Een rustgevende activiteit; schilderen op nummer

Een rustgevende activiteit; schilderen op nummer

Schilderen op nummer is dé nieuwe trendhobby in Nederland. Ben jij opzoek naar een rustgevende activiteit, waarbij je een super mooie creatie maakt? Zonder dat je hier echt creatief voor hoeft te zijn? Dan is schilderen op nummer echt iets voor jou!

Schilderen op nummer

Activiteiten zoals puzzelen en mandala's kleuren doe ik vaak als ik me verveel of even tot rust wil komen. Het zijn activiteiten waarvoor je niet echt creatief hoeft te zijn, maar het eindresultaat ziet er altijd uit alsof je dat wel bent.    En dit vind ik dus al helemaal met schilderen op nummer. Je creëert hiermee een echt kunstwerk.

Een jaar geleden kwam ik een advertentie tegen over schilderen op nummer. Voor mij was dit echt nostalgie. Ik heb gelijk een schilderij gekocht en ongeveer eens in de twee weken pak ik het erbij en ga ik lekker schilderen. Het is een leuke hobby en super rustgevend om dit even een paar uurtjes te doen. Heerlijk om jezelf hiermee te laten ontspannen.

Ik zet vaak een muziekje aan, en soms zelfs een serie op waarbij je niet echt hoef op te letten. Als ik van te voren bedenk dat ik dit een uurtje wil gaan doen, kan ik zo ineens 3 uur verder zijn. Toch kan je met één schilderij best lang doen.

Ik raad iedereen aan om dit in je kast te leggen zodat je er gewoon bij kan wanneer je maar wil. Ook kinderen kunnen zich hier trouwens prima mee vermaken en hier zijn ook leuke schilderijen voor. 

Het is trouwens ook super leuk om als cadeau te geven trouwens!

Wat is het?

Schilderen op nummer is eigenlijk super simpel. Als je een schilderij koopt, krijg je potjes verf en penselen erbij. Op het schilderij staan genummerde vakjes die samen het schilderij vormen. Elk nummer komt overeen met de verfpotjes. De bedoeling is dat je deze vakjes gaat verven met de kleur die erbij hoort. Super easy dus!

Tenminste, op het eerste gezicht lijkt schilderen op nummer makkelijk, maar het kan soms best wel lastig zijn door de kleine vakjes. Bij de allerkleinste vakjes moet je heel nauwkeurig werken. Je kunt je schilderij daar wel een beetje op uitkiezen. Bij het schilderij die ik zelf aan het maken ben zijn sommige vakjes zo klein zijn dat het bijna niet te doen is om er mooi tussen te schilderen. Nu moet ik wel zeggen dat je bij het eindresultaat eigenlijk amper ziet als je een beetje bent uitgeschoten. Zeker als je er van een afstandje naar kijkt. Met een vergrootglas kun je de cijfers vergroten zodat je minder snel uitschiet.

Je hebt verschillende ontwerpen en verschillende formaten, dus er zit sowieso een bij die je leuk vindt!   

Schilderen op nummer tips

Hieronder heb ik de tien beste tips verzameld zodat schilderen op nummer zo leuk en makkelijk mogelijk wordt.

Tip 1: blijft een nummer zichtbaar? 

Vaak zijn de nummertjes na het schilderen niet meer zichtbaar. Maar bij lichte kleuren kan het soms voorkomen dat je het nummertje er door heen blijft zien. Niet echt mooi natuurlijk. Wat je er tegen kan doen is eerst over het nummertje kleuren met een wit potlood of witte stift. Dit voorkomt dat je het nummertje blijft zien na het schilderen.

Tip 2: gooi de verf niet weg

Als je schilderij klaar is, gooi de verf dan niet weg. Vaak kan het nog van pas komen bij een volgend schilderij, of als je iets anders creatiefs van plan bent te gaan doen.   

Tip 3: neem tussendoor foto's

Neem na elke kleur die je hebt afgerond foto's. Het is super leuk om de voortgang te zien en te kijken wat je ermee bereikt hebt. Daarnaast kan je ook aan andere laten zien waar je mee bezig bent en hen op de hoogte houden. 

Tip 4: verf één nummer tegelijk

Wanneer je meerdere potjes opent, wordt de kans op uitdroging van de verf groter. Schilder het schilderij daarom per kleur. Hierdoor hoeft er maar één potje open en kan je langer met de verf doen.

Tip 5: te dikke verf

Is de verf te dik? Vaak is één druppel water voldoende om de verf wat dunner te maken.

Tip 6: kreukels?

Wat ik merkte is dat het doek op een gegeven moment best wel gekreukeld werd nadat ik hem een paar keer op had geborgen en weer gepakt had. Als je hem dan een keer strijkt zijn de kreukels en vouwen bijna weg. Hierdoor schiet je ook minder vaak uit. 

Zorg er ook altijd voor dat je een ondergrond hebt zonder rare bobbels, waardoor je doek blijft liggen waar hij ligt. 

Tip 7: nagellakremover

Mocht de verf op waterbasis zijn en je bent uitgeschoten? Geen probleem! Je kan het gemakkelijk weghalen met nagellakremover. Niet door te vegen, maar door te deppen verwijder je de vlekken.

Tip 8: maak je penseel schoon

Maak elke keer na gebruik of als je van kleur wil wisselen je penseel goed schoon met water. Droog ze daarna af met keukenpapier. Als je de penselen goed schoonmaakt voorkomt dit uitdroging. Uitgedroogde penseelharen schilderen lastiger. Ook kan het zijn dat de volgende kleur die je wil gebruiken, een andere kleur wordt.

Tip 9: zet iets op de achtergrond op

Luister een muziekje op de achtergrond, een serie waarbij je niet goed hoeft op te letten of je favoriete podcast!

Tip 10: sluit de verfpotjes

Voorkom dat de verf uitdroogt door de potjes goed te sluiten. Zuurstof bij de verf zorgt er namelijk voor dat de verf uiteindelijk uitdroogt. Is het toch gebeurd dat je een een keer opgedroogde verf hebt? Doe er dan een druppel water bij.

Tip 11: kleuren en vlakken

Begin je schilderij met de donkere kleuren en eindig met de lichtere kleuren. De donkere kleuren geven namelijk geven betere contouren wat je helpt met het maken van het schilderij. Begin ook met de grotere vlakken van een nummer en ga hierna naar de kleinere vlakken. Hierdoor zie je sneller resultaat!

Mijn top 3

Ik heb mijn top 3 uitgezocht van schilderijen die ik op dit moment mooi vind.

  • Op plek drie staat een schilderij van bergen met een bootje. Dit schilderij roept bij mij echt rust op en ik zou dit zo in mijn huis ophangen. Qua moeilijkheidsgraad valt hij een beetje in het midden, niet moeilijk en niet makkelijk. Leuk om als beginner gelijk wat uitdaging te zoeken. 

Diamond painting

Op zoek naar nog meer van dit soort leuke activiteiten? Denk dan eens aan Diamond Painting! Lees deze blog met de leukste Diamond Painting voor volwassenen.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen