De leukste kinderspellen

Ben je op zoek naar de leukste kinderspellen, die je bijvoorbeeld kan spelen op het feestje van jouw kind? Of zoek je een spel die je kan geven voor een verjaardag? Lees dan snel verder voor de leukste kinderspellen.   

De meeste kinderen vinden spelletjes super leuk. Maar soms heb je even wat informatie nodig om te kijken of het bij het kind past en bij zijn ontwikkelingsniveau.

De leukste kinderspellen

Kinderspellen zijn de perfecte manier om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren, terwijl ze ook de tijd van hun leven hebben.  Ze helpen de cognitieve vaardigheden van kinderen te verbeteren, zoals problemen oplossen en logisch denken. Daarnaast ontwikkelen ze ook hun motorische vaardigheden en sociale vaardigheden door samenspel met andere kinderen.

Ten slotte kunnen de spellen ook bijdragen aan de fysieke ontwikkeling door de spieren van de kinderen te versterken en coördinatie vaardigheden te bevorderen. Het is belangrijk om de meest uitdagende, leukste kinderspellen te kiezen. Daarom heb ik deze blog geschreven om je hier een handje bij te helpen.

de leukste kinderspellen

Door kinderen getest

Samen met een aantal kinderen heb ik spelletjes getest en hun mening hierover gevraagd. Wat is er nou betrouwbaarder dan een review van een kind zelf?

De spelletjes zijn opgedeeld tussen de wat jongere kinderen en oudere kinderen. Voor de oudere kinderen is het in ieder geval belangrijk dat ze kunnen lezen en tellen. Mijn mening is wel dat het per kind verschilt en dat je zelf zou moeten uitproberen of een kind het kan. Vaak kan je een spel ook makkelijker maken en ervoor zorgen dat hij het alsnog kan spelen.

Voor de jongere kinderen wordt er uitleg gegeven over de spellen Stef stuntpiloot, Halli Galli junior, UNO junior, 4 op een rij en Krokodil met kiespijn. Deze spellen zijn voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar. Voor de oudere kinderen geef ik uitleg over 30 seconds junior, Monopoly junior, Halli Galli, Wie is het en Skip Bo. 

Wil je iets weten over een specifiek spelletje? Navigeer dan naar één van de spelletjes links in de navigatiebalk. Onder de uitleg geven ook kinderen een mening over het spel.

Jongere kinderen

De spelletjes die hieronder zijn beschreven zijn voor de jongere kinderen. Bij elk spel wordt er aangegeven voor welke leeftijd het is en voor welke leeftijd ik het spel schat.

Stef stuntpiloot

Stef stuntpiloot is een makkelijk te leren spel voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Kinderen onder de 4 jaar kunnen zich er wel mee vermaken door ermee te spelen, maar het spel bevat wel kleine onderdelen. Pas dus op voor verstikkingsgevaar. Kinderen boven de 10 jaar kunnen het natuurlijk ook nog spelen!

Aantal spelers: 2 tot 4

Stef Stuntpiloot de leukste kinderspellen

Doel van het spel


Het doel van het spel is om je kippen te beschermen en als laatst over te houden.

Spelregels

Iedere speler gaat zitten bij een kippenhok. Als je met meer dan vier bent (bijvoorbeeld op een kinderfeestje), kan je ook beslissen om twee kinderen bij één kippenhok neer te zetten.

Stef Stuntpiloot vliegt telkens langs de kippenhokken. De bedoeling is dat als hij langs jouw kippenhok vliegt, je op de arm drukt zodat Stef weer omhoog vliegt en jou kip niet raakt.

Als alle kippen bij een kippenhok geraakt zijn, is het spel afgelopen.

Review

Ik raad iedereen aan om dit spel te kopen! Het is eigenlijk gewoon een soort speelgoed maar dan in spelvorm. De kinderen zelf vinden het echt een geweldig spel. Het is spannend, grappig en uitdagend. Onder volwassenen is dit ook een populair spel. Je moet er dan alleen nog wel shotglaasjes bij kopen  

Halli Galli Junior variant

De Junior variant van Halli Galli is bedoeld voor de allerkleinste onder ons en is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar. Bij dit spel zijn er twee soorten kaarten. Een vrolijke of een verdrietige clown.

Het spel werkt eigenlijk hetzelfde als bij normale Halli Galli. Je verdeeld de kaarten en houdt die gesloten vast. Om en om draai je een kaart om. Als je allebei een vrolijke clown draait, druk je zo snel mogelijk op de bel. En als er een verdrietige clown op tafel ligt juist niet!

Halli Galli junior versie

UNO Junior

UNO junior is een perfecte variant voor jonge kinderen. Omdat je in dit spel drie verschillende spelniveaus hebt kan je het vanaf drie jaar spelen. Het spel is voor 2 tot 4 spelers.

UNO Junior versie

Doel van het spel

Het doel van het spel is om als eerst je kaarten kwijt te raken.

Spelregels

Iedere speler krijgt vijf kaarten in zijn hand. De overige kaarten liggen dicht op tafel met één kaart open. De speler die aan de beurt is legt een kaart op met hetzelfde dierenplaatje/cijfer of dezelfde kleur als de kaart die er ligt. De allerkleinste kunnen kijken naar hetzelfde plaatje. Dit is het eerste niveau. In het tweede niveau doen de actiekaarten mee en in het derde niveau de strafkaarten.

Actiekaarten en strafkaarten

 • Keuzekaart: je mag kiezen met welke kaart er verder wordt gespeeld. Deze kaart mag je altijd opleggen.
 • +1 kaart: als je deze kaart oplegt pakt de volgende speler 1 kaart en is zijn beurt voorbij. Je kan deze kaart alleen spelen als hij dezelfde kleur of hetzelfde dier heeft als de kaart die er ligt.
 • +2 kaart: als je deze kaart oplegt pakt de volgende speler 2 kaarten pakken en is zijn beurt voorbij. Ook deze kaart kan je alleen spelen als hij dezelfde kleur of hetzelfde dier heeft als de kaart die er ligt.
 • Beurt-overslaan-kaart: als je deze kaart oplegt moet de speler die erna komt een beurt overslaan.

Als je nog één kaart in je handen hebt, roep je UNO. Wanneer je dit vergeet moet je twee kaarten pakken.

Review

UNO Junior is een tactisch spel waarbij de jongste kinderen nu ook mee kunnen doen. De kinderen worden in dit spel spelenderwijs gestimuleerd om zichzelf verder te ontwikkelen. Het is een spannend kaartspel waarbij je kan oefenen met kleuren, cijfers en dieren. Het kind kan hierdoor doorgroeien van niveau 1 naar niveau 3 en groeit met het spel mee.

Zelf vonden de kinderen het een fantastisch spel. De plaatjes van de dieren lijken het goed te doen bij de kinderen. Het spel is spannend en blijft leuk om te spelen.

4 op een rij

4 op een rij is leuk voor jong en oud. Je kan het spelen vanaf 4 jaar.

4 op 'n rij leukste kinderspel

Spelregels

Aan het begin van het spel kies je een kleur, geel of rood. Met deze kleur ga je proberen 4 op een rij te maken. Om de beurt gooi je een schijfje erin. 4 op een rij mag horizontaal, verticaal en diagonaal.

Review

4 op een rij blijft leuk om te spelen. Je kan er kinderen uren mee vermaken. Het is een echte klassieker die nooit verveelt en al generaties lang populair is. De wat oudere kinderen kunnen ook leren nadenken over hoe zij het best tactisch kunnen spelen.

Krokodil met kiespijn

Krokodil met kiespijn is een hilarisch spel voor jonge en oude kinderen. Op de doos staat vanaf 4 jaar, maar onder toezicht kan het spel al vanaf jonger gespeeld worden.

De bedoeling is dat je om de beurt een tand naar beneden drukt. Maar pas op dat je niet op zijn zere tand drukt! Dan bijt hij je. Het is een spannend spel wat steeds weer voor veel lol zorgt.

Krokodil met kiespijn

Oudere kinderen

De spelletjes die hieronder zijn beschreven zijn voor de wat oudere kinderen. Je moet in ieder geval 'snel' kunnen lezen en/of kunnen tellen. Vanaf welke leeftijd dit is, verschilt natuurlijk per kind. Bij elk spel geef ik aan voor welke leeftijd het is en voor welke leeftijd ik het spel schat.

30 seconds Junior

Er zijn super veel verschillende varianten van dit bordspel. Deze versie is natuurlijk speciaal voor kinderen gemaakt. De begrippen zijn makkelijker en sneller te herkennen voor kinderen.

Aantal spelers: 3 tot 24

30 seconds junior versie

Doel van het spel

Het doel van het bordspel is om binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen op het kaartje te raden. Hoe meer begrippen je raad, hoe sneller je stapjes op het bord voorruit gaat. Uiteindelijk is het doel om als eerst bij de finish aan te komen.

Voorbereiding

Zet alle onderdelen van het spel klaar op tafel. Het bord, de zandloper en de kaarten. Maak teams en kies per team een kleur en zet deze op 'start'.

Dobbelsteen

Bij deze variant is de dobbelsteen anders dan bij de gewone variant. Deze bevat de cijfers 0 en 1.

Spelregels

Het team dat begint gooit de dobbelsteen. Het getal wat je gooit, trek je af van het aantal goed geraden begrippen. Het team dat aan de beurt is kijkt welke kleur kaart hij moet pakken. Dit kan je zien op het bord. Staat je pion op een oranje vakje, dan gebruik je de oranje kant van de kaart. Staat je pion op een groen vakje, gebruik je de groene kant.

Er zijn twee kanten bij de kaarthouder. De ene kant is de 'uit' kant. Hier pak je een kaart uit als je aan de beurt bent. De andere kant is de 'in' kant. Als je klaar bent, doe je hier je kaartje weer in. Zo zorg je ervoor dat er geen dubbele kaartjes worden gepakt.

Als de speler die aan de beurt is een kaartje pakt wordt de zandloper omgedraaid. De andere speler/spelers uit dat team hebben dan 30 seconden om zoveel mogelijk begrippen te raden. Na 30 seconden tel je bij elkaar op hoeveel begrippen je hebt geraden. Dit doe je min het getal wat je hebt gegooid met de dobbelsteen. Zoveel stapjes mag je voorruit op het bord.

Leeftijd

Op de doos staat dat het spel vanaf 7 jaar is. Zelf zou ik zeggen dat het natuurlijk totaal afhangt van het kind. Voor het spel is het wel belangrijk dat het kind kan lezen. Maar je kan ook afspreken dat het kind wat nog niet kan lezen alleen de begrippen raad. Je leert namelijk alsnog veel woorden kennen!

Review

30 seconds is één van de leukste bordspellen die er is. De kinderen leren op spelenderwijs meer woorden kennen en ze leren samen te werken met hun teamgenoot.

Wel ben ik van mening dat de dobbelsteen niet zo'n heel belangrijk aspect in dit spel is. Wij spelen het bij de normale editie ook altijd zonder dobbelsteen.

De meeste kinderen vonden het een erg leuk spel. Wel was het voor de kinderen die nog wat meer moeite hadden om te lezen wat moeilijker. Daarom is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt in het maken van de teams. Of ervoor zorgt dat er gewisseld wordt.

Het winelement zorgt er natuurlijk voor dat ze fanatiek meedoen. Ze vonden het bord mooi en vonden het leuk dat je in een team speelt. Ook zij vonden de dobbelsteen stom omdat je eigenlijk een soort van 'gestraft' wordt.

Hele gezin

Je kan het spel in grote gezelschappen spelen. Als je het met het hele gezin speelt is het leuk om bijvoorbeeld een volwassene met een kind samen een team te laten vormen. Of de volwassene een kaartje van de volwassen variant te laten gebruiken. Ook is het leuk om bijvoorbeeld in de klas te doen of te spelen op een kinderfeestje.

Monopoly junior

Monopoly Junior is een echt Hollands spelletje. Je leert op de leukste manier geld verdienen en leert ook met elkaar spelen. Het is een strategisch bordspel waarbij je leert na te denken welke tactische mogelijkheden er zijn.

Aantal spelers: 2 tot 4

Monopoly junior

Voorbereiding

Leg het speelbord in het midden van de tafel. De kanskaarten leg je gedekt op het speelbord. Iedereen kiest een pion en zet deze bij 'start' neer. Leg de 12 verkocht bordjes die bij jou pion horen open voor je neer. Je krijgt ook geld om mee te beginnen. Hoeveel geld dit is hangt af van met hoeveel spelers je speelt:

 • Als je met 2 spelers speelt, krijgt je 20M
 • Als je met 3 spelers speelt, krijg je 18M
 • Als je met 4 spelers speelt, krijg je 16M

Het spel

Als je met de dobbelsteen gooit, zijn er twee opties mogelijk:

 1. Je komt op een onverkocht vakje. Je moet het vakje dan kopen. Betaal het bedrag aan de bank en leg een verkocht bordje op dit vakje.
 2. Je komt op een verkocht vakje. Je moet de eigenaar dan de huur betalen die op het vakje staat. Als je hem zelf al hebt gekocht hoef je niets te doen. De huur bedraagt 2 keer het bedrag dat op het vakje staat aangegeven als een speler beide vakjes van de zelfde kleur heeft.

Als je niet genoeg geld hebt om een vakje te kopen of te huren, ben je failliet en stopt het spel.

Bijzondere vakjes

 • START: elke keer als je langs start komt, krijg je 2M.
 • Slechts op bezoek: bij dit vakje hoef je niets te doen.
 • Kans: pak een kans kaart en voer de actie uit die hierop staat aangegeven.
 • Gevangenis: als je op dit vakje komt ga je naar de gevangenis. Om hieruit te komen betaal je aan het begin van de volgende beurt 1M. Of je gebruikt de kaart: verlaat de gevangenis zonder betalen.
 • Vrij parkeren: bij dit vakje hoef je niets te doen.

Einde van het spel

Het bordspel is afgelopen als iemand niet genoeg geld heeft om te kopen/huren, of als iemand de boete van de kanskaart niet kan betalen. Alle overige spelers tellen hun geld, degene die het meeste geld over heeft wint het spel.

Review

Monopoly junior is één van de leukste spellen die ik ken. Het is echt een educatief bordspel waar kinderen goed met geld leren omgaan. Daarnaast is het een spel waarbij je tactiek combineert met een beetje geluk.

De kinderen waarmee ik het gespeeld heb waren erg enthousiast. Ze noemden het zelfs het een van de leukste bordspellen die ze ooit gespeeld hebben.  

Halli Galli

Het kaartspel Halli Galli speelde ik zelf als kind en vond ik echt super leuk! Nog steeds is het eigenlijk één van de leukste spelletjes die ik ken. Voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar zou de normale versie goed zijn. Naar mijn mening is de Extreme versie namelijk wat lastiger voor kinderen onder de 10 jaar. Voor de normale versie is het belangrijk dat kinderen t/m vijf kunnen tellen.

Als je dit spel met kinderen met grote leeftijdsverschillen speelt wordt het wel lastiger. Omdat het ene kind dan wellicht veel sneller is dan het andere kind. Dit zou je zelf moeten uitproberen. Je kunt natuurlijk altijd afwisselen met hoeveel kaarten je begint.

Kijk hier voor de uitgebreide speluitleg en mijn review over de gewone variant van het geweldige spel Halli Galli en Halli Galli Extreme.

Wie is het?

Wie is het was vroeger één van mijn favorieten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit nog steeds in de kast heb liggen en wel eens met vriendinnen speel.

Aantal spelers: Het spel speel je met minimaal 2 spelers, maar 4 spelers in teams van 2 kan ook.

Wie is het?

Doel van het spel

Het doel van het spel is om te raden wie je tegenstander is. Er staat op de doos dat het spel voor 6 tot 8 jaar is. Maar naar mijn idee zou het met een beetje hulp vanaf 5 jaar in principe ook kunnen.

Spelregels

Je pakt allebei een kaartje. Met behulp van ja en nee vragen probeer je erachter te komen wie de ander is. Je kan bijvoorbeeld vragen: ''heb jij rood haar?'' Als het antwoord dan nee is, mag jij alle mensen met rood haar naar beneden doen. Deze doen dan niet meer mee in het spel.

Als er nog een paar over zijn kan je gaan raden. Maar let op: als je het fout raadt, verlies je een ronde! Je hebt het spel verloren als je vijf keer verliest. Wanneer je met meer dan twee bent kun je ook in toernooivorm spelen en door wisselen.

Review

Toen ik in quarantaine zat heb ik alle spelletjes weer opnieuw uitgeprobeerd. Wie is het was wel weer één van mijn favorieten en deed me weer terugdenken aan mijn kindertijd. Voor kinderen is het een leerzaam spel, ze denken na over welke vragen ze zouden kunnen stellen en leren personen te herkennen.

Ook is het uiteraard getest met kinderen. Ze vonden het vooral een grappig spel en hebben dan ook de grootste lol gehad. Dat is toch wel hetgeen wat je wil bereiken met een spelletje spelen.

Skip Bo Junior

Skip bo Junior is een kaartspel vanaf vijf jaar en ouder. Het is een super leerzaam spel en het verveelt nooit. Kijk hier voor de uitgebreide spelregels van Skip bo Junior en de normale Skip Bo.

Mens erger je niet

Mens erger je niet vind ik altijd erg geschikt voor kinderen. Het is een spel waarbij je op speelse wijze echt leert omgaan met verliezen en dit is heel goed voor de ontwikkeling van een kind. Daarnaast is het een makkelijk en oergezellig bordspel. Het is ongeveer vanaf 6 jaar. Onder begeleiding zou het wel vanaf iets jonger kunnen. Pas alleen wel op met kleine onderdeeltjes met de allerjongste kinderen. Lees hier de uitgebreide spelregels van het bordspel mens erger je niet.

Andere leuke kinderspellen

Andere leuke kinderspellen die je echt moet toevoegen aan je spelletjeskast zijn Regenwormen, SET en Ticket to ride. Deze spellen zijn ongeveer vanaf 7/8 jaar. Op zoek naar spelletjes voor de wat jongere kids? Lees dan eens deze blog over leuke en leerzame kinderspelletjes voor 4 jarige. 

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen