Qwirkle spelregels en review

Hou je ook zo van het spelletje Rummikub? Probeer dan eens Qwirkle! Het lijkt op Rummikub, maar dan net een klein beetje anders. De Qwirkle spelregels zijn super simpel. Je probeert zoveel mogelijk Qwirkles te verzamelen door het maken van series kleuren en symbolen.

Samen met mijn team heb ik Qwirkle uitgeprobeerd om jou te laten weten wat wij ervan vinden. Hierdoor weet je of je het spel aan moet schaffen.   Ik geef uitleg over Qwirkle Cards en over het bordspel. Allebei hele leuke en simpele spelletjes!

Qwirkle spelregels

De Qwirkle spelregels zijn heel eenvoudig om uit te leggen. Het lijkt in eerste instantie eigenlijk een beetje een saai spelletje, maar uiteindelijk vonden we dat helemaal niet. De eenvoudigheid is juist leuk en daardoor pak je het er lekker snel bij, voor bijvoorbeeld even tussendoor of als je ergens op moet wachten. Het spelletje is ook vrij klein dus je kan het makkelijk meenemen naar een restaurant of bijvoorbeeld op vakantie.

Qwirkle cards

Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ongeveer 30 minuten

Spel Qwirkle cards

Doel van het spel

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk qwirkles te verzamelen. Om Qwirkle cards te winnen heb je wat tactiek en een vleugje geluk nodig. Je scoor namelijk pas wanneer je zélf een Qwirkle maakt. Het is soms dus tactisch om sommige kaarten niet te spelen.

Voorbereiding

Het spel bestaat uit 108 kaarten. Schud alle kaarten en geef iedere speler er 9. Leg de resterende kaarten als gedekte stapel aan de zijkant van de tafel. De speler met de meeste verschillende kaarten van 1 kleur of 1 symbool wordt startspeler. Bij een gelijke stand begint de oudste speler. Heeft niemand een serie van ten minste 3 kaarten, schud en deel dan opnieuw.

Hoe speel je Qwirkle cards?

De speler die aan de beurt is, voert onderstaande acties uit:

  1. Kaarten spelen
  2. Kaarten wisselen (optioneel)
  3. Qwirkle van tafel nemen (eventueel)
  4. Hand aanvullen tot 9 kaarten

Kaarten spelen

De speler die aan de beurt is, moet ten minste 1 kaart spelen. Hij mag een nieuwe serie starten, aan een bestaande serie leggen of kaarten wisselen om een nieuwe serie te vormen. Hij mag deze opties in zijn beurt meermaals doen en met elkaar combineren. Hij mag bijvoorbeeld in zijn beurt een nieuwe serie starten en een kaart aan een bestaande serie leggen, of kaarten aan verschillende bestaande series leggen. een serie bestaat uit ten minste 3 verschillende kaarten in dezelfde kleur of van hetzelfde symbool. Voorbeeld: een serie vierkanten kan niet 2 kaarten met een rood vierkant hebben.

Om een nieuwe serie te starten, moet de speler die aan de beurt is ten minste 3 verschillende kaarten in dezelfde kleur of van hetzelfde symbool op tafel leggen.

De speler die aan de beurt is, mag kaarten op tafel wisselen en reorganiseren om een nieuwe serie te kunnen starten of kaarten aan te leggen. Na het wisselen en reorganiseren moet elke serie op tafel weer ten minste 3 verschillende kaarten in dezelfde kleur of van hetzelfde symbool bevatten.

Een Qwirkle vormen

Liggen er aan het einde van de beurt van een speler Qwirkles op tafel, dan neemt hij deze van het speelveld en legt ze zo bij zich neer dat alle spelers goed zien hoeveel hij er heeft. Alle spelers mogen de kaarten van complete Qwirkles op elk moment bekijken. De spelers doen er daarom goed aan om complete Qwirkles overzichtelijk en open neer te leggen.

qwirkle spelregels

Einde van het spel

Nadat een speler de laatste kaart van de gedekte stapel heeft getrokken, komt iedere speler (inclusief de speler die de laatste kaart trok) nog eenmaal aan de beurt. De speler met de meeste Qwirkles wint het spel, en dus de hoogste score, wint het spel Bij een gelijke stand delen deze spelers de overwinning.

Review Qwirkle cards

Qwirkle cards is een super simpel spel waarbij je tactisch kan spelen om zoveel mogelijk Qwirkles, en dus de meeste punten, te verzamelen. Het is een leuk spel voor jong & oud. De Qwirkle spelregels zijn makkelijk uit te leggen aan spelers die het nog niet kennen, dat vinden wij een groot voordeel!  

Qwirkle bordspel

Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: 45 minuten

Het Qwirkle bordspel is een super leuk familiespel voor het hele gezin. Het spel bevat geen speelbord, maar je kan het op elk oppervlak spelen. Het speelbord wordt vanzelf samengespeeld door het combineren van stenen. Je kan punten verzamelen door een serie af te maken. Leg tegels met verschillende symbolen of kleuren aan elkaar en scoor de meeste punten. Je kan het spel met 2 tot 4 spelers spelen en het duurt ongeveer 45 minuutjes.

Spel Qwirkle bordspel

Spelverloop

Pak pen en papier om de punten bij te houden. Elke speler pakt 6 stenen uit de zak. Plaats ze rechtop voor je zodat de andere spelers ze niet kunnen zien.

De bedoeling is om punten te verzamelen met het maken van rijen. Een rij bestaat uit minimaal 2 stenen. Een Qwirkle bestaat uit 6 stenen in verschillende kleuren of 6 stenen in verschillende symbolen.

Als je aan de beurt bent heb je twee opties:

  1. Stenen aanleggen
  2. Stenen omwisselen

Puntentelling

Na elke beurt schrijf je de punten op. De speler krijgt 1 punt voor elke steen in de rij waaraan wordt gelegd. Dus ook voor de stenen ie er al liggen. Je kan 2 punten per steen verdienen door een steen aan te leggen die in twee rijen meetelt.

Als je een rij van 6 maakt heb je een Qwirkle te pakken. De speler krijgt dan 6 punten voor elke steen en 6 extra punten voor het leggen van de Qwirkle. Een Qwirkle bestaat uit zes verschillende kleuren of zes verschillende vormen. Degene met de hoogste score wint het spel.

Einde van het spel

Je speelt door tot dat de zak met stenen leeg is. Het spel gaat nu nog door tot de eerste speler zijn laatste steen heeft weten te leggen. Deze speler krijgt hiervoor 6 extra punten.

Review het bordspel

Wij hebben het spelletje uitgeprobeerd en vonden het geweldig! Echt gezellig om even tussendoor te doen en leuk voor alle leeftijden. Voor kinderen is het met die kleuren en symbolen super leuk om te doen, en ook zij kunnen het spel prima begrijpen na een paar keer spelen.  

Als je van Rummikub houdt dan is er geen twijfel over mogelijk dat je hier geen fan van bent. Het is leuk om met z'n tweeën te spelen maar ook met meerdere blijft het spannend. Ook de reisversie vinden we top. Misschien zelfs fijner dan de normale versie, omdat je minder ruimte nodig hebt om te spelen.

Qwirkle reiseditie

Qwirkle is nu ook verkrijgbaar in een reiseditie. Deze handige editie kan je echt overal spelen. Wat het zo handig maakt is dat je het als een tas kan dragen. Daarnaast zijn de tegels kleiner waardoor het spel nu zelfs op de campingtafel past! De regels zijn hetzelfde als bij het basisspel.

Over de schrijver
Hallo! Mijn naam is Odile. Vanaf kinds af aan ben ik al gek op het spelen van spelletjes. Nog steeds is dit wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Daarom test ik nu elke week vijf spellen zodat ik mijn mening met jou kan delen in de blogs die ik hierover schrijf.
Reactie plaatsen