Game on: Ontdek de beste Strategische Bordspellen voor Familie en Vrienden (Top 10)

Game on: Ontdek de beste Strategische Bordspellen voor Familie en Vrienden (Top 10)

Wie houdt er nou niet van strategische bordspellen? Of je nou jong of oud bent, deze spellen bieden altijd een leuke uitdaging. Het is de perfecte mix van strategisch denken, plannen en tactiek. In deze lijst gaan we het hebben over de tofste strategische bordspellen die er zijn. Niet alleen zijn deze spellen geweldig om te spelen, maar ze helpen ook bij het ontwikkelen van je cognitieve vaardigheden, zoals probleemoplossing en strategisch denken.

Beste strategische bordspellen (top 10) 

Geen zin om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje met onze strategische bordspellen top 10. 

 1. Terra mystica
 2. Terraforming mars
 3. Scythe
 4. Agricola
 5. 7 Wonders
 6. Wingspan
 7. Carcassonne
 8. Puerto Rico
 9. Splendor
 10. Ticket to ride Europe

Strategische bordspellen

1. Terra mystica

In dit strategische bordspel speelt geluk slechts een kleine rol. Het doel van Terra Mystica is om als één van de 14 beschikbare volkeren het terrein op het bord te veranderen om er gebouwen op te bouwen. Dit lijkt eenvoudig, maar er zijn verschillende factoren die het spel spannend maken. 

Enerzijds wil je als speler niet te dicht bij andere spelers zitten, omdat dit je uitbreidingsmogelijkheden beperkt. Anderzijds biedt het juist voordelen om in de buurt van andere spelers te zijn. Dit spanningsveld zorgt voor een unieke dynamiek in het spel en houdt je tot het einde van het spel op het puntje van je stoel. 

Om te winnen, moet je als speler je gebouwen verbeteren om meer inkomsten te krijgen, zoals arbeiders, priesters, geld en kracht. Daarnaast moet je tempels bouwen om meer invloed te krijgen op de elementen water, vuur, lucht en aarde en je burcht bouwen om de speciale eigenschap van je factie te kunnen gebruiken. Het is belangrijk om je gebied uit te breiden en nieuwe nederzettingen te bouwen om veel arbeiders tot je beschikking te hebben of om handelshuizen te bouwen voor een gestage stroom geld. Met al deze factoren in het achterhoofd, is Terra Mystica een uitdagend strategisch bordspel dat vraagt om zorgvuldige planning en slimme zetten om te winnen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 90 minuten
 • Uitgever: White Goblin Games

Terra mystica strategisch bordspel

2. Terraforming mars

Terraforming Mars is een supercool bordspel waarbij je de planeet Mars moet omtoveren tot een bewoonbare planeet. Je krijgt je eigen bedrijf en een stapel projectkaarten om dit te bereiken. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door het bouwen van steden, het creëren van oceanen en het verhogen van de temperatuur. Maar let op, je moet ook de benodigde middelen verzamelen, zoals grondstoffen en geld, anders sta je met lege handen. 

Dit spel is niet voor de zwakkeren onder ons, want het vergt veel strategie en tactiek. Je moet voortdurend balanceren tussen het investeren in projecten en het saboteren van de plannen van je tegenstanders. Het is als een soort schaakspel, maar dan met Mars. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het superleuk en verslavend. Terraforming Mars biedt eindeloze mogelijkheden en strategieën, waardoor het nooit gaat vervelen. Dus, als je klaar bent om Mars te koloniseren, is dit het spel voor jou!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 5
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 90 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Strategische bordspel Terraforming Mars

3. Scythe

Scythe is een super cool strategisch bordspel waarin spelers hun eigen factie leiden om te strijden voor controle over het alternatieve universum van 1920+. Spelers gebruiken verschillende middelen, zoals hulpbronnen, technologie en hun leger om hun doelen te bereiken. 

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen door het vervullen van verschillende taken, zoals het controleren van gebieden en het veroveren van grondstoffen. Spelers moeten ook slim plannen en hun acties goed timen om hun kansen op succes te vergroten. 

Scythe is een zeer uitdagend bordspel dat een hoge mate van strategie en tactiek vereist. Het biedt ook een diepgaande thematiek die spelers onderdompelt in een uniek en spannend universum. Het spel bevat ook prachtige artwork en miniaturen, waardoor het een visueel aantrekkelijk en indrukwekkend spel is om te spelen. Door de verschillende manieren waarop het spel kan worden gespeeld en de uitgebreide spelregels biedt Scythe een fantastische speelervaring voor spelers die houden van een uitdaging en avontuur.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 5
 • Leeftijd: vanaf 14 jaar
 • Speelduur: 115 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Scythe Strategisch spel

4. Agricola

Agricola is een bordspel waarbij spelers de rol van boeren spelen die hun landbouwbedrijf moeten uitbreiden en verbeteren om zoveel mogelijk punten te verdienen. Het spel begint met een leeg stuk land en een klein gezin, en spelers moeten hun boerderij laten groeien door gewassen te planten en te oogsten, vee te houden, gebouwen te bouwen en gezinsleden op te leiden. 

Het spel biedt veel uitdagingen en beslissingsmogelijkheden, met nieuwe uitdagingen en beslissingen in elk seizoen. Spelers kunnen op verschillende manieren punten verdienen, zoals door het behalen van prestaties en het gebruik van beperkte hulpbronnen zoals grond, bomen, vee en gebouwen. Agricola is een leuk en uitdagend spel voor iedereen die van landbouw en strategie houdt.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 tot 4
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Duur: 120 minuten
 • Uitgever: 999 games

Strategische bordspel agricola

5. 7 Wonders

Tijdens dit strategische bordspel werken spelers als leiders van oude beschavingen om hun steden te bouwen en te ontwikkelen. Het doel van het spel is om punten te verdienen door middel van wetenschappelijke ontdekkingen, militaire overwinningen, handel, cultuur en andere middelen. 

Elke speler krijgt een set kaarten die ze kunnen gebruiken om hun stad uit te bouwen. Deze kaarten vertegenwoordigen verschillende gebouwen en andere structuren die ze kunnen bouwen om hun stad te verbeteren. Het spel is verdeeld in drie tijdperken, waarbij spelers in elke fase nieuwe kaarten krijgen en hun stad verder uitbreiden. 

Tijdens 7 Wonders bouwen spelers zorgvuldig hun stad op en houden ze rekening met de sterktes en zwaktes van hun beschaving. Ze moeten ook hun grondstoffen en geldbeheer in de gaten houden om ervoor te zorgen dat ze genoeg middelen hebben om hun stad uit te bouwen. Het spel heeft een hoge mate van strategie en tactiek, omdat spelers voortdurend moeten afwegen welke kaarten ze willen spelen en welke tactieken ze willen gebruiken om hun stad te ontwikkelen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 - 7
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Duur: 30 minuten
 • Uitgever: Asmodee

7 wonders strategisch spel

6. Wingspan

Tijdens dit tactische spel verzamelen spelers vogels en plaatsen ze deze in hun eigen vogelreservaat. Elke vogel heeft zijn eigen unieke eigenschappen en spelers moeten strategisch beslissen welke vogels ze willen verzamelen om hun punten te maximaliseren. Wingspan heeft een prachtig ontwerp en educatieve informatie over de verschillende vogelsoorten. Wingspan is een ontspannend en plezierig spel voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur en het verzamelen van dieren. Het spel biedt een leuke en educatieve manier om meer te leren over vogels en hun eigenschappen.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 1 - 5
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 40 minuten
 • Uitgever: 999 games

Tactische spel Wingspan

7. Carcassonne

Carcassonne is een gezellig bordspel waarbij spelers samen de middeleeuwse stad Carcassonne opbouwen door tegels te leggen en horigen in te zetten. Het is een spel vol strategie en geluk, waarbij het verzamelen van punten centraal staat. Door slim gebruik te maken van de tegels en de horigen, kunnen spelers projecten voltooien en punten verdienen. Er zijn veel verschillende manieren om punten te verdienen, waardoor elke ronde anders is en het spel keer op keer gespeeld kan worden. 

De mooie vormgeving en goede kwaliteit maken Carcassonne tot een spel dat zowel door families als vriendengroepen gespeeld kan worden en gegarandeerd voor veel plezier zorgt!

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 tot 5
 • Leeftijd: vanaf 7 jaar
 • Speelduur: 35 minuten
 • Uitgever: 999 games

carcassonne strategisch spel

8. Puerto Rico

Puerto Rico is een bordspel waarin spelers in het koloniale tijdperk van Puerto Rico het meest welvarende eiland proberen te beheren. Spelers hebben een speelbord vol plantage- en gebouwtegels en werkers om acties uit te voeren, zoals oogsten, bouwen en verschepen. Slimme beslissingen zijn belangrijk om geld te verdienen en punten te scoren door het verkopen van gewassen, het bouwen van gebouwen en het verzamelen van bonussen. Het spel vereist strategie en economisch beheer om succesvol te zijn tegen de acties van tegenstanders.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 3 tot 5
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Speelduur: 160 minuten
 • Uitgever: Ravensburger

strategische bordspel Puerto rico

9. Splendor

Splendor is een bordspel waarin spelers handelaars zijn die strijden om de meeste prestige. Door het verzamelen van edelstenen, het kopen van kaarten en het verdienen van bonussen, proberen spelers hun economische machtspositie te vergroten en het meeste prestige te verdienen. 

Het spel bestaat uit verschillende rijen kaarten, waarvan de bovenste kaarten het duurst zijn en de meeste punten opleveren. Spelers moeten edelstenen verzamelen om deze kaarten te kopen en zo hun economische macht te vergroten. Wanneer een speler een kaart koopt, kan deze dienen als permanente bron van edelstenen of als tijdelijke bron van prestige en bonussen. 

Splendor is een zeer tactisch spel waarin spelers continu beslissingen moeten nemen over welke kaarten ze willen kopen en welke edelstenen ze willen verzamelen. Daarnaast moeten spelers rekening houden met de acties van hun tegenstanders en proberen om de beste kaarten te bemachtigen voordat anderen dat doen. 

Het spel is eenvoudig te leren, maar biedt toch veel diepgang en strategie. Splendor is dan ook geschikt voor zowel beginnende als ervaren spelers. Het mooie ontwerp en de eenvoudige spelregels maken het spel bovendien zeer toegankelijk. Splendor is een leuk en uitdagend bordspel dat garant staat voor vele uren speelplezier.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Duur: 30 minuten
 • Uitgever: Asmodee

strategisch spel splendor

10. Ticket to ride Europe

Ticket to Ride Europe is een bordspel waarbij spelers spoorlijnen aanleggen en treinroutes voltooien door heel Europa om punten te scoren. Spelers verzamelen gekleurde kaarten en gebruiken deze om treinwagons op de kaart te plaatsen en zo routes te voltooien. Het spel bevat ook bestemmingskaarten, die spelers kunnen voltooien voor extra punten. Het spel heeft een strategisch element, omdat spelers proberen om elkaar dwars te zitten en de beste routes voor zichzelf te claimen. Het spel biedt een leuke en uitdagende ervaring voor zowel beginners als ervaren spelers, met mooie vormgeving en een Europees thema.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 5
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Speelduur: vanaf 45 minuten
 • Uitgever: Asmodee

Ticket to ride europa strategisch spel

Bonusspel (stenen tijdperk) 

Omdat wij het lijstje van 10 strategische bordspellen niet genoeg vonden, hebben wij nog een bonusspel aan de lijst toegevoegd die er ook zeker in thuis hoort: Stenen tijdperk. 

Stenen Tijdperk is een bordspel waarin spelers een prehistorische stam leiden en moeten zorgen voor voedsel, onderdak en technologie. Door het inzetten van werkers en het verzamelen van grondstoffen zoals voedsel, hout, klei en steen kunnen spelers nieuwe technologieën ontwikkelen, gebouwen bouwen en punten verdienen. 

Het doel van het spel is om de meeste punten te verdienen door het opbouwen van de meest succesvolle en welvarende stam. Het spel bevat veel tactiek en strategie en biedt een uitdagende en leuke ervaring voor zowel beginners als ervaren spelers.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2 - 4
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Speelduur: 60 minuten
 • Uitgever: 999 games

strategisch bordspel stenen tijdperk

Wat zijn strategische spellen precies?

Strategische spellen zijn spellen waarbij spelers hun strategisch denkvermogen en planningsvaardigheden moeten inzetten om hun doelen te bereiken. Deze spellen zijn vaak complexer dan traditionele bordspellen en bieden een grotere verscheidenheid aan acties, strategieën en doelen om uit te kiezen. 

Een belangrijk kenmerk van strategische bordspellen is dat ze een element van competitie bevatten. Dit betekent dat spelers vaak tegen elkaar strijden om te winnen, wat hen uitdaagt om voortdurend hun strategieën aan te passen en hun tegenstanders te overtreffen. 

Daarnaast bevatten ze vaak thema's en settings die de spelers betrekken in een spelwereld. Hierdoor kunnen spelers zich volledig onderdompelen in het spel en zich identificeren met hun rol of karakter. 

Door de uitdagende aard van deze spellen kunnen ze spelers helpen om hun probleemoplossende vaardigheden, strategisch denken en planningsvaardigheden te verbeteren. Dit maakt strategische bordspellen niet alleen leuk om te spelen, maar ook nuttig voor de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. 

Voor welke leeftijd zijn strategische spellen geschikt?

Strategische spellen zijn over het algemeen geschikt voor verschillende leeftijden, hoewel sommige spellen wellicht te complex zijn voor jongere kinderen. Vaak geven de fabrikanten van de spellen aan welke leeftijdsgroep het spel het beste past. Je kunt dit terug vinden op de doos van het spel.

Sommige strategische spellen zijn eenvoudiger en meer toegankelijk voor kinderen, terwijl andere spellen complexer zijn en meer geschikt zijn voor tieners en volwassenen. Het is belangrijk om de leeftijdsaanbevelingen en de spelregels goed te lezen voordat je het spel gaat spelen.

Strategisch bordspel volwassenen

Volwassenen hebben meestal meer ervaring met het spelen van bordspellen en zijn vaak beter in staat om strategisch te denken en plannen te maken. Dit maakt het spelen van moeilijke strategische bordspellen aantrekkelijker voor volwassenen. 

Bovendien kunnen sommige moeilijke strategische spellen ook thema's bevatten die niet geschikt zijn voor jongere kinderen. Zo zijn er bijvoorbeeld spellen met een horror- of geweldthema die beter geschikt zijn voor volwassenen dan voor kinderen.

De bordspellen in deze lijst die meer geschikt zijn voor volwassenen zijn Terra mystica en Terraforming Mars.

Bordspel strategie

Bij het spelen van strategische bordspellen is het belangrijk om vooruit te denken en een duidelijk plan te hebben voor je zetten en mogelijke uitkomsten. Hieronder vind je enkele handige tips voor het ontwikkelen van een effectieve strategie voor bordspellen: 

 • Ken de regels: Begrijp de regels van het spel goed voordat je begint. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten en welke mogelijke uitkomsten er zijn. 
 • Wees proactief: Bedenk je strategie voordat je aan de beurt bent. Dit zorgt ervoor dat je voorbereid bent op je volgende zet en dat je geen overhaaste beslissingen neemt. 
 • Bepaal je doelen: Stel je doelen vast voordat je begint te spelen en werk gericht om deze te bereiken. Zonder duidelijke doelen is het moeilijk om te winnen.
 • Wees flexibel: Pas je strategie aan als de omstandigheden veranderen. Wees bereid om je aan te passen aan nieuwe situaties en om mogelijkheden te benutten die zich voordoen.
 • Anticipeer op de zetten van je tegenstanders: Probeer te voorspellen wat je tegenstanders zullen doen en bedenk manieren om hierop te reageren. Dit kan je helpen om je positie te versterken en je kansen op overwinning te vergroten.
 • Timing is cruciaal: Het kiezen van het juiste moment om bepaalde acties te ondernemen is vaak essentieel in strategische bordspellen. Leer wanneer je moet handelen en wanneer je moet afwachten om optimaal gebruik te maken van de kansen die zich voordoen.

Onthoud dat er geen "juiste" strategie is die altijd werkt in elk bordspel. Elke speler zal zijn eigen speelstijl ontwikkelen en het is belangrijk om te experimenteren om te ontdekken wat voor jou werkt. Het ontwikkelen van een winnende strategie voor een bordspel vereist oefening en ervaring.

Wat voor verschillende soorten strategische spellen zijn er?

Er zijn allerlei soorten strategische spellen die je kunt spelen. Een aantal voorbeelden zijn:

 • Oorlogsspellen: Hierbij ga je als speler conflicten met elkaar aan en voer je oorlog. Dit kan historisch zijn, bijvoorbeeld met als achtergrond de Tweede Wereldoorlog, of fantasierijk met een eigen bedachte wereld. 
 • Economische spellen: In deze spellen beheer je als speler economische middelen, zoals grondstoffen, geld en arbeidskrachten. Om te winnen moet je slimme beslissingen nemen en een goed financieel plan hebben. 
 • Strategische bordspellen: Bij deze spellen plan je als speler zorgvuldig je zetten om je tegenstanders te verslaan. Je moet anticiperen op de zetten van de tegenstander en slim gebruik maken van mogelijkheden om te winnen. 
 • Handelsspellen: In deze spellen drijf je als speler handel in bijvoorbeeld grondstoffen, goederen of aandelen. Om de concurrentie voor te blijven en winst te maken moet je slim handelen. 
 • Coöperatieve spellen: In deze spellen werk je als speler samen om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Communicatie en samenwerking zijn hierbij cruciaal om de uitdagingen van het spel te overwinnen.

Misschien vind je dit ook interessant

Naast de top 10 strategische bordspellen, hebben we nog veel meer leuke spellijsten online staan.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen