Ezelen kaartspel

Ezelen is een super simpel maar leuk kaartspelletje. Wij spelen ezelen altijd als drankspel, maar het is natuurlijk ook leuk om het gewoon als normaal spel te spelen.   Het enige wat je nodig hebt voor dit spelletje is een setje speelkaarten. Als je het met drank speelt, raad ik je aan om deze waterdichte speelkaarten aan te schaffen. De kans dat iemand tijdens dit spel een drankje omgooit, is namelijk best groot.   

ezelen kaartspel

Doel van ezelen

Het doel van het spel is om een compleet setje kaarten in je handen te krijgen, bijvoorbeeld 4 achten. Wanneer iemand dit heeft, slaat hij met zijn hand op het midden van de tafel. Alle andere spelers moeten zo snel mogelijk hier bovenop slaan. Degene die bovenop ligt, verliest de ronde en krijgt de letter E. Verliest hij nog een ronde, krijgt hij letter Z. Zo gaat het spel door totdat iemand de E,Z,E en L heeft. Je kan ook een ander signaal afspreken.

Voorbereiding ezelen kaartspel

  • Als je het spel met z'n drieën speelt, haal je drie complete setjes uit de speelkaarten. Bijvoorbeeld alle koningen, zevens en boeren uit dat spel. Speel je met zijn vieren? Voeg daar dan één setje aan toe.
  • Kies met elkaar een opdracht die de verliezer uit voert als hij het woord EZEL heeft, bijvoorbeeld 10 keer opdrukken, of een shotje nemen.  
  • Beslis met elkaar welk signaal jullie geven als iemand een complete set heeft.

Ezelen spelregels

Alle spelers schuiven tegelijkertijd een kaart door met de klok mee. Elke speler beslist zelf welke kaart dit is (een kaart die hij op dat moment niet verzamelt). Iedereen bekijkt tegelijk deze kaart. Spreek met elkaar af dat één iemand de ''leiding'' heeft. Deze persoon telt af van 3,2,1 zodat iedereen tegelijk de kaart door kan geven. Deze persoon bepaalt ook het tempo.

Dit gaat zo door tot dat iemand een complete set heeft. Degene met het complete set geeft dan het afgesproken signaal.

Wanneer een speler EZEL heeft, heeft diegene het spel verloren. Die speler voert dan de van te voren afgesproken opdracht uit!  

ezelen spelregels

Review ezelen

Het leuke aan Ezelen vind ik dat je van te voren dus zelf een opdracht mag bedenken. En je kan deze opdracht dus zo heftig maken als je zelf wil. Daardoor ga je toch extra je best doen...  

Verder kennen wij het spelletje al zo lang, maar toch blijft het altijd nog leuk om te spelen. En het is niet te ingewikkeld, dus iedereen snapt het spelletje snel (hoe dronken je ook bent).  

Op zoek naar een ander leuk drankspelletje met kaarten? Lees dan eens de blog over het honderden kaartspel.

Andere editie Ezelen

Er bestaat ook nog een kaartspel dat speciaal voor dit spelletje is gemaakt. Dit kaartspel is een gezellig, hectisch en snel spel voor de hele familie!   De bedoeling is om bij een complete set super snel een ezelspion te pakken. De speler die geen pion heeft gepakt, krijgt een letter.


Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen