Yahtzee spelregels en tips

Yahtzee is bedacht in 1954 door een Canadees koppel en is nog steeds een razend populair dobbelspel, ook in Nederland. Het is wellicht wel het best verkochte spel ter wereld. Yahtzee is een dobbelspel voor het hele gezin, er is namelijk geen maximum aantal spelers!

In deze blog:

 • Laat ik de officiële spelregels zien
 • Vertel ik je wat je moet doen als je 2x Yahtzee gooit
 • Review ik het spel
 • Geef ik een aantal tips om het spel nóg leuker te maken
 • Laat ik zien waar je extra scoreblokken en een dobbelbak kan kopen

Spel Yahtzee

Officiële Yahtzee regels

Lees verder voor de spelregels van Yahtzee. Het doel van het spel is om zo'n hoog mogelijke score te krijgen. Dit doe je door combinaties met de dobbelstenen te gooien.

Voorbereiding

Yahtzee wordt gespeeld met 5 dobbelstenen. Ieder neemt een eigen pen en een scoreblad voor zich. Elke speler houdt dan ook voor zichzelf de score bij.

Spelverloop

Tijdens een beurt mag een speler de 5 dobbelstenen drie keer werpen. Bij de eerste en tweede worp kan hij bepaalde dobbelstenen opzij leggen en enkel de andere opnieuw werpen. Na de derde beurt is hij verplicht om zijn combinatie op te schrijven in een van de dertien categorieën. Dit mag ook na de eerste of tweede worp. Nadat de speler een categorie ingevuld heeft, is de volgende speler aan de beurt.

Een speler moet elke categorie één keer invullen tijdens het spel. Dit betekent dat het kan gebeuren dat een speler nul punten scoort in een bepaalde categorie. Nadat de spelers in alle categorieën een combinatie ingevuld hebben, tellen zij hun punten op.

Er zijn twee soorten categorieën:

 • Bovenste vakken: de nummercombinaties 1 t/m 6.
 • Onderste vakken: pokerachtige combinaties.

Bovenste helft

Bij de vakken 1 t/m 6 is het aantal punten gelijk aan het aantal keer dat een dobbelsteen het overeenkomstige aantal ogen aanwijst, vermenigvuldigd met het aantal ogen.

Voorbeeld: 

 3 dobbelstenen x 5 = 15 punten in het vak "vijf".

Als een speler 63 punten of meer behaalt in de bovenste vakken (bijvoorbeeld door in al deze vakken een worp met ten minste drie keer de juiste dobbelsteen te noteren), dan krijgt hij 35 bonuspunten.

Onderste helft

 • Drie gelijke dobbelstenen (three of a kind): De score is het totaal van alle ogen, als er minstens 3 dobbelstenen met hetzelfde aantal ogen zijn.
 • Vier gelijke (carré of four of a kind): De score is het totaal van alle ogen, als er minstens 4 dobbelstenen met hetzelfde aantal ogen zijn.
 • Kleine straat: 30 punten voor 4 opeenvolgende nummers (de volgorde speelt geen rol).
 • Grote straat: 40 punten voor 5 opeenvolgende nummers (de volgorde speelt geen rol).
 • Full house: gooi twee dezelfde en drie dezelfde nummers voor 25 punten (5 gelijke telt niet als Full house, tenzij het vak Yahtzee al is ingevuld).
 • Chance vakje: de score is het totaal aantal ogen van alle dobbelstenen.
 • Yahtzee50 punten als alle dobbelstenen hetzelfde aantal ogen hebben.

Yahtzee spelregels

Wat als je 2x Yahtzee gooit?

Als je een Yahtzee gooit, scoor je 50 punten. Maar als je meerdere keren Yahtzee gooit verdien je een bonus van maar liefst 100 punten! Daar is echter één voorwaarde aan verbonden; en dat is dat er al een Yahtzee gescoord is in het Yahtzee-vakje (dus geen 0). Zonder eerste Yahtzee heb je namelijk geen recht op Yahtzee bonuspunten. Aan het einde van het spel wordt het totaal aantal punten aan bonussen (100 per extra Yahtzee) genoteerd in het Yahtzee bonusvakje. Daarnaast krijg je ook het aantal punten voor wat je gegooid hebt. Gooi je bijvoorbeeld 5 keer een 4, krijg je nog 20 punten extra erbij. Deze 20 punten noteer je in het vakje van de 4en bij de bovenste helft.

Puntentelling

Als alle spelers hun 13 vakjes hebben ingevuld, worden alle scores en eventuele bonuspunten bij elkaar opgeteld. De speler met de meeste punten wint het spel. Je kan natuurlijk ook een wedstrijd van vijf rondes spelen, waarbij de speler met het hoogste puntentotaal na vijf rondes het spel wint.

Yahtzee review

Wij vinden Yahtzee zo'n lekkere klassieker wat nooit verveeld. Het voordeel is dat je het met zoveel mensen als je wil kan spelen. Daarnaast is het makkelijk mee te nemen en weet vaak iedereen al hoe het spel werkt. Wij spelen Yahtzee echt al vanaf dat we klein waren en zijn er nog steeds niet op uitgekeken!

Yahtzee tips

Hier een paar tips om wat meer variatie in het spel te brengen of het spel tactischer te spelen:

 1. Speel Yahtzee eens met het hele blaadje. Het duurt dan wel wat langer, maar als je de tijd hebt is het echt leuk om het een keer op deze manier te spelen. Je kan namelijk ook je tactiek heel anders inzetten.
 2. Speel zes potjes achter elkaar, en tel uiteindelijk deze punten bij elkaar op. Dit maakt het spannend en hierdoor heb je nooit gelijk verloren na één potje!
 3. Zorg ervoor dat je eerst altijd gaat voor de 35 bonuspunten. Hierdoor heb je een grote voorsprong als je tegenstander deze niet heeft behaald, maar een grote achterstand als hij deze wel heeft behaald en jij niet.
 4. En de laatste tip; je kan het spel ook alleen spelen! Probeer dan steeds je highscore te verbeteren.

Yahtzee scoreblok

Speel je zoveel Yahtzee dat je scoreblok bijna op is? Bestel hier gelijk een nieuw scoreblok met 4x100 vellen!

Yahtzee dobbelbak

Dit vinden wij een hele handige dobbelbak om erbij aan te schaffen, zodat de dobbelstenen niet overal heen vliegen. Je krijgt er ook gelijk extra dobbelstenen etc. bij.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen