Het geweldige kaartspel Halli Galli

Wil jij weten hoe je het spel Halli Galli speelt? Of heb je even een opfriscursus nodig van hoe dit leuke spel ook alweer werkt? Lees dan snel verder. 

Het spel Halli Galli ligt al meer dan tien jaar in mijn kast. Als kind was ik al fan van dit spel, maar ik speel het ook nu nog regelmatig.

Halli Galli is een spectaculair reactiespel. Wie tot 5 kan tellen, kan meedoen! Iedere speler krijgt een gedekte stapel kaarten. Op elke kaart staan één of meer vruchten. Om beurten draait iedere speler een kaart om en legt deze op zijn eventueel eerder omgedraaide kaarten. Zo is voor iedere speler altijd maar één kaart zichtbaar. Als van een bepaalde vrucht precies 5 exemplaren zichtbaar zijn, proberen alle spelers zo snel mogelijk op de bel te drukken. Halli Galli is niet alleen leerzaam voor jonge kinderen, maar ook uitstekend vermaak voor studenten of families die gewoon even een eenvoudig, gezellig spelletje tussendoor willen spelen.  

Door ons getest

Halli Galli is getest door ons team. Niet iedereen kende dit spel al. Maar ik vond het de moeite waard om voor te leggen en daarna met jou te delen. Na het spelen was iedereen het daar zeker mee eens. Wij zijn van mening dat je op dit spelletje nooit uitgekeken raakt. Ook is het leuk voor iedere leeftijd. Zelfs jonge kinderen kunnen eraan meedoen.

Lees verder voor de Halli Galli spelregels. Ook lees je over de verschillen en uitleg over Halli Galli Extreme en ander varianten. Wil je gelijk weten hoe de Extreme versie gaat, gebruik dan het menu hiernaast om te navigeren.

Daaronder vind je mijn korte review over beide versies van het spel.

Halli Galli spelregels

De Halli Galli spelregels zijn makkelijk en snel om uit te leggen. Je kan meedoen als kind wanneer je (snel) tot vijf kan tellen.

Spel Halli Galli

Doel van het spel

Het doel van het spel is om ervoor te zorgen dat je medespelers geen kaarten meer over hebben. Elke keer wanneer er vijf dezelfde vruchten op tafel liggen, druk je zo snel mogelijk op de bel.

Voorbereiding

  • Je legt de bel in het midden van alle spelers. Zo kan iedereen er evengoed bij.
  • Je verdeelt alle kaarten tussen de spelers. Er zitten 56 kaarten in het spel. Het maakt niet uit als er een paar missen.
  • Iedere speler legt de kaarten dicht voor zich neer.

Spelverloop

Om de beurt draaien de spelers een kaart om. De kaart moet van je af omgedraaid worden, zodat je de kaart niet zelf als eerste ziet. Als er precies vijf gelijke vruchten op tafel liggen, druk je zo snel mogelijk op de bel. Wie dit als eerste doet krijgt alle kaarten. Heb je het fout? En druk je toch op de bel? Dan moet je aan alle spelers één van je eigen kaarten geven. Dit geldt niet alleen als er minder dan 5 vruchten liggen. Het kan ook zijn dat er meer dan 5 vruchten liggen. Ook dan is het fout!

Als de gedekte stapel kaarten van een speler op is, maar diegene heeft in die ronde nog wel kaarten opgelegd. Mag die speler nog één keer meespelen. Als hij/zij die ronde niet wint, gaat het spel verder met de andere spelers.

Omgedraaide kaarten

Als je als eerst op de bel gedrukt hebt, mag je alle openliggende kaarten pakken. Deze doe je onderop je eigen stapel. Omdat je deze ronde gewonnen hebt, mag je de volgende ronde beginnen. Je pakt dan weer de bovenste kaart op je stapel om om te draaien.

Halli Galli Extreme

Naast de standaard editie Halli Galli bestaat er ook nog de Halli Galli Extreme. Dit wordt eigenlijk gezien als de moeilijkere uitvoering van de normale versie. Er zijn een aantal verschillen met de normale editie van Halli Galli:

  1. Het doel van het spel is anders. Je moet op de bel slaan als je twee dezelfde kaarten ziet.
  2. De kaarten zijn anders. Er staan verschillende vruchten op dezelfde kaart.
  3. Er zit een olifantenkaart in. Je mag op de bel drukken als je deze kaart omdraait en er ligt geen aardbei bij.
  4. Er zit een apenkaart in. Je mag op de bel drukken als je deze kaart omdraait en er ligt geen citroen bij.
  5. Er zit een varkenskaart in. Als je deze omdraait, mag je altijd op de bel drukken.
  6. Als je op een verkeerd moment belt, leg je je stapel onder de bel neer. De winnaar van die ronde krijgt de stapel die daar ligt.

Review Halli Galli

Ik vind Halli Galli eigenlijk gewoon een ontzettend gezellig spelletje. Elke keer wordt er weer gelachen als we dit spelen. Het is niet alleen uitstekend vermaak voor kinderen. Maar ook onder studenten en families is dit een populair spel.

Verder is het een spectaculair reactiespel, wat als lachwekkend ervaren kan worden. Zeker als er iemand steeds bijna op de bel wil drukken en zijn/haar hand hier al bijna boven zit.

Review Halli Galli Extreme

Persoonlijk vind ik dit een leuke versie van het spel. Er zijn meer regeltjes en dit maakt het wat afwisselender. Aan het begin was het wel lastig om de nieuwe regels te onthouden. Vooral die van de aap en de olifant waren even wennen. Maar nadat je het spel ongeveer drie keer hebt gespeeld, weet je ze goed te onthouden. Zeker als je al gewend was aan de normale versie van het spel. Dit maakt wel dat het spel meer geschikt is voor oudere kinderen en volwassenen.

Andere Halli Galli varianten

Er zijn meer Halli Galli varianten die je kunt spelen. Bijvoorbeeld om het spel spannender te maken of gewoon om wat variatie aan te brengen.

Linkerhand

Ben je zelf volwassen? En speel je het spel met jonge kinderen? Dan kun je bijvoorbeeld zelf met je niet dominante hand spelen om het moeilijker te maken.

Voor extra spanning

Als je het spel saai gaat vinden omdat er misschien één iemand constant wint. Geef dan eens aan het begin van het spel degene die steeds wint wat minder kaarten. Begin bijvoorbeeld met vijf kaarten minder. Als de speler nu nog steeds wint acht, dan tien en zo door. Je zal hierdoor merken dat het steeds spannender wordt wie er wint. Deze tip kun je gebruiken voor zowel de normale versie als de Extreme versie van Halli Galli. 

Je kunt ook afspreken dat diegene die de laatste ronde gewonnen heeft zijn hand 10 of 20 centimeter van de bel afhoudt. Dit maakt het spel zeker een stuk spannender.

Andere getallen

Na een paar potjes merk je waarschijnlijk dat het op de bel slaan ineens veel sneller gaat. Dit komt vaak vooral omdat het tellen naar vijf er dan helemaal ingebakken zit. Je kunt ook afspreken dat je bij i.p.v. vijf bij vier of zes op de bel mag slaan.

Als je het echt moeilijk wil maken spreek je af dat de getallen die op tafel liggen keer elkaar op een bepaald getal moeten uitkomen. Bijvoorbeeld 10. Dan sla je op de bel als er bijvoorbeeld een twee en een vijf liggen. Met meer dan twee spelers wordt dit wel erg ingewikkeld...

Halli Galli drankspel

Stel, je bent met je vrienden op vrijdagavond drankjes aan het doen. Jullie zijn klaar met de standaard drankspelletjes zoals Bussen en Kingsen. Pak dan eens Halli Galli erbij en maak hier een eigen drankspelletje van! Hoe? Spreek af dat degene die een ronde wint, een slokje uit mag delen. En degene die het hele potje wint, mag een atje uitdelen. Natuurlijk kan je hier zelf je eigen draai aan geven. Kijk hier voor nog meer super leuke drankspelletjes.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen