Honderden drankspel regels

Honderden, negenennegintig, demarreren... Iedereen noemt dit spel weer anders. Zelf heb ik de naam honderden geleerd. Dit is weer typisch zo'n geweldig drankspelletje die IEDEREEN weer anders speelt... geef dus vooral jullie eigen draai aan het honderden kaartspel. In deze blog leg ik mijn regels uit.

Je kan het spel met zoveel spelers spelen als je wil. Wij maken er altijd een drankspel van, maar je kunt het natuurlijk ook met kinderen spelen. Eigenlijk is het spel ook nog eens super goed voor de ontwikkeling van kinderen, omdat je bijvoorbeeld leert tellen.

Het is dus belangrijk dat kinderen wel al een beetje kunnen tellen, maar niet noodzakelijk dat het al helemaal soepeltjes gaat. Juist een leuke manier om het nog beter te leren!  

honderden drankspel regels

Honderden kaartspel

Het honderden kaartspel is een leuke manier om je een avond met vrienden te vermaken. Het behoort ook tot één van mijn favoriete drankspelletjes. Het is simpel, je hebt er weinig voor nodig en heel makkelijk uit te leggen.

Er zijn veel redenen waarom mensen drankspellen leuk vinden. Een van de belangrijkste redenen is dat het een sociale activiteit is. Drankspellen worden vaak gespeeld met vrienden of familie, wat leidt tot gezelligheid en verbondenheid. Het kan ook een manier zijn om spanning en nervositeit te verminderen in sociale situaties, zoals een feest of borrel. Drankspellen kunnen ook een manier zijn om de stemming op te krikken en de sfeer op te vrolijken.

Daarnaast kan het spelen van drankspellen ook een gevoel van competitie en uitdaging bieden. Sommige spellen zijn ontworpen om spelers te dwingen om snel te denken of snel te handelen, wat kan leiden tot een gevoel van prestatie en vervulling.

honderden kaartspel

Honderden drankspel

Het enige wat je nodig hebt voor het honderden drankspel zijn speelkaarten. Als je er, net als wij, altijd een drankspel van maakt, is het wel handig om deze waterdichte speelkaarten aan te schaffen.

Ik zal je in deze blog uitleggen hoe wij het altijd spelen. Het verschilt hoelang het spel duurt. Het kan een halve minuut duren, maar ook 5. In ieder geval duurt het niet lang. En je kan zelf bepalen hoeveel rondes je speelt.

Doel van het spel

Het doel van het honderden kaartspel is om niet boven de 99 te komen. Kom je hierboven? Dan verlies je het spel en neem je een aantal slokken (van te voren afgesproken). Wij doen altijd rond de drie slokken.

Honderden drankspel regels

Aan het begin van het honderden kaartspel krijgt iedere speler 4 kaarten. Je zorgt ervoor dat je ALTIJD 4 kaarten in je handen hebt. Je pakt er dus telkens 1 bij. Vergeet je dit? Dan speel je met 3 kaarten verder. Vergeet je het dan nog een keer? Speel je met twee kaarten verder, etc.

De speler die begint gooit een kaart op tafel en noemt de waarde van deze kaart. Daarna pakt hij dus een kaart. De volgende speler gooit daarna een kaart op, en telt deze op bij de waarde van de kaart die er al ligt. Daarna pakt hij weer een kaart, zodat hij weer 4 kaarten in zijn hand heeft.

De waarde die een speler opgooit wordt dus altijd opgeteld bij de vorige waarde die genoemd wordt. Zo gaat het spel door totdat iemand een kaart opgooit en boven de 99 uitkomt.

Waarden van de kaarten

  • 2-9: de waarde die ze aangeven
  • 10: + of - 10
  • Boer: 96
  • Vrouw: 0 (er komt dus 0 bij)
  • Koning: 0 (er komt dus 0 bij), en de pot draait
  • Aas: 1 of 11
  • Joker: + of - 20

Overige honderden drankspel regels

Er zijn nog een paar overige honderden drankspel regels, ook deze zal niet iedereen geleerd hebben.

  1. Per tiental slokken uitdelen. Dus 50 = 5 slokken uitdelen. 80 = 8 slokken uitdelen.
  2. Per elftal slokken nemen. Dus 33 = 3 slokken nemen. 77 = 7 slokken nemen.
  3. 69: 6 slokken drinken, 9 slokken uitdelen.

Einde van het honderden kaartspel

Als iemand over de 99 komt is het spelletje afgelopen en heeft diegene verloren. Diegene neemt dan het aantal afgesproken slokjes. Je kan ook van te voren afspreken dat de verliezer een opdracht moet doen.

drankspel honderden


Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen