Rummikub; voor de allerkleinste

Op zoek naar een leerzaam spel? Bij deze kinderversie van Rummikub leren kinderen op een speelse wijze de slimste combinaties en mooiste cijferreeksen te maken.

Wie is er niet opgegroeid met Rummikub? Het wordt al door generaties lang gespeeld en is een spel waar je tactiek combineert met inzicht en geluk. Deze versie maakt het voor kinderen extra aantrekkelijk omdat er een extra element aan toegevoegd is, namelijk de beloningsfiches. 

In Rummikub zijn de populairste elementen van een aantal spellen verwerkt. Het spel heeft iets weg van domino, jokeren en Mah-Jongg. Daarnaast zijn er ook aspecten van het schaakspel verwerkt in Rummikub.

Rummikub junior

Leeftijd: vanaf 4 jaar
Aantal spelers: 2 tot 4
Duur: ongeveer 30 minuten
Spelregels waarschuwing: niet geschikt voor kinderen jonger dan 36 maanden. Bevat kleine onderdelen.

Rummikub junior heeft vier verschillende kleuren in het spel; rood, zwart, blauw en geel. Iedere kleur heeft de cijfers 1 t/m 10. Ook zitten er vier jokers in het spel. Er zitten vier houders in het spel met vrolijke felle kleuren.

Rummikub junior Geschiedenis rummikub

Oorspronkelijk was rummikub een kaartspel met twee stel kaarten. Op een gegeven moment werd er een nieuwe versie gemaakt waarbij gekleurde cijfers gebruikt werden. Dit nam een stuk minder ruimte in. Op deze manier ontstond Rummikub. 

Doel van het spel

De spelers moeten zo snel mogelijk de tegels op hun bordje kwijt zien te raken. Maar, als je als eerst je tegels kwijt bent, betekent het niet dat je gewonnen hebt. Je hebt namelijk gewonnen als je de meeste beloningsfiches hebt weten te verzamelen. Er zijn in dit spel vier verschillende soorten stenen: blauw, rood, geel en groen. Elke kleur bestaat uit de stenen 1 t/m 10.

Voorbereiding

Iedere speler krijgt een bordje, 6 stenen en 6 beloningsfiches. De overige stenen laat je gesloten op tafel liggen.

Spelregels

Als een speler aan de beurt is, is het de bedoeling om een serie te maken. Een serie bestaat uit minimaal drie stenen van dezelfde kleur, met oplopende getallen. Bijvoorbeeld 1,2,3 of 4,5,6.

Wanneer je een serie neerlegt, krijg je voor elke steen één beloningsfiche. Als je een nieuwe serie start, krijg je een extra fiche erbij.

Het komt wel eens voor dat je niet kan leggen met de stenen die je hebt. Wanneer dit gebeurd lever je een beloningsfiche in en pak je een steen van de pot.

Jokers

Jokers mag je bij elke kleur inzetten. Het maakt niet uit welke kleur de joker heeft. Wanneer je een joker inwisselt voor een van je eigen stenen, krijg je hier geen beloningsfiche voor. Je kan hem dan de volgende beurt weer inzetten.  

Einde van het spel

Als er een speler is die alle stenen heeft weggespeeld, telt iedereen de beloningsfiches bij elkaar op. Degene met de meeste fiches wint het spel Rummikub junior!   

Review

Samen met mijn oppaskindjes speel ik Rummikub junior heel vaak, en je merkt dat ze er steeds beter in worden! Het leuke aan dit spel vind ik dat de beloningsfiches eraan toegevoegd zijn. Ik merk dat dit een goede manier is om hen te motiveren en dat ze het spel hierdoor nóg leuker vinden. Mijn oppaskinderen vinden het leuk en uitdagend om op deze manier met cijferreeksen bezig te zijn en op een speelse manier veel te leren. Op zoek naar andere leerzame spelletjes voor kinderen? Lees hier de 12 leukste educatieve spellen.

Te moeilijk?

Is Rummikub junior op bovenstaande manier nog te moeilijk? Als een kind nog aan het leren tellen is, probeer het spel dan op een andere manier te spelen. Leg bijvoorbeeld alle tegels open op tafel en zeg dat iedereen het getal 3 moet gaan zoeken. Leg deze neer en maak dan de serie volledig door de kinderen ook de 4 en de 5 te laten zoeken. Degene die het cijfer als eerst vindt, krijgt een sterretje.

Dit is een laagdrempelige manier om beter te leren tellen en kennis te maken met het spel.
Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen