Qwixx varianten: een overzicht van alle edities

Qwixx varianten: een overzicht van alle edities

Kan je net als ik niet genoeg krijgen van Qwixx? Of wil je meer weten over de vele leuke Qwixx varianten die ze tegenwoordig hebben? Lees dan snel verder!

Hieronder heb ik voor jou alle Qwixx varianten op een rij gezet, en het zijn er nogal wat! Elke variant is weer uniek en door de variatie blijft het spel altijd leuk om te spelen. Alle Qwixx uitbreidingen zijn ook nog eens makkelijk mee te nemen en goedkoop om aan te schaffen.

Qwixx uitbreidingen

Geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje met alle Qwixx varianten.

 1. Qwixx Dobbelspel
 2. Qwixx Mixx
 3. Qwixx Connected
 4. Qwixx Deluxe
 5. Qwixx Bonus
 6. Qwixx Big Points
 7. Qwixx Karakters
 8. Qwixx Het Duel
 9. Qwixx On Board
 10. Qwixx Longo
 11. Qwixx kaartspel

qwixx varianten

Qwixx - dobbelspel

Ik begin bij het basisspel. Als je deze nog niet kent, is het handig om dit eerst te lezen en aan te schaffen voordat je aan de uitbreidingen en andere varianten begint. Als je scoreblocks op zijn, kan je deze bijkopen. In een verpakking bevinden zich 160 nieuwe scoreblaadjes. Super handig!

Qwixx uitbreiding spelregels

Doel van het dobbelspel

Het doel van het dobbelspel is om de meeste kruisjes te zetten en hiermee de meeste punten te behalen.

Spelregels

De spelregels van Qwixx zijn niet ingewikkeld, maar het kan wel zo zijn dat je even moet inkomen. Zelf moest ik het wel een paar keer spelen voordat ik het echt tactisch kon spelen.

Dobbelstenen

Het spel bestaat uit twee verschillende soorten dobbelstenen. Twee witte en vier gekleurde. Op het scoreblad staan de vier verschillende kleuren onder elkaar op papier. De rode en de gele rij tellen van 2 t/m 12. De groene en blauwe rij tellen van 12 t/m 2.

Hoe werkt een worp?

Na een worp met de zes dobbelstenen kijk je eerst naar de twee witte gegooide stenen. Deze tel je bij elkaar op. Iedere speler mag gebruik maken van de twee witte dobbelstenen.

Daarna heeft de speler de mogelijkheid om één witte dobbelsteen met één gekleurde te combineren. Deze mag hij/zij aankruisen bij de juiste kleur op het scoreblad. Maar let op: als de speler die aan de beurt is al gebruik heeft gemaakt van de witte dobbelstenen, is hij niet verplicht ook nog een witte met een gekleurde te combineren. Hierna is een andere speler aan de beurt.

Je werkt altijd van links naar rechts en mag vakjes overslaan, maar deze mogen op een later moment niet alsnog aangekruist worden. Als je minimaal vijf kruisjes van één kleur hebt aangekruist, mag je een rij sluiten. Deze kleur dobbelsteen wordt op dat moment uit het spel gehaald. Als je een rij sluit, zet je op het slotje rechts een extra kruisje. Hier krijg je dan extra punten voor. Wanneer je een beurt niet kan of je worp niet goed genoeg is, zet je een kruisje bij 'mislukte worp'. Per mislukte worp krijg je -5 punten.

Wanneer is het spel afgelopen?

 • Wanneer er 2 rijen gesloten zijn
 • Als iemand een vierde mislukte worp heeft gegooid

Puntentelling

De puntentelling staat onderaan het scoreblad en werkt als volgt: per kleur tel je hoeveel vakjes je hebt aangekruist. Dan kijk je hoeveel punten er horen bij deze aantal kruisjes. Heb je bijvoorbeeld vijf kruisjes bij rood, zet je daar 15 punten neer. Heb je 7 kruisjes bij groen, zet je er 28 punten neer. Uiteindelijk is het een simpele rekensom. Je telt alle punten bij elkaar op - het aantal minpunten die je hebt behaald. Dit is je uiteindelijke score.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Speelduur: 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar

Qwixx Mixx

De normale editie is al leuk, maar Qwixx Mixx bestaat nu uit twee nieuwe varianten scoreblocks! Super om bijvoorbeeld te geven als cadeautje als je weet dat iemand alleen de originele versie heeft.

qwixx varianten spelregels

Varianten

 1. Bij variant A staan de kleuren door elkaar heen, maar de getallen staan in op- en aflopende volgorde.
 2. Bij variant B staan de getallen staan de verschillende kleuren op één rij, maar staan de getallen door elkaar heen.

Met deze uitbreiding van de scoreblocks heb je afwisseling en blijft het spel nóg langer leuk om te spelen. Persoonlijk vind ik variant B het leukst. Maar het is wel fijn dat er twee soorten in één verpakking zitten.

Qwixx Connected

Qwixx Connected is een uitbreiding met 2 nieuwe spelvarianten. Je hebt hierbij het originele spel nodig.

qwixx connected

Qwixx connected Varianten

 1. Variant A (treden): bij deze variant van Qwixx connected blijven alle basisregels hetzelfde. Je krijgt punten voor de rode, gele, groene en blauwe rij. Naast dit kan je nu ook punten scoren met de zwart omrande vakjes (treden). Je telt dus bij de puntentelling alle treden die je hebt aangekruist. Voor deze vakjes geldt dezelfde puntentabel als voor de gekleurde rijen.
 2. Variant B (kettingen): ook bij deze variant van Qwixx connected blijven alle basisregels hetzelfde. Iedere speler krijgt een verschillend scoreblad. Op het scoreblad zie je vakjes die in verschillende rijen met elkaar verbonden zijn. De regel is: als een speler een omcirkeld vakje aankruist, moet hij het vakje wat hieraan verbonden is ook aankruisen. Dit geldt ook als een rij al gesloten is.

Qwixx Deluxe

De Deluxe versie lijkt eigenlijk heel erg op het basisspel, maar deze versie heeft wat extraatjes en is zoals de naam het al zegt 'luxer'. Perfect voor de echte Qwixx fans.

qwixx deluxe

De doos van Qwixx Deluxe is bijna twee keer zo groot. Qwixx Deluxe bevat scorekaarten die je na gebruik weer schoon kan vegen. Bij het basisspel kan je het scoreblad slechts één keer gebruiken en moet je hem daarna weg gooien. Een stuk beter voor het milieu dus. Ook kan je de deksel gebruiken om in te dobbelen, deze werkt namelijk geluiddempend.

De regels zijn verder hetzelfde als het basisspel. Persoonlijk zou ik deze variant niet kopen, omdat ik het niet echt nodig vind en altijd scoreblocks bijkoop. Maar ik zou het wel begrijpen als je alle luxe bijkomstigheden wel kan waarderen. En deze variant is lekker duurzaam.

Qwixx Bonus

Qwixx Bonus is een uitbreiding met twee nieuwe varianten. Beide varianten zorgen weer voor een leuke nieuwe uitdaging. Je hebt hiervoor het originele spel nodig.

 • Bij de eerste variant zorgt het aankruisen van een bonusgetal voor een kettingreactie. Zo kun je met één worp soms wel drie of vier getallen in 1 keer aankruisen.
 • Bij de tweede variant is het doel om combinaties van bonussen aan te kruisen. Je krijgt hierdoor bepaalde voordelen waar je gelijk gebruik van mag maken of handig zijn voor de puntentelling aan het einde. Als je beide velden van één soort aangekruist, dan krijg je een bonus. Welke bonus bij welk soort hoort, staat afgebeeld op het scoreblad.

qwixx bonus

Qwixx Big Points

Bij Qwixx Big Points staat op het scoreblad los van de normale rijen met de vier kleuren, nu ook twee bonusrijen (de ronde vakjes). Je mag een aangrenzend bonusvakje aankruisen als je na je worp nog een keer hetzelfde gooit. De bonusvelden kruis je van links naar rechts aan. Ook als je met een witte dobbelsteen hetzelfde getal gooit, mag je een bonusvakje aankruisen. Als een rij gesloten is, kan je alsnog de aangrenzende bonusvelden aankruisen.

Hierdoor kan je super veel punten scoren, namelijk 120! Veel meer dan het basisspel dus.

Qwixx big points

Qwixx Karakter

Bij Qwixx karakter krijg je hulp van bijzondere karakters. Je speelt Qwixx karakter hetzelfde als het basisspel. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een karakterkaart. Deze mag je inzetten als je de actiever speler bent. Je hebt het basisspel nodig om deze uitbreiding te kunnen spelen. Qwixx karakter is super leuk om aan te schaffen als je meer afwisseling wil. Ook vinden kinderen deze uitbreiding geweldig!

qwixx karakters

De karakterkaarten

 • Double Dutch: je mag twee keer gooien in plaats van één keer. Je kan kiezen tussen alle dobbelstenen of bijvoorbeeld twee of drie
 • Tina Turner: je mag één dobbelsteen van drie naar vier veranderen, of andersom
 • Magic Mike: je mag tussen twee kruisjes ook nog het middelste vakje aankruisen
 • Chris Crossje mag twee keer een witte dobbelsteen combineren met een gekleurde. Je hebt dus de mogelijkheid om in totaal drie kruisjes te zetten: twee keer een witte met een gekleurde dobbelsteen, en één keer de twee witte dobbelstenen.
 • Miss Takeje hoeft geen mislukte worp aan te kruisen. In plaats daarvan mag je één kruisje bij een willekeurige kleur zetten. Dit mag alleen niet het rechtervakje van de rij zijn.

Qwixx Het Duel

Qwixx Het Duel is speciaal voor twee personen gemaakt. Het leuke aan deze variant is dat je elkaar kan slaan. Hierdoor wordt het spel wat fanatieker en is er meer interactie. Bij deze variant heb je het basisspel niet nodig.

qwixx het duel

Spelregels

De spelers hebben allebei een eigen kleur fiches. Je deelt samen het speelbord en legt de fiches beide op dit bord als je iets gegooid hebt. Je mag alleen het meest rechter fiche van het bord slaan. Dus stel jij hebt een fiche liggen op een rode 8, jou tegenstander gooit dit én het is de meest rechter. Dan mag je tegenstander zijn eigen fiche inwisselen met die van jou.

Als je het getal van het rechterfiche twee keer gooit, mag je er nog een opleggen. Deze mag je er dan niet meer afslaan. Dit geldt ook voor drie of vier keer hetzelfde gooien.

Qwixx On Board

Qwixx on Board is één van de nieuwere varianten van Qwixx. Het grote verschil met de normale versie van Qwixx is dat je deze versie on board speelt. Daarnaast zijn er een aantal regels bijgevoegd. Je hebt het basisspel bij deze versie niet nodig.

Qwixx on board

Voorbereiding

Kies eerst met welke kant van het speelbord je wil spelen. Elke speler kiest een kleur en zet deze op het startveld.

Spelregels

De speler die aan de beurt is voert drie acties uit. De eerste twee acties zijn hetzelfde als bij het originele spel. Bij de derde actie mag de actieve speler zijn pion één tot vijf plaatsen vooruit zetten. Bezette velden tellen niet mee voor het aantal stappen.

De actieve speler bepaalt zelf hoeveel stappen hij voorruit gaat. Maar, het getal waarop je je pion zet moet je aankruisen of al aangekruist hebben. Kan dit niet? Dan mag je je pion daar niet neerzetten.

Onder de getallen staan rondjes met punten erin. Dit zijn bonuspunten. Je ontvangt bonuspunten aan het einde van het spel, afhankelijk van het vakje waar je pion op dat moment op staat.

Einde van het spel

Het spel eindigt op drie manieren:

 • Als er twee kleuren gesloten zijn
 • Als een speler vier mislukte worpen heeft
 • Als een speler één van de laatste vijf vakjes van het speelbord heeft bereikt. Op dat moment gaat de laatste ronde in. De andere spelers zijn dan nog één keer aan de beurt.

Puntentelling

Eerst tel je de vier gekleurde rijen bij elkaar op, dit gaat hetzelfde als bij het basisspel. Daarnaast krijgt iedereen de bonuspunten waar je pion op dit moment op staat. Deze kun je ook invullen op het scoreblad.

Qwixx Longo

Bij Qwixx Longo gaan de rijen niet t/m 12, maar t/m 16! Nu hoor ik je denken, hoe kan je meer dan twaalf gooien? Nou, hiervoor hebben ze speciale diamantachtige dobbelstenen ontworpen. Je hebt hiervoor het basisspel van Qwixx niet nodig.

qwixx longo

Nieuwe regels

 • Door de nieuwe dobbelstenen is het sluiten van een rij moeilijker. Daarom mag je bij Qwixx Longo nu ook met 15 of 3 een rij sluiten.
 • Op elk scoreblad bij Qwixx longo staan twee unieke geluksgetallen. Als je met de twee witte dobbelstenen dit getal gooit, mag je een kruisje zetten bij de rij waar je op dat moment de minste kruisjes hebt.

Kaartspel Qwixx

Naast al deze varianten van Qwixx, hebben ze ook nog een kaartspel van Qwixx. Dit kaartspel is gebaseerd op het dobbelspel. In plaats van dobbelstenen, gebruik je een set kaarten met getallen en kleuren. Het doel van het spel is hetzelfde als het dobbelspel. Zoveel mogelijk punten scoren door getallen op een scoreblad in te vullen. Lees hier alles over het kaartspel Qwixx. 

qwixx kaartspel

Qwixx varianten

De laatste jaren is Qwixx super populair geworden. Wat ik persoonlijk zo leuk vind aan Qwixx en alle Qwixx varianten, is dat de spellen makkelijk te leren zijn. Alle varianten kan je binnen een paar minuutjes uitleggen. Daarnaast mag je ook een actie doen als een andere speler aan de beurt is. Je hoeft dus niet te wachten!

Qwixx uitbreidingen

Uitbreidingen van spellen zijn vaak een geweldige manier om een favoriet spel nieuw leven in te blazen. Dit geldt ook voor de Qwixx uitbreidingen, het populaire dobbelspel waar ik altijd veel plezier aan beleef.

Hoewel Qwixx op zichzelf al een geweldig spel is, kunnen de Qwixx uitbreidingen de speelervaring verrijken. Uitbreidingen voegen nieuwe spelmechanismen toe waardoor het spel uitdagender en interessanter wordt. Bijvoorbeeld, sommige Qwixx uitbreidingen introduceren nieuwe scorebladen of kaarten die nieuwe manieren bieden om punten te scoren en het spel uitdagender maken.

Een ander voordeel van het uitproberen van Qwixx uitbreidingen is dat je meer variatie krijgt in het spel. Met elke uitbreiding krijg je nieuwe scorebladen of kaarten die ervoor zorgen dat je elke keer dat je het spel speelt, een ander spel hebt. Dit betekent dat Qwixx nooit saai wordt en dat je het spel altijd met veel plezier kunt blijven spelen.

Bovendien zijn sommige uitbreidingen ontworpen om met meer spelers te kunnen spelen. Dit is geweldig als je regelmatig met een grotere groep speelt en op zoek bent naar een leuk spel om te spelen.

Tot slot kunnen uitbreidingen van Qwixx je uitdagen om steeds beter te worden in het spel. Nieuwe uitdagingen, zoals nieuwe regels of nieuwe manieren om punten te scoren, kunnen ervoor zorgen dat ervaren spelers hun vaardigheden blijven verbeteren en zich niet gaan vervelen.

Kortom, het uitproberen van uitbreidingen van Qwixx kan een geweldige manier zijn om het spel op een nieuwe manier te beleven en ervoor te zorgen dat het nooit saai wordt. Of je nu een ervaren speler bent of net begint met het spel, uitbreidingen kunnen de speelervaring verrijken en je nog meer plezier bezorgen.

Misschien vind je dit ook interessant

Naast onze lijst met Qwixx varianten, hebben we nog veel meer leuke spellijsten online staan!

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen