Keezenspel spelregels & review

Het Keezenspel is een beetje een mix van Mens erger je niet én pesten! Wij zijn dol op beide spelletjes en moesten dit spel daarom zeker uitproberen. En wij zijn fan!! Het spel is wereldwijd bekend en sinds 2012 wordt er zelfs een NK Keezen georganiseerd. Lees verder voor de spelregels en de Keezenspel review. 

keezenspel spelregels

Keezenspel review

Wij zijn helemaal weg van het Keezenspel. Dit oer Hollandse spel is mega leuk om met familie of vrienden te spelen. Op een of andere manier raak je niet snel uitgekeken op het spel. Wij hebben echt wel veel gezellige avonden met elkaar beleefd sinds we dit spel hebben. Ik ben benieuwd wanneer we er op uitgekeken zijn :)

Het spel is van goede kwaliteit en niet super duur. Eigenlijk is het Keezenspel hét typisch gezelschapsspel die je in alle gelegenheden kunt spelen. Ook bij al onze vrienden horen we positieve verhalen over het bordspel.

 • Plezier: 8,5
 • Kwaliteit: 7,5
 • Uiterlijk: 7,5
 • Makkelijk uit te leggen: 8
 • Geluk: 7,5
 • Leuk voor kinderen: 8
 • Leuk voor volwassenen: 8

Lees verder voor de uitgebreide Keezenspel review of bestel het spel direct bij bol.com

Hoeveel plezier beleef je aan het Keezenspel?

Zoals ik hierboven ook al zei, wij zijn helemaal fan van het Keezenspel. Je beleeft er zeker veel plezier aan, maakt niet uit in welke gelegenheid. Het keezenspel kun je makkelijk een paar keer achter elkaar spelen. Onze ervaring is dat je ondertussen ook nog lekker kan kletsen. Ook andere reviews laten zien dat mensen het spel leuk vinden:

Wij hebben dit spel leren spelen in Nieuw Zealand bij onze kleinkinderen. Het was hun weer geleerd door vakantiegangers die in Holland waren geweest en het spel mee hebben genomen naar huis. Bij thuiskomst (tijdens de eerste jatlagnacht) meteen maar besteld. Het is al door heel wat familieleden gespeeld en we hebben er heel veel lol in.
Erg leuk voor jong en oud! M'n dochter speelt het graag met opa en oma. En we kunnen het ook met z'n zessen spelen! Een variant op mens erger je niet maar eigenlijk veeeel leuker!

spelregels keezenspel

Kwaliteit van het Keezenspel

Het Keezenspel is van prima kwaliteit. Wil je een nóg betere kwaliteit? Koop dan de houten editie. De houten versie is duurzaam, gaat nog minder snel kapot en ziet er ook mooi uit. Het enige nadeel is dat het minder handig is om op te bergen.

Uiterlijk van het Keezenspel

De doos van het Keezenspel is kleurrijk en het ziet er echt uit als een gezellig spel. Het bord zelf net zo, je krijgt gelijk zin om het spel te spelen.

keezenspel

Is het Keezenspel makkelijk uit te leggen?

Het Keezenspel is heel makkelijk uit te leggen. Je doet er ongeveer 1 potje over om alle regels door te hebben. Er zit een duidelijke handleiding bij waardoor je het spel snel snapt. Beter dan die ingewikkelde bordspellen zoals Scythe.

Is het Keezenspel een geluksspel?

Je hebt veel geluk nodig om het Keezenspel te winnen, een beetje hetzelfde als bij Mens erger je niet en pesten.

keezenspel regels

Is het Keezenspel leuk voor kinderen?

Het Keezenspel is super leuk voor kinderen, maar vooral de wat oudere kinderen. Als je kind Mens erger je niet leuk vindt, vind hij of zij het Keezenspel zeker weten nóg leuker! Heel leuk om om lekker met het gezin bijvoorbeeld op vakantie te spelen.

Is het Keezenspel leuk voor volwassenen?

Het Keezenspel is geweldig voor volwassenen. Echt een gezelschapsspel om te spelen met vrienden of familie. Het spel is leuk, spannend en lachwekkend. Leuk om je tijdens een vrijdag of zaterdag avond een hele avond mee te vermaken. Als jullie fan zijn van drankspellen kun je er zelfs een drankspel van maken. Voeg wat regeltjes toe aan de kaarten, en je bent de hele avond zoet met dit geweldige drankspel!

Spelregels Keezenspel

Het spel kan individueel of in teams van twee personen worden gespeeld. Speel je het spel in teams, dan gaan de teamgenoten schuin tegenover elkaar zitten. Het spel eindigt dan zodra alle spelers van een team al hun pionnen in hun thuishonk hebben. Zodra één speler al zijn pionnen binnen heeft, mag hij zijn teamgenoten helpen met zijn kaarten.

keezenspel review

Keezenspel oorsprong

Het keezenspel is een oud kaartspel dat afkomstig is uit Europa. Het wordt al eeuwen gespeeld en de precieze oorsprong is onduidelijk. Er zijn verwijzingen naar het spel in teksten uit de 15e en 16e eeuw, waaruit blijkt dat het spel al in die tijd populair was. In de loop der tijd is het spel in verschillende landen en culturen aangepast en zijn er vele varianten ontstaan.

Keezenspel spelregels

Aan het begin is het even opletten, maar als je het door hebt (ongeveer na 1 potje)  zijn de Keezenspel spelregels super makkelijk om te begrijpen.  

Het doel van Keezen

Net zoals Mens erger je niet, is het doel van het Keezenspel om de vier pionnen in het thuishonk te krijgen.

Voorbereiding

1 speler wordt de startspeler. Deze speler is een aantal rondes de deler (tot de kaarten op zijn). De deler deelt in de eerste ronde 5 kaarten aan iedere speler. In de volgende rondes deelt de deler steeds 4 kaarten per speler. Als de kaarten zijn opgedeeld, wordt de volgende speler de deler. De speler links van de deler mag beginnen.

Hoeveel kaarten zijn er nodig?

De kaartverdeling is afhankelijk van het aantal spelers:

 • 2 spelers: 26 kaarten (half spel) Je kiest hierbij 1 rood kaartsymbool en 1 zwart kaartsymbool
 • 3 spelers: 39 kaarten
 • 4 spelers: 52 kaarten (heel spel)
 • 5 spelers: 65 kaarten
 • 6 spelers: 78 kaarten (allemaal)

Betekenis van de kaarten

Elke kaart heeft een andere betekenis. Zie hieronder de betekenis per kaart:

Tegeltje regels Keezenspel

Spelregels Keezenspel

Wanneer je aan de beurt bent mag je een van je kaarten neerleggen in het vak in het midden van het spelbord. Aan het begin heb je een opzet kaart nodig (aas of heer). Met deze kaarten mag je een pion op het spelbord zetten.

Wat als je niet kan?

Je bent verplicht om een kaart te spelen als je kan. Ook als dit betekent dat je je eigen pion slaat. Als je geen kaart kan spelen, leg je alle kaarten in het midden van de tafel en wacht je tot de volgende ronde.

Overige Keezenspel spelregels

 • Als een pion op zijn beginpositie staat mag hij niet ingehaald of geslagen worden. Als de pion op de beginpositie staat mag hij alleen niet geruild worden met een andere pion via een boer.
 • Pionnen in het thuishonk mogen niet ingehaald worden. De eerste pion die je naar binnen haalt, moet je dus helemaal naar voren spelen om al je pionnen naar binnen te krijgen.
 • De kaart die je opgooit hoeft niet overeen te komen met de bovenste kaart, zoals bij pesten.
 • Je mag niet (zoals bij Mens erger je niet) terug tellen als je het niet red om op de juiste plaats in het honk te komen. Dit moet met het exact aantal stappen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 6
 • Leeftijd: vanaf 6 jaar
 • Speelduur: 45 minuten

Keezenspel Reiseditie

Het Keezenspel Reiseditie is ideaal om mee te nemen op reis. De Keezenspel spelregels zijn precies hetzelfde als de normale editie, maar dan is het spel een stuk compacter. Je kan het spel ook wel een stuk makkelijker meenemen naar bijvoorbeeld een avondje met vrienden.

keezenspel reiseditie

Misschien vind je dit ook interessant

Naast het Keezenspel review,  hebben wij nog meer leuke spellen review online staan!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen