De leukste educatieve spellen

Hoe ontwikkelen kinderen zich het beste? Door te spelen! Educatieve spellen zijn hierbij belangrijk. Ze leren door te doen en dit is heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Er zijn veel verschillende soorten educatieve spelletjes, maar in deze blog gaan we dieper in op de leukste en meest educatieve spelletjes voor kinderen.

Educatieve spellen zijn leuk, maar ze hebben ook een serieuze kant. Educatieve spelletjes helpen kinderen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden, zoals problemen oplossen en creativiteit. Educatieve spelletjes zijn daarom niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

In deze blog geef ik een aantal voorbeelden van educatieve spellen voor kinderen. Lees verder voor de hele blog of navigeer links in het menu voor een specifiek spel.

1.Monopoly Junior

Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Duur: ongeveer 30 minuten

Monopoly Junior is een speciale versie van het klassieke Monopoly-spel, die is afgestemd op jongere kinderen. In dit spel leren kinderen hoe ze met geld moeten omgaan. Ook leren ze over strategie en beslissingen nemen. Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar.

monopoly junior educatieve spellen

Spelregels Monopoly junior

Er bestaan veel verschillende edities van Monopoly junior. Bekijk hier alle edities. De meest bekende is de Monopoly Junior - bordspel. Monopoly Junior is een educatief spel voor kinderen. De spelregels zijn eigenlijk heel simpel. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk geld te verzamelen en alle andere spelers uit te schakelen.

Kijk voor de uitgebreide spelregels onderstaand filmpje.

2.Het strategische bordspel Risk

Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Duur: ongeveer 30 minuten

Risk educatieve spellen

In Risk Junior leren kinderen hoe ze een strategie moeten opzetten en uitvoeren. Ze leren ook om hun middelen slim in te zetten en risico's te nemen. Dit spel is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar.

Risk is een oorlogsstrategie spel waarin het doel is de wereld te veroveren. Je begint met het opzetten van je leger en vervolgens ga je de strijd aan met andere spelers. Wanneer je een ander gebied binnentrekt, moet je proberen zoveel mogelijk gebieden in te nemen om zo de wereld te veroveren.

3.Het bordspel Clue

Aantal spelers: 2 tot 6
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Duur: ongeveer 60 minuten

cluedo educatieve spellen

In Cluedo Junior moeten kinderen een raadsel oplossen door aanwijzingen te verzamelen en logisch na te denken. Ze gebruiken hun logische denkvermogen om aanwijzingen te verzamelen en de juiste conclusies te trekken. Dit zorgt ervoor dat ze beter leren nadenken en probleemoplossend te werk gaan. Cluedo Junior is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

Je gaat ontdekken welk speelgoed kapot is gemaakt, wie dit heeft gedaan, en wanneer dit is gebeurd. Het spel is interactief en daardoor erg leuk om te spelen.

Wanneer de dobbelsteen wordt gegooid, kunnen spelers kijken of ze personages of meubels kunnen verplaatsen om zo aanwijzingen te vinden. Als er aanwijzingen worden gevonden, kun je keuzes elimineren en zo ontdekken wat er is gebeurd. Het spel bevat klassieke Cluedo-personages als Rosa Roodhart, Mw. Blaauw van Draet, Kol. van Geelen, Meneer Groenewoud en Prof. Pimpel, en ook Dr. Li-La, een geniale bioloog.

4.Catan junior

Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 6 jaar
Duur: ongeveer 30 minuten

In Catan Junior leren kinderen over ruilhandel en het opbouwen van een civiele samenleving. Ze ontwikkelen ook hun strategische denkvermogen door te beslissen welke acties ze moeten ondernemen om zo het spel te winnen. Catan Junior is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

catan junior educatief spel

Doel van het spel

Gooi met de dobbelsteen. Verzamel handelskaarten en bouw zo snel mogelijk schepen en kastelen. Je hebt het spel gewonnen als je als eerste alle 7 kastelen hebt gebouwd.

Verdeling handelskaarten

Op het speelbord staan voor iedere speler 2 startplaatsen. Iedere speler zet op elke startplaats van zijn kleur een kasteel van zijn kleur.

De jongste speler mag beginnen met dobbelen. Er wordt gespeeld met de klok mee.

Op het speelbord zie je 5 soorten eilanden:

 • eilanden waar je hout kunt sprokkelen
 • eilanden waar je sabels kunt verzamelen
 • eilanden met schapen die je kunt scheren voor de wol
 • eilanden met een suikerrietveld waar je rum kunt maken
 • eiland met de goudrivier waar je zakken met goud vult
 1. De speler die aan de beurt is, gooit met de dobbelsteen.
 2. Het aantal ogen dat je gooit, verwijst naar de getallen op de eilanden.
 3. Elke speler die op het eiland met het gegooide getal een kasteel heeft gebouwd, krijgt een handelskaart van dat eiland. Schepen leveren geen handelskaarten op

Zwarte piraat

Als je 6 gooit, krijgt niemand een handelskaart en mag je de Zwarte Piraat naar een ander eiland op het speelbord verzetten. Zolang de Zwarte Piraat op een eiland staat, ont vangen de spelers die daar een kasteel hebben gebouwd geen handelskaarten als het getal van dit eiland gegooid wordt.

Bouwen

Kastelen en schepen Als je aan de beurt bent, kun je kastelen of schepen bouwen of een Coco-kaart kopen. Op de bouwkaart kun je zien wat alles kost:

Een kasteel kost 4 handelskaarten:

 • 1 kaart met rum
 • 1 kaart met een sabel
 • 1 kaart met wol
 • 1 kaart met hout

Een schip kost 2 handelskaarten:

 • 1 kaart met wol
 • 1 kaart met hout

Een coco-kaart kost 3 handelskaarten:

 • 1 kaart met rum
 • 1 kaart met een sabel
 • 1 kaart met goud

Kasteel

Een kasteel mag je bouwen op de cirkels op het speelbord. Een schip mag je bouwen op de stippellijnen tussen de cirkels. Vanaf de startplaatsen van de kastelen mag je alleen bouwen in een rij van je eigen kleur: schip-kasteel-schip-kasteel-schip enzovoort. Je mag nooit 2 schepen achter elkaar bouwen. Hier moet eerst een kasteel tussen staan. Leg na het bouwen de kaarten waarmee je de kastelen en schepen hebt gekocht, terug onderaan de stapels naast het speelbord.

Coco-kaarten

Heb jij een Coco-kaart gekocht, lees dan de aanwijzing die op deze kaart staat. Je mag de Coco-kaarten meteen gebruiken, maar je kunt ze ook bewaren en bij een volgende beurt gebruiken. Laat jouw kaart niet aan de andere spelers zien. Nadat je de kaart gebruikt hebt, leg je deze terug onderaan de stapels naast het speelbord.

Coco-kaarten met de Zwarte Piraat

Er zijn verschillende Coco-kaarten. Heb je een Coco-kaart waarmee je de Zwarte Piraat mag verzetten? Dan mag je een nieuw kasteel van je eigen kleur, in de spookburcht zetten. Deze kaart moet je bewaren. Heeft een speler later in het spel evenveel of meer Coco-kaarten met de Zwarte Piraat dan jij, dan mag deze speler een kasteel in de spookburcht zetten. Jij moet jouw kasteel dan uit de spookburcht halen. Leg deze Coco-kaarten open op tafel, zodat iedereen kan zien hoeveel Coco-kaarten met een Zwarte Piraat jij hebt verzameld.

Ruilen

Als je graag wilt bouwen maar niet de juiste handelskaarten hebt, mag je ruilen. Er zijn 4 mogelijkheden om handelskaarten te ruilen:

 1. je ruilt met de andere spelers
 2. je ruilt op de marktplaats
 3. je ruilt met de voorraadstapel
 4. je ruilt door middel van een verkregen havenkaart

Je mag per beurt meerdere keren en op verschillende manieren ruilen. Het maakt niet uit in welke volgorde je ruilt.

Einde van het spel

Heb je alle 7 kastelen gebouwd (een kasteel in de spookburcht telt natuurlijk ook mee), dan heb jij Catan gewonnen en is het spel afgelopen.

5.Puzzelen

Puzzelen is niet alleen heel educatief, maar ook heel leuk voor kinderen. Zelfs voor peuters en kleuters is het leuk! Ze leren er van alles door. Ze oefenen bijvoorbeeld hun visueel geheugen, probleem-oplossend vermogen en taalontwikkeling.

Als je op zoek bent naar educatieve spelletjes voor kinderen, is puzzelen zeker een goede optie. Je kunt zelf de moeilijkheidsgraad van de puzzel uitkiezen, zodat het genoeg uitdaging biedt. Het leren herkennen en sorteren van vormen is een belangrijk deel van de ontwikkeling van kinderen.

puzzelen educatief spel

6.Loco mini en loco maxi

De loco leerspellen heeft een grote collectie educatieve puzzels voor kinderen. Het Loco leersysteem leert jongens en meisjes spelenderwijs allerlei basisvaardigheden als taal en rekenen. Deze puzzels zijn niet alleen educatief, maar ook heel leuk om te doen. Ze helpen kinderen bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden en ze leren erdoor te spelen.

Als je op zoek bent naar educatieve spelletjes voor kinderen, zijn de loco leerspellen zeker een goede optie. Deze educatieve spelletjes zijn niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk voor kinderen. Ook bieden de puzzels genoeg uitdaging.

loco mini en maxi educatief spel

7.Maan roos vis

Maan roos vis is een educatief spel dat kinderen helpt bij het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar en is heel leuk om te spelen. In dit spel moeten de kinderen woorden op spelenderwijs leggen.

maan roos vis spelend leren

8.Interactieve globe wereldbol

Lerend en spelend de wereld rond met de interactieve globe wereldbol! Waar ligt Monaco? Hoe heet de hoofdstad van Australië? In welke landen is de officiële taal Engels? De globe geeft het antwoord op deze vragen. De spelers tippen op de landen, zeeën en dieren op de globe en verwerven zodoende aardrijkskundige kennis, die zij in afwisselende spellen verdiepen kunnen.

De bal uit twee delen is eenvoudig en snel op te bouwen. De interactieve globe wereldbol zorgt ervoor dat de algemene kennis verbreedt wordt.

interactieve globe wereldbol algemene kennis

9.Ik leer

Met de ''ik leer'' serie van Jumbo oefenen kinderen spelenderwijs bepaalde vaardigheden. De spellen zijn ontwikkeld in samenwerking met professionals en sluiten aan bij de lesstof en belevingswereld van het kind. Voor iedere leeftijd een passend spel. Oefen vast thuis wat je straks op school leert zoals; tellen, leren lezen, vormen en kleuren, leren rekenen, schrijven, letters en woorden.

De educatieve spellen zijn geschikt voor peuters en kleuters om thuis te oefenen. Want wat is er leuker dan een spelletje spelen terwijl je alvast oefent? Het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen kan namelijk zeker ook gewoon thuis!

ik leer verschillende spelletjes

10.Squla

Squla zijn spellen waarop kinderen spelenderwijs leren. Er zijn verschillende leerzame spellen beschikbaar, zoals taal, spelling, rekenen en aardrijkskunde. Deze spellen zijn ontwikkeld door onderwijsspecialisten en game-experts en sluiten aan bij de belevingswereld van het kind. Squla helpt kinderen op een leuke manier leren en maakt leren leuk!

Als je op zoek bent naar leerzame spellen voor kinderen, is Squla zeker een goede optie. Deze leerzame spellen zijn niet alleen leuk, maar ook heel educatief. Het leren herkennen en sorteren van vormen is een belangrijk deel van de ontwikkeling van kinderen.

squla verschillende spelletjes

11.Memory 

Memory is hét spel waarmee je je geheugen kunt stimuleren. Memory is een spel wat heel simpel én leerzaam is. Het is een ideaal spel voor peuters en kleuters waarbij zij samen spelen.

Het is een leuke manier om jonge kinderen kennis te laten maken met spelletjes. Memory behoort zeker tot een van mijn favoriete educatieve spellen. Niet alleen het geheugen wordt geprikkeld, maar kinderen kunnen bijvoorbeeld ook leren tellen door hun uiteindelijk score op te tellen.

memory spel jonge kinderen

12.Paw Patrol - Chase

Breek om de beurt een ijsblokje op het bord, maar pas op... degene die Chase in het water laat vallen, verliest het spel. Draai bij iedere beurt het rad om te ontdekken welke kleur ijsblokjes jij van het bord moet verwijderen.

Paw Patrol - Chase zorgt ervoor dat je op een speelse manier de fijne motoriek oefent. Daarnaast wordt ook de oog handcoördinatie verbetert. Chase behoort zeker tot de lijst met educatieve spelletjes!

paw patrol chase - peuters en kleuters

Educatieve spellen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van educatieve spellen die je kinderen kunt laten spelen. Educatieve spellen zijn niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kinderen. Laat ze dus vooral veel spelen! Op zoek naar nog meer leuke kinderspellen? Lees dan deze blog voor de leukste kinderspellen.  

Heb jij nog leuke educatieve spellen voor kinderen? Laat het ons weten in de comments! We zijn erg benieuwd naar jouw suggesties :)

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen