Take 10 speluitleg & review

Deze variant op het partyspel Take5! is nog leuker.   De take 10 spelregels zijn simpel om uit te leggen en het is een laagdrempelig spelletje. Het enige wat je moet kunnen is tot 100 tellen. Persoonlijk vind ik take 5 al best leuk, maar toen ik take 10 speelde was ik aangenaam verrast en kwam ik erachter dat ik dit eigenlijk nóg leuker vind! Lees snel verder voor de Take 10 speluitleg. 

take 10 speluitleg

Take 10 speluitleg

De Take 10 speluitleg kun je binnen 10 minuutjes uitleggen. Het spelletje kan je spelen met 2 tot 7 spelers. Het duurt ongeveer 30 minuutjes en kinderen van 8 jaar en ouder kunnen er aan meedoen. Het doel van het spel is om zo min mogelijk stierenkoppen (punten) verzamelen.

Take 10 spelregels

Take10 is een leuk gezelschapsspel voor jong en oud. De take 10 spelregels zijn dan ook makkelijk om uit te leggen. Zie je liever de spelregels in een filmpje uitgelegd? Bekijk dan onderstaande video. 

Wat zit er in de doos? 

  • 100 getal kaarten (1 t/m 100)
  • 10 stierenkaarten (deze leg je even apart) 

Voorbereiding

Elke speler krijgt 10 kaarten. Het is handig om deze kaarten op volgorde te leggen. De overige kaarten wordt de trekstapel. Hiervan draai je de bovenste open en leg je naast de trekstapel. 

Spelverloop

Zoals ik hierboven ook al zei is de Take 10 speluitleg best simpel. Als je aan de beurt bent, leg je een van je kaarten op een stapeltje die er al ligt. Een voorwaarde is dat de kaart die je neerlegt hoger is dan de kaart die er al ligt. Maar, het verschil mag niet meer dan 10 zijn. 

De bedoeling is om zo snel mogelijk je eigen kaarten kwijt te raken, want dan ben jij de winnaar van die ronde. Alle andere spelers tellen dan de stierenkoppen op hun kaarten. Dit zijn hun strafpunten voor deze ronde. 

Wat als je niet kan?

Als je geen kaart kan opleggen, moet je verplicht één van de aflegstapeltjes pakken (je mag kiezen). Elke keer als er één aflegstapel gepakt wordt, worden er twee nieuwe gemaakt. Is een aflegstapel bij 100? Dan tel je door naar 1. 

Uitzondering 

Als je een aflegstapel pakt die uit 3 of meer kaarten bestaat, dan mag je een stierenkaart pakken. Een stierenkaart geeft je het recht om in een andere beurt meerdere kaarten op 1 aflegstapel te leggen. Alle kaarten die je oplegt moeten wel binnen het verschil van 10 passen. 

Pak je nog een aflegstapel met 3 of meer kaarten, dan mag je nog een stierenkop pakken. Je hebt er dan dus twee. Dit betekent dat je op twee aflegstapels meerdere kaarten mag leggen. 

Puntentelling

Als iemand al zijn kaarten kwijt is gaan de rest van de spelers hun stierenkoppen tellen. Je speelt net zoveel rondes als het aantal spelers die meedoen. Degene die aan het eind de minste stierenkoppen heeft verzameld, wint take10! Je kan ook zelf afspreken hoeveel rondes je speelt.   

Review Take10!

Zoals ik hierboven ook al schreef was ik aangenaam verrast door dit spelletje! Je kan het makkelijk met z'n tweeën spelen, maar ook met meerdere personen is het super leuk. Het spel is makkelijk mee te nemen en van prima kwaliteit. Persoonlijk vind ik 15 euro wel een beetje prijzig voor een kaartspelletje, maar het is het zeker wel waard..   

take 10 spelregels

Take5!

Take 5! is een spannend kaartspel waarbij geluk, bluf en slim tellen centraal staan. Meer weten over take5? Bekijk hier dan de blog over de 5 gezelligste familiespellen.

take5 spel

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Anoniem
Door

Anoniem

op 28 Feb 2024

Rawr

Reactie plaatsen