Yaniv; het Israëlische kaartspel

Het Yaniv kaartspel is een super leuk Israëlisch spel. Het enige wat je nodig hebt is een pak kaarten. Je kan het met ongeveer 10 personen spelen. Wanneer je dit spel op een zaterdagavond met vrienden speelt, is het misschien handig om deze waterdichte kaarten aan te schaffen.  

Het ding met het Yaniv kaartspel is, dat iedereen het anders speelt. Daarom ga ik je de Yaniv spelregels uitleggen die ik heb geleerd, maar ik hoor altijd van mensen om mij heen dat zij het weer anders geleerd hebben. Dus ik zou zeggen, geef er je eigen draai aan!  

Doel van het spel

Bij de versie die ik heb geleerd is het doel om onder de 4 punten te krijgen (zelf vind ik onder de 5 punten leuker).

Spelregels Yaniv

Voorbereiding

Schud alle kaarten en geef elke speler er 5. Pak ook pen en papier om de puntentelling bij te houden (dit kan ook op je telefoon). De kaarten die overblijven leg je op een stapel dit op de tafel, met één kaart omgedraaid ernaast.

Yaniv spelregels

Als je aan de beurt bent mag je een kaart op twee manieren inwisselen:

 1. Je mag een kaart inwisselen voor een dichte kaart op tafel
 2. Je mag een kaart inwisselen voor de open kaart op tafel

Yaniv spelregels

De bedoeling is dat je minstens één kaart aflegt en er ook minstens één pakt. Waarschijnlijk begin je met het wegleggen van je hoogste kaarten, omdat je uiteindelijk onder de 4 moet krijgen.

Als je onder de 4 hebt, mag je 'Yaniv' roepen. Je mag er ook nog voor kiezen om te wachten. Als je 'Yaniv' roept en je hebt lager dan je tegenstander, win je deze ronde. Je tegenstander telt dan zijn punten bij elkaar (zie waarde van de kaarten) en dit zijn zijn strafpunten voor deze ronde. Maar, heeft iemand anders lager dan jij, dan krijg je 30 strafpunten. Heeft iemand anders dezelfde 'Yaniv', dan krijg je 20 strafpunten.

Kaarten die je kan inwisselen

 • Een willekeurige kaart uit je hand.
 • Twee of drie dezelfde kaarten (dus bijvoorbeeld 2 zessen of 3 achten).
 • Een straat: drie opeenvolgende kaarten van dezelfde soort (bijvoorbeeld klaver 7, 8 en 9).

Waarde van de kaarten

 • 2 t/m 10 --> waarde van de kaart
 • Boer --> 10 punten
 • Vrouw --> 10 punten
 • Heer --> 10 punten
 • Aas --> 1 punt
 • Joker --> 0 punten

Puntentelling

Je hebt het spel verloren als je boven de 150 uitkomt. Maar, als je precies op de 150 punten uitkomt dan ga je terug naar 100. En als je precies op de 100 uitkomt, ga je terug naar 50. Hetzelfde geldt voor 50. Je begint dan weer op 0.

Je kan ook afspreken om bijvoorbeeld tot de 100 punten te gaan.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen