Leukste spellen voor volwassenen

Niets is leuker dan een spelletjes avond in goed gezelschap. Onder het genot van een hapje en drankje. Maar wat zijn leuke gezelschapsspellen? En welke spellen voor volwassenen zijn écht het proberen waard? Je leest het hieronder in onze top 10 leukste spellen voor volwassenen!

Leukste spellen volwassenen: top 10 gezelschapspellen

Heb je geen zin of tijd om de hele blog te lezen? Hieronder lees je onze top 10 spellen voor volwassenen.

leukste spelletjes volwassenen

1. Ticket To Ride Europe bordspel

Ticket to ride behoort zeker in onze bordspellen top 10 spellen voor volwassenen. Bij dit tactische spel reis je als spelers door Europa. En probeer je routes te leggen om zo jouw bestemmingskaarten te voltooien. Met als doel: jouw treinnetwerk zo compleet mogelijk te maken. Het klinkt misschien een beetje suf, maar Ticket To Ride Europa is alles behalve saai. En je hoeft ook absoluut geen trein liefhebber te zijn om van dit spel te genieten.

Iedere speler krijgt aan het begin van het spel bestemmingskaarten. Hierop staan twee steden. Bijvoorbeeld 'Parijs en Wenen'. De taak is aan jou is vervolgens om een verbinding te maken tussen deze twee steden. Deze verbinding maak je doormiddel van treinen.

Maar je mag niet zomaar zes treinen achter elkaar zetten de verbinding te maken. Je werkt namelijk met kleur-kaarten. Als de rails van Parijs naar Wenen bijvoorbeeld uit zes roze vakjes bestaat. Dan moet jij zes roze kaarten hebben, om de verbinding te mogen maken.

Bij Ticket To Ride is het dus van belang om tactisch na te denken over de kleuren die je spaart. Moet je bijvoorbeeld ook nog van Amsterdam naar Madrid? Dan is het misschien makkelijker om één route te maken die langs beide steden gaat. Je hebt namelijk niet oneindig veel treinen om routes te leggen.

Het is dus echt een strategisch spel. Want welke route maak je? Welke kaarten zet je in? Welke kaarten kun je beter nog even sparen? Is het verstandig om de route al te maken? Je voelt hierin constant de hete adem van je medespelers in je nek, want zij bereiden misschien wel precies dezelfde route voor. Lees hier de uitgebreide spelregels van Ticket to ride Europe.

Een groot pluspunt aan dit bordspel is dat je het ook met twee spelers kunt spelen. Daarnaast kent het spel inmiddels ook super veel leuke Ticket to Ride uitbreidingen. Hieronder hebben we een aantal leuke uitbreidingen op een rijtje gezet. Het bordspel heeft hierdoor een grote herspeelbaarheid.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Duur: ongeveer 120 minuten

leukste spelletjes volwassenen

2. Take5 kaartspel

Er zijn weinig dingen zo leuk als spelletjes spelen met een goed gezelschap. Ken je Take5 al? Een heel leuk spel voor volwassenen. Die zeker niet mag ontbreken in onze lijst met favoriete spellen. Take5 is een strategisch kaartspel die je makkelijk overal mee naar toe neemt. Daarnaast zin de spelregels simpel, waardoor je het in no time peelt met spelers die het nog niet kennen.

Bij dit strategische spel draait alles om: geluk, bluf en goed tellen. Het doel is namelijk om je hand met kaarten zo snel en slim mogelijk leeg te spelen. Iedere ronde moet iedere speler een kaart kiezen, waarmee hij/zij gaat spelen. Iedereen draait vervolgens tegelijkertijd zijn of haar kaart om. Degene met het laagste getal mag beginnen. Daarna is degene met daarna de laagste waarde etc.

Je gekozen kaart voeg je toe aan één van de vier rijen die op tafel liggen. Daarbij houd je je aan deze twee regels: De kaarten in een rij moeten altijd oplopen in waarde zijn én. d kaart moet qua waarde het kleinste verschil hebben met de kaart die je wilt spelen. In totaal mogen er niet meer dan vijf kaarten in één rij liggen. Ben jij dus de zesde? Dan moet je alle kaarten pakken. De kaart die jij hebt neergelegd wordt dan weer de beginkaart in die rij.

De kaarten die je pakt bewaar je apart tot het spel is afgelopen. Aan het einde van het spel tel je de koeienkoppen die op de kaarten staan. Zoveel strafpunten heb je behaald. Speel je een kaart die lager is dan alle getallen die in de rij liggen? Dan leg je je eigen kaart ergens aan en pak je alle kaarten van die rij.

Ondanks dat wij zelf nog niet eerder van dit spel gehoord hadden, waren we aangenaam verrast door het spel Take5 In eerste instantie lijkt het spel misschien meer iets voor kinderen, met name vanwege de koeienkoppen, maar het tegendeel is waar. Het is een leuk spel voor volwassenen wat niet té veel tijd in beslag neemt. Ook is het makkelijk mee te nemen en kun je het overal spelen, omdat het maar een klein doosje is.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 10 spelers
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Duur: ongeveer 30 tot 45 minuten

leukste spellen volwassenen

3. Het 30 Seconds kaartspel

Ook deze hoort zeker in onze bordspellen top. Wie kent het spel niet; 30 seconds. Een erg leuk partyspel voor volwassenen. Daag je vrienden uit en probeer binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen te raden die op het kaartje staan. Een super leuk gezelschapsspel waar iedereen dol op is. Daarnaast is er inmiddels ook een kindereditie.

30 Seconds is een snel en interactief spel voor volwassenen en tieners. Spelers proberen zo snel mogelijk zoveel mogelijk begrippen van het speelkaartje te raden. Eén speler uit het team legt deze begrippen uit, zonder hierbij het daadwerkelijke woord te noemen. De medespelers uit het team proberen deze woorden vervolgens te raden. En dat in 30 seconden.

Voor iedere goed gerade term op het kaartje krijg je een punt. Toch is het niet zo dat het team met de meeste punten wint. Je moet namelijk ook dobbelen en je fiche verzetten op het bord. Je kunt tijdens een beurt dus vijf punten verzamelen, maar slecht dobbelen, waardoor je alsnog niet ver voorruit komt.

Vaak staan er op de kaartjes bekende acteurs, liedjes, plaatsen, gebouwen of merken die geraden moeten worden. Dit maakt het een leuk spel voor volwassenen en minder om met jonge kinderen te spelen.

Het 30 Seconds spel is speciaal ontwikkeld om met een groep mensen te spelen. En wordt vooral gespeeld om te lachen, te praten en samen te werken. Het is een spel, waarbij snelheid, geheugen en teamwork getest worden. Het is geschikt voor een groot aantal spelers, van verschillende leeftijden en vaardigheidsniveaus.

Dit populaire spel heb je in drie edities. Zelf heb ik ze alle drie uitgetest en ik vind 30 seconds Everyday life het leukst. Vooral, omdat dit het meest toegankelijk is voor spelers van verschillende niveaus. De namen en termen op de kaartjes zijn wat makkelijker dan op de standaard editie van 30 seconds. Lees hier de uitgebreide spelregels van 30 seconds en over andere edities.

Extra spel informatie

 • Tijd: 30 tot 60 minuten
 • Aantal spelers: 3 tot 24 spelers
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar

leukste gezelschapsspel volwassenen

5. Escape room The Game bordspel

Escape Room The Game hoort tegenwoordig ook in het rijtje thuis van leuke gezelschapsspellen. Het is niet alleen een leuk bordspel, maar vooral een spannend bordspel voor volwassenen en tieners. Vooral als je ook gek bent op de fysieke escape rooms.

Bij een escape room draait alles natuurlijk om het zo snel mogelijk verlaten van de ruimte. Onder andere door allerlei raadsels op te lossen. Het Escape Room The game bordspel simuleert deze beleving. Het brengt de Escape Room naar je thuis.

De game wordt geleverd met een spelbord, verschillende puzzels en raadsels en een timer. Dit laatste maakt het spel extra spannend. samen met je team moet je goed samenwerken om de aanwijzingen te vinden, puzzels op te lossen en de kamer te ontsnappen, voordat de tijd om is.

Het leuke aan dit bordspel is dat het is onderverdeeld in vier verschillende scenario's. Elk met hun eigen puzzels en raadsels die je met z'n alle moeten oplossen. Ieder scenario is ook weer moeilijker dan de vorige.

Het is een echt gezelschapsspel voor volwassenen, waarbij goed communiceren, samenwerken en aandacht voor details centraal staan. Je werkt samen met je team aan de oplossingen van verschillende puzzels om uiteindelijk te ontsnappen uit de Escape Room. Wat ons één van de leukste gezelschapsspellen voor volwassenen van dit moment.

Ze hebben tegenwoordig tientallen edities van Escape room. De leukste vinden wij:

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 3 tot 5 spelers
 • Leeftijd: vanaf 16 jaar
 • Duur: ongeveer 60 minuten

leukste gezelschapsspel volwassenen

6. Cards Against Humanity kaartspel

Cards Against Humanity is een eenvoudig, maar fantastisch kaartspel voor volwassenen. Vooral in Amerika is het razend populair.

Iedere speler trekt tien kaarten. Elke ronde is één iemand de quizmaster die een zwarte kaart met daarop een vraag stelt aan de andere spelers. De medespelers beantwoorden daarop deze vraag met hun grappigste witte kaart.

Deze kaarten krijgt de quizmaster. Hij schudt de kaarten en leest daarna de witte kaarten voor. Vervolgens kiest hij welke combinatie hij het grappigst vindt. Degene die deze kaart heeft ingeleverd wint de ronde en wint één punt. Verlies je de ronde? Dan verlies je een punt en gaat dit punt naar degene die de ronde wint.

Als er 'Pick 2''op de achterkant van een kaart staat, betekent dit dat je een zwarte kaart mag beantwoorden met twee witte kaarten. Deze twee witte kaarten worden gecombineerd en daardoor is het antwoord misschien wel nóg grappiger. Je bent verzekerd van een leuke avond.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 4 tot 20 spelers
 • Leeftijd: vanaf 17 jaar
 • Duur: ongeveer 60 minuten

leukste spellen voor volwassenen

7. Black Stories kaartspel

31 misdaden, 49 lijken, 11 moorden, 12 zelfmoorden en een dodelijke maaltijd. Maar hoe is dit gebeurd? Het doel is om hierachter te komen. Black Stories is een denkspel, waarbij je met een groep samenkomt om raadsels op te lossen die gebaseerd zijn op spannende verhalen. Dit zijn zowel echte gebeurtenissen als fictieve verhalen.

Het spel bestaat uit een meerdere kaarten, waarop korte beschrijvingen van de gebeurtenis staan. Bijvoorbeeld de zin 'vrouw is dood gevonden in keuken. Alle ramen waren dicht, de deur was op slot en er was geen uitweg. Hoe is deze vrouw overleden?'

Jullie moeten als groep nu gaan samenwerking om te raden hoe deze mevrouw is overleden. Deze oplossing noem je 'black story', omdat ze meestal macaber of sinister zijn. Dit maakt het een spannend, maar ook coöperatief kaartspel.

Black stories is een populair kaartspel onder volwassenen. Vooral als je houdt van raadsels oplossen is dit een heel leuk en vooral uitdagend spel.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 15 spelers
 • Leeftijd: vanaf 13 jaar
 • Duur: ongeveer 20 minuten

leukste gezelschapsspellen volwassenen

8. Keer op Keer dobbelspel

Het spel Keer op keer kun je, zoals de naam al zegt, blijven spelen. Het is zowel leuk voor kinderen als volwassenen. Om de beurt gooien de spelers dobbelstenen en kiezen hieruit een kleur en een cijfer. Deze combinatie zorgt ervoor dat de speler aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen op het speelveld.

Het spel is afgelopen als een speler 2 complete kleuren heeft aangekruist. De gene die de meeste punten heeft weten te behalen wint. Nieuwsgierig geworden? Lees hier dan de uitgebreide Keer op keer spelregels.

De standaard editie van Keer op Keer is al top, maar ook Keer op Keer 2 is echt een aanrader. Daarnaast heb je ook nog een kindereditie. En mochten je scoreblokken bijna op zijn, of je toe bent aan wat afwisseling? Kies dan voor het scoreblokken set. Hierbij krijg je drie verschillende scoreblokken; keer op keer, keer op keer nog een keer én keer op keer daar gaan we weer.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 1 tot 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Duur: ongeveer 20 minuten

leukste gezelschapsspellen volwassenen

9. Shit Happens kaartspel

Shit Happens is een geweldig gezelschapsspel voor volwassenen en behoort ook tot onze bordspellen top 15. Het doel van het spel is om als eerste je rij met verschrikkelijke gebeurtennissen compleet te hebben. Van minst vervelend naar meest vervelend. De speler die als eerste tien kaarten met verschrikkelijke gebeurtenissen op rij heeft liggen, wint het spel.

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler drie kaarten. Op deze kaarten staan gebeurtenissen uit het echte leven. Jullie leggen die afzonderlijk op een bepaalde volgorde. Welke gebeurtenis vind jij het ergste? En welke het minst vervelend? Leg deze vervolgens voor je neer. Van laagste naar hoogste score.

Vervolgens pakt de persoon die rechts zit van de speler die aan de beurt is, een kaart uit zijn/haar eigen rij. En leest de gebeurtenis die op deze kaart staat voor. De speler die aan de beurt is mag nu raden waar de kaart in zijn of haar rij zou moeten liggen. Het leuke hieraan is dat iedereen zo dieper leert kennen. Het wordt duidelijk hoe andere spelers over je denken.

Als je het goed hebt mag je de kaart toevoegen aan je rij. Heb je het fout? Dan mogen de overige spelers met de klok mee raden waar de kaart zou moeten liggen. Als het niemand lukt gaat de kaart weer terug te stapel in.

Het spel is ontworpen om te worden gespeeld met een groep mensen. En is bedoeld om te lachen, te praten en samen te werken. Het spel bevat vaak humoristische en soms controversiële gebeurtenissen. Daarom vinden we het spel minder geschikt voor kinderen. Maar wel een ontzettend leuk spel voor volwassenen.

Wil je ShitHappens wel graag met kinderen spelen? Ze hebben een nieuwe variant ontwikkelt op de standaard editie, namelijk: deze Familie editie.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
 • Leeftijd: vanaf 18 jaar
 • Duur: ongeveer 30 minuten

gezelschapsspel volwassenen

10. Exploding kittens

Exploding kittens is een erg leuk spel. Het doel van het spel is om niet de kaart met de ontploffende kat te trekken. Tegelijkertijd probeer je andere spelers uit te schakelen door hun juist wél zo'n kaart te laten trekken.

Wat er tijdens het spel gebeurd, is dat iedereen een stapel kaarten heeft. Dit zijn verschillende soorten kaarten, waaronder: Defuse cards en Exploding kittens cards. Maar het spel bevat ook speciale kaarten met unieke vaardigheden. Deze kun je gebruiken om verschillende tactieken te bedenken, en het spel zo in jouw voordeel te laten verlopen. Bijvoorbeeld:

 • See te future: Bekijk de eerst volgende drie kaarten.
 • Favor: Een andere speler moet jou een kaart geven.
 • Nope: Blokkeer de kaart van een andere speler.
 • Skip: Beëindig je beurt zonder een kaart te trekken.
 • Attack: Geef je beurt aan de volgende speler.

Iedere beurt mag je één of meerdere kaarten wegspelen, maar je moet ook altijd één kaart pakken. Als je een exploding kitten kaart pakt, en je hebt geen Defuse card, dan heb je het spel verloren. Als je wel een defuse card hebt, mag je die inzetten, en speel je verder.

De regels van het Exploding Kittens spel zijn vrij simpel. Hierdoor leg je het makkelijk uit aan spelers die het spel nog nooit gespeeld hebben. Daarnaast duurt het spel niet lang. Je kunt het gemakkelijk meerdere potjes achter elkaar spelen.

Daarnaast zijn er inmiddels verschillende uitbreidingen op het Exploding Kittens spel beschikbaar, zoals: Imploding Kittens en Streaking Kittens.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5 spelers
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Duur: ongeveer 15 minuten

leukste gezelschapsspellen volwassenen

11. Kolonisten van Catan bordspel

Misschien heb je er wel eens van dit bordspel gehoord, maar weet je nog niet hoe je het spel speelt: Kolonisten van Catan. Een super leuk en strategisch bordspel voor volwassenen.

Kolonisten van Catan behoort echt tot de bordspellen top. Het spel is zelfs bekroond tot één van de meest populaire bordspellen en heeft vele prijzen gewonnen. We lazen zelfs dat het spel inmiddels meer dan 27 miljoen keer is verkocht. Dit zegt vaak iets goeds over de inhoud van het spel.

In het spel zijn jullie allemaal kolonisten. Je gaat je land uit breiden en gebieden veroveren. Dit doe je door onder andere door wegen te bouwen, dorpen en steden op te zetten en grondstoffen. Met als doel: zoveel mogelijk punten te sparen. Ieder dorp levert bijvoorbeeld één punt op en iedere stad twee punten.

Het bordspel vereist veel strategie en samenwerking. Daarnaast verandert het speelveld van het bordspel constant als het gespeeld wordt. Iets wat bij de andere bordspellen natuurlijk vaak niet het geval is. Dit vergroot de herspeelbaarheid van het Kolonisten van Catan bordspel.

Verder zijn er ook allerlei uitbreidingen beschikbaar op de standaard editie. Deze nieuwe edities bevatten verschillende scenario's en nieuwe regels. Die het spel nog meer variatie geven. Als je het leuk vindt om je tegenstanders te dwarsbomen en een lang bordspel te spelen, is dit het ideale spel. Het is één van mijn favoriete bordspellen, omdat je verzekerd bent van een gezellige avond. Ik zou zeggen, zeker aanschaffen.

Extra spel informatie

 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Aantal spelers: 3 tot 4 spelers
 • Speeltijd: 75 minuten

leukste spellen volwassenen

12. Puerto Rico Bordspel

Het Puerto Rico bordspel lijkt een beetje op het bordspel Kolonisten van Catan hierboven. En behoort daarom ook tot onze lijst met leukste bordspellen voor volwassenen.

Bij Pureto Rico draait alles om het opzetten van een stad in het Caribische gebied Purerto Rico. Je kruipt tijdens het bordspel telkens in een andere rol. Denk hierbij aan de rol als:

 • kolonist
 • opzichter
 • handelaar
 • bouwmeester

Kolonisten hebben de taak om vruchtbare plantages aan te leggen. De opzichters daarentegen moeten zich juist weer bezighouden met het produceren van waardevolle goederen. Welke iemand in de rol als handelaar vervolgens weer met winst moet zien te verkopen.

Met het uiteindelijke verdiende geld, kan de bouwmeester vervolgens een stad gaan opbouwen met daarin de mooiste gebouwen. Als deze acties leveren punten op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Puerto Rico is een van de meest succesvolle bordspellen van de afgelopen jaren. Het heeft ook veel prijzen gewonnen, waaronder de German Game Prize, de International Gamers Award en de Spiel des Jahres.

Het bordspel wordt zelfs beschouwd als één van de beste bordspellen ooit gemaakt. En wordt vooral geprezen om: de diepte van het bordspel, de tactiek die ervoor nodig is en de herspeelbaarheid. Vandaar dat het ook in onze bordspellen top 15 staat.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 3 tot 5 spelers
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 120 min

leukste gezelschapsspellen volwassenen

13. Stenen tijdperk bordspel

Bij het zien van de doos gaat je hart waarschijnlijk niet meteen sneller kloppen, maar het is echt een heel leuk spel. Het Stenen Tijdperk is een bordspel. Alles draait om het verzamelen van bronnen, het bouwen van gebouwen en het ontwikkelen van een economie. Iedere speler begint namelijk slecht met één hulpmiddel. En dit moet uit worden gebreid naar meer.

Je jaagt op wild om je volk voedsel te geven, ontwikkelt gereedschap en verzamelt grondstoffen als hout, goud en steen. Er zijn verschillende manieren om aan punten te komen. Denk aan het bouwen van hutten of het opzetten van een gebouw. De gene die de meeste punten heeft verzameld wint.

Het leuke aan dit spel is dat je het makkelijk met z'n tweeën kan spelen, dat is bij veel andere bordspellen niet zo. Het Stenen Tijdperk bordspel voor volwassenen zal nooit vervelen en blijft spannend tot het eind. Online wordt het bordspel beschouwd als één van de meest uitdagende en diepgaande bordspellen in zijn genre van dit moment.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2-4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Duur: ongeveer 60 minuten

leukste gezelschapsspel volwassenen

14. De zoektocht naar Eldorado

Een ander spel die zeker een plekje verdient in onze lijst met beste bordspellen voor volwassenen is De Zoektocht naar Eldorado. Het bordspel speelt zich af in het oude Peru. En het is de bedoeling dat jij, zoals de nam van het spel al zegt, op zoek gaat naar El Dorado. De mysterieuze gouden stad.

Tijdens deze zoektocht door de jungle kom je allemaal obstakels tegen. Denk aan:

 • het oversteken van kolkende rivieren
 • beklimmen van bergen
 • het onderhandelen met lokale stammen

Allemaal met als doel om zo veel mogelijk goud te verzamelen.

Dit doe je door middel van kaarten die worden gedraaid, maar dus door het verkennen van verschillende gebieden op het bordspel. Ook kan je met deze kaarten nieuwe, sterkere kaarten kopen. De speler met het meeste goud aan het einde van het spel wint.

De zoektocht naar El Dorado is een leuk bordspel voor volwassenen. Plannen en strategie zijn belangrijke onderdelen van het bordspel. Zoals met de meeste bordspellen is het leuk als er meer dan twee spelers meedoen. Dan heb je ook meerdere spelers om te verslaan! ;)

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Duur: ongeveer 30 minuten

leukste spelletjes volwassenen

15. Kwakzalvers van Kakelenburg bordspel

Bekroond tot één van de leukste bordspellen van vorig jaar: Kwakzalvers van Kakelenburg. De naam van het spel is misschien een beetje gek, maar dat maakt de inhoud er zeker niet minder op! Het doel van het spel is: maak een toverdrank, maar let wel op dat je niet teveel ingrediënten toevoegt. Dan ontploft de drank.

Iedere speler trekt constant ingrediënten uit een eigen voorraadbuidel. Dit doe je tot dat je denkt dat je drankje perfect is. Maar dit moet je dus goed inschatten, want anders ontploft je drankje.

Het is daarom beter om tijdig te stoppen en een wat kleinere portie te koken. Dit te verkopen en vervolgens weer nieuwe kostbare ingrediënten aanschaffen. op die manier vul je jouw voorraadbuidel met goede ingrediënten, waardoor je volgende drankje misschien wel nog beter wordt. En nog meer punten oplevert.

Het is een leuk en grappig bordspel voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen. Dit maakt het een geschikt spel om met het hele gezin te spelen.

Extra spel informatie

 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
 • Speeltijd: 45 minuten

leukste spellen volwassenen

Wat zijn gezelschapsspellen voor volwassenen?

In deze blog heb je onze favoriete spelletjes voor volwassenen gelezen. Spellen voor volwassenen kunnen verschillende dingen betekenen. Afhankelijk van de context waarin het wordt gebruikt. Het kan zich in de volgende categorieën verdelen:

 • Erotische spellen: spellen die specifiek zijn ontworpen voor seksuele activiteiten of waarin seksueel getinte inhoud voorkomt.
 • Partyspellen: spellen die specifiek zijn ontworpen voor volwassenen en vaak inhoud hebben zoals alcohol of andere volwassen onderwerpen.
 • Gezelschapsspellen voor volwassenen: spellen die vooral gericht zijn op het maken van plezier. En niet zo zeer op spanning, tactisch spel of de juiste strategie. Lol maken staat bij gezelschapsspellen voor volwassenen centraal.
 • Strategische spellen: spellen die meer complex zijn en waarbij de spelers meer tijd en concentratie nodig hebben. Deze spellen zijn vaak gericht op volwassenen vanwege de complexiteit en de inhoud van het spel.
 • Leuke bordspellen: leuke bordspellen zijn, in tegenstelling tot strategisch bordspellen, meer gericht op het spel thema zelf, dan op het nemen van lastige beslissingen. Of het bedenken van een goede strategie. De beleving en uiterlijk van het spel spelen een belangrijkere rol dan de spanning om wie er gaat winnen.

Hieronder leggen we de laatste vier spellen voor volwassenen nog dieper uit, inclusief een paar voorbeelden van leukste spellen per categorie.

leukste spellen volwassenen

1. Partyspellen

Een partyspel is dus een type spel dat speciaal is ontworpen om met een groep mensen op een feest of bijeenkomst te spelen. Deze spellen zijn vaak snel te leren, eenvoudig te spelen en hebben een sterk sociaal aspect.

De spellen zijn meestal bedoeld om:

 • mensen aan te moedigen
 • om te praten
 • om te lachen
 • om samen te werken

Dit kan bereikt worden door middel van interactie tussen spelers, humor en een competitie aspect.

Je hebt verschillende partyspellen. Denk aan:

 • bordspellen
 • kaartspellen
 • dobbelspellen
 • spellen waarbij je fysiek actief moet zijn

Veel party spellen zijn ontworpen voor een groter aantal spelers. Ze zijn geschikt voor groepen van verschillende leeftijden en vaardigheid niveaus. Voorbeelden van populaire partyspellen zijn:

leukste gezelschapsspellen volwassenen

2. Leuk gezelschapsspel volwassenen

Een gezelschapsspel voor volwassenen is een spel dat wordt gespeeld met meerdere personen. Het is echt bedoeld om samen te spelen, plezier te hebben en sociale interactie te stimuleren. Leuke gezelschapsspellen komen in vele vormen. Denk bijvoorbeeld aan: bordspellen, kaartspellen en dobbelspellen.

Ze kunnen in verschillende groepsgrootten worden gespeeld en kunnen voor verschillende leeftijdsgroepen geschikt zijn. Denk bijvoorbeeld aan een coöperatief bordspel, waarmee je niet tegen elkaar speelt maar met elkaar. Veel gezelschapsspellen hebben eenvoudige regels en zijn snel te leren. Maar er zijn ook leuke gezelschapsspellen die complexer zijn en meer tijd en concentratie vereisen.

Gezelschapsspellen zijn bedoeld om te genieten met vrienden en familie. En zijn vaak een populaire manier om tijd met anderen door te brengen. Voorbeelden van populaire gezelschapsspellen voor volwassenen, zijn:

Zelf vinden wij een coöperatief spel voor volwassenen de leukste bordspellen, omdat bij deze spellen alles draait om samen spelen naar een gezamenlijk doel. Je bent niet elkaar tegenstanders of 'rivalen', maar elkaar speelpartners. En dit vergroot vaak het speelplezier. Zeker voor de (te) fanatieke spelers onder ons...

Ben je benieuwd naar onze leukste bordspellen voor volwassenen, waarbij alles draait om coöperatief spel? Lees dan hier onze top 9 coöperatieve bordspellen.

leukste spellen volwassenen

3. Strategisch bordspel

Als je houdt van een uitdagend spel, waar je goed moet nadenken, zijn strategische bordspellen leuk. Een strategisch bordspel is een type bordspel, waar je als speler constant verschillende beslissingen moet nemen voordat kunt zetten. Meestal met het doel om de tegenstander te verslaan. Of een bepaald doel te bereiken.

Bij een strategisch spel worden beslissingen vaak genomen op basis van het analyseren van de huidige situatie. Maar ook het voorspellen van toekomstige scenario's. Veel populaire strategische bordspellen zijn oorlogsspellen, economische spellen en abstracte spellen. Voorbeelden van leuke strategische bordspellen zijn:

leukste gezelschapsspellen volwassenen

4. Leuk bordspel

Naast de strategisch bordspellen, zijn er natuurlijk ook nog leuke bordspellen waarmee je minder hard hoeft na te denken. Deze spellen voor volwassenen zijn bijvoorbeeld handig als er ook wat gedronken wordt. Of als er spelers van sterk uiteenlopende speelniveaus zijn.

Een leuk bordspel is vaak wat 'simpeler' en meer gericht op het plezier dat je tijdens het spelen ervaart. Dan op de strategie tot de uiteindelijke overwinning. In het algemeen hebben deze spellen de volgende kenmerken:

 • Eenvoudig te leren: dit type bordspel is vaak gemakkelijk, maar complex genoeg om de spelers te blijven uitdagen.
 • Balans tussen strategie en geluk: zodat het spel een element van spanning en onvoorspelbaarheid heeft.
 • Duidelijk doel of eindpunt: zodat de spelers weten wat ze moeten doen om te winnen.
 • Interactie tussen spelers: zodat het spel niet alleen een mentale uitdaging is, maar ook een sociaal aspect heeft.
 • Visueel aantrekkelijk: met een goede productiekwaliteit en een duidelijke lay-out van het spelbord.

Spelletjes voor volwassenen

Spellen voor volwassenen

Spelletjes voor volwassenen zijn super tof. Ze zijn een geweldige manier om te relaxen en plezier te hebben terwijl je je hersenen lekker laat kraken. Of je nu op zoek bent naar de beste bordspellen of naar populaire spellen die iedereen geweldig vindt, er is altijd wel iets wat bij je past. Van favoriete spelletjes die je steeds weer wilt spelen tot nieuwe ontdekkingen die je helemaal omver blazen. Er zijn zoveel leuke spellen om uit te kiezen. Met gezelschapsspellen, puzzels en kaartspellen is er voor elk wat wils.

Het spelen van deze perfecte spellen voor volwassenen is niet alleen hartstikke leuk, maar het helpt ook om je brein te trainen en nieuwe vriendschappen te sluiten. Dus nodig je vrienden of familie uit. Laat de digitale wereld even achter je en duik samen in een geweldige speelervaring.

Spellen voor volwassenen

Misschien vind je dit ook interessant

Naast onze lijst met spellen voor volwassenen, hebben we nog veel meer leuke spellijsten online staan.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen