De leukste bordspellen

Op zoek naar een leuk bordspel? Of wil je een nieuw bordspel leren die je kan doen met vrienden of familie? Dan zit je hier goed!

Bordspellen vervelen nooit en zijn perfect om een avond te doen met familie of vrienden. Ze zijn wel vaak wat prijziger dan bijvoorbeeld kaartspellen. Maar dit is het altijd dubbel en dwars waard! Vaak zijn het erg uitgebreide spellen waar je jaren lang plezier van kan hebben.

De leukste spellen door ons getest

Bekijk hieronder mijn bordspellen top 5. Er zitten een aantal klassiekers bij die je misschien even vergeten was. Maar ook een paar nieuwe bordspellen die helemaal van deze tijd zijn. Ik geef uitleg over de leuke bordspelletjes 30 seconds, mens erger je niet, Ticket to ride Europe, het Keezenspel en Scrabble. Stuk voor stuk hele leuke familiespellen die je absoluut niet wil missen.

Wij zijn echte spelletjes fanaten en daarom heb ik alle spelletjes gespeeld met het team voor het schrijven van deze tekst. Maar toevallig kende ik al deze spelletjes al voordat ik begon met schrijven. Onder de uitleg vind je mijn korte review over dit spel.

30 seconds het bordspel

Het spel 30 seconds blijft razend populair en dit is één van mijn favoriete bordspellen die je met grote groepen kan doen. Je hebt er verschillende edities van. Hieronder zal ik de uitleg geven over het basisspel.

30 seconds leuk spel

Doel van het spel

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk de finish te halen. Dit doe je door zo veel mogelijk begrippen goed te raden die door je teamgenoot beschreven worden. Het spel duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

Aantal spelers: 3 tot 24

Voorbereiding

Samen met je teamgenoot kies je een munt uit waarmee je over het speelbord wil lopen gedurende het spel. Je legt deze munt op het vakje 'start'.

Spelregels 30 seconds

Je speelt het spel dus in teams. Het spel kan in teams van twee of meer gespeeld worden, hangt er vanaf wat je wil en met hoeveel spelers je bent. Per ronde pakt één iemand een kaartje aan de kant 'uit' en gaat de begrippen die hierop staan zo concreet mogelijk beschrijven. Er staan altijd vijf begrippen op een kaartje. Per goed geraden begrip ga je op het bord een stapje voorruit.

Welke kleur kaart je pakt, ligt aan waar je staat op het bord. In deze editie zijn er blauwe en gele kaartjes. Dit check je dus voordat je er een pakt. Daarna draait iemand de zandloper om en kan je beginnen met het omschrijven van de begrippen.

Na je beurt doe je je kaartje weer terug bij de kant van 'in'. Hierna is het volgende team aan de beurt.

Wat mag niet?

Als je het spel kent ben je vast wel eens in een discussie beland. Om je hier uit te helpen is er hieronder op een rijtje gezet wat er allemaal niet mag:

  • Wijzen
  • Vertalen
  • Naar een letter in het alfabet verwijzen
  • Een deel van de naam op de kaart noemen

Dobbelsteen

Voordat je begint met het raden van begrippen, gooit één iemand uit je team de dobbelsteen. De geraden begrippen moet je aan het eind aftrekken van hetgeen wat je hebt gegooid. Zoveel stapjes mag je dan voorruit op het bord. Heb je dus bijvoorbeeld 4 begrippen goed geraden en 1 gegooid, ga je 3 stapjes voorruit. Maar, heb je 1 begrip goed geraden en heb je 2 gegooid. Dan ga je dus 1 stapje achteruit.

Review 30 seconds

30 seconds is één van de beste bordspellen van deze tijd. Zelf vind ik het ook echt een spel om 'saaie' familieavonden een gezellige twist te geven.

Van dit spel krijg je energie!

Een nadeel van deze versie van het spel vind ik dat het best wel lastige kaartjes zijn. Als je weinig algemene kennis hebt is het een moeilijk spel. Daarom spreken wij vaak af dat we zonder de dobbelsteen doen. Hierdoor hoef je niet steeds één of twee plekken terug als je weinig goed geraden hebt.

Er staat dat het spel vanaf 12 jaar is. Persoonlijk vind ik dit nog wat te jong, omdat je dus wel echt veel algemene kennis moet hebben. Ik raad aan om dan de 'Everyday Life editie' te kopen. Deze is net wat makkelijker maar ook leuk voor mensen met veel kennis.

Als wij het basisspel van 30 seconds spelen, mixen we altijd de teams. Dus de mensen met meer kennis samen in een team bij de mensen met wat minder algemene kennis. Zo wordt het spel spannender en leuker.

Mens erger je niet

Mens erger je niet, wie kent het niet? Het is een echte klassieker. Je kan het met vrienden of familie doen, maar ook opa's en oma's vermaken zich prima met dit spel. En je hebt Mens erger je niet tegenwoordig zelfs ook in een drankspel. Leuk om met vrienden te doen in het weekend. Hier geef ik ook uitleg en een review over.

Klaar met het spelen van Mens erger je niet, maar je vind het wel een leuk spel? Probeer dan eens het Keezenspel! Dat is een mix tussen Mens erger je niet en pesten. Lees hier de Keezenspel spelregels.

Mens erger je niet leuk familiespel

Doel van het spel

Het doel van het spel is om als eerst alle vier de pionnen binnen te krijgen. Het spel bestaat uit een bord, verschillende kleuren pionnen en een dobbelsteen.

Aantal spelers: 2 tot 6

Voorbereiding

Kies welke kleur pion je wil zijn. Zet je pionnen in die kleur klaar in de vakken aan de rand van het bord. Bepaal wie er mag beginnen. Wij doen altijd dat de winnaar van het vorige potje mag beginnen. Maar je kan bijvoorbeeld ook doen dat de jongste begint. Het maakt bij dit spel niet zoveel uit, omdat je vaak de eerste paar keer geen 6 gooit. En deze heb je nodig om de eerste pion op het bord te krijgen.

Spelregels Mens erger je niet

Je mag dus pas een pion op het bord zetten als je 6 hebt gegooid. Als je eenmaal op het bord staat, mag je tijdens jouw beurt weer gooien en je pion verplaatsen. De bedoeling is om met al je pionnen een rondje te maken zodat je ze uiteindelijk alle 4 veilig in het thuishonk staat.

Als je 6 gooit is het verplicht om een nieuwe pion in het spel te brengen. Ook als je pion nog op het eerste vakje staat, is het verplicht om deze te zetten bij de volgende worp.

Wanneer je bijvoorbeeld 4 gooit en een tegenstander staat op het vakje waar jij terecht komt, mag je die pion slaan. Dit betekent dat deze pion weer terug moet en je tegenspeler opnieuw 6 moet gooien om de pion in het spel te krijgen. Het slaan van de pionnen van je tegenstander roept vaak veel ergenis op. Vandaar de naam van het spel!

Als je voor het eindhonk staat met een pion en je gooit meer dan dat er vakjes zijn, tel dan vanaf het einde terug. Zo kom je alsnog veilig aan in het thuishonk. Maar, staat er al een pion op het vakje waar jou pion op binnenkomt dan moet je een beurt wachten.

Bord

Als je met 4 spelers of minder bent, kan je de voorkant van het bord gebruiken. De achterkant van het bord is speciaal gemaakt als je het spel met vier, vijf of zes mensen speelt. Wij doen het vaak met z'n tweeën. Om wat variatie in te brengen nemen we vaak per persoon 8 pionnen in plaats van 4. Hierdoor krijgt het spel wat meer interactie.

Review Mens erger je niet

Sinds ik op mezelf woon heb ik dit spel eigenlijk altijd alleen nog maar met huisgenoten gespeeld. Het is een echt gezelschapsspel en zijn het nooit zat. Vaak zitten we zo erg in het spel dat we steeds fanatieker worden. Zeker als het aan het einde spannend wordt zijn we erg fanatiek en dit maakt het ook zo'n leuk spel.

Je moet bij dit spel wel tegen je verlies kunnen. Want het kan zomaar zijn dat je het hele potje denkt te winnen, maar op het laatste moment toch nog verliest.

Drink erger je niet

Tegenwoordig hebben ze ook verschillende drankspellen gemaakt van Mens erger je niet. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de normale editie, maar dan zijn de pionnen shotglaasjes. Elke keer als je geslagen wordt, drink je je shotglaasje leeg! Ik heb het spel zelf al uitgeprobeerd en was erg onder de indruk. Je kan de shotjes ook nog mixen als het te heftig wordt.

Andere edities

Inmiddels zijn er best veel varianten van het spel Mens erger je niet. Zo heb je dus de drankspel editie, reiseditie, sprookjesboom editie, de dobbelautomaat editie en Woezel & Pip editie. Voor ieder dus wat wils.

Ticket to ride Europe

Het spel Ticket to ride ken ik nog niet zo lang. We kregen zoveel enthousiaste reviews van mensen om ons heen over dit spel. Daarom hebben we besloten om het voor jou uit te testen. Een potje duurt ongeveer 45 minuten of soms wat langer.

Spel voor het hele gezin

Doel van het spel

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren. Dit doe je door het claimen van routes, het bouwen van spoorwegen of het plaatsen van de langste ononderbroken route.

Aantal spelers: 2 tot 5

Voorbereiding

Er zijn een aantal dingen om te onthouden als je begint met dit spel:

  • Boven het speelbord leg je 5 open treinkaarten. De overige treinkaarten leg je er dicht naast. Dit is de trekstapel.
  • Elke speler krijgt 4 bestemmingskaarten met 1 lange route, en 3 gewone routes. Hij/zij kiest minimaal 2 tickets die hij wil houden.
  • Elke speler krijgt een hand van 4 treinkaarten. Hier kunnen routes mee gebouwd worden.
  • Elke speler krijgt 45 treintjes, 3 stations en een scorepion. De scorepion begint op het vakje 0.

Het spel

Als je aan de beurt bent heb je 4 opties:

  • Optie 1: treinkaarten pakken
  • Optie 2: een route bezetten
  • Optie 3: extra bestemmingskaarten trekken
  • Optie 4: het bouwen van een station

Optie 1

Je mag bij deze optie 2 treinkaarten trekken. Deze mag je of van de gesloten stapel pakken, of van de 5 kaarten die open liggen. Je pakt eerst 1 treinkaart, dan leg je er een nieuwe kaart bij. Hierna doe je dit nog een keer.

De treinkaart met de verschillende kleuren is de locomotief. Als je besluit deze kaart te pakken van de open kaarten, is dit de enige actie die je mag doen en is je beurt voorbij. Je pakt dan dus 1 kaart in plaats van 2. De locomotief is een jokerkaart en mag je voor alle kleuren treinkaarten gebruiken.

Optie 2

Je kan ervoor kiezen om een route te bezetten. Dit kan door het inzetten van je treinkaarten. Je kijkt dus welke route je kan maken. Het aantal treinkaarten en de kleur moet overeenkomen met de route. Als de route grijs is mag je zelf een kleur kiezen. Ze moeten dan wel allemaal dezelfde kleur zijn. Als je een route wil maken lever je de kaarten in en zet je treintjes neer op die route.

Optie 3

Bij optie 3 pak je 3 nieuwe bestemmingskaarten van de stapel. Hiervan moet je er minimaal één houden.

Optie 4

Je hebt 3 treinstations. Deze kun je gebruiken om in een stad te bezetten. Vanuit die stad mag je een stuk route gebruiken van een andere speler. Voor het eerste station betaal je 1 treinkaart van dezelfde kleur, het tweede station 2 kaarten en het derde station 3.

Elk niet gebouwde station is 4 punten waard. Als je hem wel bouwt dan haal je een bestemmingskaart, maar krijg je wel 4 minpunten.

Het einde

Als een speler 2 of minder treintjes over heeft, gaan we naar de eindronde. Alle spelers krijgen dan nog 1 ronde om een actie te doen. Hierna gaan we verder naar de puntentelling.

Puntentelling

Bij Ticket to ride kan je op een aantal manieren punten krijgen:

  • Punten voor de routes. Bovenaan het speelbord staat hoeveel punten de routes waard zijn. Hoe meer treintjes een route heeft, hoe meer punten de route waard is.
  • De bestemmingskaarten. Op elke bestemmingskaart staat een waarde. Is het je gelukt om die steden met elkaar te verbinden? Dan krijg je die waarde als punten. Is het je niet gelukt? Dan tellen deze punten als strafpunten.
  • Voor elk station die je niet hebt gebouwd, krijg je 4 punten.
  • De speler met de langst onafgebroken route krijgt 10 bonuspunten.

Degene met de meeste punten wint het spel.

Uitbreidingen

Van het spel Ticket to ride zijn tientallen uitbreidingen uitgebracht. Eerlijk gezegd ben ik zelf nog niet zo ver dat ik er al heel veel getest heb. Maar ik heb er al wel een paar uitgeprobeerd. Tot nu toe vind ik Ticket to ride Europe toch het leukst. Ook Ticket to ride Nederland en Ticket to ride USA behoren tot mijn favorieten.

Review

Ticket to ride is een spel waarbij je echt tactisch na moet denken. Ik vind het een heel leuk spel en mijn team deelt deze mening met mij. Het is een leuk familiespel die voor de wat oudere kinderen ook zeker geschikt is. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt is het een simpel spel die veel plezier oplevert. Zeker als je fan bent van bordspellen raad ik aan om deze aan te schaffen. Ook vind ik het spel niet duur voor wat je er allemaal voor krijgt.

Het Keezenspel

Het Keezenspel is een soort combinatie van pesten en Mens erger je niet. Toevallig twee spellen die ik allebei leuk vind om te doen. Het Keezenspel is één van de leukste spelletjes die ik ken.

Keezenspel bordspel

Doel van het spel

Het doel van het spel is om als eerst al je pionnen in het thuishonk te krijgen. In tegenstelling tot Mens erger je niet is het verplicht om dit in volgorde te doen. Je begint dus met A en eindigt met D.

Aantal spelers: het spel is geschikt voor 2 t/m 6 spelers. Je kan het spel individueel spelen maar ook in teams met 2 spelers per team.  Bij 4 spelers zijn er twee teams en bij 6 spelers drie. Net als bij Mens erger je niet is de voorkant van het bord voor als je het spel tot 4 spelers. De achterkant van het bord is als je het spel speelt met meer dan 4 spelers.

Voorbereiding

Je kiest een kleur pionnen en zet ze op de plek waar ze moeten starten (de thuishaven). Speel je het spel in teams, dan moeten degene die bij elkaar in een team zitten tegenover elkaar gaan zitten. Als je in teams speelt is het verplicht om eerst je eigen pionnen in het thuishonk te krijgen voordat je de ander helpt.

Rondes

De eerste ronde geeft de dealer elke speler 5 kaarten. De rondes hierna zijn dit steeds 4 kaarten. Als alle kaarten op zijn worden deze weer opnieuw geschud en krijg je weer 5 kaarten.

Het spel

Om te verplaatsen met een pion van de thuishaven naar de startpositie, heb je of een Aas of een Heer nodig. Als je een Aas hebt mag je er ook voor kiezen om 1 stapje op het bord te zetten. Met de Heer mag je alleen maar een pion van de thuishaven naar de startpositie verplaatsen. Als je geen Aas of Heer hebt, leg je je kaarten in het midden en doe je deze ronde dus niet mee.

Een getallen kaart geldt voor het aantal stapjes die je op het bord zet. Net als bij Mens erger je niet kan je geslagen worden als een speler op jou vakje terecht komt met zijn/haar pion. Wel zijn er aantal speciale kaarten. Deze worden hieronder uitgelegd.

Je speelt tot wanneer je niet meer kan of tot je kaarten op zijn. Hierna begin je met een nieuwe ronde.

Startpositie

Staat je pion op de startpositie, dan mag de pion niet ingehaald of geslagen worden. Ook mag de pion dan niet omgeruild worden.

Speciale kaarten

  • Vrouw: 12 stappen voorruit
  • Boer: je mag één van jouw pionnen omwisselen met één van een andere speler. Dit geldt niet voor pionnen die op de startpositie of thuishonk staan.
  • Zeven: je mag deze zeven stappen verdelen over twee van je eigen pionnen.
  • Vier: bij de vier ga je achteruit

Je wint dus als je alle pionnen in het thuishonk hebt. Wanneer je in teamverband speelt win je als je als team al je pionnen binnen hebt. Je mag dus wel pas je teamgenoot helpen als je je eigen pionnen in het thuishonk hebt.

Review

Het Keezenspel vind ik echt een hele leuke variant van Mens erger je niet. Ik was aangenaam verrast toen ik dit spel voor het eerst deed. Het brengt veel meer actie met zich mee en is een stuk interactiever. Mens erger je niet kent iedereen en blijft nog steeds leuk, maar bij het Keezenspel kan je meer inspelen op tactiek en is het minder geluk hebben. Soms wel leuk voor de variatie.

Scrabble

Scrabble is één van de leukste familiespellen. Het is geen ingewikkeld spel met veel regeltjes. Leuk voor een spelletjesavond met het gezin. Het is niet echt geschikt voor jonge kinderen. Vanaf 8 jaar ongeveer kun je er wel al voor zorgen dat jullie samen woorden maken. Het is namelijk een super leerzaam spel!

Scrabble leukste gezelschapsspellen

Doel van het spel

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren. Dit doe je door het maken van woorden. Elke letter heeft een andere waarde. De waarde van een letter of een woord kan verhoogd worden. Dit staat aangegeven op het bord.

Aantal spelers: 2 tot 4

Voorbereiding

Je kan zelf een manier bedenken wie er mag beginnen met het spel. Bij de officiële manier pakt elke speler een letter uit het zakje. Degene die het dichts bij de letter A zit, mag beginnen.

Alle spelers pakken 7 letters uit de zak. Dit zijn de letters waar je mee begint. Deze letters plaats je op je rekje.

Het spel

Het eerste woord wordt gelegd op het middelste vakje met de ster. De woorden die daarop volgen moeten in dezelfde lijn worden neergelegd, horizontaal of verticaal.

Elke speler mag zijn beurt gebruiken om één letter, meerdere letters of alle letters om te wisselen uit de zak. Iemand kan er ook voor kiezen om een beurt over te slaan. Dus geen woord te spelen of letters om te wisselen.

Je kiest iemand uit om de score bij te houden. Deze speler schrijft na elke beurt de punten op. Als één speler al zijn letters heeft gebruikt en het zakje leeg is, is het spel afgelopen. Het spel is ook afgelopen als alle spelers twee opeenvolgende beurten overslaan. Degene met de meeste punten wint het spel.

Bonuslettervakjes

Het zal je veel punten opleveren als je gebruik maakt van onderstaande bonuslettervakjes:

  • Lichtblauwvakje: 2 keer letterwaarde
  • Donkerblauwvakje: 3 keer letterwaarde
  • Lichtroodvakje: 2 keer woordwaarde
  • Donkerroodvakje: 3 keer woordwaarde

Review

Scrabble blijft een leuk en leerzaam spel. Scrabble is nog steeds één van de leukste gezelschapsspellen waar de hele familie plezier van kan hebben. Een tip is wel om er een woordenboek bij te pakken om discussies te voorkomen

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen