Houd jij van een gezelligheidsspel dat je met al je vrienden kan doen? Lees dan snel verder voor verschillende edities, tips en mijn review.
30 seconds is hét uitdagende spel waarbij je snel moet kunnen denken en reageren. In Nederland nog steeds razend populair. Het is één van mijn favoriete bordspellen die je met grote groepen kan doen. 30 seconds is een geweldig spel met verschillende edities. Hieronder zal ik de uitleg geven over het basisspel, over de editie 'everyday life bordspel' en het 'junior bordspel'.
Basiseditie
Waarschijnlijk ken je de basiseditie al wel, maar mocht dit nog niet zo zijn heb ik de spelregels hieronder voor je uitgelegd. Ook geef ik een aantal tips op basis van mijn eigen ervaringen om het spel leuker te maken.
Doel van het spel
Het doel van het spel is om binnen 30 seconden zoveel mogelijk begrippen te raden en de finish te behalen. Je speelt het spel met minimaal twee teams. Je kan teams maken van twee spelers of met meer. Jouw teamgenoten dienen de begrippen goed te raden.
Aantal spelers: 3 tot 24
Duur: ongeveer 30 tot 40 minuten
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Spelregels 30 seconds
Je speelt het spel dus in teams. Per ronde pakt één iemand een kaartje aan de kant 'uit' en gaat de vijf woorden die hierop staan binnen 30 seconden zo concreet mogelijk beschrijven. Er staan altijd vijf woorden op een kaartje. Bij ieder juist antwoord ga je op het bord een stapje voorruit.
Welke kleur kaart je pakt, ligt aan waar je staat op het bord. In deze editie zijn er blauwe en gele kaartjes. Dit check je dus voordat je er een pakt. Daarna draait iemand de zandloper om en begin je met het omschrijven van de begrippen.
Na een beurt doe je je kaartje weer terug bij de kant van 'in'. Hierna is het volgende team aan de beurt. Om de beurt wisselt het team van 'omschrijver'. Het team dat als eerste de finish bereikt, wint het spel.
Wat mag niet?
Als je het spel kent ben je vast wel eens in een discussie beland. Om je hier uit te helpen is er hieronder op een rijtje gezet wat er allemaal niet mag:
- Wijzen
- Vertalen
- Naar een letter in het alfabet verwijzen
- Een deel van de naam op de kaart noemen
- Geen rijmwoorden of 'klinkt als'
- Geen afgeleide woorden gebruiken
Dobbelsteen
Voordat je begint met het raden van begrippen, gooit één iemand uit je team de dobbelsteen. Een dobbelsteenworp kan nog verandering brengen in je uiteindelijke score. Het aantal goede antwoorden trek je aan het eind af van hetgeen wat je gooit. Zoveel velden mag je dan voorruit op het bord. Heb je dus bijvoorbeeld 4 begrippen goed geraden en 1 gegooid, ga je 3 velden voorruit. Maar, heb je 1 begrip goed geraden en heb je 2 gegooid. Dan ga je er 1 achteruit.
Tips
Voordat je 30 seconds gaat spelen heb ik een aantal handige tips bij elkaar gezocht:
- Per beurt heb je telkens maar 30 seconden om zoveel mogelijk begrippen te raden. Begin daarom met het omschrijven van de begrippen die je kent.
- 30 seconds is ook te downloaden via een app. Met deze app kan je het spel gratis spelen, maar geeft natuurlijk niet de leuke ervaring van het echte bordspel.
- Omdat wij de begrippen van de normale editie vaak te moeilijk vinden, spelen we altijd zonder de dobbelsteen. Anders moeten we bijna elke zet 1 of 2 stapjes terug :(
- Mocht je alleen de basiseditie van het spel hebben, mix dan degene met veel algemene kennis met de mensen die dit wat minder hebben. Zo wordt het spel spannender en leuker.
- Je kan het spel in grote gezelschappen spelen. Als je het met het hele gezin speelt is het leuk om bijvoorbeeld een volwassene met een kind samen een team te laten vormen. Of de volwassene een kaartje van de volwassen variant te laten gebruiken, en de kinderen een kaartje van de kinderversie te geven.
- Het spel is ook leuk om in de klas of tijdens een kinderfeestje te spelen. Ook nog eens super leerzaam!
Review 30 seconds
Ik vind dit één van de leukste spellen van deze tijd. Het is ook echt een spel om 'saaie' familieavonden een gezellige twist te geven.
30 seconds garandeert uren speelplezier en is een gezellig spel om te doen met familie of vrienden. Het is een spectaculair partyspel en fantastisch voor grote gezelschappen op feestjes en partijen! Gegarandeerd speelplezier voor jong & oud.
Een nadeel van deze versie van het spel vind ik dat het best wel lastige kaartjes zijn. Zeker als je ze binnen 30 seconden alle 5 moet raden. Als je weinig algemene kennis hebt is het een moeilijk spel. Al is het daarentegen wel leuk en vooral uitdagend als je speelt met mensen die dit wel hebben.
Er staat dat het spel vanaf 12 jaar is. Persoonlijk vind ik dit nog wat te jong, omdat je dus wel echt veel algemene kennis moet hebben. Ik raad aan om dan de 'Everyday Life editie' te kopen. Deze is net wat makkelijker maar ook leuk voor mensen met veel kennis. Lees hieronder meer over deze editie.
Uitbreiding
Kan je geen genoeg krijgen van 30 seconds? Maar merk je dat je na een aantal keer spelen de kaartjes uit je hoofd begint te kennen? Koop dan voor minder dan 20 euro de uitbreiding! Dit is een set van 240 nieuwe kaartjes. De kaartjes bestaan deels uit nieuwe woorden en deels uit woorden van het basisspel. De uitbreiding heb je al in huis voor minder dan 18 euro! Ook een leuke cadeau tip.
Everyday Life editie
De regels van deze versie blijven eigenlijk hetzelfde als bij het basisspel. Het belangrijkste verschil in deze versie zijn de begrippen. De begrippen gaan over waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Je hoeft dus niet echt algemene kennis te hebben over bijvoorbeeld personen of sport. Persoonlijk vind ik deze versie een stuk leuker dan het basisspel. Mensen zonder al te veel algemene kennis (zoals ik ) kunnen ook gewoon meedoen zonder ingemaakt te worden. Dit spel staat garant voor avonden vol gezelligheid en plezier!
Junior bordspel
Voor kinderen zijn de begrippen van de normale editie helemaal lastig. Daarom is er de junior versie ontwikkelt! De begrippen in deze versie zijn makkelijk en sneller te herkennen voor kinderen. Het spel bevat 240 kaartjes met 2400 begrippen.
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Aantal spelers: 3 tot 24
Duur: ongeveer 30 minuten
Review
30 seconds Junior doe ik vaak samen met mijn oppaskindjes. Zij vinden het super leuk om op spelenderwijs meer woorden te leren kennen en het is leuk om te zien hoe zij steeds beter leren samenwerken.
Wel ben ik van mening dat de dobbelsteen niet zo'n heel belangrijk aspect in dit spel is. Wij spelen het bij de normale editie ook altijd zonder dobbelsteen.
De meeste kinderen vonden het een erg leuk spel. Wel was het voor de kinderen die nog wat meer moeite hadden om te lezen wat moeilijker. Daarom is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt in het maken van de teams. Of ervoor zorgt dat er gewisseld wordt.
Het winelement zorgt er natuurlijk voor dat ze fanatiek meedoen. Ze vonden het bord mooi en vonden het leuk dat je in een team speelt. Ook zij vonden de dobbelsteen minder omdat je eigenlijk een soort van 'gestraft' wordt.