UNO spelregels en andere edities

Op zoek naar een simpel kaartspelletje dat makkelijk uit te leggen is? Dan is UNO echt wat voor jou! UNO is een geweldig kaartspel met eenvoudige regels, makkelijk om uit te leggen aan iemand die het nog niet kent. In deze blog leggen we de spelregels uit van de originele editie, en vertellen we je over alle andere 28 UNO varianten.

UNO varianten

Geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van alle UNO varianten!

 1. UNO Pokemon
 2. UNO Extreme
 3. UNO Sustainable
 4. UNO Super Mario
 5. UNO Minecraft
 6. UNO Paw Patrol Junior
 7. UNO Harry Potter
 8. UNO All Wild
 9. UNO Jurassic World 3
 10. UNO Deluxe
 11. UNO Cars 3
 12. UNO Junior
 13. UNO Frozen
 14. UNO Flip
 15. UNO Flip Express
 16. UNO Star Wars
 17. UNO Express
 18. UNO Showdown
 19. UNO DOS
 20. UNO H2O To Go (waterproof) 
 21. UNO Junior Move
 22. UNO Minions 2
 23. UNO Monster High
 24. UNO Premium
 25. UNO Speciale Braille uitgave
 26. UNO Triple Play
 27. UNO 75 jaar
 28. UNO Minimalista 

UNO varianten

UNO spelregels

Het originele kaartspel UNO is eigenlijk simpel uit te leggen.

Er zijn ook verschillende edities die vanaf jonger zijn, en je kan natuurlijk altijd de spelregels iets aanpassen zodat het spel nog toegankelijker wordt.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om als eerste al je kaarten kwijt te raken. Wanneer je als eerste al je kaarten hebt weggespeeld, versla je je tegenstanders.

Voorbereiding

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel 7 kaarten. De overgebleven kaarten worden dicht op tafel gelegd. Van deze stapel leg je de bovenste kaart open naast de dichte kaarten. Dit is de aflegstapel.

Actiekaarten

Het spel bestaat uit vier verschillende kleuren kaarten: blauw, groen, rood en geel. Daarnaast zijn er nog verschillende actiekaarten in het spel:

 • Reverse kaart: Bij deze kaart veranderd het spel van richting. Wanneer je met z'n tweeën speelt en je legt deze kaart op, mag de speler die aan de beurt is nog een keer.
 • Sla-beurt-over kaart: als je deze kaart speelt, moet de volgende speler een beurt wachten. Je mag deze kaart alleen opleggen op een andere sla-beurt-over kaart of op kaart die dezelfde kleur heeft.
 • +2 kaart: als je deze kaart speelt, moet de volgende speler twee kaarten pakken. Maar, als de volgende speler ook een +2 kaart heeft, mag hij deze er bovenop leggen. Dan pakt de volgende speler 4 kaarten.
 • +4 kaart: deze kaart heeft twee acties. Ten eerste mag je een kleur bepalen, en ten tweede moet de volgende speler 4 extra kaarten pakken. Echter mag je deze kaart alleen opgooien als je geen andere kaart in je hand hebt die hetzelfde is als de kleur van de bovenste kaart van de aflegstapel.
 • Keuzekaart (joker): als je deze kaart speelt mag je bepalen welke kleur het wordt. Deze kaart mag je altijd opleggen.

Spelregels

De eerste speler legt een kaart neer. Deze kaart moet hetzelfde cijfer, kleur of symbool hebben als de kaart die er ligt. Ook kan je een actiekaart spelen, lees hiervoor de regels bij 'actiekaarten'.

Als de speler niet kan leggen, pakt hij een kaart van de stapel. Als je kan mag je deze kaart gelijk opleggen.

Heb je de laatste kaart in je handen, dan roep je 'UNO'. Vergeet je dit? Dan pak je twee kaarten van de stapel.

Puntentelling

Als een speler zijn kaarten kwijt is, tellen alle spelers die nog kaarten in hun handen hebben deze bij elkaar op. De winnaar van die ronde krijgt deze punten. De puntentelling gaat als volgt:

 • Cijferkaarten 0 t/m 9: waarde op de kaart
 • Reverse kaart: 20 punten
 • Sla-beurt-over kaart: 20 punten
 • +2 kaart: 20 punten
 • +4 kaart: 50 punten
 • Keuzekaart: 50 punten

Wie als eerst 500 punten heeft, wint het spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal kaarten: 108
 • Aantal spelers: 2 tot 10 spelers
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Duur: ongeveer 30 minuten

UNO spelregels

1. UNO Pokémon

UNO Pokémon is een variant van het geliefde kaartspel UNO, waarin het Pokémon-thema centraal staat. Het doel blijft hetzelfde: als eerste al je kaarten wegspelen. In deze versie zijn de kaarten versierd met prachtige afbeeldingen van verschillende Pokémon-personages en -symbolen.

Elke Pokémon komt overeen met een specifiek kleurtype, zoals Grass, Fire, Water en Electric. Speciale actiekaarten, zoals "Draw Two Pikachu" en "Reverse Charizard", voegen een opwindend Pokémon-element toe aan de gameplay. Hoewel de basisregels vergelijkbaar zijn met het originele spel, voegt UNO Pokémon unieke kenmerken en een betoverende Pokémon-sfeer toe, waardoor het een onweerstaanbare keuze is voor zowel UNO- als Pokémon-fans.

UNO pokemon

2. UNO Extreme

UNO Extreme is een opwindende variant van het klassieke kaartspel UNO, dat een extra dosis spanning en verrassing toevoegt. Het doel blijft hetzelfde: als eerste al je kaarten wegspelen. Maar, in UNO Extreme wordt er een elektronische kaartlanceerder gebruikt, die willekeurig kaarten afvuurt naar spelers. Dit voegt een geheel nieuwe dimensie toe aan het spel, waarbij je altijd op je hoede moet zijn voor onverwachte kaarten.

Je moet snel reageren en strategisch spelen om de uitdagingen van UNO Extreme te overwinnen. Met zijn dynamische en interactieve gameplay zorgt UNO Extreme voor adrenalinepompende speelmomenten en garandeert het spannende speelervaringen voor zowel nieuwe spelers als UNO-veteranen.

uno extreme kopen

3. UNO Sustainable

UNO Sustainable is een innovatieve variant van het populaire kaartspel UNO, dat zich richt op duurzaamheid en milieubewustzijn. Het doel van het spel blijft hetzelfde, maar in UNO Sustainable zijn de kaarten gemaakt van gerecycled materiaal en worden duurzame thema's en boodschappen gepromoot.

De kaarten bevatten afbeeldingen en symbolen die gerelateerd zijn aan milieuvriendelijkheid, zoals recyclebare materialen, hernieuwbare energiebronnen en biodiversiteit. Bovendien kunnen er speciale actiekaarten zijn die spelers aanmoedigen om bewuste keuzes te maken, zoals "Skip Single-Use Plastics" of "Reverse Energy Waste".

UNO Sustainable

4. UNO Super Mario

UNO Super Mario is een spannende variant van het bekende UNO-kaartspel, maar dan met een Super Mario-thema. Het doel blijft hetzelfde: als eerste al je kaarten wegspelen. De kaarten zijn versierd met kleurrijke afbeeldingen van iconische personages en elementen uit de Super Mario-wereld.

Net als in het originele spel, match je kleuren en cijfers om kaarten te spelen. Daarnaast voegen speciale actiekaarten met Super Mario-thema, zoals "Draw Two Mario" en "Reverse Yoshi", een leuke twist toe aan de gameplay.

UNO Super Mario combineert de spanning van UNO met de magie van de Super Mario-franchise, waardoor het een onweerstaanbare keuze is voor fans van zowel UNO als Super Mario.

UNO super mario

5. UNO Minecraft

UNO Minecraft is een unieke variant van het bekende UNO-kaartspel, maar dan met een Minecraft-thema. De kaarten zijn versierd met iconische Minecraft-personages en elementen, en de gameplay blijft trouw aan het origineel, waarbij je als eerste al je kaarten moet wegspelen. Het combineert de spanning van UNO met de creatieve wereld van Minecraft, waardoor het een must-have is voor fans van beide spellen

UNO Minecraft

6. UNO Paw Patrol Junior

UNO Paw Patrol Junior is speciaal ontworpen voor jonge spelers en heeft een leuke Paw Patrol-thema. Met kleurrijke kaarten en afbeeldingen van favoriete Paw Patrol-personages, biedt het spel een eenvoudigere versie van UNO met gemakkelijk te begrijpen regels. Het is een geweldige manier voor kinderen om plezier te hebben en hun sociale vaardigheden te ontwikkelen.

UNO Junior paw patrol

7. UNO Harry Potter

UNO Harry Potter is een magische variant van het klassieke UNO-spel, met een betoverend Harry Potter-thema. De kaarten zijn voorzien van afbeeldingen van iconische personages, toverspreuken en objecten uit de Harry Potter-wereld. De regels blijven vergelijkbaar met het origineel, waarbij je als eerste al je kaarten moet wegspelen. Het is een fantastische keuze voor zowel UNO- als Harry Potter-fans.

UNO Harry Potter

8. UNO All Wild

UNO All Wild is een opwindende variant waarbij elke kaart een "Wild" kaart is. Dit betekent dat spelers elke gewenste kleur kunnen kiezen bij het spelen van hun kaarten, waardoor er meer strategische mogelijkheden ontstaan. Het spel wordt dynamischer en biedt spelers meer vrijheid om hun tegenstanders te dwarsbomen en hun eigen positie te versterken.

UNO All wild

9. UNO Jurassic World 3

UNO Jurassic World 3 brengt de opwinding van de Jurassic World-filmreeks naar het UNO-spel. Met kaarten versierd met afbeeldingen van angstaanjagende dinosaurussen en personages uit de films, zorgt deze variant voor een avontuurlijke speelervaring. Het doel blijft hetzelfde: als eerste al je kaarten wegspelen. Een geweldige keuze voor fans van UNO en Jurassic World.

UNO Jurrasic world

10. UNO Deluxe

UNO Deluxe biedt een luxe versie van het originele UNO-spel, compleet met hoogwaardige kaarten en verfijnde details. Deze variant is perfect voor spelers die op zoek zijn naar een premium speelervaring. De regels blijven hetzelfde als in het originele spel, maar met een extra vleugje elegantie en stijl.

UNO Deluxe

11. UNO Cars 3

UNO Cars 3 is een spannende variant van het UNO-kaartspel, met een thema gebaseerd op de populaire Cars 3-film. De kaarten zijn versierd met afbeeldingen van favoriete personages zoals Lightning McQueen en Cruz Ramirez. Het doel van het spel blijft hetzelfde: als eerste al je kaarten wegspelen. Het biedt een leuke en avontuurlijke speelervaring voor fans van de Cars-franchise.

UNO Cars

12. UNO Junior

UNO Junior is speciaal ontworpen voor jonge kinderen en biedt een vereenvoudigde versie van het originele UNO-spel. Met kleurrijke en gemakkelijk te begrijpen kaarten helpt het jonge spelers om kleuren en cijfers te matchen, terwijl ze plezier hebben en hun sociale vaardigheden ontwikkelen.

UNO Junior

13. UNO Frozen

UNO Frozen is een betoverende variant van het UNO-spel, met een Frozen-thema geïnspireerd op de geliefde Disney-film. De kaarten zijn voorzien van afbeeldingen van Elsa, Anna en andere favoriete personages uit de film. Het spel volgt de klassieke UNO-regels, waardoor het geschikt is voor zowel UNO-fans als Frozen-liefhebbers.

UNO Frozen

14. UNO Flip

UNO Flip voegt een twist toe aan het traditionele UNO-spel door een "Flip"-mechanisme. Het spel kan op twee kanten van de kaarten worden gespeeld, waarbij de ene kant de klassieke regels volgt en de andere kant nieuwe actiekaarten en uitdagingen introduceert. Dit zorgt voor een verrassende en dynamische gameplay-ervaring.

UNO Flip

15. UNO flip Express

UNO Flip Express is een spannende variant van het klassieke kaartspel. Het introduceert dubbelzijdige kaarten, een speciale FLIP-kaart en strengere straffen. De kaarten hebben een "lichte kant" voor het traditionele spel en een "donkere kant" met intensere actiekaarten. Speel de FLIP-kaart en alles keert om, waardoor je een nieuwe serie getallen en kleuren ziet. Degene die de FLIP-kaart speelt, kiest of er met de lichte of donkere kant wordt gespeeld. Het spel wordt opwindender en uitdagender met UNO Flip Express.

UNO Flip express

16. UNO Star Wars

UNO Star Wars brengt de epische saga naar het UNO-spel, met kaarten versierd met afbeeldingen van geliefde Star Wars-personages en symbolen. Het doel van het spel blijft hetzelfde: als eerste al je kaarten wegspelen. Fans van UNO en Star Wars zullen genieten van deze combinatie van twee geliefde franchises.

UNO Star wars

17. UNO Express

UNO Express is een snelle variant van het originele UNO-spel, ontworpen voor een kortere speeltijd. Met vereenvoudigde regels en snellere beurten kunnen spelers snel van dit leuke kaartspel genieten.

UNO Express

18. UNO Showdown

UNO Showdown is een spannende variant waarbij spelers elkaar uitdagen om kaarten weg te slaan met een elektronische kaartlanceerder. Het spel draait om snelheid en reflexen, waarbij spelers proberen om de kaarten van hun tegenstanders weg te slaan voordat ze zelf geraakt worden.

UNO Showdown

19. UNO DOS

UNO DOS is een opvolger van UNO, waarbij spelers niet alleen één, maar twee stapels kaarten moeten wegspelen. Het spel introduceert nieuwe actiekaarten en strategieën, waarbij spelers moeten plannen welke stapel ze willen aanvallen en wanneer ze moeten overschakelen naar de andere stapel. Het biedt een extra uitdaging en diepgang voor spelers die op zoek zijn naar een nieuw UNO-avontuur.

UNO Dos

20. UNO H2O To Go

UNO H2O To Go (waterproof): UNO H2O To Go is een speciale variant van UNO, ontworpen om waterbestendig te zijn. De kaarten zijn gemaakt van waterdicht materiaal, waardoor je het spel kunt spelen op het strand, bij het zwembad of zelfs tijdens wateractiviteiten. Het doel blijft hetzelfde: als eerste al je kaarten wegspelen. Het is een geweldige keuze voor diegenen die van UNO willen genieten zonder zich zorgen te maken over water-gerelateerde ongelukjes.

UNO h2O

21. UNO Junior Move

UNO Junior Move is een leuke variant van UNO die speciaal is ontworpen voor jonge kinderen. Het spel helpt bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden, omdat spelers fysieke uitdagingen moeten voltooien, zoals springen, draaien of klappen, voordat ze hun kaarten kunnen spelen. Het combineert actief spelen met de klassieke UNO-regels, waardoor kinderen plezier hebben en in beweging blijven.

UNO Move

22. UNO Minions 2

UNO Minions 2 is een vrolijke variant van UNO, met een thema gebaseerd op de populaire Minions-films. De kaarten zijn versierd met grappige afbeeldingen van de ondeugende Minions-personages. Het doel van het spel blijft hetzelfde: als eerste al je kaarten wegspelen. Het is een geweldige keuze voor fans van UNO en de Minions.

UNO Minions

23. UNO Monster High

UNO Monster High is een coole variant van UNO, geïnspireerd door de Monster High-franchise. De kaarten zijn versierd met stoere en trendy afbeeldingen van de Monster High-personages. Het spel volgt de klassieke UNO-regels, waarbij spelers strijden om als eerste al hun kaarten weg te spelen. Het is een leuke keuze voor fans van Monster High en UNO.

UNO monster high

24. UNO Premium

UNO Premium biedt een luxe en hoogwaardige versie van het UNO-spel. Met prachtig vormgegeven kaarten en verfijnde details, biedt het een premium speelervaring voor spelers die op zoek zijn naar een speciale editie van UNO. De regels blijven hetzelfde als in het originele spel, maar met een extra vleugje elegantie en stijl.

UNO 50th premium

25. UNO Speciale Braille uitgave

De UNO Speciale Braille uitgave is een aangepaste versie van UNO die speciaal is ontworpen voor spelers met een visuele beperking. De kaarten hebben braillemarkeringen, zodat spelers met behulp van hun tastzin de kaarten kunnen lezen en spelen. Het is een geweldig initiatief om UNO toegankelijk te maken voor een breder publiek.

UNO braille uitgave

26. UNO Triple Play

UNO Triple Play is een variant van UNO waarbij spelers met drie handen tegelijk spelen. Elke speler heeft drie handen kaarten die ze tegelijkertijd proberen weg te spelen. Dit zorgt voor een extra uitdaging en strategische beslissingen tijdens het spel. Het is een geweldige keuze voor spelers die op zoek zijn naar een intensievere UNO-ervaring.

UNO Triple play

27. UNO 75 jaar

UNO viert zijn 75ste verjaardag met de UNO 75 jaar editie. Elke kaart in het spel is versierd met een andere favoriet uit de kindertijd, zoals barbie-pop, Hot-wheels auto, Fisher-price en meer. Match de kaarten op kleur of nummer en speel actiekaarten zoals Skip, Reverse en Wild Draw Four.

UNO 75 jaar

28. UNO Minimalista

UNO Minimalista is een minimalistische versie van het populaire kaartspel UNO. Het behoudt de basisregels van het originele spel, maar heeft een eenvoudiger ontwerp. In plaats van de traditionele gedetailleerde illustraties op de kaarten, zijn de kaarten van UNO Minimalista minimalistisch vormgegeven met eenvoudige kleurrijke geometrische vormen en cijfers.

UNO Minimalista is bedoeld voor spelers die houden van een strak en minimalistisch ontwerp, maar toch willen genieten van het vermakelijke en competitieve element van het originele UNO-spel. Het is een leuke variant die een visueel aantrekkelijke twist geeft aan het klassieke kaartspel.

UNO Minimalista

Misschien vind je dit ook interessant

Naast onze lijst met alle UNO varianten, hebben we nog veel meer spellijsten online staan.

Mis je een UNO variant in onze lijst? Laat het ons dan weten in de reacties!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen