Ook deze spellen zijn de moeite waard

Wat is er gezelliger dan bordspellen spelen met vrienden of familie. Denk jij gelijk aan Monopoly of Risk? Dat is ook leuk, maar er is ontzettend veel meer op spelletjesgebied. Eigenlijk is dat allemaal begonnen met Kolonisten van Catan (tegenwoordig Catan), zo'n 25 jaar geleden. 

Het duurde even voordat het grote publiek dit spel omarmde, maar toen dit eenmaal het geval was ging het hard met de populariteit van Catan en het bordspel in het algemeen. 

Er ontstonden veel verschillende genres

Zoals de samenwerkingsspelen, voorbeelden hiervan zijn Zombie Kidz, Magic Maze en Pandemic. Een groot voordeel aan coöperatieve spellen is dat jongere kinderen makkelijk geholpen kunnen worden zonder dat daarmee gelijk het spel beïnvloed wordt. De spelers met iets meer ervaring kunnen Robinson Crusoe Adventures on the Cursed Island en Spirit Island erg waarderen. 

Storytelling is een genre dat erg in opkomst is in spelletjes. De avonturen van Robin Hood, een geweldig familiespel. Sleeping Gods, waarin spelers na een schipbreuk moeten zien te overleven in een Caribische wereld waarin de goden al dan niet ontwaken. Sherlock Holmes Consulting Detective is een Engelstalige serie van spellen waar misdaden moeten worden opgelost, geweldig geschreven. 

Storytelling is ontstaan uit de Role Playing Games. Dungeons and Dragons is hiervan de bekendste. DnD heeft een belangrijke rol in de Netflix-serie Stranger Things, hierdoor is de populariteit erg gegroeid. 

Een speler vertelt een verhaal (de Dungeon Master), de andere spelers hebben een karakter en spelen een rol in het verhaal van de Dungeon Master. Het bord bestaat vaak uit een plattegrond van bv een cafe. De personages van de spelers bewegen zich door de kroeg en hebben als missie om een sleutel uit de broekzak te stelen van een van de andere gasten. 

Thema’s 

Tegenwoordig zien we verschillende thema´s sterk in opkomst komen. 

Natuurthema is hier een goed voorbeeld van. Wingspan is een spel waar zowel de spellen liefhebber als de vogel fan van zal watertanden. Cascadia en Ark Nova zijn andere goede voorbeelden, beide winnaars van de Nederlandse Spellenprijs. Cascadia voor het leukste familiespel en Ark Nova, beide Expertspellen. 

Sprookjes, is een ander thema dat in de afgelopen paar jaar vaak terugkomt. Everdell wat stevigere titel die zich afspeelt in een Sprookjesbos. De Betoverde Torens, waar in bewegende torens centraal staan is een goede aanrader voor de familie. 

Sinds Monopoly, waarbij de dobbelstenen een belangrijke rol hebben, neemt de geluksfactor een steeds kleinere rol in. Hierdoor kan je beter plannen of de plannen van de andere spelers proberen te dwarsbomen. 

Een ander belangrijk verschil met oudere spelen ten opzichte van de moderne kaart en bordspellen is dat iedereen mee doet tot het eind en dat is wel zo gezellig. 

De spellen van vandaag de dag zitten zo in elkaar dat iedereen er veel plezier aan beleeft. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een hele bord en kaartspellen cultuur is ontstaan met verenigingen, spelletjes, beurzen en zelfs spellencafés. 

Over de schrijver
Jurylid Nederlandse spellenprijs (mede eigenaar Spellenhuis)
Reactie plaatsen