Qwinto dobbelspel review

We hebben geen idee wat ''Qwinto'' betekent of waar die naam vandaan komt, maar we weten in ieder geval wel dat het een geweldig dobbelspel is!

In de afgelopen jaren zijn er 'roll-and-write-games' uitgekomen van bijna elke game-uitgever. Dit zijn spellen waarbij spelers dobbelstenen gooien en hun resultaten op een scoreblad schrijven. Een paar van die spelletjes zijn Keer op Keer en Qwixx.  

Qwinto is het nieuwste spel wat we hebben geleerd en we zijn er helemaal verslaafd aan geworden! We hebben het de afgelopen maand denk ik zo'n 20 keer gespeeld.   Lees hieronder de Qwinto spelregels en mijn review over het spel. Op zoek naar nog meer van dit soort spelletjes? Lees dan deze blog voor de leukste dobbelspellen.

Qwinto spelregels

Qwinto spelregels

Qwinto is een snel spel met eenvoudige regels die super makkelijk te onthouden zijn. Spelers spelen allemaal tegelijkertijd en schrijven de resultaten van de dobbelstenen op hun scoreblad om de meeste punten te scoren. 

 Aan het begin van het spel krijgt iedereen een potlood en een scoreblad om op te schrijven. Bij het invullen van je scoreblad moet je met twee dingen rekening houden: 

  1. Elke rij moet van klein naar groot worden ingevuld. 
  2. In elke kolom mag nooit twee keer hetzelfde cijfer voorkomen. 

Als je de actieve speler bent, begin je met het dobbelen van de dobbelstenen. Je kan kiezen met hoeveel dobbelstenen je wil gooien; 1, 2 of alle 3. 

Het getal wat je invult op je scoreblad, is de som van het aantal ogen van de geworpen dobbelstenen. 

Als je ervoor kiest om met 1 of 2 dobbelstenen te gooien, moet je het getal invullen bij de kleur die je hebt gekozen. 

Wanneer je je geworpen beurt niet kan of wil invullen, mag je nog een keer gooien met dezelfde dobbelstenen. Als je deze beurt ook niet in kan of wil vullen, zet je een kruisje bij mislukte worp. 

Alle andere spelers mogen er ook voor kiezen om de worp in te vullen. 

Einde spel

Het spel kan op twee manieren worden beëindigd: 

  1. Als een speler twee rijen vol heeft
  2. Als een speler vier mislukte worpen heeft

Puntentelling

De puntentelling gaat als volgt: 

  • Als je een rij vol hebt, mag je het laatste cijfer in de rij als punten schrijven.
  • Als je een rij niet vol hebt, is het aantal punten gelijk aan het gevulde vakjes in die rij. 
  • Het cijfer wat in de vijfhoeken staat mag worden meegenomen in de puntentelling, maar alleen als er in die kolom in elk vakje een cijfer staat.
  • Als laatst worden er nog punten afgetrokken voor de mislukte worpen. Dit zijn 5 strafpunten per mislukte worp. 

De speler met het meest aantal punten wint het spel!

Qwinto

Wie kan Qwinto spelen?

Qwinto is absoluut een spel waar het hele gezin van kan genieten om samen te spelen. Tenzij je meer dan 6 mensen in je gezin hebt. Maar, aangezien het een ''roll-and-write'' -spel is en elke speler afzonderlijk op zijn blad schrijft, denken we dat je het spel opzich wel met meer dan 6 spelers kan spelen. 

De echte jonge spelers zullen het spel waarschijnlijk niet altijd begrijpen, maar toch kunnen ze wel plezier beleven aan het spelen. Bovendien is het een goede manier voor kinderen om meer te weten te komen over verschillende kansen op basis van het aantal gegooide dobbelstenen. 

En als kinderen het vaker spelen, beginnen ze beter in te schatten waar ze bepaalde nummers op hun blad moeten zetten en hoeveel ruimte ze tussen nummers en dergelijke moeten laten. Maar zelfs met het denkniveau van kinderen is het een heel leuk dobbelspel.   

Wat vinden wij van Qwinto

Een van de dingen die we het leukst vinden aan het spel is dat alle spelers tegelijk kunnen spelen. Iedereen kan ervoor kiezen om tijdens de beurt van elke speler de resultaten op te schrijven. Hierdoor hoeft niemand op zijn beurt te wachten en is iedereen geïnteresseerd in het kijken naar de dobbelstenen. Dus zelfs als je niet aan de beurt bent, maakt het je echt uit wat er wordt gegooid. Vooral later in het spel, als er nog maar een paar vakjes over zijn. 

We hebben Qwinto ook voorgesteld aan wat andere spelers (neven, tantes en ooms, vrienden) en ook zij hebben vinden het allemaal stuk voor stuk een geweldig spel! 

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen