Mölkky: Het Finse werpspel dat de wereld verovert

Mölkky: Het Finse werpspel dat de wereld verovert

Mölkky is een eenvoudig maar leuk werpspel. Het finse spel Mölkky spel wordt gespeeld met 12 genummerde houten kegels en een werpstok. Sinds de introductie in 1996 heeft Mölkky de harten van mensen over de hele wereld veroverd, van Scandinavië tot Australië en van de Verenigde Staten tot Japan. 

Dit is waarschijnlijk te danken aan de eenvoudige spelregels, het sociale aspect en het feit dat het geschikt is voor mensen van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus.

molkky spelregels

Mölkky spel 

Het doel van het spel is om precies 50 punten te scoren door de kegels om te gooien. Spelers gooien om de beurt met de werpstok, waarbij ze proberen om zoveel mogelijk houten paaltjes om te gooien. Als een speler één paaltje omver werpt, scoort hij het aantal punten dat op die kegel staat. Als een speler meerdere paaltjes omver werpt, scoort hij het aantal omvergeworpen paaltjes als punten.

Mölkky spelregels

De spelregels van Mölkky zijn eenvoudig uit te leggen. Het enige wat je nodig hebt is een speelset. Hier zitten 12 genummerde paaltjes en één ongenummerd paaltje in. 

Benodigdheden Mölkky

 • Speelset
 • Iets om de puntentelling op bij te houden, zoals pen en papier (het kan ook op je telefoon)

Mölkky opstelling

Bekijk de opstelling in de onderstaande afbeelding. Officieel gooi je van een afstand van 4 meter. Dit kun je natuurlijk zelf bepalen, afhankelijk van het niveau van de spelers. Met kinderen kun je besluiten om vanaf dichterbij te gooien, en met gevorderde spelers verder weg.

Mölkky opstelling

Spelverloop Mölkky 

Iedere speler gooit één keer met de houten werpstok. De speler die als eerst exact 50 punten heeft gehaald, wint het spel. Nadat een speler heeft gegooid worden de houten blokken weer rechtop gezet op de plaats waar ze zijn geland.

De puntentelling gaat als volgt: 

 • Gooi je 1 paaltje om, telt het nummer op dit paaltje als het aantal gescoorde punten.
 • Als er tijdens het spel meerdere paaltjes omver worden geworpen, dan wordt de score van de speler bepaald door het aantal omgevallen paaltjes. De speler scoort dus het aantal paaltjes dat omver is geworpen, in plaats van het aantal punten dat op een enkele paaltje staat. Gooi je dus bijvoorbeeld 4 paaltjes om, krijg je 4 punten. 

Overige regels Mölkky

 • Het telt alleen als je een paaltje helemaal omver hebt gegooid. Ligt er een paaltje op een ander paaltje (of op de werpstok), dan telt deze niet. 
 • De werpstok gooi je altijd onderhands.
 • Wanneer je drie worpen op rij geen punt scoort, ben je uitgeschakeld.
 • Als een speler boven de 50 punten komt, gaat hij weer terug naar 25 punten. 

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: +2
 • Leeftijd: ongeveer 5 jaar
 • Speelduur: 20 - 30 minuten
 • Uitgever: Selecta Spellen

Molkky spel

Mini Mölkky

Mini Mölkky is een compactere variant van het oorspronkelijke Mölkky-spel en kan zowel binnen als buiten gespeeld worden. Het is speciaal ontworpen voor kleinere speelruimtes en is daardoor perfect voor mensen die onderweg willen spelen. 

Een groot voordeel van Mini Mölkky is dat het gemakkelijk te vervoeren is, dankzij de bijgeleverde opbergtas. Hierdoor kun je het spel eenvoudig meenemen naar feestjes, barbecues of picknicks in het park. Het is ook een ideaal spel voor kinderen, omdat de kegels en de werpstok kleiner en lichter zijn dan bij het originele spel.

Molkky mini

Nationale kampioenschappen

Het spel is tegenwoordig zo populair dat er nationale en zelfs internationale kampioenschappen worden georganiseerd. In Finland, het land waar het spel vandaan komt, wordt elk jaar het Wereldkampioenschap gehouden. Dat is als de Olympische Spelen, maar dan voor Mölkky. Mensen van over de hele wereld komen naar Riihimäki om te strijden voor de titel van Wereldkampioen. 

Ook in andere landen, zoals Frankrijk, Nederland en België, zijn er nationale kampioenschappen en Mölkky-toernooien. Hier kunnen Mölkky-spelers van alle niveaus en achtergronden samenkomen voor een gezellig en competitief evenement. Het grootste Mölkky toernooi is de Open de France, waar jaarlijks honderden teams aan meedoen. 

Het is een geweldige kans om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe tactieken te leren en om gewoon een leuke tijd te hebben met elkaar!

Misschien vind je dit ook interessant

Naast dit super leuke Finse spel, hebben we nog veel meer leuke spelletjes voor buiten online staan.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen