Spelletjes voor 5 personen (Top 15)

Het vinden van een geschikt spelletje voor 5 personen kan soms best een uitdaging zijn. Dit komt omdat het spel vaak goed uitgebalanceerd moet zijn als je het met z'n vijven wil spelen. Gelukkig zijn er veel spelletjes die perfect zijn voor een groep met vijf spelers, of je nu op zoek bent naar een bordspel, gezelschapsspel, dobbelspel of kaartspel. In deze blog heb ik 15 leuke spelletjes voor 5 personen op een rijtje gezet.

Leuke spelletjes voor 5 personen

Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje van 15 leuke spelletjes voor 5 personen.

 1. Keer op keer
 2. Jungle speed
 3. Regenwormen
 4. Cosmic Encounter
 5. Perudo
 6. LAMA
 7. Terraforming Mars
 8. Pim pam pet
 9. Stranger Things - attack of the mind flayer
 10. Qwixx
 11. Riverside
 12. Qwinto
 13. Boonanza (dobbelspel)
 14. Push
 15. Sequence

spelletjes voor 5 personen

1. Keer op Keer

Keer op keer is een roll & write spelletje dat je goed kan spelen met vijf personen. In dit spel kruis je vakjes op je speelveld aan om zo snel mogelijk kolommen en gebieden van dezelfde kleur te vullen. Iedere beurt kies je een kleur en cijfer dat je dobbelt. Door deze te combineren, mag je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur aankruisen. Wanneer je een kolom vol hebt kan dit punten opleveren.

Het is belangrijk om de juiste keuze te maken en de gewenste combinatie van de andere spelers weg te nemen. Je kunt je keuzemogelijkheden vergroten door je speelveld op een slimme manier uit te breiden. Naast punten voor complete kolommen krijg je een bonus als je alle vakjes van één kleur hebt aangekruist. Het spel eindigt wanneer een speler twee kleuren volledig heeft aangekruist. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: 999 games

keer op keer erg leuk

2. Jungle Speed

Het doel van Jungle Speed is om als eerste de totem te grijpen en zo snel mogelijk al je kaarten weg te spelen. Hierbij is het belangrijk om geconcentreerd te blijven en de kaarten die door je tegenstanders worden getrokken goed in de gaten te houden. Concentratie en reactiesnelheid zijn erg belangrijk in dit spel. Het spel is snel te leren, maar blijft uitdagend.

In Jungle Speed krijgt iedere speler een stapel kaarten met gekleurde symbolen of speciale acties. In iedere beurt draait een speler een kaart om, zodat het symbool zichtbaar is. Wanneer een andere speler dezelfde kaart heeft, moeten beiden zo snel mogelijk de totem grijpen. De speler die als eerste de totem grijpt, mag zijn kaart afstaan aan de andere speler.

Het spel wordt nog spannender wanneer een van de speciale kaarten wordt getrokken. Deze kaarten hebben namelijk een bijzondere functie, waardoor het hele spel op z'n kop wordt gezet. In plaats van op zoek te gaan naar hetzelfde symbool, moeten de spelers nu op zoek naar dezelfde kleur! Dit zorgt voor extra uitdaging en levendigheid tijdens het spel.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 10
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Jungle speed

3. Regenwormen

Bij dit leuke spelletje is het doel om zoveel mogelijk punten te scoren. Regenwormen heeft eenvoudige spelregels waardoor je het met 5 spelers kunt spelen. Bij aanvang van je beurt gooi je 8 dobbelstenen en kies je een symbool, waarvan je alle dobbelstenen met dat symbool opzij legt. Bij de tweede worp gebruik je dan alleen nog de overgebleven dobbelstenen en dit gaat zo door totdat je besluit te stoppen.

Het is belangrijk om op tijd te stoppen, omdat je anders een steen met wormen moet inleveren wanneer je alleen maar symbolen gooit die je al een keer hebt gegooid. Het is dus een gok wanneer je de dobbelsteen (stenen) nog een keer gooit.

Om een steen met wormen te verdienen, moet je minstens één worm gooien en in totaal hoger dan 20 punten behalen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 7
 • Duur: 20 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Uitgever: 999 games

Regenwormen

4. Cosmic Encounter

Cosmic Encounter is een strategisch bordspel waarbij vijf spelers de rol van verschillende buitenaardse beschavingen aannemen om te strijden voor de controle over het universum. Elk van de vijf spelers heeft een uniek buitenaards ras met speciale krachten en vaardigheden. Om te winnen, moeten spelers slimme keuzes maken en allianties vormen door middel van onderhandelingen en bluf om planeten te veroveren en hun ras te versterken.

Het spel bevat een verscheidenheid aan kaarten met speciale krachten en gebeurtenissen die het spelverloop kunnen veranderen. Je hebt flink wat tactiek nodig om dit spel te winnen. Cosmic Encounter is ideaal voor vijf spelers vanwege de dynamische interactie tussen spelers en de diversiteit aan strategieën die kunnen worden gebruikt om te winnen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 5
 • Duur: 90 minuten
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar

Cosmic Encounter beste bordspellen

5. Perudo

Perudo is een kansspel waarbij zowel vaardigheid als geluk van belang zijn. Het doel van het spel is simpel: je moet als enige speler nog dobbelstenen overhouden terwijl alle andere spelers geen dobbelstenen meer hebben. Iedere speler kan dobbelstenen bemachtigen door te bieden op een hoog aantal ogen. Maar pas op, andere spelers kunnen jouw aantal ogen betwisten en bluffen om jou uit te schakelen. Het spel vereist daarom ook strategisch denken en blufkunsten.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Duur: 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Uitgever: Asmodee

Perudo

6. LAMA

Het doel van het kaartspel L.A.M.A. is om zo min mogelijk minpunten te krijgen. LAMA is een super leuk spel voor 5 personen met eenvoudige regels. In elke beurt moeten spelers proberen hun kaarten af te leggen om te voorkomen dat ze minpunten krijgen. Als ze niet kunnen afleggen, kunnen ze kiezen om te passen of een kaart te trekken. Spelers krijgen minpunten in de vorm van fiches, die ze kunnen teruggeven als ze al hun kaarten kwijtraken. De speler met de minste minpunten aan het einde van het spel wint. Het spel is gebaseerd op het motto "Leg Alle Minpunten Af", vandaar de naam L.A.M.A.

Het kaartspel LAMA is geschikt voor 5 spelers omdat het spelmechanisme eenvoudig genoeg is om snel te leren en het spel vlot te spelen. Ook is er voldoende interactie tussen de spelers om het interessant te houden. Super leuk om met vrienden of familie te spelen!

Extra spel informatie

 • Leeftijd: vanaf 5 jaar en ouder
 • Aantal spelers: 2 tot 6 spelers
 • Speeltijd: 30 minuten
 • Uitgever: 999 games

LAMA leuk kaartspel

7. Terraforming Mars

Terraforming Mars is een bordspel dat geschikt is voor 5 spelers en waarbij spelers samenwerken om Mars leefbaar te maken voor de mensheid. Elke speler vertegenwoordigt een bedrijf en gebruikt hun middelen om projecten te financieren die helpen bij het transformeren van de planeet. Het doel is om punten te verdienen door projecten te bouwen, zoals steden, oceanen en atmosferische omstandigheden, en vaardigheden te gebruiken.

Het spel heeft verschillende fases waarin spelers acties uitvoeren en punten verdienen. Het eindigt wanneer de planeet ontwikkeld genoeg is om menselijk leven mogelijk te maken. De speler met de meeste punten wint. Je strategisch resource management is belangrijk om het doel te bereiken. Ook heb je tactiek nodig om het spel te kunnen winnen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 5
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: minimaal 60 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Terraforming mars

8. Pim pam pet

Bij het spel Pim pam pet moeten spelers zo snel mogelijk antwoorden geven op vragen uit verschillende categorieën. Andere spelers controleren of het antwoord juist is en als dat het geval is, krijgt de speler een punt. Het spel is leuk voor 5 spelers omdat het competitief is en er snel moet worden gereageerd, waardoor er veel interactie en spanning ontstaat. Bovendien is het spel geschikt om de woordenschat en kennis van verschillende categorieën te vergroten en verbetert het de snelheid en het reactievermogen van spelers. Leuk om met vrienden of met het gezin te spelen!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 10
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: Jumbo

Pim pam pet

9. Stranger Things - attack of the mind flayer

Bij Stranger Things spelen twee teams tegen elkaar: het team van de Gezonde personages tegen het team van de Bezeten personages. Doordat je het spel in team speelt kun je het met grote gezelschappen spelen.

Het doel van de Gezonde personages is om te overleven en de aanvallen van de Mind Flayer te weerstaan. Het doel van de Bezeten personages is om ervoor te zorgen dat alle Gezonde spelers Bezeten zijn of uitgeschakeld aan het einde van het spel. In het spel trek je kaarten en geef je deze aan een andere speler. Hiermee kun je de speler helpen, uitschakelen of zelfs van team laten wisselen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 4 - 10
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: Asmodee

stranger things

10. Qwixx

Qwixx is een dobbelspel waarbij spelers punten proberen te scoren door getallen op hun scoreblad af te kruisen. Op het moment dat de actieve speler aan de beurt is gooit hij/zij de vier gekleurde dobbelstenen en twee witte dobbelstenen. Spelers kunnen elk van de dobbelstenen gebruiken om getallen af te kruisen en verdienen meer punten naarmate ze meer getallen afkruisen. De passieve spelers mogen ook een dobbelsteen gebruiken om op hun veld af te kruisen, op het moment dat ze niet aan de beurt zijn.

Als je een getal niet kunt afkruisen, krijg je een strafpunt. Het spel eindigt wanneer een speler twee strafpunten heeft of wanneer een speler alle getallen op hun scoreblad heeft afgekruist. De speler met de meeste punten wint.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: White goblin games

Qwixx

11. Riverside

Riverside is een Roll & Write spel wat super leuk is om te spelen met 5 spelers. In dit spel ga je de uitdaging aan om de beste gids te zijn op een riviercruise in een winterlandschap. Je werkt voor een kleine rederij die toeristen rondvaarten en originele excursies aanbiedt, zoals ijsberensafari's, tochten met rendieren en ijsvissen. Je doel is om toeristen te overtuigen om aan boord te gaan van jouw boten voor een spectaculaire en onvergetelijke ervaring. Met wat geluk kunnen de toeristen zelfs het noorderlicht zien.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: Asmund & Eilif Svensson

Riverside

12. Qwinto

Qwinto is eigenlijk het zusje van Qwixx. Net zoals bij Qwixx gooi je de dobbelstenen en bepaal je op basis hiervan wat je opschrijft. Het spel heeft dan ook een hoge geluksfactor. Het is een super leuk roll & write dobbelspel waarbij spelers drie oplopende cijferreeksen invullen op hun notitieblokje. Het notitieblokje bevat drie rijen in verschillende kleuren: oranje, geel en paars. Spelers proberen slim te zijn door het resultaat van de worp in één van de drie gekleurde rijen te schrijven om zo de meeste bonuspunten te scoren. De speler die de meeste bonuspunten verzamelt, wint het spel.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 15 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Qwinto

13. Boonanza (het dobbelspel)

Het dobbelspel Boonanza is super leuk voor 5 spelers. Tijdens het spel maak je gebruik van dobbelstenen en oogstkaarten. Elke oogstkaart heeft vijf bonencombinaties die moeten worden voltooid met behulp van de dobbelstenen. Zodra een combinatie is voltooid, stijgt de waarde van de oogstkaart.

Bij drie combinaties ontvang je één dukaat en bij alle combinaties ontvang je drie dukaten. Na elke dobbelsteenworp leg je één of meer dobbelstenen apart, maar andere spelers kunnen hier ook gebruik van maken om hun eigen combinaties te vormen. Het spel eindigt wanneer een speler 10 dukaten heeft verzameld. De speler met de meeste dukaten wint. Het spel vereist voortdurende alertheid omdat je ook in de beurt van andere spelers combinaties kunt voltooien.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 30 minuten
 • Uitgever: 999 games

boonanza

14. Push

Push is een eenvoudig spelletje waarbij je de meest waardevolle kaarten verzamelt om het spel te winnen. Aan het begin van het spel worden alle kaarten als een stapel in het midden van de tafel gelegd. Bij jouw beurt trek je een willekeurig aantal kaarten en leg je ze in maximaal 3 rijen in het midden van de tafel. Het is aan de spelers om te beslissen of ze meer punten willen verzamelen door meer kaarten te trekken of op tijd willen stoppen en de beste rij kaarten willen pakken.

De waarde van de kaarten bepaalt het aantal punten aan het einde van het spel. Maar als een kaart met een kleur en/of een nummer dat al in de rijen staat wordt getrokken, eindigt de beurt en pakken de andere spelers de resterende rijen met kaarten. Er is dus een risico dat je te veel kaarten trekt en uiteindelijk geen punten scoort.

Extra spel informatie

 • Aantal spelers: 2 tot 6
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: Ravensburger

Push

15. Sequence

Het doel van Sequence is om een horizontale, verticale of diagonale reeks van vijf kaarten van dezelfde soort te creëren op het speelbord. Spelers kunnen elke beurt een kaart spelen om hun reeks te voltooien, of een kaart kopen om hun opties te vergroten. Er zijn ook "actiekaarten" die spelers kunnen gebruiken om het spel te veranderen door andere spelers te verstoren of zichzelf te verdedigen. Het spel is gemakkelijk te leren, maar vereist tactiek en slim denken om te kunnen winnen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 12
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 20 minuten
 • Uitgever: Goliath

sequence

Spel voor 5 personen

Als je met een groep van 5 personen bent, is het altijd leuk om een spelletje te gaan spelen. Of het nou gaat om een bordspel, gezelschapsspel, kaartspel, praatspel of dobbelspel, wanneer je met 5 bent is het spelen van een spelletje gewoon super gezellig. Je kan elkaar beter leren kennen, kan je gedachten even van alles afzetten en je kan er ook nog eens heel veel van leren!

Bordspel 5 personen

Een bordspel is super leuk om met z'n vijven te spelen. Echter moet het spel wel goed uitgebalanceerd zijn om met dit aantal te doen. Vaak is het zo dat als een bordspel geen goede balans heeft, het spel veel te lang duurt of de interactie en concurrentie niet helemaal goed zijn.

Welk bordspel past bij mij?

Er zijn super veel verschillende bordspellen die je aan kunt schaffen. Maar het is wel belangrijk om te weten welk bordspel je leuk vind en wat er bij jou past. Ten eerste kun je kijken naar het aantal spelers met wie je een bordspel gaat spelen. Sommige bordspellen zijn gemaakt voor bijvoorbeeld 2 - 6 spelers, maar is helemaal niet leuk om met z'n tweeën te spelen.

Ten tweede is de speelduur belangrijk. Wil je gewoon even tussendoor een spelletje spelen? Of wil je er juist een hele avond druk mee zijn? Neem dit mee in je overweging welk bordspel je koopt.

Ook kun je kijken naar de moeilijkheidsgraad van het bordspel. Sommige bordspellen zijn echt voor ervaren spelers en is moeilijk om te begrijpen, andere bordspellen zijn weer makkelijker uit te leggen en kun je ook als beginner spelen.

Tot slot kun je kijken naar het thema. Elk bordspel heeft een eigen thema waar het bordspel mee te maken heeft. Hou je bijvoorbeeld van spellen die zich afspelen in een specifieke tijd of omgeving? Of hou je weer meer van bepaalde thema's zoals Disney of Harry Potter?

Al deze punten kunnen meewegen in het maken van een beslissing. Er zijn zoveel leuke bordspellen beschikbaar, het is zeker de moeite waard om te experimenteren met verschillende bordspellen!

Misschien vind je dit ook interessant

Ben je met meer of minder dan 5 spelers? Of heb je wat meer inspiratie nodig, omdat jouw nieuwe spel hier nog niet tussen staat? Neem dan een kijkje in onderstaande blogs, hier vind je de leukste bordspellen en gezelschapsspellen voor ieder aantal personen. Van spelletjes die je in je eentje kunt spelen, tot bordspellen voor 6 spelers.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen