The Mind spelregels

The Mind spelregels zijn makkelijk te begrijpen. Alle spelers vormen één team. In de eerste ronde (level 1) krijgt elke speler 1 kaart, in de tweede ronde (level 2) krijgt hij 2 kaarten, enzovoort.

The Mind is meer dan een spel. Het is een experiment, een beleving, een eenvoudige, maar zeer bijzondere team-ervaring. Als je het laatste level weet te voltooien, zullen jullie op een roze wolk zweven. Je mag niets bespreken met elkaar en op geen enkele wijze informatie met elkaar uitwisselen. Desondanks kunnen jullie als team toch elk level voltooien door jullie gedachten te verbinden en zo samen de overwinning te behalen. The Mind is een uniek teamspel, waarbij je moet samenwerken zonder met elkaar te overleggen.

De teamleden leggen al hun kaarten in oplopende volgorde in het midden van de tafel op een open stapel. Bijvoorbeeld (4 spelers, level 1): 18-34-41-73. De spelers zijn niet in volgorde aan de beurt. Wanneer je denkt dat je aan de beurt bent, leg je de kaart op. Maar pas op, hier wordt het interessant: de spelers mogen dus niets over hun eigen kaarten onthullen - geen informatie delen, geen geheime signalen. Dus hoe werkt het eigenlijk?

The mind spelregels

Doel van het spel

Bij The Mind ben je afhankelijk van je gevoel voor tijd. Hoe lager een kaart is, hoe eerder deze wordt gespeeld. Een 5 zou vrij snel worden gespeeld, terwijl een 80 waarschijnlijk een tijdje in de hand van de speler zal worden gehouden.

In de loop van het spel kunnen de spelers steeds beter inschatten hoeveel tijd er wordt verstreken voordat ze een bepaalde kaart moeten spelen. Wat aanvankelijk puur geluk lijkt, wordt na een tijdje spelen een echte ''vaardigheid''.

Er wordt niet geteld. Natuurlijk verstrijkt de tijd ''in het hoofd'' van elke speler, maar dit is normaal gesproken sneller dan één seconde per nummer en het verandert afhankelijk van het level.

Het geheim van het spel is het ontwikkelen van dat collectieve gevoel voor ''nu is het moment''. Het team moet in harmonie samenwerken. Het team moet EEN worden!!

Voorbereiding

Het team krijgt een bepaald aantal levens en werpsterren die open op tafel worden gelegd. De resterende levens en werpsterren worden opzij gelegd aan de rand van de tafel. Deze kaarten zijn later nodig.

Hierna worden de levelkaarten in volgorde op elkaar gestapeld (met niveau 1 helemaal bovenaan). Deze stapel worden naast de levens en de werpsterren geplaatst. Ongebruikte niveaus gaan terug in de doos.

  • 2 spelers: level 1-12, 2 levens, 1 werpster
  • 3 spelers: level 1-10, 3 levens, 1 werpster
  • 4 spelers: level 1-8, 4 levens, 1 werpster

De 100 cijferkaarten worden geschud. Elke speler krijgt één kaart (level 1) die ze in hun hand houden, zodat geen van de andere spelers deze kan zien. De overige cijferkaarten worden dicht op de rand van de tafel gelegd.

The mind spelregels

The mind spelregels gaan als volgt: elke speler die er klaar voor is, legt zijn hand naar beneden op tafel. Zodra iedereen klaar is, halen ze hun handen van de tafel en begint het spel.

Let op: deze collectieve concentratie op het niveau is van levensbelang voor succesvol overleven! Naarmate het spel vordert, mogen spelers hun concentratie op elk moment heroriënteren. Op dat moment kan je gewoon ''stop'' zeggen om het spel te onderbreken. Iedereen plaatst een hand op de tafel, en wanneer iedereen klaar is gaat het spel weer verder.

De kaarten die de spelers in hun handen hebben, moeten in oplopende in het midden van de tafel worden gelegd. De laagste (beschikbare) kaart moet eerst worden neergelegd, daarna de op één na laagste (beschikbare) kaart, enzovoort.

De kaarten worden altijd één voor één neergelegd. Als een speler bijvoorbeeld de 36 en 37 in de hand heeft, mag hij ze meteen na elkaar spelen. Wie denkt dat hij de laagste kaart heeft die momenteel beschikbaar is, speelt deze gewoon. De spelers wisselen dus niet in bepaalde volgorde. Er mag absoluut geen overleg zijn tussen de spelers, en ook geen geheime signalen.

Als de spelers al hun kaarten in de juiste volgorde (in oplopende volgorde) plaatsen, hebben ze het huidige level voltooid!

Het volgende level

De bovenste kaart van de stapel wordt in de doos gelegd (level 1). Alle 100 nummerkaarten worden opnieuw geschud en elke speler krijgt het relevante aantal kaarten, zoals bepaald door het level.

De spelers nemen hun kaarten in de ene hand, leggen de andere hand op tafel om zich te concentreren, en beginnen dan aan het volgende level. Nogmaals, alle kaarten moeten in oplopende volgorde op een stapel in het midden van de tafel worden gelegd.

Het spel gaat zo verder bij elk level. Voor elk nieuw level worden altijd alle 100 kaarten geschud en krijgt elke speler één kaart meer dan in de volgende ronde.

Beloningen

Zodra het team level 2 heeft behaald, ontvangen ze één werpster als beloning. Eén werpster wordt van de rand van de tafel genomen en aan de huidige werpsterren toegevoegd.

Er zijn ook beloningen voor het voltooien van levels 3, 5, 6, 8 en 9. In elk geval wordt de beloning weergegeven in de rechter benedenhoek van de levelkaart (1 leven of 1 werpster).

Fout bij het spelen van kaarten: verlies 1 leven. Als iemand een nummerkaart in de verkeerde volgorde speelt, wordt het spel onmiddellijk stopgezet door de speler die een kaart met een lagere waarde heeft dan degene die is gespeeld.

Hierdoor verliest het team één van zijn levens en wordt er een levenskaart weggenomen en aan de rand van de tafel gelegd. Vervolgens moeten kaarten die lager zijn dan de laatst gespeelde kaart opzij worden gelegd. Dan concentreert het team zich weer en gaat verder met het huidige level (het wordt niet opnieuw gestart).

Een werpster spelen

Op elk moment tijdens een level kan een speler voorstellen om een werpster te spelen. Dit wordt aangegeven door een hand op te steken. Als alle spelers het ermee eens zijn, wordt de werpster ingezet en legt elke speler de laagste kaart in zijn hand af door deze met de afbeelding naar boven opzij te leggen.

Een werpster wordt dan opzij gelegd. Vervolgens heroriënteren alle spelers zich en gaat het spel verder.

Eind van het spel

Als het team erin slaagt om alle levels in de stapel te voltooien, is er een collectieve overwinning behaald! Als het team zijn laatste leven verliest, is de poging helaas mislukt.

Nieuwe uitdaging

Als het team alle levels in de stapel met succes voltooit, gaat het spel onmiddellijk verder in blind modus.

Het team begint opnieuw bij level 1 met al zijn resterende levens en werpsterren, maar deze keer worden alle kaarten met de afbeelding naar beneden op de stapel in het midden van de tafel gespeeld. Aan het einde van het level wordt deze stapel omgedraaid en wordt de volgorde van de kaarten gecontroleerd.

Als een speler een fout heeft gemaakt, kost dit één leven. De overige regels zijn ongewijzigd. Hoeveel levels kan het team blind voltooien?

The mind Extreme

Heb je The Mind al uitgespeeld? Dan is er ook nog The Mind Extreme, een stuk uitdagender dan de normale editie van the Mind. Lees hier The Mind Extreme spelregels.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen