten. Het doel van het spel is om samen te lachen, te communiceren en samen te werken. Het spel daagt de spelers uit op het gebied van snelheid, geheugen en teambuilding.

Er zijn drie edities van dit populaire spel beschikbaar. Na het uitproberen van alle drie, is 30 Seconds Everyday Life mijn favoriet. Dit komt voornamelijk doordat het voor spelers van uiteenlopende niveaus toegankelijker is. De termen en namen op de kaarten zijn eenvoudiger dan die in de standaardeditie van 30 Seconds.

Extra spel informatie

 • Tijd: 30 tot 60 minuten
 • Aantal spelers: 3 tot 24 spelers
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Uitgever: 999 games

30 seconds leuk partyspel

3. Black stories

Het spel Black Stories draait om het oplossen van mysterieuze sterfgevallen samen met je vrienden. Het doel is om als eerste te ontrafelen hoe deze raadselachtige gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Black Stories is gebaseerd op de Duitse kaartenset met dezelfde naam en is ook in andere talen verkrijgbaar.

Black Stories is een vermakelijk party spel omdat het je op een totaal andere manier laat nadenken. In plaats van simpelweg het juiste antwoord te gissen, dien je de oplossing te benaderen door het analyseren van aanwijzingen en logisch redeneren. Het spel daagt je denkvermogen uit en de verhalen zijn vaak humoristisch en bizar, wat het spelen ervan een unieke beleving maakt. Dus als je op zoek bent naar een leuk en uitdagend spel om met je vrienden te spelen, dan is Black Stories absoluut iets voor jou.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2+
 • Duur: 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Uitgever: Story Factory

Black stories leuk partyspel

4. Shit Happens

Shit Happens is een humoristisch kaartspel dat draait om het rangschikken van vervelende gebeurtenissen op basis van hun 'ellendigheidsindex'. Het spel is bedoeld voor volwassenen en zorgt voor veel gelach en luchtige discussies tijdens sociale bijeenkomsten of feestjes.

In Shit Happens krijgen de spelers kaarten met daarop verschillende ongelukkige situaties, elk met een ellendigheidsindex (een getal dat aangeeft hoe erg de situatie is). Deze index is gebaseerd op een combinatie van wetenschappelijk onderzoek, publieke opinie en de mening van de spelmakers. De situaties variëren van alledaagse ongemakken, zoals het verliezen van je portemonnee, tot meer extreme gebeurtenissen, zoals een aanval door een zwerm bijen.

Het doel van het spel is om een rij van tien kaarten te vormen, gerangschikt op ellendigheidsindex, van minst naar meest ellendig. Spelers trekken om de beurt een kaart en moeten deze in hun rij plaatsen, zonder de exacte ellendigheidsindex van de nieuwe kaart te kennen. Als de speler de kaart correct plaatst, mag hij de kaart houden en is de volgende speler aan de beurt. Zo niet, gaat de kaart naar de volgende speler en krijgt de oorspronkelijke speler een nieuwe kaart om te proberen. De eerste speler die tien kaarten correct plaatst, wint het spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 12
 • Leeftijd: vanaf 18 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: Goliath

Shit happens origineel partyspel

5. Sushi go

Sushi go is een leuk kaartspel voor kinderen en volwassenen, ontwikkeld door Phil Walker-Harding. De kaarten zijn voorzien van vrolijke afbeeldingen van diverse soorten sushi. Mijn persoonlijke ervaring is dat je met dit spel urenlang plezier kunt beleven.

Het doel van Sushi Go is om de meeste punten te verzamelen door verschillende sushi-gerechten te bemachtigen. In elke ronde krijgen de spelers een aantal kaarten in hun hand en kiezen ze er één om te spelen. Vervolgens geven ze de overgebleven kaarten door aan de buurman of -vrouw totdat alle kaarten gebruikt zijn. Elke kaart heeft een specifieke waarde en unieke eigenschap.

Sushi Go! is eenvoudig onder de knie te krijgen en uitermate geschikt voor de hele familie of vriendengroepen. Het spel is ook gemakkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld voor onderweg of tijdens vakanties. Sushi Go combineert geluk en strategie, waardoor het toegankelijk is voor spelers van alle leeftijden en ervaringsniveaus.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

sushi go leuk party spel

6. Throw throw burrito

Throw Throw Burrito is een komisch kaartspel waarin spelers burrito's naar elkaar werpen. Het spel is ontwikkeld door de makers van Exploding Kittens en is geschikt voor spelers van alle leeftijden. Het spel draait om het verzamelen van kaarten, het behalen van punten en het bekogelen van je medespelers met burrito's.

Zodra je drie dezelfde kaarten hebt, mag je een burrito naar een andere speler gooien. Pas echter op, want als je door een burrito wordt geraakt, lig je uit het spel. Het is daarom belangrijk om snel drie gelijke kaarten te verzamelen, zodat je zelf een burrito naar een tegenstander kunt werpen.

Throw Throw Burrito is een super vermakelijk spel dat sowieso zorgt voor een hilarische avond met vrienden of familie. Als je op zoek bent naar een lachwekkend partyspel, dan is Throw Throw Burrito een absolute aanrader.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Throw throw burrito party spellen

7. What do you meme

What Do You Meme is een humoristisch kaartspel waarbij spelers memes creëren door grappige bijschriften te koppelen aan bekende internetfoto's. Het doel van het spel is om de meest hilarische combinaties te maken en de andere spelers aan het lachen te krijgen. Een aangewezen jurylid beoordeelt de creaties en kiest de winnende meme voor elke ronde.

Degene die de meeste rondes wint, wordt uiteindelijk uitgeroepen tot de winnaar van het spel. What Do You Meme is perfect voor volwassenen die op zoek zijn naar een vermakelijk partyspel vol humor en creativiteit.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: minimaal 3
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 10 minuten

What do you meme leuk partyspel

8. Dodelijke dilemma's

Dodelijke Dilemma’s is een spel boordevol zwarte humor. Eén speler neemt de rol van conducteur op zich en beslist welke kant zijn dolgedraaide, moorddadige tram opgaat. De overige spelers spelen kaarten en proberen de conducteur ervan te overtuigen hun leven te redden, terwijl ze de personen op het andere spoor opofferen aan een vreselijk lot.

Op hun eigen spoor plaatsen ze onschuldige wezens, zoals een net geadopteerd katje, en aan het andere spoor voegen ze een kwaadaardig personage toe, zoals Robot Hitler. De conducteur moet als rechter en beul oordelen over dit Dodelijke Dilemma en beslissen welk spoor ten onder gaat. Het team dat het ongedeerde spoor heeft aangelegd, wint de ronde.

Het spel bevat 500 kaarten, waaronder schuldige en onschuldige spoorsecties en kaarten met intrigerende plotwendingen, zoals "zijn geest zal je altijd blijven achtervolgen", wat de dilemma's nog lastiger maakt.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 13
 • Leeftijd: 18+
 • Speelduur: 15 - 30 minuten

Dodelijke dilemma's

9. Exploding kittens

Het kaartspel Exploding Kittens is een amusant en spannend kaartspel dat in 2015 werd bedacht door de makers van The Oatmeal en succesvol werd gefinancierd via Kickstarter. Dit hilarische partyspel heeft eenvoudige regels en is enigszins vergelijkbaar met Russisch roulette, maar dan met een humoristische twist. Het primaire doel van het spel is om exploderende kittens te ontwijken en tegelijkertijd je tegenstanders zoveel mogelijk exploderende kittens te laten tegenkomen.

Spelers trekken om de beurt kaarten van de stapel, en het spel eindigt wanneer iemand een exploderend kitten trekt. Om te overleven en het spel te winnen, moeten spelers strategisch handelen en gebruik maken van verschillende actiekaarten. Deze kaarten bieden diverse mogelijkheden, zoals de 'Nope'-kaart, waarmee je een actie van een andere speler kunt annuleren, of de 'Defuse'-kaart, die je in staat stelt om een exploderend kitten onschadelijk te maken en terug in de stapel te plaatsen.

Exploding Kittens is een vlot en luchtig partyspel, ideaal voor vrienden en familie voor een gezellige spelletjesavond.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5
 • Duur: 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Uitgever: Asmodee

Exploding kittens

10. Codenames

Codenames is een populair partyspel ontworpen door Vlaada Chvátil en uitgebracht in 2015. Het spel wordt gespeeld met twee teams, en het doel is om je teamgenoten te helpen de 'codenamen' te raden die op het speelveld liggen, op basis van cryptische aanwijzingen die door een 'spymaster' worden gegeven. De spymaster probeert zijn teamgenoten te leiden naar de woorden die horen bij hun teamkleur, terwijl ze de andere woorden en de gevaarlijke 'assassin'-kaart moeten vermijden.

Codenames wordt beschouwd als een partyspel vanwege de luchtige en sociale aard van het spel. Het is ontworpen voor grotere groepen en moedigt communicatie, samenwerking en deductie aan. Spelers moeten de gedachtegang van hun spymaster interpreteren en hun woordassociaties ontcijferen om de juiste kaarten te vinden. Tegelijkertijd moeten ze voorzichtig zijn om geen hints te geven aan het andere team.

De interactie tussen spelers, het gebruik van creatieve aanwijzingen en de spanning van het proberen de juiste kaarten te raden, maken Codenames tot een geweldig partyspel voor grote gezelschappen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 8
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Codenames

Party spelletjes volwassenen

In deze blog heb je 10 party spellen voor volwassenen kunnen vinden. Sommige spellen zou je ook wel met kinderen kunnen spelen, zoals Sushi go, maar de meeste spellen zijn alleen met volwassenen leuk.

Deze spellen zijn speciaal ontworpen om de avond een boost te geven en je volwassen gasten te vermaken. Ze kunnen variëren in thema, complexiteit en benodigde vaardigheden. Meestal zijn ze gericht op het bevorderen van een levendige, plezierige sfeer en het stimuleren van interactie tussen de spelers.

Wat is een party game?

Een party game is een soort spel dat specifiek is ontwikkeld om te worden gespeeld tijdens sociale evenementen, feesten of bijeenkomsten met vrienden, familie of collega's. Het primaire doel van deze spellen is om de deelnemers te amuseren en te zorgen voor een levendige, plezierige sfeer. Party games zijn meestal gericht op het stimuleren van interactie, samenwerking en vriendschappelijke competitie tussen spelers. Hierdoor ze een belangrijk onderdeel vormen van het sociale aspect van het evenement.

Party games kunnen een breed scala aan activiteiten omvatten, zoals bordspellen, kaartspellen, fysieke uitdagingen of digitale games die op een scherm worden gespeeld. Deze spellen kunnen elementen bevatten die betrekking hebben op geluk, strategie, behendigheid, creativiteit of snelle denkvaardigheden. Het belangrijkste is dat ze eenvoudig te begrijpen zijn. Ook zijn ze toegankelijk voor spelers met uiteenlopende achtergronden en ervaringen, zodat iedereen kan deelnemen en genieten.

 • Party games kunnen verschillende doelen hebben, zoals:
 • het breken van het ijs tussen gasten die elkaar misschien niet kennen
 • het opbouwen van teamspirit
 • het testen van de kennis of vaardigheden van de deelnemers op een luchtige, speelse manier

In het algemeen zijn party games ontworpen om de sfeer op een feest of sociale bijeenkomst te versterken. Ook zijn ze ontworpen om de deelnemers te vermaken en hen te helpen een band te creëren door gezamenlijk plezier te beleven en samen te werken in een ontspannen, vrolijke omgeving.

Misschien vind je dit ook interessant

Naast deze lijst met onze favoriete party games, hebben we nog veel meer leuke spellijsten online staan.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen