Zweeds pesten regels

Zweeds pesten is een leuk en niet al te ingewikkeld kaartspelletje. De Zweeds pesten regels zijn dan ook makkelijk om uit te leggen. Aan het begin is het wellicht handig om een lijstje erbij te houden van de kaarten met een speciale functie. Maar ook dit heb je waarschijnlijk heel snel door. Liever een potje gewoon pesten? Bekijk dan de blog met de spelregels van gewoon pesten. Hierdoor krijg je in ieder geval nooit een discussie over de regels ;)

Zweeds pesten heb ik ongeveer een jaar geleden geleerd, maar dan onder de naam Shithead. Ik wist tot nu niet dat dit eigenlijk Zweeds pesten heet, haha.   Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder voor de Zweeds pesten regels!

zweeds pesten regels

Zweeds pesten

Zweeds pesten lijkt eigenlijk helemaal niet op normaal pesten. Doordat het spel zo populair is onder backpakkers wordt het spel op veel plekken in de wereld gespeeld. Daardoor zijn er ook veel verschillende varianten van Zweeds pesten ontstaan. De variant die ik heb geleerd leg ik hieronder graag aan jullie uit, maar het kan dus zijn dat iedereen het weer anders speelt.  

Zweeds pesten regels

Het doel van Zweeds pesten is om als eerst al jouw kaarten kwijt te raken. Het spel kan je met 2 t/m 5 spelers spelen. Het enige wat je nodig hebt is een stok kaarten. Ik vind zelf deze waterdichte speelkaarten heel fijn, zeker als we tijdens het spel een borreltje drinken.  

Voorbereiding Zweeds pesten

 1. Schud alle kaarten
 2. Leg bij elke speler 3 kaarten gesloten neer
 3. Leg bij elke speler 3 open kaarten op de 3 dichte kaarten
 4. Geef elke speler 3 kaarten

Voordat je begint mag iedere speler de drie kaarten die hij heeft gekregen wisselen met de drie open kaarten die voor hem liggen. Kijk hierbij goed naar de waardes. De kaarten met een speciale functie wil je natuurlijk wel wisselen, maar het kan ook zijn dat je geen kaart wil wisselen.

zweeds pesten uitleg

Spelverloop van Zweeds pesten

Degene met een 3 in zijn hand mag beginnen. Heeft er niemand een 3? Dan begint de speler met een 4 in zijn hand. Om de beurt leg je een kaart op. De bedoeling is om een kaart op te leggen die of hetzelfde, of hoger is dan de kaart die er ligt. Kan je niet? Dan pak je de hele afgooistapel en mag de volgende speler beginnen met een nieuwe ronde. Je mag ook meerdere kaarten van dezelfde waardes in één keer opleggen. 2 zevens bijvoorbeeld.

Elke keer na een beurt vul je je hand aan tot 3 kaarten. Is de stapel op? Dan mag je beginnen met de open kaarten die voor je liggen. Wanneer deze op zijn begin je met de gesloten kaarten. Deze kaarten zie je dus niet. Als je deze drie kaarten hebt weggespeeld, win je het spel!

De waardes

Er zijn bepaalde kaarten met een speciale functie. De kaarten met een speciale functie zijn:

 • 2: een twee mag je altijd opgooien, ongeacht welke kaart er ligt.
 • 7: als je een zeven op gooit, moet de volgende speler een 7 of lager opgooien. De speler hierna moet dan wel weer hoger dan die kaart opgooien.
 • 9: een negen is doorzichtig. Je mag deze kaart altijd opgooien. De volgende speler moet zich nu houden aan de kaart die hieronder ligt.
 • 10: als je een 10 opgooit, leg je de aflegstapel aan de kant. Je mag dan gelijk weer beginnen met opleggen.
 • Joker: de joker mag je altijd opleggen.

zweeds pesten regels

Overige Zweeds pesten regels

 1. Je mag ook meerdere kaarten van dezelfde waardes in één keer opleggen. 2 zevens bijvoorbeeld.
 2. Als je 4 dezelfde kaarten hebt, dan mag je deze alle 4 tegelijk spelen en heeft dit eigenlijk dezelfde waarde als de 10. Je legt deze kaarten dan aan de kant en mag gelijk beginnen met een nieuwe ronde.
Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen