Spelletjes avond (hoe organiseer je de leukste spelletjes avond + spellentips)

Spelletjes avond (hoe organiseer je de leukste spelletjes avond + spellentips)

Ben jij van plan een spelletjesavond te organiseren? Dan zit je hier goed! Het belangrijkst is natuurlijk de gezelligheid. Maar het is ook wel fijn als je een beetje voorbereid bent.

We beginnen de blog met 5 spellen die jouw spelletjesavond helemaal leuk gaan maken. Verder lees je hoe je weet welke spellen je moet kiezen. Gevolgd door een aantal tips die ervoor gaan zorgen dat de spelletjesavond soepeltjes verloopt. 

5 spellentips voor de perfecte spelletjes avond

Tip: begin de avond met wat korte spelletjes, simpele spelletjes. Deze spelletjes hoeven niet langer dan een kwartier/20 minuten te duren. Dit zorgt ervoor dat iedereen in de stemming komt en het ijs breekt. Het handigst is als je spelletjes kiest die waarschijnlijk iedereen al kent. Ook hoef je dit spel niet met z'n allen te spelen, maar kun je gerust 2 of 3 spelletjes in één keer spelen. Leuke spelletjes hiervoor zijn bijvoorbeeld: Qwixx, Yahtzee, Valse motten, Beverbende, Keer op keer en Regenwormen.

Als iedereen in de stemming is kun je beginnen met het echte werk. Hieronder vind je 5 spellentips die wij vaak spelen tijdens een spelletjesavond.

1. Hitster

Het populaire spel Hitster mag zeker niet ontbreken op jouw spelletjesavond. Het is een muziekspel waarbij spelers het jaartal, artiest/nummer raden. Het is een fantastisch spel voor een spelletjesavond omdat het een fijne en levendige sfeer creëert.

Het unieke aan Hitster is dat je kunt kiezen of je alleen of in een team speelt. Ook kun je per speler de moeilijkheidsgraad aanpassen. En nog een groot voordeel; je kunt het met veel mensen spelen. Ideaal voor een spelletjesavond dus! In totaal zijn er 4 Hitster edities, met allemaal een eigen thema.

Benieuwd naar onze uitgebreide review van dit spel? Deze lees je hier.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2-10 (maar kan ook meer als je in teams speelt)
 • Duur: ongeveer 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 16 jaar
 • Uitgever: Jumbo

Hitster spelletjesavond vrienden

2. Azul

Azul is een bekroond strategisch tegellegspel. Het komt bij ons eigenlijk altijd wel op tafel tijdens een spelletjesavond. De kern van het spel draait om het verzamelen en plaatsen van tegels om punten te scoren. Hierbij is het belangrijk om ook de tactieken van je tegenstanders in de gaten houden.

Deze dynamiek zorgt voor veel interactie en competitie binnen de groep. Dit spel is perfect voor een spelletjesavond omdat het zowel geschikt is voor beginners als voor ervaren spelers. Het spel is snel te leren en duurt niet heel lang. Maar het biedt wel genoeg diepgang en strategische opties.

Klein nadeeltje: je kunt het maar met 4 personen spelen. Als je een spelletjesavond gaat organiseren met meer dan 4, houd hier dan rekening mee! Het spel heeft wel meerdere basisvarianten (en twee uitbreidingen).

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2-4
 • Duur: ongeveer 40 minuten
 • Leeftijd: vanaf 8 jaar
 • Uitgever: Asmodee

Azul spelletjesavond organiseren

3. Hyves Ranking Game (alleen voor als je elkaar goed kent)

De Hyves Ranking Game is een super vermakelijk partyspel. Perfect voor een spelletjesavond met vrienden die elkaar door en door (denken te) kennen. Tijdens het spel rangschikken spelers elkaar in verschillende categorieën. Hierdoor leer je elkaar eigenlijk nog beter kennen. Ook wekt het spel vaak bepaalde gesprekken op, die je normaal met je vrienden wellicht minder snel zou voeren.

Hyves ranking game

Om dit spel te spelen, heb je wel goede kennis van elkaar nodig. Het is dus vooral geschikt voor een spelletjesavond met vrienden.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2-8
 • Duur: ongeveer 45 minuten
 • Leeftijd: vanaf 12 jaar
 • Uitgever: Nova Carta

Ranking game spelletjesavonden

4. My city

My City is een superleuk bordspel waarbij je elke keer als je speelt, je eigen stad bouwt en verandert. Iedere keer dat je speelt, verandert het spel een beetje. Dit komt omdat bepaalde keuzes invloed hebben op hoe het spel de volgende keer is. Dit maakt elk spel uniek en persoonlijk.

Het is super leuk voor een spelletjesavond omdat je samen met vrienden plannen kan maken en kan strijden tegen wie de beste stad bouwt. Het spel is makkelijk te begrijpen voor spelers die het nog niet kennen. Omdat het spel doorgaat en elke keer verandert, is het leuk om vaker met dezelfde mensen te spelen. Zo heb je altijd een goede reden om weer een spelletjesavond te organiseren!

Naast het bordspel hebben ze ook roll & write spel. Ook deze is super leuk voor tijdens een spelletjesavond.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2-4
 • Duur: ongeveer 30 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Uitgever: 999 games

My city spelletje

5. Codenames

Codenames is een superleuk woordspel dat je in teams speelt. Echt fantastisch voor een spelletjesavond. Eén persoon van elk team probeert met één woord hints te geven zodat hun teamleden de juiste woorden op de tafel raden. Maar pas op, want je wilt niet per ongeluk woorden raden die bij het andere team horen.

Dit spel is perfect voor een spelletjesavond omdat het goed werkt voor grote én kleine groepen. Ook is het spel makkelijk te leren. Omdat je in teams speelt, is het een leuke manier om samen te werken. Het is een topper voor wie van woorden en raadsels houdt en zorgt gegarandeerd voor een gezellige avond. Codenames heeft 7 verschillende edities.

Extra spelinformatie

 • Aantal spelers: 2-8
 • Duur: ongeveer 15 minuten
 • Leeftijd: vanaf 10 jaar
 • Uitgever: White Goblin Games

codenames nieuw spel

Welke spellen kies je?

Er zijn verschillende soorten spellen waar je uit kunt kiezen als je een spelletjesavond gaat organiseren. Denk bijvoorbeeld aan gezelschapsspellen, strategiespellen en coöperatieve spellen. Maar welke spellen kies je wanneer je een spelletjesavond gaat organiseren?

Om dit te beslissen is het handig om over een aantal dingen na te denken. Hoeveel mensen komen er? Zijn er specifieke wensen wat spelletjes betreft? Zijn er ook kinderen bij? Hoe lang duurt de avond?

Als je het antwoord op deze vragen weet, kun je beter uit bepaalde spellen kiezen. Kies je voor meerdere korte spelletjes? Of juist voor één of twee lange?

Zelf kiezen wij altijd voor niet al te lange spellen. Zo blijft er veel variatie in de avond. Maar het kan ook super leuk zijn om voor een langer spel te kiezen. Wel is het handig dat iedereen de spelletjes die je hebt gekozen snel op kan pakken of al kent.

Tips voor een spelletjesavond

De volgende tips zorgen ervoor dat de spelletjesavond soepel verloopt.

Maak het gezellig

Een avondje spelletjes spelen met vrienden is leuk, maar ook de sfeer is super bepalend voor de gezelligheid. Maar hoe maak je het gezellig? Een paar tips:

 • Gebruik dimbare lichten, sfeerlichtjes en kaarsen. Zachte verlichting maakt de ruimte gezelliger en minder formeel.
 • Zorg ervoor dat iedereen comfortabel kan zitten. Leg bijvoorbeeld wat extra kussens op stoelen en/of de bank.
 • Vergeet geen muziek op te zetten. Maak van te voren een playlist of laat iedereen om de beurt een nummer opzetten. Geloof mij, erg bevorderlijk voor de sfeer.
 • Zorg voor lekkere hapjes en drankjes. Denk aan chips, maar ook lekkere borrelhapjes zullen het goed doen. Verderop in deze blog lees je tips voor verschillende hapjes die je kunt kiezen.

Spelletjesavond organiseren volwassenen

Bereid je goed voor

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op de spelletjesavond. Het gaat er dan ten eerste natuurlijk om welke spellen je kiest. Maar ook dat er die avond genoeg tijd voor is én deze spellen passen bij het publiek. Daarnaast is het ook wel handig als je zelf alle regels kent van alle spellen die jullie gaan spelen. Best wel ongezellig als je op de avond zelf nog veel tijd kwijt bent aan het uitvogelen van spelregels.

Verder is het belangrijk dat iedereen comfortabel kan zitten, je lekkere hapjes en drankjes hebt en je weet wat voor muziek je op gaat zetten.

Wees flexibel

Hoewel een planning handig is, is het belangrijk om flexibel te zijn. Je kunt beter teveel spelletjes hebben dan te weinig. Misschien pakt een spel toch niet helemaal uit zoals je gehoopt had. Of zijn er teveel mensen om een bepaald spel te spelen. Handig als je daar op voorbereid bent.

Spelletjesavond volwassenen

Koop een klein prijsje voor de winnaar

Het kopen van een klein prijsje voor de winnaar kan een leuke toevoeging zijn aan je spelletjesavond. Ook zul je merken dat iedereen net even beter zijn best gaat doen en de avond net een beetje extra spanning krijgt. Voor een klein prijsje kun je bijvoorbeeld denken aan:

 • Thema-gerelateerde prijzen: kies een klein cadeautje dat past bij het thema van het spel.
 • Eetbare prijzen: eetbare prijzen worden zeker weten gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld aan chocola of een zak snoep.
 • Cadeaubonnen: een kleine cadeaubon is ook altijd leuk om te geven aan de winnaar van het spel/de avond.

Hapjes spelletjesavond

Wat voor hapjes kan je nou het beste serveren bij een spelletjesavond? Het leukst is om lekker te variëren. En dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Zeker als je het bedrag deelt door het aantal deelnemers. Voorbeelden van hapjes die je kunt serveren tijdens een spelletjesavond zijn:

 • Picolinies
 • Gevulde bladerdeeghapjes
 • Kaasplank
 • Bittergarnituur
 • Groente- en fruitplanken
 • Chips
 • Stokbrood met verschillende dipjes
 • Cupcakes of brownies

Snacks spelletjesavond

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen